Gemeente wil volgend jaar een eerlijk aanmeldbeleid voor alle Utrechtse basisscholen Gemeente wil volgend jaar een eerlijk aanmeldbeleid voor alle Utrechtse basisscholen

Gemeente wil volgend jaar een eerlijk aanmeldbeleid voor alle Utrechtse basisscholen

Gemeente wil volgend jaar een eerlijk aanmeldbeleid voor alle Utrechtse basisscholen
Archieffoto
De gemeente Utrecht wil het aanmeldingstraject voor basisscholen volgend schooljaar anders zien. Uit een onderzoek dat in mei van dit jaar verscheen bleek dat niet alle kinderen dezelfde kansen hebben om zich in te schrijven op de school van hun keuze.

De gemeente Utrecht wil het aanmeldingstraject voor basisscholen volgend schooljaar anders zien. Uit een onderzoek dat in mei van dit jaar verscheen bleek dat niet alle kinderen dezelfde kansen hebben om zich in te schrijven op de school van hun keuze.

De gemeente noemt de uitkomsten van het onderzoek ‘schokkend’. Het aanmelden op basisscholen moet voor iedereen ‘open, eerlijk en eenvoudig’ zijn. Daarom wordt momenteel samen met de schoolbesturen gewerkt aan een voorstel dat in januari 2021 aan scholen wordt voorgelegd.

Het toelaten van leerlingen op basisscholen is weliswaar een verantwoordelijkheid van de scholen, maar onder andere vanwege het maatschappelijk belang wilde de gemeente de schoolbesturen helpen. De afspraken die worden gemaakt moeten uiteindelijk leiden tot een stedelijk aanmeldbeleid waarin ieder kind gelijke kansen heeft.

Compleet

“Samen met het voorstel dat half januari volgt hebben we straks een compleet plan liggen voor een nieuwe manier van aanmelden op de basisschool in Utrecht. We willen dat dit een plan is waar de schoolbesturen, die dit straks moeten uitvoeren en hard aan hebben meegewerkt, achter staan”, zegt wethouder Anke Klein.

Het nieuwe aanmeldbeleid moet na de zomervakantie van volgend jaar ingaan. “Het nieuwe aanmeldbeleid moet vanaf het nieuwe schooljaar daadwerkelijk verandering gaan brengen in echte leven van ouders en kinderen”, aldus de wethouder.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Hoe ingewikkeld is het om een aanmeldprocedure te formuleren? Dear lord. Geef me een a4 en een potlood en ik heb het in een middagje af. Neem ik nog een koffiepauze ook.

    Een onderzoek, wethouders, schoolbesturen: allemaal al 8 maanden bezig om iets te regelen dat letterlijk in een middag door 1 persoon te organiseren is. Wat kost dit wel niet aan belastinggeld?

    Belastinggeld dat veel beter besteed kan worden aan een werkelijk probleem in plaats van dit niemendalletje: de achteruit hollende kwaliteit van het overheidaonderwijs.

    Dit is hetzelde als heel trots melden dat je de heeeuuul belangrijke taak van de voegen in de keuken (met 30 man) gaat vernieuwen, terwijl het huis zelf in lichterlaaie staat. What’s the point?

  2. Berend

    Mijn kinderen kregen bij de 2e verjaardag een brief van de gemeente met de mededeling zich te gaan oriënteren en in te schrijven voor de basisschool. De scholen kunnen een hele goede voorspelling doen 2 jaar vooruit en ook een stop op de inschrijvingen zetten als de groepen 1 overvol dreigen te raken. Dus je weet vrijwel meteen wat je kansen zijn. Van kennissen weet ik dat ze dat hebben nagelaten, om diverse redenen. Op het laatste moment inschrijven bij de school naar keuze gaat dan vaak niet goed. Vanuit de scholen hoorde ik dat ze niet op postcode mogen selecteren, daar zou je ook wat mee kunnen doen, dan heb je altijd plek voor de kinderen uit de wijk. En als ik het goed begrijp is de situatie met de middelbare scholen nog erger. Als volk mogen we ons zowiezo wel schamen hoe we met het onderwijs omgaan. Wat ook weer duidelijk wordt in de documentaire “Klassen”. In maart mogen we weer stemmen.

  3. Stadsie

    De burgemeester van Amsterdam heeft heel veel ervaring met deze materie. Dus tijd voor een excursie.

  4. Wilma

    Op een gerenommeerde school in Oog in Al krijg je te maken met postcodebeleid. Woon je aan de verkeerde kant van het water, kun je het shaken. Terwijl de school op nog 10 minuut lopen van je huis is. Aanpakken svp.

  5. Jopie

    Maar wat is nu in een paar zinnen het probleem? Dat staat nergens?

  6. Theo

    Ik vroeg me dat ook af, Jopie.
    Misschien is dat wat Wilma aangeeft. Maar uit het artikel blijkt dat niet.

  7. RvD

    @Wilma. Omdat velen vanuit omliggende wijken in Oog in Al naar school willen zijn de scholen daar hun schoolpleinen aan het volbouwen met lokalen. Gelijktijdig staan er in bijv Lombok lokalen leeg.
    Waarom wil jij je kinderen op een ‘gerenommeerde’ school in een andere wijk, terwijl er scholen dichterbij zijn? En moeten dan andere kinderen, die dichtbij deze school wonen – en dan geen plek meer hebben – weer naar andere wijken gaan reizen? Zeer onwenselijk voor basisschool leeftijden lijkt me.
    Kortom gewoon scholen binden aan postcodes. Duidelijk, simpel en minste verkeersbewegingen. En geen lege lokalen in de ene wijk en overvolle scholen in de andere….

  8. piet

    @Jopie, dat staat er toch duidelijk in…dat niet ieder kind gelijke kansen heeft.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).