Gemeente Utrecht wil werk maken van naamswijziging Uithof naar Utrecht Science Park | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht wil werk maken van naamswijziging Uithof naar Utrecht Science Park | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht wil werk maken van naamswijziging Uithof naar Utrecht Science Park

Gemeente Utrecht wil werk maken van naamswijziging Uithof naar Utrecht Science Park
Utrecht Science Park. Foto: Robert Oosterbroek
De gemeente Utrecht doet onderzoek naar een naamswijziging van de buurt ‘De Uithof’ naar ‘Utrecht Science Park’. De stichting Utrecht Science Park heeft die naam al aan het gebied gegeven, maar de naamswijziging is maar gedeeltelijk doorgezet.

De gemeente Utrecht doet onderzoek naar een naamswijziging van de buurt ‘De Uithof’ naar ‘Utrecht Science Park’. De stichting Utrecht Science Park heeft die naam al aan het gebied gegeven, maar de naamswijziging is maar gedeeltelijk doorgezet.

De situatie is nu ‘halfslachtig’ stelt het college. Bij het oprichten van de stichting Utrecht Science Park in 2012 is door de initiatiefnemers (UU, UMCU, HU, Gemeente Utrecht en Provincie Utrecht) nadrukkelijk gekozen voor de naam Utrecht Science Park.

Deels wordt de naam Utrecht Science Park al gebruikt, maar juist door de vele aanduidingen ‘De Uithof’ op het OV, P+R De Uithof en op de verkeersborden is van een consequent gebruik van de gewijzigde naamvoering van het gebied nog geen sprake.

“Dit geeft verwarring en gaat ten koste van de lobbykracht, de uitstraling van de bestaande instellingen en bedrijven maar gaat ook ten koste van de acquisitiekracht van het gebied voor mogelijk nieuwe bedrijven en instellingen”, aldus de gemeente in een brief.

De P+R De Uithof heeft al aangegeven hun parkeergarage te zullen vernoemen tot P+R Utrecht Science Park. De bebording en bewegwijzering van de rest van het gebied moeten dan ook nog aangepast worden. Er wordt onderzocht hoe duur de wijziging is.

17 Reacties

Reageren
 1. Michiel

  Zucht.

  Als vrijwel iedereen het blijkbaar nog De Uithof wil noemen, is dat wellicht een teken dat je geforceerde engelse benaming niet aanslaat en overbodig is.

  Waarom moest dit nou weer per se Utrecht Science Park heten? Ik snap nog net dat er een hunkering is om lekker internationaal te doen, maar volgens mij heeft dit gebied echt geen engelse termen nodig om internationaal op de kaart te kunnen staan. Dan kun je wel jammeren dat er nu onduidelijkheid is ontstaan en dat dit ten koste gaat van de lobbykracht, maar dat hebben de partijen zelf veroorzaakt door een nieuwe naam te verzinnen voor een gebied dat al decennia onder de noemer De Uithof bekend staat.

  Een naam die overigens ook nog eens lekkerder bekt dan Utrecht Science Park.

 2. Luuk Upuuk

  Michiel, helemaal mee eens. Dat gebied heet nu eenmaal zo omdat er een boerderij staat/stond die zo heette. En dan dat maffe gedoe om er een engelse naam aan te geven. Moeten we dan ook wennen aan High Catharine, Central Station, Channell -Island, Bear-Pit a.s.o. (and so on).?

 3. Angelique

  ja, ‘t is goed.
  Dat gebied heet wat mij betreft gewoon De Uithof, niet omdat ik dat nou zo’n mooie naam vindt, maar omdat het al 10 jaar zo genoemd wordt.
  Ook als de universiteit vindt van niet. Van wie is een naam eigenlijk?
  Niet alleen maar van die partijen die daar toevallig marketing willen bedrijven, maar toch zeker ook van de gebruikers.

 4. Ton

  Helemaal eens met Michiel.

  Los van dat de naam Utrecht Science Park klinkt alsof het een generiek bedrijventerrein is, commercieel van opzet, gaat niemand de tijd willen nemen de naam uit te spreken. Bovendien creëert de engelstalige naam juist de band met de stad, het lokale en regionale karakter.
  Welk bestaand ‘science park’ profiteert aantoonbaar van zijn naam? Wie profiteert van eenheidsworst?

  Presenteer de Uithof echter als een uniek gebied, en ga in op de mogelijkheden die er bestaan: dáár reageert het bedrijfsleven op. En noem het, als het echt niet anders kan, Uithof Science Park. Ook af te korten als USP.

 5. Martijn

  Ik denk dat het goed is om De Uithof vanaf nu het Science Park te noemen. Zeker gezien het internationale karakter.

  En dan ook door iedere instantie. Dat de een Science Park gebruikt en de ander De Uithof alleen maar erger.

  Het slaat nergens op om te stellen dat we nu alles in Utrecht in een Engelse naam moeten gieten. De rest van Utrecht kunnen we gewoon bij het oude laten. Het Science Park is qua naam als functie duidelijk een vreemde eend in de bijt.

 6. WP

  Wat is er mis met: Utrecht Science Park “De Uithof” ?

 7. Harry

  Waarom geen “Utrecht File Park”? Dekt toch veel beter de lading. Met de duurste trambaan van Nederland kan je straks van Utrecht Central Station naar de Uithof…. ik bedoel naar het File Park….met de Uithoflijn ….. ik bedoel met de Utrecht File Parklijn.

  Ik zeg tijd voor een referendum.

 8. Guus

  Wat een onzin toch weer van de gemeente Utrecht, het is een wijk van Utrecht die de Uithof is genoemd.
  Moeten dan de wijken, Wittevrouwen veranderd worden in White Wives, Buiten Wittevrouwen in Outside White Wives, Oudwijk in The Old Area, Zeeheldenbuurt in Naval Herous enz. enz,.

 9. Herman

  dacht even goed nieuws die rare Engelse naam, die op ieder plekje in de wereld geplakt kan worden, gaat de prullenbak in.
  De Uithof is prima en van toepasselijk.

 10. Frederik

  Ik ben wel voor de “Stupid Tower” in het centrum, want die toren heeft ook enorm veel internationale allure enzo.

 11. Sannieboy

  Helemaal eens met Michiel.

  Gelukkig hebben we in Utrecht geld over om alle borden, bewegwijzeringen, websites en ga zo maar door die met een naamswijziging gepaard gaan, te bekostigen. Of wellicht kunnen we de provincie overhalen dit ook nog wel betalen. Of beter, een buiten de provincie Utrecht gevestigd, internationaal gerenommeerd consultancy bureau, ervoor nog wel een kosten/baten analyse doen?

  De Uithof naar een boerderij. Is al meer dan 60 jaar zo en heeft gezien de internationale allure ons geen windeieren gelegd.

  groeten uit de White Women area.

 12. jos stelling

  “De Uithof” is een fantastische naam. Houden zo jongens.

 13. G. de Vries

  Nog effe en men noemt het Silicon Valley number 2 ( hoog in de bol!) Heb, verdorie, eens respect voor de geschiedenis van Utrecht en herbenoem gebieden niet met on-Nederlandse namen. ‘De Uithof’ is een begrip en ‘huppeldepup- engelse term- park’ is zo leeg en betekenisloos.

 14. Marijn

  Noem het dan Uithof Science Park; een beetje wetenschapper heeft heus wel door in welke stad ‘ie is.

 15. marjan

  Zonde van het geld – kan beter gebruikt worden voor sociale woning bouw.
  Gewoon De Uithof.

 16. Ralph

  Prima plan van de gemeente ! Kan niet snel genoeg uitgevoerd worden.

 17. Hans Biemond

  The Out Court!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).