Gemeente ziet kansen voor supermarkt bij ontwikkeling Archimedeslaan | De Utrechtse Internet Courant Gemeente ziet kansen voor supermarkt bij ontwikkeling Archimedeslaan | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente ziet kansen voor supermarkt bij ontwikkeling Archimedeslaan

Gemeente ziet kansen voor supermarkt bij ontwikkeling Archimedeslaan
Utrecht Science Park. Foto: Robert Oosterbroek
Het is voor supermarktondernemers lastig om rendabel een winkel te hebben op de Uithof. Wel ziet de gemeente mogelijkheden om bij de ontwikkeling van Archimedeslaan 16 in Rijnsweerd, naast woningbouw, ook aanvullende voorzieningen zoals een supermarkt op te nemen.

Het is voor supermarktondernemers lastig om rendabel een winkel te hebben op de Uithof. Wel ziet de gemeente mogelijkheden om bij de ontwikkeling van Archimedeslaan 16 in Rijnsweerd, naast woningbouw, ook aanvullende voorzieningen zoals een supermarkt op te nemen.

Dat laat de gemeente weten in de beantwoording op de vragen die GroenLinks Utrecht stelde over de komst van een grotere en betaalbare supermarkt op de Uithof.

Momenteel is er alleen een Spar University op de Uithof. Uit onderzoek van Utrecht Science Park, Universiteit Utrecht en SSH blijkt dat de belangrijkste wens van de vele duizenden bezoekers en bewoners van de Uithof een grotere en betaalbare supermarkt is.

Klandizie

De Universiteit Utrecht heeft eerder gesprekken gevoerd met een geïnteresseerde partij. Probleem hierbij is dat voor een rendabele voorziening het huidige gebied en het gebruik daarvan te beperkt is: in het weekend is er veel minder klandizie. Daarnaast is er binnen de bestaande gebouwen op dit moment geen ruimte voor een supermarkt en zijn de mogelijkheden voor nieuwbouw beperkt. Daarom heeft de gemeente naar een iets breder gebied gekeken.

De herontwikkeling van Archimedeslaan 16 in Rijnsweerd wordt door de gemeente wel gezien als een ‘kansrijke mogelijkheid’ voor een nieuwe supermarkt. Aan de Archimedeslaan komen 1.500 tot 2.000 studenten- en starterswoningen. Of een supermarkt daadwerkelijk mogelijk is, wordt nu verder onderzocht.

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Tja, supermarktondernemers zijn over het algemeen slim genoeg om kansen te pakken. Ze hebben daar zelfs speciale afdelingen voor die niets anders doen dan scouten naar nieuwe vestigingsmogelijkheden. Als er echt een goede boterham te verdienen zou zijn staan ze in de rij bij de gemeente. Het feit dat er geen 1 supermarktondernemer fiducie in heeft zou genoeg moeten zeggen. Maar voor een partij als GL die sterk gelooft in de maakbaarheid van de samenleving en economie niet echt als kennisgebied heeft is dit inderdaad lastig te begrijpen. Mooie demonstratie van onbenul van deze partij. Weer wat tijd en geld verspild aan het beantwoorden van onzinnige vragen.

 2. onkl

  @JdV: Economie is echt heel veel meer dan de vrije markt.
  Die scouts kijken naar een heleboel factoren, waaronder naar redenen om ergens géén supermarkt te beginnen: Regels vanuit de gemeente, bestemmingsplannen, is er wel een geschikte ruimte, etc. Op een deel van die redenen kan de gemeente goed invloed uitoefenen. Lijkt me dus logisch voor een gemeenteraadspartij om aan de gemeente te vragen of zij, eventueel samen met de instellingen op de Uithof, mogelijkheden zien om meer interesse te kweken door eens goed te kijken of er problemen kunnen worden weggenomen.

 3. Betweter

  @jdv
  Zoals eerder gezegd spelen er ook andere factoren mee zoals onwil vanuit de grondeigenaar, de UU. Je kunt niet zomaar een supermarkt neerzetten op de grond van een ander.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).