Gemeente ziet versmarkt in postkantoor wel zitten, verhuurder ASR werkt nog niet mee | De Utrechtse Internet Courant Gemeente ziet versmarkt in postkantoor wel zitten, verhuurder ASR werkt nog niet mee | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente ziet versmarkt in postkantoor wel zitten, verhuurder ASR werkt nog niet mee

Gemeente ziet versmarkt in postkantoor wel zitten, verhuurder ASR werkt nog niet mee
Al twee jaar is het postkantoor op de Neude haar functie kwijt. En nog langer wordt er gekeken naar wat er in zou moeten komen. De laatste ontwikkeling kwam in maart van dit jaar: een versmarkt. Hoe staat het daarmee? “Mochten we eruit komen met ASR, dan kunnen we binnen vier maanden van start.”

Al twee jaar is het postkantoor op de Neude haar functie kwijt. En nog langer wordt er gekeken naar wat er in zou moeten komen. De laatste ontwikkeling kwam in maart van dit jaar: een versmarkt. Hoe staat het daarmee? “Mochten we eruit komen met ASR, dan kunnen we binnen vier maanden van start.”

Momenteel is het pand op de Neude in handen van ASR Vermogensbeheer. Zij kunnen echter niet per direct een beslissing maken over de invulling van het gebouw. Tot en met 2015 heeft ASR het oude postkantoor namelijk onderverhuurd aan KPN en die gaan tot de genoemde datum over de invulling van het pand.

Deze constructie leidt tot veel stagnatie voor de invulling van het Rijksmonument. Zo mag Stichting ‘Vers Hartje Stad’, dat de versmarkt wilt opzetten, van KPN het gebouw in, maar is ASR het daar (nog) niet mee eens. Zij hebben zelf een hotel met horeca en winkels in hun hoofd. “Er moeten winkels, horeca en een hotel in het gebouw komen. Maar daar zijn nog geen huurders voor gevonden. De retail (winkels, red.) moet aan de Oudegracht-kant komen en het hotel aan de zijde van het Neude. De hal moet een publieksfunctie houden, dus daar kiezen we voor horeca,” vertelt Anne Ophoff van ASR Vermogensbeheer.

“Maar het is allemaal nog niet concreet. De plannen voor een versmarkt zijn we ook nog aan het onderzoeken. Zolang KPN het pand nog huurt is het moeilijk om invulling te geven aan het gebouw. Dus in ieder geval tot 2015 zal het moeilijk worden en gaat de planvorming relatief traag.”

KPN: “Met meerdere partijen in gesprek”

De huidige huurder KPN wil, na herhaaldelijk vragen, weinig kwijt over de kwestie. “De huurprijs is niet het enige criterium waar naar gekeken wordt. De activiteiten van een nieuwe huurder moeten ook geschikt zijn om in het pand te voeren. KPN is op dit moment met meerdere partijen in gesprek over mogelijke verhuur,” laat de telecomprovider in een schriftelijke reactie weten.”

De KPN wil wel doorgang verlenen aan de versmarkt. Tallina de Boer van de stichting ‘Vers Hartje Stad’ vertelt de stand van zaken. “We zijn nog steeds met ASR in gesprek. Van de KPN mogen we erin, maar de investeringen zijn te hoog voor een tijdelijke intrek. We willen ook na 2015 graag in het postkantoor zitten. Maar mochten we er met ASR uitkomen, dan is het heel snel gebeurd en kunnen we binnen vier maanden van start.”

Uit documenten in het bezit van DUIC blijkt dat de Freshmarket, zoals de versmarkt moet gaan heten, onderdeel uitmaakt van een ‘fresh-concept’. ‘Het gehele gebouw moet richting een totaal fresh-concept, bestaande uit een 2 tot 5 sterren hotel, fresh-dagmarkt, horeca, wellness, en een aan het concept gerelateerde retail en fietsenstalling.’

Gemeente: ‘Versmarkt is een mooi initiatief’

Heeft de gemeente nog iets te zeggen over het Rijksmonument midden in de stad? Niet echt, wel kunnen ze steun verlenen aan partijen die gebruik willen maken van het gebouw. “Zowel ambtelijk als bestuurlijk is er overleg geweest met diverse partijen. Het idee voor versmarkt gecombineerd met horeca in de hal en voorzijde van het pand vindt de gemeente een mooi initiatief. Wel moet het plan rekening houden met zaken als monumentale waarde van het pand, afvoer, concurrentie bestaande markt en kleine ondernemers,” laat de gemeente weten in een reactie.

6 Reacties

Reageren
 1. Jan Scherjon

  Het Centraal Museum zou mooi in het oude
  Postkantoor zijn collectie kunnen tonen en van
  het Centraal Museum een Hotel maken.

 2. Domtoren64

  De publieksfunctie-gedeelte zou iets anders moeten worden dan horeca. We barsten van alle soorten horeca. Waarom weer een zuip en/of vreettent. Kom eens met wat zinnigs !!!

 3. Niels Bokhove

  Ik heb me te barsten gelachen om de passage: “‘Het gehele gebouw moet richting een totaal fresh-concept, bestaande uit een 2 tot 5 sterren hotel, fresh-dagmarkt, horeca, wellness, en een aan het concept gerelateerde retail en fietsenstalling.’ Alweer dat modieuze ridicule gezwatel! Een “fresh-concept”! Wie bedenkt er zoiets?!
  En, inderdaad, alweer horeca. Is er echt niet wat meer creativiteit voorhanden? De stad verdient al jaren een stadshistorisch museum. Het oude postkantoor, zelf een historisch monument, zou de historische collectie van het Centr. Mus. kunnen herbergen.

 4. T. Bozelie Utrecht

  Inderdaad alweer horeca, de horeca klapt zowat uit zijn voegen!!!!
  ‘N versmarkt zou net als in andere grote steden zoals Barcelona, Madrid etc ook in Utrecht een aardige publiekstrekker zijn.
  Lijkt mij geweldig om daar mijn dagelijkse boodschappen te kunnen doen.
  ‘N Cappuccino uitbater is overal gewenst.

  Vriendelijke groet.

 5. Jan Scherjon

  En als er een Café zou komen : heren
  Café Rietveld ingericht in Rietveld stijl, stoelen
  tafels, bar , verlichting etc. wordt een wereld
  zaak aan de Neude ! wie durft ?

 6. Van Pimpelen

  … het Middenschip van de Domkerk herbouwen volgens Rietveld… mmm… daar zit wat in. Tevens kwam ook de Neude ter sprake als je ‘n kans-kaartje trok “repareer uw huizen” tijdens Monopoly. Vier huizen repareren was duurder dan één hotel; kan geen toeval zijn. En even tussen ons, in Compostel (middeleeuws Stadskasteel op de Ganzenmarkt) wordt een relevant en adequaat hotel gevestigd waar de sterren niet tegenop kunnen.
  En toch -ik nader het eind van mijn betoog- ontwaar ik enkele gektes: in de jaren 80 projecteerde de Gemeente overal parkeergarages; in de jaren 9tig overal pleinen (Nijn Plein, Hazenplaats, usw), en in de jaren nul wordt men op wandelstraten doorkruist door fietsenden, op fietsstraten opgehouden door wandelenden, op busbanen vertragingen door overstekenden die -juist eerder- hun fiets wisten te stallen teneinde de bus te halen. Die vervolgens door de Gemeente als foutgeparkeerd wordt gelabeld, en door Stadswachten die minstens één jaar werkloos waren eer zij deze functie konden bekleden worden verwijderd.
  Het gaat goed met Utrecht…
  (Ik had graag iets aan tekst-opmaak gedaan. Alinea’s en dergelijke. Zou dat tot de mogelijkheden behoren zonder deel uit te maken van welke redactiestructuur dan ook?)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).