Gemeente zoekt Utrechtse kunstenaars voor portret van oud-burgemeester Jan van Zanen Gemeente zoekt Utrechtse kunstenaars voor portret van oud-burgemeester Jan van Zanen

Gemeente zoekt Utrechtse kunstenaars voor portret van oud-burgemeester Jan van Zanen

Gemeente zoekt Utrechtse kunstenaars voor portret van oud-burgemeester Jan van Zanen
Foto: Robert Oosterbroek
De gemeente is op zoek naar een Utrechtse kunstenaar die een portret van oud-burgemeester Jan van Zanen kan maken. Sinds 1903 wordt de burgemeester in Utrecht na de termijn vereeuwigd op een portret dat komt te hangen in de portretgalerij in de entree van het stadhuis.

De gemeente is op zoek naar een Utrechtse kunstenaar die een portret van oud-burgemeester Jan van Zanen kan maken. Sinds 1903 wordt de burgemeester in Utrecht na de termijn vereeuwigd op een portret dat komt te hangen in de portretgalerij in de entree van het stadhuis.

Professionele kunstenaars kunnen zich aanmelden voor het maken van een kunstwerk van voormalig burgemeester Jan van Zanen, die vorig jaar na vijf jaar burgemeesterschap naar Den Haag vertrok. Uit de aanmeldingen wordt uiteindelijk één kunstenaar gekozen die het portret mag maken.

De uiteindelijke vorm van het portret staat nog niet vast. Dat kan dus een schilderij worden, maar ook een tekening, grafisch werk, fotoportret of sculptuur. De gemeente vraagt wel om Jan van Zanen herkenbaar te verbeelden.

De kunstenaars worden verder redelijk vrijgelaten, maar er is wel een aantal voorwaarden waaraan het portret moet voldoen. Zo wil Van Zanen graag dat in het portret Utrechtse elementen terugkomen. Verder moet de kunstenaar in de gemeente Utrecht wonen en mag het portret niet groter zijn dan 100 bij 70 centimeter, inclusief lijst.

Poseersessies

Kunstenaars die mee willen doen, kunnen deelnemen aan een poseersessie met Van Zanen, die het volgens de gemeente een eer vindt dat er een portret van hem wordt gemaakt. De poseersessies zijn op 13 oktober van 17.00 tot 18.00 uur en van 18.00 tot 19.00 uur in de Pastoe Fabriek op Rotsoord.

Aan de poseersessies kunnen in totaal maximaal veertig kunstenaars meedoen. De eerste veertig mensen die zich aanmelden worden uitgenodigd. Zij krijgen na hun aanmelding bericht van de gemeente. Kunstenaars die niet bij de poseersessies kunnen zijn, kunnen alsnog meedoen aan de selectie. Op de website van de gemeente staat een aantal foto’s ter inspiratie.

Aanmelden

Kunstenaars die mee willen doen aan de poseersessie moeten zich voor 1 oktober aanmelden. De uiterlijke datum voor het opsturen van de schetsen is 5 november. Kunstenaars moeten één of meerdere schetsen aanleveren, een portfolio opsturen met maximaal drie eerder gemaakte, representatieve werken. Ze kunnen eventueel een schriftelijke toelichting over de aanpak en uitwerking toevoegen en worden gevraagd een honorariumvoorstel te doen. Voor de opdracht is voor de kunstenaar een budget van 10.000 euro beschikbaar.

Het inleveren van de schetsen en andere documenten kan via het speciale mailadres burgemeestersportret@utrecht.nl of op 4 en 5 november tussen 9.00 en 12.00 uur op het stadskantoor. Opsturen per post kan niet.

Jury

De jury die uiteindelijk beslist welk portret wint, bestaat uit Laurie Cluitmans, conservator hedendaagse kunst Centraal Museum en lid Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving van de gemeente Utrecht, Frank Koolen, studieleider HKU Fine Art en Jan van Zanen zelf.

Zij maken eind november de definitieve keuze bekend. De geselecteerde kandidaat krijgt vervolgens de opdracht tot het maken van het portret. De kunstenaar die het kunstwerk mag gaan maken, ontmoet Jan van Zanen ook nog persoonlijk om verder kennis te maken.

Expositie

De schetsen van alle kandidaten worden in februari 2022 geëxposeerd in het stadhuis. Daar wordt op de portretgalerij ook het winnende portret onthuld. Kunstenaars die wel mee willen doen aan de selectieprocedure maar niet aan de expositie, kunnen dat bij hun aanmelding aangeven.

Alle kunstenaars die een schets indienen en aan de expositie deelnemen ontvangen 220 euro. Dat is volgens de regels van de Fair Practice Code en op basis van vergoedingsrichtlijnen voor bestaande kunst, laat de gemeente weten.

Meer informatie is te lezen op de website van de gemeente Utrecht.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Hans

  Ik zou zeggen: vraag het aan Kees Wennekendonk.

 2. Uuutje

  Waarom zijn bestuurders zoveel met zichzelf, de bestuurders, bezig. Een schilderij van de oud burgemeester zou op de laatste plaats van de prioriteitenlijst moeten staan.

 3. Zuilen030

  JANISDEMAN natuurlijk

 4. Koel Hoofd

  Als ze maar kiezen op kwaliteit en niet op de achtergrond van de kunstenaar.

 5. Hans

  Sorry jongens en meisjes van de DUIC, ik stelde voor om Kees Wennekendonk te vragen voor deze opdracht. Waarom hebben jullie deze suggestie niet gepubliceerd? Kees is een geniale portrettist, naar mijn bescheiden mening.

 6. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Dat was nog eens een echte burgemeester, erg jammer dat hij is weggegaan voor de stad Utrecht.

 7. Hans

  Kees Wennekendonk kan het als geen ander!

 8. W

  Jeroen Hermkens is dé portretschilder hiervoor!
  Heeft de medewerkers bibliotheek Amstelveen destijds ook prachtig op het doek gezet. Jan van Zanen was toen burgemeester van Amstelveen, maar niet de opdrachtgever!

 9. Uuutje

  @Geenstijl

  Wat dan? Wat heeft hij gepresteerd dan? Behalve een Tourstart (voor de bobo’s en een miljoenentekort) en een Vueltastart een stad achtergelaten waar veel meer en grotere klasseverschillen zijn dan 10 jaar geleden? Een stad waar de zwaaŕ georganiseerde misdaad veel en veel weliger tiert.

 10. Marcel Gieling

  Niets ten nadelen van Wennekedonk of Hermkens, maar er zijn meer zeer goede realistische portretschilders en fotografen in Utrecht werkzaam en woonachtig. Nico Heilijgers, John Noy of Hans Dillesse wat te denken van Michael Kooren top fotograaf.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).