Meer geld naar onderhoud historische kerktorens | De Utrechtse Internet Courant Meer geld naar onderhoud historische kerktorens | De Utrechtse Internet Courant

Meer geld naar onderhoud historische kerktorens

Meer geld naar onderhoud historische kerktorens
De Domtoren gezien vanaf de Neudeflat. Archiefbeeld DUIC / Robert Oosterbroek
De gemeente gaat geld beschikbaar stellen om historische torens in Utrecht, zoals de Domtoren, te onderhouden. Dat is gisteren bij de bespreking van de programmabegroting besloten.

De gemeente gaat geld beschikbaar stellen om historische torens in Utrecht, zoals de Domtoren, te onderhouden. Dat is gisteren bij de bespreking van de programmabegroting besloten.

Reden hiervoor is dat de gemeente historisch gezien eigenaar is van de torens, waardoor zij een ‘zorgplicht’ heeft. Zo stellen de VVD, CDA en de SP in hun aangenomen motie. De gemeente gaat niet alleen de onderhoudskosten betalen, maar ook mogelijke restauratiekosten. Naast de Domtoren, zal er ook ‘gezorgd’ worden voor de Buurtoren, de Geertetoren, de Jacobitoren en de Toren van Vleuten.

Daarnaast willen de partijen met de motie inzicht krijgen in de verwachte uitgaven voor onderhoudskosten voor dit soort torens. Omdat het zulke bijzondere gebouwen zijn, zullen kosten voor onderhoud duur zijn.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Arend

  Méér geld?
  Begreep juist dat het geld dat daarvoor bedoeld was, verdwenen is, opgegaan in wat genoemd wordt ‘de grote pot’.

 2. John

  Beter laat dan nooit. Ieder verstandig mens/bedrijf/instelling reserveert voor groot onderhoud. Het is een bloody shame dat de gemeente zich nu laat verrassen door de kosten van het onderhoud van de domtoren.

 3. Trevor Phillips

  Vieze linkse hobby en een ongelooflijke bodemloze put, die kerktorens. Wat heeft de gewone man hieraan?

 4. Mario

  Trevor, geen puin in je nek krijgen wanneer je langs of onder de Dom loopt?

 5. Liefhebber

  De ‘gewone man’ geniet iedere keer wanneer hij de historische sensatie beleeft van mooie oude torens. Doet ie dat niet dan trekt ie zich lekker terug in een of ander woonerf in een van de vele nieuwbouw getto’s die de provincie Utrecht rijk is.

 6. Sjonnie

  He Trevor, weg met die Dom he. Staat toch maar in de weg.

 7. Cico

  De gewone man kan zien hoe laat het is en hoort een carillon versie van Leonard Cohen of David Bowie muziek.

 8. marc diemel

  Beste Trevor, Het culturele erfgoed, hier vallen de kerktorens ook onder, bepaald niet alleen de skyline van een stad maar geeft ook sfeer en warmte. Je moet er toch niet aan denken dat al onze kerktorens zouden verdwijnen… Utrecht is de kerken stad van Nederland en daar moeten we niet alleen trots op zijn maar dit moeten we ook koesteren!

  Groeten,
  Marc

 9. Jan van den Berg

  Je kunt natuurlijk de bovenkant restaureren op de manier zoals dat vroeger gedaan is. Maar je zou ook eens kunnen onderzoeken als het aangepakt wordt op een nieuwe manier waarbij met een drone een scan wordt gemaakt van de bovenkant en een 3-D printer een nieuwe bovenkant laat maken.
  De oude bovenkant zou je ergens kunnen tentoonstellen zodat iedereen kan zien hoe dat vroeger is gemaakt. Het resultaat is waarschijnlijk net zo mooi en is een stuk goedkoper en onderhoudsvriendelijker.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).