Ambtenaren van verschillende Nederlandse gemeenten demonstreerden vrijdagmiddag bij het stadhuis in Utrecht. Ze willen een hoger salaris, een gunstigere regeling voor het aflossen van studieschulden en een betere regeling voor zwaar werk.
De onderhandelingen tussen de vakbonden en de werkgevers, verenigd in de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), liepen in februari vast, terwijl de huidige cao op 1 april afloopt. De vakbonden willen vanaf die datum een loonsverhoging van 5 procent en in april 2026 zou daar nog eens 4 procent bij moeten komen.
“Daarnaast willen we in de nieuwe cao heel graag een afspraak over de mogelijkheid om studieschuld af te lossen via het Individueel Keuze Budget”, zegt Marc Dorst van vakbond CNV. “Op die manier helpen we jonge werknemers heel concreet om op een fiscaal gunstige manier van hun hoge schulden af te komen.”
Tekst loopt door onder afbeelding
Zwaar werk
Dorst voegt daaraan toe: “Verder willen we voor ambtenaren die zwaar werk verrichten, denk aan de medewerkers bij de reinigingsdienst, een regeling om eerder te kunnen stoppen met werken.”
De demonstratie zou nog maar een voorproefje zijn van wat er komen gaat als de werkgevers geen beter bod doen. “Dit is nog maar een voorbode voor verdere acties, zoals werkonderbrekingen of zelfs stakingen, als de VNG niet bereid is tot een beter bod”, aldus Dorst.
26 Reacties
ReagerenGrapjassen laat Musk er even na kijken wat is hun productie tijd per week
O jeetje. Dus de ambtenaren waren nu aan het protesteren in plaats van aan het werk? En iemand heeft daar iets van gemerkt? Proest. Ik drnk dat dit alles was qua ambtenaar dat op vrijdagmiddag niet thuis zit. Kijken ze niet naar buiten maar stonden ze een keer lekker in het zonnetje. Indrukwekkend. Lol
Dit gemeentebestuur steunt natuurlijk deze staking terwijl de inwoners steeds minder van werkende ambtenaren merken anders dan dat zij een bij vragen de inwoners afzeiken en niet eens fatsoenlijk nederlands spreken
Erg onsympathieke demonstratie. Gemeenteanbtenaren zijn het contact met de realitiet verloren. Zo’n ontzettend gulle werkgever met secundsire arbeidsvoorwaarden die je alleen nog maar bij de overheid ziet en dan nog steeds het onderste uit de kan willen hebben.
Technisch weertje, zoals dat heet in Ambtenarentaal. En weer een middag verkwanseld. 🥴
Doe eerst eens wat voor je loon en bestrijd onrecht van de armsten, de zieksten en de zwaksten ipv de zakken t spekken van jezelf, je naasten en de rijksten. Zwabberaars !
De reacties hierboven zijn misplaatst. Het vooroordeel uit het verleden dat ambtenaren het altijd makkelijk hebben is niet meer van deze tijd. Heb zelf een verantwoordelijke baan waar ik verantwoordelijk ben voor een groep van 50 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die we begeleiden tijdens hun dagelijkse werk. Het salaris wat voor deze functie wordt betaald ligt ver onder het niveau van soortgelijke functies in het reguliere bedrijfsleven. Als er nu weer koopkrachtverlies is dan zullen deze functies in de toekomst mogelijk niet meer in te vullen zijn met gekwalificeerde mensen. De beloning voor het werk wat wij vooral met ons hart uitvoeren mag best zonder verdere achteruitgang blijven plaatsvinden lijkt mij. Ook achter mij staat een gezin met kinderen waarbij alle kosten de laatste jaren harder zijn gestegen dan de cao loonsverhogingen die de gemeente de laatste jaren heeft toegekend. De maat is vol!!! Het behouden van koopkracht is het minste wat in deze onderhandeling valt te accepteren.
Ambtenaren die zwaar en nuttig werk doen (reinigingsdienst) moet je goed betalen, het nadeel is dat al die beleidsmedewerkers daar ook in meegaan. En die verdienen al veel te veel versus hun output, zijn alleen met eigen projecten bezig en de aansluiting met de inwoners kwijt.
Het ambtenaren apparaat in Utrecht is de laatste jaren enorm gegroeid en dat is de daadkracht en effectiviteit niet ten goede gekomen. Nadeel is dat als ze naar het bedrijfsleven gaan ze nooit zo’n goed salaris verdienen en binnen een maand eruit geknikkerd worden omdat hun arbeidsethos niet matcht.
Ook interessant: https://denuk.nl/de-stille-kracht/
Zoals gewoonlijk lopen de onderhandelingen voor gemeenteambtenaren weer eens vast. VNG slechte werkgever. CAO voor rijksambtenaren (waar ook burgermeesters en wethouders vallen) hebben nooit problemen.
Dus ze gaan staken als ze hun zin niet krijgen? Daar moet je toch eerst voor werken, voordat dat kan.
En studieschuld? Daar heb jezelf voor gekozen of had je het maar moeten doen binnen de gestelde tijd. Dus ook een eigen keuze
Men zou gek opkijken als er GEEN ambtenaren waren. In de VS gaan ze dat al merken. Dus al die reaguurdersdie denken zonder ze te kunnen: ga je schamen.
@Jean-Paul
Wat zou Musk eigenlijk zelf in een week produceren?
Mijn ervaringen met projectleiders van de gemeente U, projecten die niet opschieten, veel te duur blijken etc. en nooit reageren op mail, bellen of appen, zouden juist voor een salarisverlaging pleiten. En afslanken van de organisatie en een kwaliteitsslag maken, goede behouden en heel veel afvoeren.
Het klinkt goed : ik ben ambtenaar, ik heb status.
@Jean-Paul. Wat dacht je van veel.
Ambtenaren gaan 1 keer de straat op en het is meteen gezeik. Maar toen de leraren en mensen in de zorg, 20 keer de straat op gingen was het acceptabel. Forse loonstijgingen ook. Keer op keer.
Gemeente ambtenaren krijgen bar slecht betaald. De vaste lasten moeten betaald worden. Loon moet omhoog.
Er zijn genoeg ambtenaren die tegen het minimumloon aanzitten en moeite hebben met de steeds duurder wordende kosten. Jammer dat iedere ambtenaar over 1 kam wordt gescheerd.
Als ambtenaren het zo slecht hebben dan kunnen ze in actie komen, ga solliciteren!
Tuurlijk zijn er wel hier en daar Ambtenaren die hard moeten werken en die zitten vaak aan de onderkant van de loonschalen.
Maar als je 40% van het kantoor personeel bij de gemeente er uitgooit, dan nog hebben ze in verhouding vergeleken bij het bedrijfsleven nog steeds wel erg weinig te doen!!!!
Maar waarom moet bijvoorbeeld een klein museumpje een eigen directeur hebben samen met de hele staf van werknemers zoals boekhouder, onderdirecteur, managers, secretaresse, administratieve medewerker, beveiliger, huismeester en raad van commissarissen enz.
@ Klaasjan
Er was een tijd dat men Elon bejubelde en bewierookte. Een tijd dat men willens en weten een Tesla kocht om emissieloos auto te gaan rijden, maar met de aanschaf wel het ruimtevaartprogramma van Elon financierde.
Ik vond dat destijds al heel bijzonder, maar je mocht er niks van zeggen. Elon was toen nl. “the bomb”. Hij was een visionair.
Het kan blijkbaar verkeren, want nu is er Tesla-schaamte. Ach ja, de waan van de dag en alle schapen die er achter aan lopen.
@Van Dam. Zijn al die mensen (72% van de werkenden) die in “het bedrijfsleven” werken dan niet gewoon gek als je 40% harder werkt voor minder geld? Ga jij het ze zeggen of ligt het wellicht net iets anders?
@ Nina
Tesla’s zijn in Nederland vooral aan leasefirma’s verkocht. In minderheid aan particulieren. Die particulieren in een Tesla behoren vaak niet tot een links progressieve milieubewuste klasse in Nederland, maar eerder VVD stemmende, Gooischactige, managers in dikke in Tesla’s, die dat als statussymbool gebruikten (en subisidies cashten) op de aanschaf van een Tesla.
@Nina: ik woon in of bij een bakfietswijk en ik krijg voorheen bij bezoek dat voor het eerst kwam altijd gevatte opmerkingen over het aantal Tssla s dat ze onderweg tegen waren gekomen, juist van de progressieve tak van mijn vriendengroep en netwerk.
Ook Twiiter was ooit hip, hot en happening.
@Blabla: je vergeet de D66 kiezer.
@ Utrechter 2
Bakfietsmoeders zijn dikke yuppen hoor. Vaak de vrouw van een VVD stemmer. Niks links aan. Hoogstens D’66 stemmers, oftewel VVD light, maar vaak rechtser dan dat.
T*slarijders zijn Gooische managers types. VVD’ers. Niks links, progressiefs of milieubewusts aan. Eerder Yort Keldertjes, snelle jongens.
@ Blabla
Je doelt met VVD’ers de mensen die in ons land het geld verdienen? Mensen die met hun loonbelasting van 50% over een hoog salaris of met de 35% winstbelasting van hun bedrijf en de overige belastingen die zij betalen over hun bezit (geld, huis, auto/leasebijtelling en parkeergeld bijv.) een flinke financiële bijdrage leveren om de kwetsbaren in onze samenleving te helpen met o.a. een uitkering en toeslagen? En die zelf een klein percentage financieel voordeel terughalen doordat zij gebruik kunnen maken van subsidies?
Als je niet snapt dat geld eerst verdiend moet worden voor de staatskas, voordat je het uit kunt geven 🙄