Gemeentegrenzen – Skiën in recreatiegebied met potentie | De Utrechtse Internet Courant Gemeentegrenzen – Skiën in recreatiegebied met potentie | De Utrechtse Internet Courant

Gemeentegrenzen – Skiën in recreatiegebied met potentie

Gemeentegrenzen – Skiën in recreatiegebied met potentie
De grenzen opzoeken, maar dan letterlijk: in deze DUIC-serie gaan we op bezoek bij plekken langs de grenzen van de gemeente. In deze tour langs de gemeentegrenzen komen we uit bij een plek die doet denken aan de bergen in Oostenrijk: Skipiste Nieuwegein.

De grenzen opzoeken, maar dan letterlijk: in deze DUIC-serie gaan we op bezoek bij plekken langs de grenzen van de gemeente. In deze tour langs de gemeentegrenzen komen we uit bij een plek die doet denken aan de bergen in Oostenrijk: Skipiste Nieuwegein.

Het is buiten zo’n 20 graden en het zonnetje schijnt, maar eenmaal binnen krijg je onmiskenbaar het gevoel op een Oostenrijkse berg de après skihut te zijn binnengestapt. De skipiste aan de rand van de Nedereindse Plas is een plek waar vele kinderen uit de regio voor het eerst kennismaken met skiën, maar de eigenaar hoopt ook andere recreanten te trekken: “Dit gebied heeft potentie.”

Skipiste Nieuwegein? DUIC schrijft toch alleen over de stad Utrecht? Dat klopt, maar sinds 2001 ligt Skipiste Nieuwegein ook gewoon in de gemeente Utrecht. In het uiterste zuiden van de gemeente ligt de polder Rijnenburg met daarin ook de Nedereindse Plas. Een recreatiegebied dat voor Utrechters alleen vanuit Strijkviertel, De Meern of door Nieuwegein te bereiken is. Het is dan ook vooral een plek waar Nieuwegeiners en IJsselsteiners komen.

Eerder deze week werd bekend dat er niet meer kan worden gezwommen in de Nedereindse Plas en dat de sanering is gestaakt. Lees dat artikel hier terug.

Toch denkt eigenaar van de skipiste, Mark Snoeren, dat ook Utrechters een keer moeten komen kijken. “Ik ben hier nu twee jaar geleden ingestapt en heb steeds meer een beeld van de potentie van het gebied. Er is veel mogelijk, misschien hebben we er over tien jaar wel een echte sneeuwhal bij of wordt er veel meer gerecreëerd op en rond de plas.”

De skipiste bestaat inmiddels 25 jaar. Snoeren kwam er geregeld met zijn kinderen en riep al een tijdje tegen de toenmalige eigenaar dat hij het wel zag zitten om het over te nemen. Snoeren, tevens fractievoorzitter van VVD Nieuwegein, wilde graag een eigen onderneming én was als klein jongetje al verknocht aan wintersport. “Ik was er als de kippen bij”, vertelt Snoeren tevreden. “De combinatie tussen ondernemen en wintersporten is fantastisch. Het leuke aan dit bedrijf is dat er allemaal jonge mensen rondlopen met veel passie voor het bedrijf en de sport. Het voelde dus gelijk vertrouwd.”

Mark Snoeren op de piste

Sinds Snoeren eigenaar is van de piste is er vooral gewerkt aan achterstallig onderhoud, een nieuw terras, een tubebaan (in een band naar beneden sleeën), een nieuwe speeltuin en is de winkel volledig heringericht. “Als je hier ski’s koopt dan kan je natuurlijk ook even een half uurtje testen op de baan. Dat kunnen andere sportwinkels niet zomaar aanbieden”, aldus Snoeren. Maar het belangrijkste blijft de baan. De skipiste bestaat uit vier verschillende afdalingen van blauw tot zwart. “Het is geen echte sneeuw, maar borstels”, legt hij uit. “De eigenschappen zijn hetzelfde, maar als je wilt leren skiën op een borstelbaan is de techniek iets belangrijker. Daar heb je dan weer profijt van in de echte sneeuw.”

De piste is vooral een plek waar jonge kinderen leren om goed te skiën. “Dat is onze grootste klantengroep. Het voordeel is dat die kinderen op wintersport een aantal stappen kunnen overslaan en het sneller leuk is in de sneeuw, maar je kunt ook een après ski-arrangement boeken met een groep waarbij je een uurtje de baan op gaat en daarna komt feesten in onze stube.”

Vergeten hoekje

De Skipiste Nieuwegein is al jaren een begrip in de regio. Het is ook de reden dat Snoeren de naam niet zomaar gaat veranderen in Skipiste Utrecht. In 2001 werd het gebied al bij de gemeente Utrecht gevoegd met het plan om woningen te bouwen in Rijnenburg en Reijerscop, een paar honderd meter verderop. Door de crisis gebeurde dat echter niet en het gebied in de oksel van de A2 en A12 werd een hoekje dat een beetje in de vergetelheid raakte. De provincie Utrecht heeft het gebied tot 2030 aangewezen als energielandschap. Dit houdt in dat er tot die tijd alleen plek is gereserveerd voor windmolens en zonnevelden in de weilanden ten zuiden van Leidsche Rijn.

Snoeren ziet het als ondernemer natuurlijk wel zitten als er woningbouw zou komen in de buurt, vooral ook omdat er dan waarschijnlijk een betere ontsluiting zou komen. “Eigenlijk zijn we moeilijk bereikbaar. Een afslag vanaf de snelweg zou ideaal zijn, maar dat is voorlopig toekomstmuziek.” Snoeren heeft wel ideeën om het gebied alvast aantrekkelijker te maken voor recreanten, maar waakt ervoor dat het met teveel bezoekers de charme verliest. De plas is niet toegankelijk voor zwemmers . “Maar activiteiten op het water, met zeilboten bijvoorbeeld, zou mooi zijn.”

In de omgeving van de Nedereindse Plas zijn veel wandelaars met of zonder hond en fietsers die een rondje maken, maar Snoeren wil zich ook meer richten op jonge gezinnen met kinderen die er willen komen ontspannen. Snoeren: “Onze core business blijft skiën, maar we willen ook een plek zijn om te ontspannen met een borrel en een hapje. Het is een superlocatie met uitzicht op de plas en gratis parkeren, maar weinig mensen weten dat nog.”

“Er zijn een paar dingen waardoor dit een minder bekende plek is”, vertelt Snoeren. “Het komt door de problemen met de Nedereindse Plas en omdat Utrecht zich nooit echt heeft bekommerd om dit gebied. De gebruikers komen toch vooral uit Nieuwegein en IJsselstein. En het Recreatieschap doet wel het beheer, maar heeft niet het volledige eigendom, waardoor ze niet snel zullen investeren. Jammer, want er is veel mogelijk.”

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).