Gemeentelijk vuurwerkverbod vanaf volgend jaar mogelijk | De Utrechtse Internet Courant Gemeentelijk vuurwerkverbod vanaf volgend jaar mogelijk | De Utrechtse Internet Courant

Gemeentelijk vuurwerkverbod vanaf volgend jaar mogelijk

Gemeentelijk vuurwerkverbod vanaf volgend jaar mogelijk
Vuurwerk. Archiefbeeld DUIC
De gemeente Utrecht kan vanaf volgend jaar zelf een vuurwerkverbod instellen. Een landelijke wetswijziging die dat mogelijk maakt moet voor 2020 gereed zijn. Of een verbod op korte termijn er ook echt gaat komen is nog maar de vraag, veel partijen pleiten juist voor landelijke regelgeving.

De gemeente Utrecht kan vanaf volgend jaar zelf een vuurwerkverbod instellen. Een landelijke wetswijziging die dat mogelijk maakt moet voor 2020 gereed zijn. Of een verbod op korte termijn er ook echt gaat komen is nog maar de vraag, veel partijen pleiten juist voor landelijke regelgeving.

“Als je het als kabinet aan burgemeesters overlaat of zij wel of niet vuurwerk verbieden, breng je hen in een lastig parket”, vertelt Harmen Binnema, docent en onderzoeker lokaal bestuur en lokale democratie aan de Universiteit Utrecht, op de website van de onderwijsinstelling.

Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten is voorstander van landelijke regelgeving: “Het vuurwerkverbod overlaten aan gemeenten leidt tot een complexe en onoverzichtelijke situatie, bovendien krijg je te maken met ‘vuurwerktoerisme’.”

Op dit moment mogen gemeenten zones aanwijzen waar helemaal geen vuurwerk mag worden afgestoken. In Utrecht zijn 31 van deze vuurwerkvrije zones. Een voorstel om ook vuurwerk in alle parken in de stad te verbieden kon niet op een meerderheid in de gemeenteraad rekenen. In de gemeenteraad is er, net als onder de bevolking, verdeeldheid over het wel of niet toestaan van vuurwerk. In 2017 werd een onderzoek gedaan naar de mening van Utrechters over vuurwerk. 58 procent gaf aan voor een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren te zijn.

(Tekst loopt door onder foto)

De onthulling van het verbodsbord voor vuurwerk. Foto: CDA Utrecht

Vuurpijlen en knalvuurwerk

In Nederland wordt al langer gesproken over een vuurwerkverbod. Het kabinet voelt er ondanks herhaaldelijke oproepen van onder meer de Onderzoeksraad voor de Veiligheid niets voor om op landelijk niveau vuurpijlen of knalvuurwerk te verbieden en laat dit liever aan de gemeenten zelf over.

“Het probleem wordt daarmee op het bordje van de burgemeester gelegd”, zegt Binnema. “Als je dan besluit: ik wil dit niet in mijn stad, moet jij die lastige boodschap aan je inwoners gaan uitleggen. Ga er maar aan staan. En dan zelf de handhaving en politie-inzet regelen. Het is prettiger als je dat collectief kunt doen of kan verwijzen naar een landelijke maatregel.”

Binnema kan zich voorstellen dat sommige gemeenten blij zijn met de vrijheid die hen wordt gegeven om oud en nieuw te vieren met eigen tradities zoals carbidschieten, particulier vuurwerk en vreugdevuren. Ziet de bestuurskundige er ooit nog een landelijk verbod komen? “Veel partijen vinden nu nog dat het bij Nederland hoort. Zulke culturele veranderingen kosten tijd.”

Binnema ziet de eerstvolgende kabinetten niet een besluit nemen tot een verbod dat ‘van bovenaf’ wordt afgekondigd. “Wat wél zou kunnen is dat een goed voorbeeld ‘van onderop’ landelijk veranderingen in gang zet. Stel dat een gemeente succes boekt met een strenger beleid: minder gewonden, minder afval en luchtvervuiling en vooral: minder klachten over overlast, dan kan zo’n goed voorbeeld wel navolging krijgen.”

14 Reacties

Reageren
 1. Yoshua

  Prima idee.
  We hebben toch een overschot aan blauw op straat en dan lopen er nog een aantal duizenden handhavers in de stad zich stierlijk te vervelen.
  Vuurwerkverbod zal een groot succes worden.
  Hebben de agenten en handhavers die zich nu vervelen eindelijk iets om handen.
  Misschien dat ze over een aantal jaren eens het autobranden probleem kunnen gaan aanpakken, als het grote vuurwerk probleem is aangepakt.
  100 meldingen van vuurwerk overlast is natuurlijk belangrijker dan 150 auto branden.

 2. Gerard Brugmans

  Het zal met vuurwerk net zo gaan als met roken, allebei rare bezigheden met alleen maar nadelen. Nog niet zo lang geleden vonden we het normaal dat er overal werd gerookt, en dat is nu ook ondenkbaar. Het gesputter van vuurwerkverslaafden is een achterhoede gevecht dat stap voor stap zal worden verloren, over een paar jaar snappen we echt niet meer waarom we die lui nog zo lang hun gang hebben laten gaan!

 3. G.H.

  @Gerard Brugmans: Mja, lastig. Ik heb nu (als dertiger) niks meer met vuurwerk en zou niet rouwig zijn om een verbod.
  Maar als puberjochie vond ik het fantastisch, en als ik even naar mezelf en vriendjes van toen kijk zou een verbod zo ongeveer het einde van de wereld zijn geweest. En dan dient zich de vraag aan: ben ik niet heel erg hypocriet en egocentrisch door destijds maximaal lol te hebben gehad van het vuurwerk, maar diezelfde lol voor anderen te willen verbieden omdat ik er nu toevallig een hekel aan heb?
  Die vraag kan ik alleen maar met ja beantwoorden. Dus ik zou een verbod an sich verwelkomen, maar als erover gestemd zou mogen worden zou ik tegen een verbod stemmen.

 4. bee

  de knallen die je nu van vuurwerk hoort zijn vele malen krachtiger dan de kanonslagen waar wij het vroeger mee moesten doen.
  het lijken wel handgranaten .

 5. cas

  @ Gerard, een aantal rookverboden was omdat het gewoon slecht was, bv in afgesloten ruimtes. Nu resteert alleen nog maar de burgerlijke truttigheid.

 6. Dries

  Mensen schijnen er tegenwoordig veel gelegen aan te zijn om anderen hun pleziertje te misgunnen. Het is 1 dag per jaar, waarbij 99% van de overlast en ongelukken wordt veroorzaakt door illegale activiteiten. In plaats van kijken hoe de (reeds) illegale activiteiten beter kunnen worden aangepakt, moet de normale burger (die gewoon zijn pijltje en fonteintje om 12 uur wil afsteken) keihard worden aangepakt…

 7. MJPD

  @Dries
  25% van de legale “pijltjes” en “fonteintjes” is dit jaar afgekeurd, maar laten we inderdaad de burger (als omstander) het pleziertje van het missen van een oog en/of een aantal vingers vooral niet misgunnen. Dat 99% van de overlast zogenaamd door illegaal vuurwerk is niet onderbouwd giswerk zodat het in uw straat je past.

 8. Fred

  Ben benieuwd hoe die verbodsvoorstanders reageren als anderen bezwaren gaan indienen tegen allerlei lawaar en overlast bij festivals e.d. en die dan op den duur ook daarom van oveheidswege verboden gaan worden.

 9. Sjaak

  Wat een triest leven als dit je pleziertjes zijn…

 10. Claudia

  @cas , ook vuurwerk is ongezond. Stress bij ouderen, dieren. Giftige lucht, verontreiniging in hoge mate van het water (RVIM cijfers) , autobranden. Verdere ongemakken: rotzooi op straat, OV die niet meer rijdt. En dan niet eens te spreken van dat je als je niets hebt met vuurwerk dus toch mee moet”roken”. Helemaal eens Gerard, ik zie in ieder geval uit dat we stoppen met vuurwerk.

 11. Diederik

  Overlast is de laatste jaren beduidend minder door illegaal vuurwerk en gebruik daarvan (duidelijk hoorbaar in de stad) snap niet waarom er een kleine groep mensen steeds harder is gaan schreeuwen terwijl de regels op legaal gebied erg (extreem) zijn aangescherpt. Laat de mensen met rust die O&N op een normale manier willen vieren met vuurwerk! en dan bedoel ik niet een mislukte vuurwerkshow op een industrieterrein waar ik niet aan mee wil gaan betalen.

 12. wollie

  zonder vuurwerk had ik nu mijn broertje nog (nee hij stak niet zelf af)

 13. Dries

  Prima dat mensen vuurwerk stom vinden. Eigen mening en alle respect enzo. Maar sommigen gaan naar festivals, 1 x per jaar los op Koningsdag, hebben huisdieren ter eigen vermaak, allemaal prima. Ik begrijp alleen niet dat mensen tegenwoordig alles willen verbieden wat ze niet leuk vinden en waar ook maar een klein aspect van risico of overlast aan hangt. Misschien iets van deze tijd, maar ik vind het een decadentie van onze welvaart..

 14. BW

  @Dries
  Die ene dag in het jaar gun ik een ander zijn pleziertje heus wel, maar het draagvlak voor vuurwerk in zijn algemeenheid is de afgelopen jaren gewoon fors afgenomen door het afsteken van illegaal vuurwerk in de laatste (pakweg) 1,5 maand van het jaar. In dat opzicht verpesten vuurwerkliefhebbers het toch echt voor zichzelf. Vuurwerkliefhebbers zouden zich trouwens sowieso best meer mogen realiseren dat dat pleziertje van hen doorgaans gepaard gaat met een hoop irritatie én onvervalste overlast voor een ander.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).