Gemeentelijke woonlasten Utrecht met ruim 5 procent gestegen Gemeentelijke woonlasten Utrecht met ruim 5 procent gestegen

Gemeentelijke woonlasten Utrecht met ruim 5 procent gestegen

Gemeentelijke woonlasten Utrecht met ruim 5 procent gestegen
De gemeentelijke woonlasten in Utrecht zijn ten opzichte van vorig jaar met 5,1 procent gestegen. De stijging ligt ongeveer gelijk met het landelijk gemiddelde van 5,2 procent. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Vereniging Eigen Huis.

De gemeentelijke woonlasten in Utrecht zijn ten opzichte van vorig jaar met 5,1 procent gestegen. De stijging ligt ongeveer gelijk met het landelijk gemiddelde van 5,2 procent. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Vereniging Eigen Huis.

In 2019 waren de totale woonlasten die huiseigenaren aan de gemeente Utrecht moesten betalen nog gemiddeld 725,39 euro. Dit jaar betalen zij gemiddeld 762,32 euro aan belastingen.

Mensen met een huurhuis betalen minder, zij hoeven namelijk geen onroerendezaakbelasting te betalen. Deze groep betaalt alleen afvalstoffenheffing en rioolheffing. Vorig jaar betaalde huurders voor beide belastingen gemiddeld 480,49 euro. Nu is dat gemiddeld 507,89 euro.

Afval

Volgens Vereniging Eigen Huis is vooral de hoge stijging van de afvalstoffenheffing opvallend. In Utrecht steeg deze met 7,5 procent ten opzichte van 2019. Dat is onder het landelijk gemiddelde van 9,5 procent.

De hogere belasting die de gemeenten moeten betalen voor het storten en verbranden van restafval zou een belangrijke oorzaak van de stijging zijn. “Deze belasting steeg vorig jaar van 13 euro naar 31 euro per ton afval. Veel gemeenten berekenen deze lasten door in een hogere afvalstoffenheffing”, is te lezen op de website van Vereniging Eigen Huis.

Bekijk hier de gemiddelde woonlasten per gemeente.

18 Reacties

Reageren
  1. Rivierenwijker

    Ik schrik van de flink gestegen kosten voor restafval. Gescheiden inzamelen van plastic, blik, glas, papier etc zou moeten leiden tot minder restafval. Dat gescheiden inzamelen doen we al een tijdje in Utrecht. Wellicht met succes omdat in Utrecht de stijging van de afvalstoffenheffing onder het landelijk gemiddelde ligt? (maar toch een stijging van 7,5%)

    Ik zou wel eens van de gemeente willen weten hoe hoog de afvalstoffenheffing zou zijn als als plastic, blik en drinkkartons als restafval zouden worden afgevoerd. Waarschijnlijk onbetaalbaar…

  2. MJPD

    @Rivierenwijker
    De enige instrumenten voor de gemeente om nog meer geld binnen te harken is nu eenmaal verhoging van de OZB en afvalstoffenheffing. Debacles zoals het dure tramlijntje, defecte roltrappen en dito pasjessystemen voor restafvalcontainers, om er een paar te noemen, moeten tenslotte ergens van worden betaald. De inzameling van PBD-afval lijkt zo succesvol in Nederland dat inzamelaars de grote hoeveelheid niet meer kunnen verwerken. Over een paar maanden lezen we misschien dat dit PMD-afval in Afrika wordt gedumpt, net zoals sommig ingezameld Plastic-bedrijfsafval dat naar China wordt verscheept door afvalverwerkers. Het is een groot verdienmodel geworden, wat nu tegenvalt door het grote aanbod. Uiteindelijk verdwijnt al dit moeizaam ingezamelde afval gezamenlijk in de verbrandingsovens. Daarmee wordt dit helaas net zo’n klimaatfarce als Nederlandse biomassacentrales die worden gestookt op gekapte en per boot vervoerde bomen uit de VS.

  3. JdV

    Niet klagen mensen. U hebt massaal gekozen voor partijen die incompetentie en geldverkwisten tot standaardonderdeel van hun beleid hebben gemaakt. Dus u krijgt wat u wilde. En u bent tenslotte dank zij de EU en Rutte vorig jaar 5% meer gaan verdienen, toch? Dus niet zeuren nou, er kan nog veel meer bij. En ze komen er aan.

  4. Trol

    Rievierenwijker….het is al vaak aangetoond dat niet gescheiden ophalen/verzamelen en vervolgens pas in de centrale scheiden, veel goedkoper, efficiënter en milieuvriendelijker is. Echter wordt ons gescheiden verzamelen etc. opgedrongen in kader van opvoeding van de burger.

  5. Scherpschutter

    Een bedrag tussen de € 175.000.000 en € 260.000.000 per jaar…zogezegd om het riool te onderhouden en afval op te halen en verwerken. LOL.

    Het is allemaal maar keuze, jongens en meisjes. U kunt er ook voor kiezen om de overheid af te schaffen en dit soort diensten voortaan af te nemen bij een zuinige effectieve private ondernemer, in plaats van bij een zooi incompetente ambtenaren met spreekwoordelijke marmeren paleizen, hermelijnen mantels, een giga bediendenbestand en peperdure (linkse) bijhobby’s die u betaalt…

    Er is geen ENKELE logische of rationele reden om ‘afval’ door een gemeente te laten managen. Werkelijk niet 1! Laat dit aan bedrijven over.

  6. Gregor

    Wie selecteert dan die bedrijven? Iemand moet onafhankelijk de aanbesteding doen en ervoor zorgen dat machtige bedrijven elkaar niet het balletje toespelen. Let op: ik neem nergens het woord ambtenaar, dan wel overheid in mijn mond, maar wil wel weten wie dat dan wel gaat doen!

  7. MJPD

    @Gregor
    Uhm, het is de overheid die aanbestedingen uitbrengt, dus ambtenaren.

  8. Sjaak

    Wat is nou 7%…?!
    Gewoon zorgen dat je een goede baan hebt en dit makkelijk kunt lijden.

  9. Frits

    @Scherpschutter
    Ja, dat lijkt me een uitstekend plan! Elke inwoner van de gemeente sluit voortaan zelf een contract af met een afvalverwerker. Om te voorkomen dat mensen geen contract afsluiten en afval in, ik noem eens wat, de container van de buren of het openbaar groen deponeren, is het natuurlijk belangrijk dat de gemeente erop toeziet dat inwoners allemaal een contract afsluiten. Ach, kleinigheidje.

  10. Toine Goossens

    @MJPD,

    Helaas, u hebt het mis. Voor het verwerken van afval betalen we een heffing. Een heffing dient om alle kosten van de activiteit te dekken. De gemeente maakt kosten voor het inzamelen en deels scheiden van het afval en vervolgens betaalt het een vergoeding aan afvalverwerkers en verbrandingsovens.

    De VNG onder leiding van Lot van Hooijdonk heeft recent een nieuw convent met de afvalverwerkers afgesloten. De gemeenten gaan minder scheiden en de verwerkers meer. De veranderingen hebben vooral op PMD betrekking. Wat we in de PMD bak kunnen doen wordt uitgebreid met hardplastic en ook met chipsverpakkingen e.d. Ik neem aan dat de wijzigingen 1 januari a.s. in gaan. Het wordt voor de burgers gemakkelijker. De verpakkingsindustrie wordt meer leidend in de verwerking.

    Ik verwacht dat de industrie over tien jaar ook het inzamelen uitvoert. De grote afvalverwerkers zamelen al bedrijfsafval in. Het is logisch dat zij ook het afval van particulieren uit gaan voeren. Dan komen er na ellenlang wachten landelijk identieke inzamelingssystemen.
    De grote bottle neck wordt de bereidheid van de gemeenten om hun lokaal monopolie te beëindigen. Een gemeente is op haar grondgebied autonoom. In de praktijk betekent dat dat ambtenaren en politici zich weinig van landelijke normen aan trekken. Zij vinden telkens hun eigen wiel uit.

    Ik houdt mijn hart vast voor de energietransitie. Drie maanden geleden werd door landelijke onderzoekers en wetenschappers gepubliceerd dat Warmtenetten duurder zijn dan andere transitie oplossingen. De gemeente Utrecht, gesteund door Almere, schreef een brief aan EZ en de Raad dat zij over andere cijfers beschikt. Dat zijn de twee gemeenten met de grootste warmtenetten in Nederland. Als de onderzoekers gelijk krijgen gaat ons dat financieel nog lelijk opbreken.

  11. Elsje

    Uitgaande van de groeiende spanning op de huizenmarkt wordt de WOZ met 6,4% verhoogt. Alle andere kosten worden daarmee omhoog getrokken, terecht of niet. Daar zijn we mooi klaar mee.

  12. GeenStijl@Utrecht😉

    Zolang er geen controle is op uitgaven van ambtenaren en hun bevriende aannemers ben ik bang dát dit ieder jaar plaats zal vinden.
    En de Utrechtse politiek zit erbij en kijkt ernaar, en er gebeurt helemaal niets.
    Waarom heeft de stad Utrecht geen fraude meldpunt om misstanden aan de kaak te stellen van gemeente mederwerkers.

  13. Nina

    Tja, al die ondergrondse containers zijn niet gratis natuurlijk.
    Triest genoeg waren ze al achterhaald toen ze werden ingekocht.

    Je zal maar zo’n stinkerd in de stoep voor je huis hebben staan.

  14. Anne Marie ten Berge

    En uhme: de Overheid ook genoemd: Openbaar Bestuur is een onderneming met marktwerking. Die hebben wij niet massaal gekozen….
    Die wordt ons massaal opgedrongen.

  15. Don

    Een tramlijn die iets meer kost kademuren die wat tegenvallen een onzichtbaar Vredenburg mozaiek dat iets duurder is dan gepland extra onderhoud van roltrappen. Mensen dat moet ergens van betaal worden en dus gaat de belasting omhoog. En het gepruts in het gemeentehuis gaat gewoon door niemand grijpt in.

  16. Willem

    Daar zijn ze weer! Scherpschutter + JdV. Altijd negatief. Altijd zuur. Altijd wat te mopperen. Tip: klap je laptopje dicht en ga lekker buiten wandelen en vraag is aan je buren hoe het met ze gaat.

  17. Scherpschutter

    @Frits 18:12

    Ik denk dat mensen het nut van een afvalverwerkingscontract wel inzien, Frits. Verder zullen banken dit uiteraard verplicht stellen bij afsluiting van een hypotheek en verhuurders bij een huurovereenkomst. En die kunt u -net zoals uw telefoonaansluiting- natuurlijk gewoon via het internet afsluiten.

    Het is allemaal niet zo ingewikkeld, Frits.

  18. pee

    er word door nederland ook afval geimporteerd.
    en waarom moeten wij afval scheiden terwijl er afvalscheidingsstations zijn ?
    alles maken ze duurder omdat ze zelf fouten maken ,e die fouten mogen wij betalen.
    alle wat duurder is gemaakt gaat nooit mer naar beneden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).