De Utrechtse gemeenteraad heeft besloten dat er meer woningen gebouwd moeten worden in het project Kloosterweide. Zo staat nu in het plan dat er 152 huizen komen in plaats van 128. Hiervoor moeten wel extra bomen het veld ruimen.
De woningen komen aan de Kloosterweide en Hindersteinlaan, in het gebied rondom woonzorgcentrum Villa Spes Nostra in Vleuten. Het college van B&W koos eerder voor een variant met 128 huizen, waarvoor ongeveer 80 tot 85 bomen gekapt moesten worden. Eind vorige maand stemde echter een meerderheid van de raad voor een motie van de PvdA, waarin het college werd opgeroepen meer betaalbare woningen in het gebied te bouwen.
Nu lijkt het erop dat er 152 huizen komen, waarvan 64 sociale huurwoningen en 88 middenhuurappartementen. Zowel in het oude als in het nieuwe plan wordt de bebouwing maximaal vier lagen hoor en komt er parkeerkelder onder de huizen. Ook komt er een kloostertuin met fruitboomgaard, die voor iedereen toegankelijk is.
Voor het nieuwe plan moeten ook 104 bomen het veld ruimen. “De gemeenteraad geeft vanwege de grote woningnood de voorkeur aan meer woningen, ook als dat ten koste gaat van een aantal extra bomen”, schrijft de gemeente.
Bomen
Vanwege de herplantplicht worden alle gekapte bomen vervangen door nieuwe exemplaren. “Als het past, dan komen ze in het gebied en anders in de buurt. Op verzoek van de raad worden, bovenop de herplantplicht van de te kappen bomen, minimaal 15 extra bomen en onderbegroeiing toegevoegd voor de instandhouding van de groene entree.”
De gemeente gaat de veranderingen nu samen met de ontwikkelaar uitwerken. De verwachting is dat het nieuwe plan in het najaar bekend kan worden gemaakt. “U krijgt dan de gelegenheid om erop te reageren.”
Verkeer
Tot slot wordt deze zomer in het gebied voor de tweede keer een verkeersonderzoek gedaan. Omdat er in de omgeving meerdere projecten lopen, zoals de bouw van een nieuwe school en sporthal, zijn er zorgen over de toename van het aantal voertuigen. Tijdens het onderzoek wordt gekeken hoe het verkeer ‘gestroomlijnd’ kan worden. “We verwachten later dit jaar meer te kunnen delen over de uitkomsten van beide onderzoeken.”
24 Reacties
ReagerenDie herplantplicht is een farce. De gemeente telt op totaal stedelijk niveau: 1000 gekapt, 1200 geplant, klaar is Kees. Punt is dan dat die 1200 nieuw geplant vaak op geen enkele manier in verband te brengen zijn met gekapte bomen. Vaak betreft dit gewoon echt nieuwe aanplant en geen herplant.
Natuurlijk, kap maar weer bomen, leve het groen !
En dan te bedenken dar er wereldwijd per jaar 15 miljard tegen de vlakte gaan.
Wederom Kata , mensen moeten in huizen wonen pm te leven en bomen zijn simpel vervangbaar en ergens anders te planten , er worden weilanden al omgevormd tot bos , dus houw met zeuren.
Fijn dat er meer huurwoningen komen.
Het totale tekort aan woningen tot 2031 is 993.200, minus deze 158 woningen nog maar 993.042 woningen.
Ff doorbouwen mensen!
Oh nee, die hebben we ook niet en moeten worden geimporteerd en ook ergens wonen…
Als je ‘m zó positioneert kan je het wel vergeten. Gelijk iedereen weer tegen het plafond omdat er iets met bomen is. Neem eens een voorbeeld aan Erdogan. Die legde pats boem een extra landingsbaan neer en waarom? Omdat het nodig was. Nederland heeft altijd weer excuses om iets maar niét te hoeven doen.
@Wim, @Katja
Ja en er komt nog bij dat de “herplante bomen” altijd sprietjes zijn.
@Wim
Precies. Oo het Malieblad zijn bomen geplant bij de herinrichting. Inmiddels verdwijnen er regelmatig bomen langs de singels. Herplant vindt nauwelijks tot niet plaats. Bij navraag waarom niet antwoordt de gemeente steevast dat er wél herplant heeft plaatsgevonden, namelijk op het Malieblad. Maar dat was nou juist bedoeld als uitbreiding, als nieuw groen..
Waarom in de zomervakantie wederom een verkeersonderzoek! De eerste keer is het in de coronatijd gedaan, toen was het allemaal geen probleem, maar wij zitten hier in het dorp met een overvol wegenaanbod. En dan wil u met al die huizen, sportschool en school voor 1000 leerlingen hier het ” dorpskarakter” behouden en het vooral groen laten blij en? HOE DAN?
Prima.
Zo ontzettend veel leegstaande kantoren en loodsen in Utrecht, ook in de oude wijken. Maar waar moeten de huizen komen? Juist ja, daar waar nog een boom te kappen valt.
Ben het met @Leon eens.
@Wim
Nee, jij moet ophouden met zeuren.
boombewoningsplicht invoeren
hutje, touwladdertje en klaar
weg woningnood
@R
Er zijn nog een paar locaties met leegstaande panden maar zoveel leegstand is er niet meer. Het relatief aantal leegstaande kantoorpanden is de laatste 8 jaar met zo’n 70% afgenomen.
Alleen in Lage Weide en Oudenrijn speelt dit nog op grotere schaal.
Je zou ook voor meer bouwlagen kunnen gaan i.c.m. meer groen.
@Wim 13/7/2024 – 11:59
Weilanden worden opgekocht om vol met huizen te bouwen .
Maar we komen er nog wel achter wat dat gaat inhouden voor onze knip want de klimaattoestand zal alleen maar ver ergen en wij moeten dat betalen.
Paar bomen lijkt niet t probleem als er maar wel genoeg in de straten staan daar.
Het zou al helpen als we die dichtgetegelde terrastuinen gaan ontmoedigen en iedereen minstens 1 flinke boom in zijn tuin heeft.
Ook in de straten kun je meer bomen planten zodat je mooie groene straten met veel schaduw krijgt. Niet allemaal dezelfde bomen maar beetje variatie. Goed voor de biodiversiteit in de stad
Dat is minder dan 1 boom per extra woning!
Jammer dat er maar 24 extra woningen zijn.
Het gemeentebestuur in Utrecht zijn kampioen in het verwijderen van mooie grote volwassen bomen in de hele stad, daar plaatsen ze rietstengels voor voor terug en het liefst op een parkeerplaats en de die bomen worden niet groter dan +/- 5 meter hoog, 100 van deze bomen geven net zo veel zuurstof als één grote boom, die omgezaagd wordt!!
Dus conclusie, er wordt te veel stikstof gefabriceerd tijdens deze bouw en dat betekend dat deze bouw geen doorgang kan vinden als we de Brusselse normen in acht nemen!!!! Of maak het nu even niet uit, omdat het uit de Groen Links koker komt????
In dat gebied kunnen zeker wel meer dan 400 woningen gebouwd worden. Het is een schande dat het al jaren leeg staat. Er wordt daar letterlijk niks gedaan behalve dat er honden en katten hun behoefte doen.
Volwassen bomen hebben meer bladmassa dan jonge bomen. Derhalve zetten volwassen bomen ook meer koolstof om door fotosynthese. Om het equivalent van koolstof omzetting van volwassen bomen te evenaren zijn meer jonge bomen nodig dan de 1 op 1 vervanging van de hoeveelheid oude bomen die gekapt worden.
Het belang van volwassen bomen wordt ernstig onderschat. Koeling -veel Co2 omzetting door fotosynthese -zuurstof productie door fotosynthese – onderkomen voor insecten en vogels-bij bloeiende bomen veel nectar voor bijen, hommels en vlinders. De herplant van nieuwe bomen is een fractie van de bestaande bomen in de gehele omvang en werking. Maar ja, met behoud van oude bomen kun je niet lekker scoren. Met zero emissie zones wel. De subsidie voor de stadsboerderijen van UN zijn gelukkig nog behouden. Educatieve van groen is essentieel voor de toekomst. De huidige beleidsmakers ontberen deze kennis gezien hun beleid. En ja ik begrijp dat er huizen gebouwd moeten worden. Maar als je zero emissie zones insteld en vervolgens oude bomen gaat kappen is dat geen consequent beleid.
De bouwopgave is 1 miljoen woningen.
Het is tijd om 2-3 nieuwe steden te realiseren en te stoppen met inbreiden in de veel te krappe steden.l die onleefbaar worden.
@ nina, gelukkig niet.. want dan groeit de Randstad dicht met laagbouw…