Gemeenteraad buigt zich over de vraag: is er nog plek voor papierrecycling in Utrecht? Gemeenteraad buigt zich over de vraag: is er nog plek voor papierrecycling in Utrecht?

Gemeenteraad buigt zich over de vraag: is er nog plek voor papierrecycling in Utrecht?

Gemeenteraad buigt zich over de vraag: is er nog plek voor papierrecycling in Utrecht?
De Utrechtse gemeenteraad is tijdens een raadsinformatiebijeenkomst (RIB) in gesprek gegaan met een forse delegatie van Papierrecycling Utrecht (PRU) en zusterbedrijf Metaalrecycling Utrecht (MRU). Het gesprek ging over het ontbreken van een geschikte plaats voor het bedrijf in de Utrechtse regio. Het bedrijf moet weg aan de Groenewoudsedijk in Papendorp om plek te maken voor woningbouw.

De Utrechtse gemeenteraad is tijdens een raadsinformatiebijeenkomst (RIB) in gesprek gegaan met een forse delegatie van Papierrecycling Utrecht (PRU) en zusterbedrijf Metaalrecycling Utrecht (MRU). Het gesprek ging over het ontbreken van een geschikte plaats voor het bedrijf in de Utrechtse regio. Het bedrijf moet weg aan de Groenewoudsedijk in Papendorp om plek te maken voor woningbouw.

Jantine Zwinkels van de Utrechtse CDA agendeerde de RIB, omdat de zoektocht naar een nieuwe locatie nog steeds moeizaam verloopt. De gemeente heeft inmiddels de huurovereenkomst opgezegd en het voormalige pand moet ontruimd worden. Dit heeft inmiddels geleid tot een rechtszaak; PRU wil een jaar extra de tijd.

Met mogelijke verlengingen zou er dan twee à drie jaar tijd kunnen zijn om naar een andere locatie te verhuizen. Dat zegt een advocaat van PRU. Als de schorsing niet wordt toegewezen, dan moet er op hele korte termijn ontruimd worden. Vanwege deze lopende rechtszaak konden er geen wethouders en ambtenaren aanwezig zijn bij de RIB.

Veel ruimte

Het bedrijf zoekt een locatie in of vlakbij de stad, zodat de duizenden vrachtwagens niet onnodig ver hoeven te rijden. Geschikte locaties zijn er echter niet in de gemeente Utrecht en ook een zoektocht in de buurgemeenten levert tot zover geen geschikte locatie op.

Volgens directeur-eigenaar van PRU, Charles van Doorn, hebben bedrijven zoals de PRU bovengemiddeld veel ruimte nodig. Daarom kunnen zij niet de hoofdprijs voor een locatie betalen. Deze prijzen worden nu echter wel betaald in de markt door de logistieke centra die worden gebouwd.

Een ander knelpunt op Lage Weide is de geurbeperking die van toepassing is. Volgens het bestemmingsplan mogen zich geen nieuwe bedrijven vestigen die geur uitstoten. Iets wat het bedrijf PRU/MRU wel doet.

Strijkviertel

Van Doorn pleit voor verplaatsing naar Strijkviertel, omdat dat het meest passend lijkt. Tegelijkertijd staat hij open voor alternatieven. Uit onderzoek van een consultancybureau blijkt dat PRU op een aantal punten goed past in het stedenbouwkundig plan.

Er is echter een criterium waar het bedrijf niet aan kan voldoen. Het college van burgemeester en wethouders heeft eerder laten weten dat er rond 2040 70.000 extra arbeidsplaatsen nodig zijn om de groei van de stad te faciliteren. Hiervoor is echter maar beperkt ruimte beschikbaar.

De gemeente wil daarom arbeidsintensieve bedrijven aantrekken in het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein. Bedrijven die zich op Strijkviertel willen vestigen moeten daarom honderd arbeidsplaatsen per hectare grond bieden. Door het relatief grote ruimtegebruik dat PRU nodig heeft kan het bedrijf niet aan deze norm voldoet.

Druk

Door de druk op de ruimte in de stad en regio kan de gemeente ook niet voldoen aan huisvestingsvragen van andere bedrijven. Er zijn op dit moment in Utrecht geen kavels beschikbaar en het aanbod aan bedrijfshallen is gering. Het ruimtegebrek speelt net als bij PRU ook bij andere bedrijven die met herhuisvesting te maken krijgen.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

4 Reacties

Reageren
  1. Luuk Upuuk

    Gewoon weer ouwerwets de fik erin. En de uitstoot compenseren door minder vaak bermen te maaien.

  2. Ihsan

    Schandalig dat een college dat zichzelf als duurzaam verkoopt geen uitgewerkte plannen heeft wat betreft de circulaire economie. Stoppen met plastic scheiden, papier-recycling de stad uit drukken, afvalscheidingsstations opereren waar niets hergebruikt wordt, stoppen met restafval ophalen voordat er genoeg containers zijn geplaatst, die containers vervolgens ruim een half jaar buiten werking laten, meldingen over zwerfafval verwijderen van ‘slimmelden’ terwijl er niets mee is gedaan… Het is echt een incompetente bende.

  3. P. Lut

    Wil iemand bij Duic dit stuk een beetje redigeren svp? Er staan veel niet lopende zinnen en andere fouten in.

  4. cas

    Ik vind het altijd een zwaktebod als ze met het verhaal komen dat ze ook bij omliggende gemeenten hebben gekeken, niet iedereen zit te wachten op de rommel die Utrecht er van maakt. Vooral niet over de grens dumpen als je zelf de grootste vervuiler bent.
    Beetje van ik wil wel social media gebruiken maar geen data centrum

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).