Gemeenteraad geeft groen licht voor start Vuelta in Utrecht Gemeenteraad geeft groen licht voor start Vuelta in Utrecht

Gemeenteraad geeft groen licht voor start Vuelta in Utrecht

Gemeenteraad geeft groen licht voor start Vuelta in Utrecht
Een meerderheid van de gemeenteraad heeft donderdagmiddag groen licht gegeven voor de start van de Vuelta in Utrecht, in 2022. De wielerronde zou eigenlijk in 2020 starten in Utrecht, maar dat kon vanwege corona niet doorgaan.

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft donderdagmiddag groen licht gegeven voor de start van de Vuelta in Utrecht, in 2022. De wielerronde zou eigenlijk in 2020 starten in Utrecht, maar dat kon vanwege corona niet doorgaan.

Met het akkoord van de raad is ook 250.000 euro extra vrijgekomen voor de organisatie van La Vuelta. Het college gaf eerder aan te hopen dat het evenement met de extra bijdrage op dezelfde manier kan worden gehouden als voor 2020 gepland was. In totaal zouden 160 organisatoren zo’n 200 evenementen en activiteiten organiseren.

Blij

Wethouder Klaas Verschuure is blij dat de raad nu akkoord is. “De finish voor de start van de Vuelta is in zicht. Een mooi vooruitzicht voor onze inwoners, ondernemers en vrijwilligers van maatschappelijke organisaties”, zegt hij. “[…] Vandaag heeft Utrecht koers gezet in de goede richting. We kijken ernaar uit om in 2022 (rond de 900e verjaardag van onze stad) de Vuelta te ontvangen en er een prachtig stadsfeest van te maken, voor en door Utrechters. Vamos!”

De start van La Vuelta zou vorig jaar georganiseerd worden door de provincies Utrecht en Noord-Brabant en de gemeenten Utrecht, Breda en ’s-Hertogenbosch. Naast de gemeente Utrecht, hebben ook de andere partners extra geld uitgetrokken voor de komst van het evenement.

Perspectief

Als La Vuelta in 2022 naar Utrecht komt, wil het college het evenement koppelen aan de viering van 900 jaar stadsrechten. Ook voor dat evenement staan namelijk allerlei activiteiten op de planning. Het college hoopt dat de twee evenementen het perspectief kunnen bieden dat nu door de coronacrisis ontbreekt. “2022 wordt zo een jaar om naar uit te zien en te vieren met de hele stad”, stond in het vandaag aangenomen raadsvoorstel.

Of de start van de Ronde van Spanje daadwerkelijk naar Utrecht komt, hangt nu nog van twee dingen af. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport moet nog uitsluitsel geven over subsidie. Tot slot moet de organisatie van La Vuelta Utrecht nog aanwijzen als startlocatie. De organisatie onderzoekt nu wat de mogelijkheden zijn om de start van La Vuelta in Nederland te organiseren.

Overigens waren niet alle Utrechtse partijen voorstander om weer de portemonnee te trekken voor de Vuelta. De PvdA, PVV, SP, Stadsbelang Utrecht, DENK en Partij voor de Dieren lieten zich kritisch uit over het plan.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Pee

  Ik denk dat de meeste mensen hier niet op zitten te wachten,en dat het geld beter besteedt kan worden.

 2. Steve

  Lekker makkelijk hé, beslissen met gemeenschapsgeld.
  Gemeenteraad gaan jullie je diep schamen.

 3. Rob H.

  Pee, ik zit erop te wachten en ik denk dat dit een uitstekend verdienmodel is, voor onze noodlijdende horeca.

 4. Peet

  Alsof er geen voedselbanken bestaan

 5. vak K

  @ Pee

  Met mij zitten duizenden wieler en sport liefhebbers te wachten op dit spektakel en Utrecht promotion. En wat dacht je van de middenstand?

  Beter hier geld in stoppen dan onderzoeken naar vermeend slavernij in het jaar 0,dat is pas geld verkwisten om voor een paar GroenLinks adepten een schuldgevoel af te kopen!

 6. Mark

  Geweldig nieuws! Dat wordt weer een groot wielerfeest. Wat mij betreft prima dat hier geld naar gaat. Die paar zuurpruimen hier op Duic halen het niet bij de vele duizende wielerliefhebbers en eendagswielerliefhebbers die een paar geweldige dagen zullen hebben.

 7. Uuutje

  Maar het onderhoud vd plantsoenen en het groen (en een HOOFDTAAK van een gemeenteapparaat is) gaat uitbesteed worden aan vrijwilligers….

  Maar ja, de gemeenteraad, daar stellen zich niet de meest capabele mensen voor ter beschikking. Dus de schuld ligt eigenlijk ook bij ons zelf, deels. Ze zijn wel verantwoordelijk voor miljoenen/ miljarden. Status, prestige en zogenaamde macht (denkt men), lonkt….

 8. Probleem

  Ik ben een zeer fanatiek wielerliefhebber maar ben tegen de start van de Vuelta in Utrecht. Allereerst is het super slecht voor het milieu om een start van een ronde in een ander land te laten plaatsvinden. Ten tweede vind ik het een verspilling van belastinggeld temeer omdat er al giga bedragen zijn uitgegeven om de start hier vorig jaar te laten plaatsvinden. Tevens zijn de etappes in Utrecht extreem saai. Laat de ronde van Spanje lekker in Spanje en creëer een eigen ronde of investeer om jongens en meisjes in Kanaleneiland en Overvecht op de racefiets te krijgen.

 9. Bernhard

  Onbegrijpelijk in tijden van crisis en enorme financiële tekorten. En waarom moet een Spaanse wielerronde in Nederland starten?

 10. Hoogmoed

  Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 11. RABE

  Kunnen ze van dat geld niet beter woningen realiseren. Daar hebben we langer wat aan. Het is hard nodig en dan ook zichtbaar voor iedereen.

 12. Jochem

  Dit is weggegooid geld. Betaal ik daar belasting voor?

 13. Ooginaller

  Ja Jochem, daar betaal je belasting voor, net zo goed als ik belasting betaal voor zaken die ik nutteloos vind, maar waarvan de meerderheid van de democratisch gekozen raad wel voorstander is (zoals daar bijvoorbeeld zijn dat niet te onderscheiden mozaïek op de Neude en die tonnen die ‘t Hoogt krijgt (kreeg?)).

  Ik vind het supergaaf als die Vuelta naar Utrecht komt, en met mij velen anderen (zie boven). Ook denk ik dat de horeca wel zin heeft in een Spaans wielerfeestje. Mocht het zo ver komen: misschien kun je toch proberen ervan te genieten. Het wordt vast leuk!

 14. Jolanda

  Begrijp me goed: ik ben een liefhebber van wielrennen overal, maar dit geld kan echt beter besteed worden in Utrecht. Soort van megalomaan prestigeproject van wethouder D66 en wielrenliefhebber marketing, voorheen universiteit Utrecht, die koste wat kost 3 grote rondes in Utrecht willen hebben.
  Dus belastingen omhoog en burgers gaan zelf het groen onderhouden en afval opruimen. U betaalt deze hobby van D66 en een marketingmannetje.

  Volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen. Ik weet waar ik niet op ga stemmen.

 15. Koel Hoofd

  Hoeveel heeft de toerstart Utrecht gekost en wat heeft dat opgeleverd behalve een forse kater?
  Ik meen begrepen te hebben dat het veel meer gekost heeft dan het voor de middenstand en horeca heeft opgeleverd.
  De enige die er blij van zijn geworden zijn de gemeente en aanverwante randgraaiers die er goed geld en prestige aan hebben verdiend.

 16. Utrechter

  Vreemd dat een gemeente hier geld aan uitgeeft. Het is een superwinstgevend sportevenement (de Vuelta-organisatie is echt geen charitatieve instelling) dus waarom moet een gemeente zoveel ophoesten? En als de middenstand ervan profiteert, waarom betaalt die dan niet mee? Vragen, vragen, vragen, …
  Maar buiten dat is het natuurlijk prima om mooie toonaangevende sportactiviteiten binnen te halen!

 17. Pee

  @Rob H.
  @vak K
  De horeca gaat daar niets aan verdienen want terrassen en reclameborden zijn dan verboden ,net als de laatste keer met dat wielrennen.
  Verder is het te belachelijk voor woorden dat er betaald moet worden om hier een start plaats te laten vinden.
  Utrecht hoort juist geld te krijgen omdat ze hier mogen starten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).