Gemeenteraad Utrecht maakt geld vrij voor masterplan Overvecht Centrum Gemeenteraad Utrecht maakt geld vrij voor masterplan Overvecht Centrum

Gemeenteraad Utrecht maakt geld vrij voor masterplan Overvecht Centrum

Gemeenteraad Utrecht maakt geld vrij voor masterplan Overvecht Centrum
Komende tijd gaan bewoners, grond- en pandeigenaren, de gemeente Utrecht en andere betrokkenen en belangstellenden werken aan een masterplan voor Overvecht Centrum. De gemeenteraad heeft besloten om hier geld voor vrij te maken.

Komende tijd gaan bewoners, grond- en pandeigenaren, de gemeente Utrecht en andere betrokkenen en belangstellenden werken aan een masterplan voor Overvecht Centrum. De gemeenteraad heeft besloten om hier geld voor vrij te maken.

Het centrumgebied van Overvecht in Utrecht kan wel een opknapbeurt gebruiken. De komende tijd kan gewerkt worden aan een plan over hoe het centrumgebied nieuw leven kan worden ingeblazen, en een fijne plek kan worden om te wonen, werken en winkelen.

In 2012 lag er al een plan voor een grootschalige vernieuwing van het winkelcentrum, maar dat ging niet door. Nu wordt het gebied nog vaak getypeerd als onveilig en is er sprake van veel achterstallig onderhoud. Daar moet het masterplan verandering in gaan brengen.

Kloppend hart

Het uitgangspunt is onder andere dat Overvecht Centrum (her)ontwikkeld moet worden tot kloppend hart van de wijk. Kernwaarden bij de ontwikkeling zijn een ‘divers, verbonden én zichtbaar en aantrekkelijk’ centrum. Het openbaar gebied moet groener, bruikbaar, comfortabel en klimaatbestendig worden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Vragen die de komende tijd beantwoorden moeten worden zijn; wat is ervoor nodig om het centrum het kloppende hart van de wijk te maken? Waarom gaan mensen straks graag naar Overvecht Centrum? En waarom zijn inwoners van Overvecht trots op deze plek?

Wethouder Klaas Verschuure: “Overvecht Centrum is een plek met potentie. We willen daar een bruisende ontmoetingsplek maken. Een plek waar bewoners van Overvecht willen wonen, werken en winkelen, in het hart van de wijk. Van een stenig en enigszins gedateerd gebied, naar een plek die aantrekkelijk, groen en veilig is. Inwoners van Overvecht moeten trots kunnen zijn op hun centrum en zich daar thuis voelen. Met de steun van de gemeenteraad kunnen we nu verder aan de slag om samen een masterplan te maken.”

Financiële bijdrage vanuit het Rijk

Begin december werd bekend dat het Rijk met de Woningbouwimpuls bijna 13 miljoen euro bijdraagt aan woningbouwontwikkeling in Overvecht. Hiermee wil de gemeente Utrecht, samen met de provincie, corporaties en diverse ontwikkelende partijen de komende tien jaar extra investeren in de woningbouwprojecten Overvecht Centrum, Ivoordreef en De Mix en in de omgeving van deze projecten. Dat resulteert in vernieuwing van dit deel van Overvecht en een betere mix van woningen.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. De count

  Wat een hoop bullshit marketingpraat weer voor een troosteloos maar zeer functioneel winkelcentrum. Precies wat het moet zijn. Winkels, parkeren, klaar. Daar heeft het gros van de mensen, ook, of misschien juist, in overvecht meer dan voldoende aan

 2. Len

  Mensen komen er gewoon omdat ze dingen nodig hebben en/of wat willen eten. Zoals in elk winkelcentrum. De decoratie is slechts decoratie. Dus een nieuwe gevel en opgeknapt buitengebied is mooi, maar het verandert niets aan de essentie. Dus geef die subsidie bij deze maar aan mij.

 3. Peter de V.

  Je kunt er makkelijk parkeren. En er zijn winkels die in mijn wijk niet zijn. Dus rijd ik regelmatig even naar dat winkelcentrum. Dat het er niet uitziet maakt mij verder niet uit.

 4. Koel Hoofd

  “Overvecht Centrum is een plek met potentie. We willen daar een bruisende ontmoetingsplek maken. Een plek waar bewoners van Overvecht willen wonen, werken en winkelen, in het hart van de wijk.”
  Right, Wat doen de huidige Overvecht bewoners en bezoekers daar nu dan, punniken? Exact dat wat Verschuure wil: wonen, werken, winkelen, elkaar ontmoeten en dat doen ze al sinds de jaren zestig/zeventig.
  Of zijn de huidige bewoners en bezoekers soms van ‘het verkeerde soort’?
  Mensen die auto rijden, vlees eten, fulltime werken omdat het moet om de eindjes aan elkaar te knopen. Mensen die per definitie niet op D66/GL stemmen omdat ze daar helemaal niets van te verwachten hebben maar wel alles van te vrezen…

 5. De count

  Wat een ongelofijke marketing-onzin weer. Winkels, parkeren. Perfect winkelcentrum. Opknapbeurtje prima, maar stop met al die masterplan onzin. Waarom zou iemand trots moeten zijn op een winkelcentrum? Het is het meest diverse winkelcentrum van utrecht qua bezoekers. Allemaal zonder marketingpraat van incapabele wethouders.

 6. Cico

  Ah, de Utrechtse gemeenteraad en hun rotsvaste geloof dat een winkelcentrum een ‘kloppend hart’ gaat worden. Dat kloppende hart is alleen afgesloten na vijven, want anders is het een no-go area zonder sociale controle. Dat zie je nou ook weer onder dat bollendak. En het belang van winkelketens gaat niet samen met het belang van bewoners. Het is een Hoog Catharijne tragedie in Overvechtse maten, de gemeenteraad papegaait letterlijk de flauwekul van de projectontwikkelaars na.

  De ontwikkelaars hebben een financieel belang in het opknappen van hun verloederde winkelcentrum, in een tijd waarin fysieke winkels steeds meer verdwijnen. Dat ongefundeerde sociale cohesie verhaal is een tactiek om die renovatie met belastinggeld te realiseren, waarna de winkels alsnog leeg komen te staan door te hoge huren (net opgeknapt! A-locatie!). Er komen wat ketens in, een enkele flagship store, de rest wordt ingevuld met tijdelijke winkeltjes en roulerende horeca dat steeds na 2-6 maanden failliet gaat.

  Toen ik stedenbouw studeerde, waren masterplannen nog plannen voor minstens de komende 30 jaar. Dit is geen masterplan, dit is korte termijn denken dat een beetje reageert. Het afsluitbare winkelcentrum als ‘hart van de wijk/stad’ is volkomen achterhaald. Hoe kan je ‘elkaar ontmoeten’ als die hekken dicht gaan? En waarom zijn wijkbewoners ‘trots op deze plek’, hebben ze allemaal een diepe innerlijke connectie met de Lucardi juwelier, Kruidvat en Bakker Bart?

  De gemeenteraad moet z’n eigen koers varen en niet achter commerciele kletspraat aanhobbelen. Het echte hart van een stad of wijk bestaat niet alleen uit winkeltjes, het is een mix van voorzieningen die vaak helemaal niet om geld gaan. Het moeten verblijfsruimtes zijn waar altijd mensen zijn, dus volledig toegankelijk en een gevarieerd programma. Uiteraard met winkels en faciliteiten, maar ook met minder asfalt en beton, meer openbare sport faciliteiten (bijv die fitness toestellen langs Merwedekanaal of skatepark Jaarbeurs), een plein dat verblijfsruimte is, een sierpark, etc. Er is ook een enorm tekort aan werkplaatsen/studios voor Utrechters die dingen maken. Een plek voor een goede markt zou meerwaarde bieden voor alle soorten bewoners.

  Lang verhaal kort: minder winkelketens, geen hekken, minder beton/asfalt, meer groen, meer verblijfsruimtes, meer lokaal, meer sport.

 7. Esrin W.

  Overvecht ís helemaal geen plek met potentie. In de jaren zeventig was het nog een gewilde wijk met voor het grootste deel werkenden. Nú echter is het een no go area, zéker na vieren ‘s middags als de meesten daar wakker worden omdat ze tóch niet hoeven te werken. En dan begint het rondgescheur op scooters en auto’s. En ja, daar zit wel eens een beroofjinkje tussen lazen we hier ook al eerder. Ik denk dat het vele malen goedkoper is om die hele wijk plat te gooien en er wat nieuws neer te zetten. Dit verdient zich dan elk jaar terug. En alle troep welke daar nu woont een beetje herverdelen over het land, de concentratie wordt dan gelijk een stuk minder. Verhuizen kan bijna iedereen daar. De wekker gaat ‘s ochtends tóch niet.

 8. Bram de Goede

  Geef Overvecht kwaliteit. Maak rond het centrum Overvecht een bevaarbare singel en sluit die aan de noordkant aan op de klopvaart. Maak meerdere sluizen waardoor er een rondje gevaren kan worden door de wijk en langs de Vecht en maak woonboot ligplaatsen waardoor de wijk interessant wordt en levendig. Dan wordt er door de bewoners vanzelf geïnvesteerd in de wijk.

 9. GeeWee

  Winkelcentrum is prima, verkleinen gebeurt al (steeds meer online aankopen immers) door sloop van oude Action/ ing bank. Verder lekker laten wat het is. Prima winkels, gratis parkeren voor de liefhebber. Ik kom er wekelijks, ook ‘s avonds, niks mis mee.

 10. Bernhard

  Door alle DDR-hoogbouw opnieuw te renoveren is de verpaupering van Overvecht met minstens 20 jaar verlengd is. Elke euro die je besteedt aan het opknappen van het winkelcentrum is weggegooid.

 11. Marcel

  De gemeente wil. Bestuurders/ambtenaren die gaan iets doen over een terrein waar ze nooit komen. Hooguit even kijken en wegwezen. Je ziet het hele parkeer terrein volstaan met auto’s terwijl het hardstikke rustig is in het winkelcentrum. Hoe zou dat komen? Ga is een parkeerkaart van gratis 2 uur uitdelen/verplichten? Ben benieuwd waar al die auto’s dan naartoe gaan. Knap het verloederde gebouw is op wat daar staat. Laat de gemeente is met de eigenaar gaan praten? Praat is met de eigenaar van Karwei? Het MKB kan bijna niet meer bestaan door de hoge huren. Alleen nog ketens en kort Outlet store’s. Loop zelf is objectief rond daar zou ik zeggen voordat je als wethouder bla bla doet. Indelen van een wijkraad zou al veel helpen. Ik woon in de buurt en ga er bijna niet meer naartoe. Je hebt daar niets meer wat echt de moeite loont. Nog eens rondgelopen bij de nieuwe torens. Ziet er mooi en kaal uit. Wordt vast beter in het voorjaar?

 12. Pee

  Zorg er eerst maar eens voor dat het weer toegankelijk word zoals het was want het is een zooitje op het moment.
  @Esrin W. 25/12/2021 – 13:05
  Je hebt helemaal gelijk.
  Ze kunnen een drol wel een mooie strik om doen maar het blijft een drol.

 13. Anne Marie ten Berge

  @ Cico, dank voor je duidelijke bijdrage.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).