Gemeenteraad wil dat Jan van Zanen wordt herbenoemd als burgemeester Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Gemeenteraad wil dat Jan van Zanen wordt herbenoemd als burgemeester Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Gemeenteraad wil dat Jan van Zanen wordt herbenoemd als burgemeester Utrecht

Gemeenteraad wil dat Jan van Zanen wordt herbenoemd als burgemeester Utrecht
Foto: Robert Oosterbroek
De gemeenteraad wil dat Jan van Zanen wordt herbenoemd als burgemeester van Utrecht. Eind dit jaar loopt de termijn van Van Zanen af.

De gemeenteraad wil dat Jan van Zanen wordt herbenoemd als burgemeester van Utrecht. Eind dit jaar loopt de termijn van Van Zanen af.

De aanbeveling voor de herbenoeming is gedaan door een vertrouwenscommissie die bestaat uit de 12 fractievoorzitters. De vertrouwenscommissie was unaniem positief over het functioneren van de huidige burgemeester.

“De heer Van Zanen vervult zijn rol als boegbeeld en burgervader met verve. Hij doet dit naturel, spontaan en met gevoel voor het moment én de mensen aanwezig. Iedereen in Utrecht, van de mensen achter de balie tot en met de directeur in de stad, kent Jan van Zanen”, zegt de commissie over het functioneren van de burgemeester.

Van Zanen gaf eerder ook al aan dat hij graag een tweede termijn burgemeester van Utrecht blijft. “Graag zou ik mij willen blijven inzetten voor alle Utrechters en voor onze prachtige stad en regio. Het is aan de gemeenteraad over een eventuele voordracht tot herbenoeming te spreken en te besluiten.”

Ministerie

De aanbeveling van de gemeenteraad gaat naar de Commissaris van de Koning van Utrecht. Hij stuurt deze vervolgens door naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties waar het besluit wordt genomen.

Van Zanen is sinds 1 januari 2014 burgemeester van Utrecht. De benoeming van een burgemeester geldt voor zes jaar, dus op 31 december 2019 loopt zijn termijn af.

Burgemeester Jan van Zanen toen hij in 2014 geïnstalleerd werd. Foto: Robert Oosterbroek

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. stefan

  Ja, een van de beste burgemeesters van de afgelopen 40 jaar.

 2. Paul

  Hoera.

 3. Bill

  Geweldig nieuws!! Inderdaad een van de beste burgemeesters ooit voor Utrecht.

 4. Danny

  En terecht

 5. Hans

  Goed nieuws!

 6. Katja

  Ik zeg doen !

 7. Zonnewende

  Helemaal goed!

 8. Lombokker

  Fijn dat Jan van Zanen nog 6 jaar door wil gaan.
  Worden we voorlopig niet opgescheept met een kneus uit de baantjescarrousel.

 9. Helene

  Ja, niet alleen is hij perfect voor het vak, het vak is ook perfect voor hem. Gefeliciteerd, Utrecht!

 10. Bertje 030

  Goed zo, als VVD`er heeft hij het tussen het linkse college uitstekend gedaan.

 11. maria

  wat ik wilde zeggen durf ik niet meer na het bovenstaande te gebben gelezen!

 12. Scherpschutter

  Het verbaast me niet ook dat deze ultralinkse gemeenteraad het wel ziet zitten om door te gaan met een burgemeester die om de haverklap zijn macht misbruikt om bedrijven te sluiten die werkelijk niets misdaan hebben, met Cafe Murk als meest recente dieptepunt in een lange reeks dieptepunten.

  Wolfsen was een ramp. Van Zaanen is in mijn optiek erger gebleken. Een moraalloze VVD’er pur sang.

 13. Omwonenden stadhuisplein

  Jan van zanen is top burgemeester
  Als jan van zanen nu ook de horeca anarchie op stadhuisplein en ganzenmarkt regelt
  Fietsenchaos
  Horecachaos
  Terras regels die zwaar worden overtreden
  Parkeerchaos
  Geen keiharde muziek evenementen meer op stadhuisplein
  En handhavers die altijd wegkijken. , , tot. De orde roept
  Ja dan mag dhr van zanen,,nog wel 20 jaar burgemeester blijven
  Stadhuispleinbewoners rekenen op onze burgemeester

 14. Rob van steensel

  Gewoon doen die ouwe waterrat kan nog wel een rondje mee TOP !

 15. pim

  Jan is de man.

 16. Herman

  Utrecht mag in zijn handen knijpen met deze burgermeester.
  Hopelijk wordt hij niet weggekaapt door den Haag. Lijkt/hoop me dat deze man slim genoeg is om lekker lang van het burgermeester zijn te genieten en niet afgebrand te worden in die slangenkuil.

 17. Jos

  Die Scherpschutter toch?

  Welk ultra-links-college.

  D’66 is nog altijd een partij ietwat rechts van het midden, zeker op economisch gebied en Groen Links heeft op economisch gebied zelfs ook een (neo) liberale signatuur, in tegenstelling tot wat mensen vaak denken. Het vorige college had met zowel D’66 als VVD erin echt geen linkse signatuur. Gewoon midden, dus uiteindelijk rechts + links, is midden.

  Maar ja, dan moet je opletten bij maatschappijleer en zelf onderzoek doen naar stemgedrag in de 2e kamer en in de gemeenteraad. Zo vermoeiend. Gewoon maar onzin blaten (wat bestuur en beleid de kop kan kosten) is zoveel makkelijker. Maar liever nog meer chaos toch?

 18. George

  Een heel goeie burgemeester
  Een goede beslissing

 19. George

  Een hele goeie burgemeester
  Gefeliciteerd

 20. JdV

  Hele slechte zaak. Utrecht heeft nieuw elan nodig, en een burgemeester die opkomt voor de belangen van de inwoners. Daar kun je Van Zanen niet van beschuldigen, die is er voor iedereen behalve de inwoners. Wel fijn voor Klepierre, Rabo, Jaarbeurs en NS dat zij nog 6 jaar het rijk alleen hebben.

 21. MJPD

  @JdV/Scherpschutter
  Wanneer is het eigenlijk mis gegaan in jullie leven om overal maar zuur op te moeten reageren? Of is het wellicht een roep om aandacht in uw troosteloze online bestaan? Van Zanen is ondanks dat ie een VVD,er is een prima burgemeester, graag herbenoeming dus.

 22. Frits

  Prima burgemeester die duidelijk laat zien boven de partijen te staan, zoals een goede burgemeester hoort te doen.

  Hij durft impopulaire maatregelen te nemen in het belang van het welzijn en gezondheid van de inwoners, sluit cafés die notoir voor overlast zorgen en pakt criminele horecaondernemers aan. Wat een topper!

 23. Bill

  @jdV: Nieuw elan? Dat is juist wat Van Zanen heeft gebracht! Als er iemand zichtbaar is in de stad stad dan is het Van Zanen. Na de dramatische serie Wolfsen, Brouwer, Opstelten is er eindelijk die frisse wind en het leiderschap dat een stad als Utrecht verdient. Wat mij betreft nog 12 jaar er achteraan voor Jan!

 24. Jelle

  Ik zeg: prima burgemeester, blij dat hij blijft. Het grootste deel van de bevolking is tevreden over hem en aan zijn voorganger hebben we kunnen zien dat het veeeeeel erger kan. En ik ben wel benieuwd wie de heren JdV en Scherpschutter anders als burgemeester hadden willen hebben. Want alles stom vinden is wel erg makkelijk als je geen alternatief hebt te bieden.

 25. Ralph

  Geweldig! Erg blij met deze burgemeester. In decennia niet zo’n fantastisch boegbeeld voor de stad en haar inwoners gehad. Jan, bedankt en succes met de volgende 6 jaar!

 26. JdV

  @mjpd. Iedereen die niet uw deugende wereldbeeld deelt is een zuurpruim. Duidelijk.

 27. Anne Marie ten Berge

  Wij kiezen de Gemeenteraad, dat is tot daaraan toe. Maar dat de gemeenteraad de burgemeester en haar voorzitter kiest / voor draagt is mij een brug te ver. Dat is geen democratisch beginsel. Artikel 3.van de Grondwet luidt: Alle Nederlanders zijn op gelijke voet in openbare dienst benoembaar. Het blijft stijlloos dat iemand uitstraalt dat hij goed genoeg zou zijn voor een tweede termijn. Ieder heeft het recht verzoeken schriftelijk bij het bevoegd gezag in te dienen. dat is art.5 van de Grondwet. Dat Van Zanen niet op ingediende verzoeken om op te stappen reageert zegt meer over hem dan over de indiener.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).