Gemeenteraad ziet Pissende IJsbeer graag naar Utrecht komen Gemeenteraad ziet Pissende IJsbeer graag naar Utrecht komen

Gemeenteraad ziet Pissende IJsbeer graag naar Utrecht komen

Gemeenteraad ziet Pissende IJsbeer graag naar Utrecht komen
Een meerderheid van de gemeenteraad ziet graag dat de Pissende IJsbeer naar Utrecht komt. Het kunstwerk heeft de afgelopen maanden in Amersfoort gestaan waar het zeer populair is geworden. Verschillende politieke partijen roepen het college op om te kijken of het mogelijk is om de ijsbeer naar de stad te halen.

Een meerderheid van de gemeenteraad ziet graag dat de Pissende IJsbeer naar Utrecht komt. Het kunstwerk heeft de afgelopen maanden in Amersfoort gestaan waar het zeer populair is geworden. Verschillende politieke partijen roepen het college op om te kijken of het mogelijk is om de ijsbeer naar de stad te halen.

De metershoge ijsbeer is een kunstwerk van Florentijn Hofman dat afgelopen maanden op de kade bij een museum in Amersfoort stond. De beer uitte daar al ‘pissend’ zijn ongenoegen over klimaatproblemen.

D66 Utrecht is een van de partijen die de plassende ijsbeer naar Utrecht wil halen. De ijsbeer staat volgens de partij symbool voor het opwarmende klimaat door menselijk toedoen. Ralph Peters: “Utrecht profileert zich graag als internationale voortrekker op klimaat en duurzaamheid. Het menselijk handelen heeft grote impact op het leefgebied van de ijsbeer, dat door opwarming van de aarde alsmaar kleiner wordt.”

Oproep gemeenteraad

Donderdagmiddag wordt er in de raad gesproken over de mogelijkheid om de ijsbeer naar Utrecht te halen. Een meerderheid van de Utrechtse partijen heeft zich onder het voorstel geschaard. Peters: “Sommigen zullen een plassende ijsbeer misschien aanstootgevend vinden, maar hoe vaak denken wij erover na hoe de ijsbeer tegen ons handelen aankijkt?”

Ook Student & Starter, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, PvdA en GroenLinks zien graag dat het kunstwerk naar Utrecht komt.

Klachten

In Amersfoort werd bij het plaatsen van de ijsbeer wisselend gedacht over het initiatief. Er kwamen ook klachten dat het klaterende geluid van de plassende ijsbeer overlast veroorzaakte. In de loop van de maanden won het kunstwerk echter aan populariteit en bleef het uiteindelijk ook langer op de plek staan. Ook andere regio’s hebben al laten weten interesse te hebben in het tonen van het kunstwerk.

34 Reacties

Reageren
 1. PlasBeer

  Plas maar raak.

 2. buurtbewoner

  paardenveld kan wel wat ludieks gebruiken

 3. WJM

  Graag dan wel plaatsen naast de woningen van D66-raadsleden en niet bij anderen!
  NIMBY!!! D66!

 4. Albert

  geweldig goed idee

 5. Rietje

  Het heeft wel weer niveau he ?! Net zo artistiek als dat schreeuwende gedrocht op het postkantoor. Waarom moet alles zo lelijk zijn ?!

 6. Kees Truijens

  Zou leuk zijn. Die vis van afvalplastic in de Singel deed het ook goed. Maar de Amersfoorters moeten er nog maar eens over nadenken. Hij staat daar op een fantastische plek.

 7. Tommas Miller

  De ijsberen populatie is al decennia stabiel en het kan zelfs zijn dat de populatie lichtelijk stijgt. Wat heeft een ijsbeer met een ‘klimaatprobleem’ te maken?

 8. wollie

  52.08931556766739, 5.129235889249424

 9. W

  Paardenveld prima locatie

  @tommas: wat een trolletje ben je toch

 10. Katja

  @Kees, het was een walvis.

 11. Marian Lewkowitz

  Laat maar komen, leuk

 12. JanV

  @Kees: hij is al weggetakeld van zijn plek in Amersfoort.

 13. Sj

  @tommas miller:

  IJsbeerpopulatie lijdt hevig onder klimaatverandering

  https://dpa-factchecking.com/netherlands/210504-99-464845/

 14. Niels Bokhove

  Lijkt mij gejat van de twee pissende heren (niet beren) met beweegbare piemels door David Černý voor het Kafka-museum in Praag (vele afbeeldingen van te binden op internet, zoek op David Černý en Kafka muzeum).

 15. Peter

  Dus, uit een politiek standpunt dat niet is gebaseerd op feiten? Doe maar niet dus…

 16. Lombokker

  Zet maar op de Neude tegenover de ingang van het voormalige postkantoor.
  Daar is ook nog wel plek voor het Zeelandschap van het Smakkelaarsveld.

 17. Wim Vreeswijk

  Ik vraag me af wat hiervan de meerwaarde en of Utrechters behoefte hebben aan een incontinente ijsbeer.

 18. Sj

  Hoezo Peter? Over welke “feiten” heb je het?
  Van trol Tommas?

 19. Don

  De utrechtse gemeenteraad is er maar druk mee een pissende ijsbeer. Het onderstaande interesseert ze geen zak. Geld genoeg gewoon de belastingen nog verder ophogen. Accountantskantoor: belastingdruk Utrecht gevaarlijk hoog
  De lokale lasten voor de inwoners van Utrecht zijn gevaarlijk hoog, waarschuwt gespecialiseerd accountantskantoor BDO in een rapport.Uit dat onderzoek blijkt een tekort van 85 miljoen in utrecht. Maar dat mag de pissende ijsbeer lol niet drukken in de gemeenteraad.

 20. Wim

  Is hier wel geld voor? Maar de verkeerstuin moet sluiten omdat er geen geld is.

 21. Pim

  Is het niet iets voor Almere of Nieuwegein? Onze Dom gaat uit z’n verpakking dus het wordt toch wel een feestje dit jaar.

 22. de Roeptoeter

  In de bocht van het paardenveld tegenover de fontein neerzetten!

 23. Statler

  Laat maar komen. Na een tijdje in de de best leefbare stad van Europa gestaan te hebben gaat ie in Utrecht- van pure ontsteltenis-waarschijnlijk spontaan azijn pissen. Het arme beest.

 24. Nina

  Ja, joh, geld zat in deze gemeente.

  Lees net in andere media dat ons begrotingstekort naar 86 miljoen euro stijgt in 2026 😱

  Wanneer wordt onze gemeenteraad wakker?

 25. Krakend Gebit

  Op het IJsbaanpad in Amsterdam staat een pissende man en bij het waterbedrijf op de Amstelveenseweg een plassende vrouw. (Ook van een kunstenaar) Dus echt nieuw is het idee niet, maar laat maar komen die ijsbeer.

 26. Per Ommegaande

  Leuk, doe maar en nu weer als de wiedewip problemen van Utrechters gaan oplossen, gemeenteraad!
  En graag een blik werpen op de kerntaken van de gemeente, en je daar eens druk over maken.

 27. Marco

  Herkenbaar kunstwerk over een belangrijk en extreem urgent onderwerp. Als Amersfoort er zo blij mee is mogen ze het wat mij betreft lekker laten staan, maar als het naar Utrecht komt zijn er veel goede spots te bedenken. Bij het water naast Tivoli valt het lekker op voor veel mensen en kan het klatergeluid weinig kwaad, lijkt me.

 28. Marco

  @ Tommas Miller, als u het antwoord echt wilt weten raad ik aan om de laatste aflevering van Buitenhof terug te luisteren of -kijken. Daar spreekt poolbioloog Maarten Loonen over zijn 30 jaar onderzoek rondom Spitsbergen, ook over ijsberen. Het is hartverscheurend.

 29. HenQ

  Perfect symbool voor de ijsbeer die pist op het volk! Ik zeg doen

 30. Blaag

  De Utrechts egemeenteraad is vooral bezig met leuke projecten en laaghangend fruit.

  Het is natuurlijk ook helemaal niet leuk om je te buigen over problemen die heel moeilijk op te lossen zijn.

  Lekker bezig zijn met persberichten versturen, aandacht, grote wielrenrondes binnenslepen, proberen Songfestivals te organiseren, etc..

  Maar hoe zit het met volkhuisvesting, werkgelegenheid in alle sectoren (en niet alleen voor expats), veiligheid, onderwijshuisvesting, inspecties op met name ondernemers die overal een loopje mee nemen, inspectie op hiusjemelkers, togenakelijkheid, hulp voor mensen die niet mee kunnen in de samenleving, etc..? Volgens mij schort het daar nogal aan.

  En we hebben een gemeente die ieder jaar meer geld uitgeeft dan ze heeft. Je kan dus als gemeente helemaal niet nog weer een extra leuk project doen dat weer extra geld kost. Dat geld is er niet en gaat ook niet binnenkomen. De Rijksoverheid heeft bij geldbedelpogingen van de gemeente Utrecht de gemeente al meerdere malen een draai om haar oren gegeven: dat ze hun zaakjes op orde moeten krijgen.

  Het is natuurlijk ook genant, steeds maar weer bedelen om geld bij de Rijskoverheid, terwijl de gemeente gewoon minder geld moet uitgeven en zich moet bezig houden met haar kerntaken.

  Laat ondernemersfondsen, zonder subsidie, ook maar weer eens wat voor de stad doen. Die verdienen hier namelijk ook hun geld. Iets terugdon voor de stad, dankzij wie zij rijk kunnen worden, lijkt me niet zo verkeerd.

 31. Statler

  @HenQ:
  👍

 32. W

  Jeetje nina denk je wel een beetje om je hart? Je maakt je nogal druk over begrotingstekorten enzo… rustig an meid!

 33. FH

  +1 bij reactie van hr/mevr Blaag

 34. Nina

  @ W

  Dank voor je zorgen, maar ik zou mij eerder zorgen maken om een blijkbaar zeer incapabele coalitie in onze gemeente die het begrotingstekort in 2026 laat oplopen naar 83 miljoen euro.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).