Het gemiddelde huishouden in Utrecht verbruikt minder gas en elektriciteit dan het prijsplafond dat het kabinet vanaf januari instelt. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van regionale verbruiksdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Hoe zit het ook alweer precies met dat prijsplafond? Het kabinet voert dit prijsplafond in vanaf 1 januari. Huishoudens betalen vanaf dan – ongeacht hun energiecontract – niet meer dan 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom tot een verbruik van 1.200 kuub en 2.900 kilowattuur. Voor verbruik boven die waardes, gelden de – momenteel vaak hoge – prijzen uit het energiecontract.
Wie geld wil besparen doet er dus goed aan zijn verbruik onder het prijsplafond te houden. Uit de cijfers van het CBS blijkt nu dat Utrechtse huishoudens dat relatief goed doen. Zowel qua gas- als stroomverbruik zit het gemiddelde huishouden onder het prijsplafond. Het gemiddelde gasverbruik in 2021 was in Utrecht 810 kuub en het stroomverbruik 2430 kilowattuur.
In zes op de tien Nederlandse gemeenten ligt het gemiddelde gas- of stroomverbruik boven het prijsplafond en in slechts één op de negen gemeenten blijft een gemiddeld huishouden binnen de grenzen van zowel 1.200 kuub gas als 2.900 kilowattuur stroom per jaar. Het verbruik van een gemiddeld huishouden ligt in alle grote steden onder het prijsplafond.
Verschillende oorzaken
In veel andere – kleinere – gemeenten ligt het gemiddelde verbruik juist vaak boven het prijsplafond. De oorzaken van het uitkomen boven de limieten zijn verschillend. In gemeenten als Almere, Lelystad en Zeewolde ligt het gemiddelde gasverbruik onder het plafond, maar daar is het stroomverbruik dan weer veel hoger dan gemiddeld. Dat komt doordat in deze gemeenten relatief veel huishoudens een warmtepomp en bijvoorbeeld een elektrische auto hebben.
Voor Zuid-Hollandse gemeenten geldt dat dan weer niet, maar ook daar ligt het verbruik in veel gemeenten onder het prijsplafond. Volgens Zonneplan komt dat dan weer doordat er relatief veel kleinere appartementen zijn, waar minder gas nodig is om het huis te verwarmen.
Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.
26 Reacties
ReagerenWaar ik hier niets over lees, maar zeker ook meespeelt: de grootte van de huizen.
Huizen in de grote steden zijn over het algemeen een stuk kleiner, waardoor er minder te verwarmen valt. Daarbij is de temperatuur in steden ook nog eens hoger, omdat al die stenen veel zonnewarmte vasthouden (ook ‘s winters).
Buiten de Randstad en grote provinciesteden komen relatief meer vrijstaande huizen voor, waardoor meer warmte verloren gaat via de buitenmuren; zelfs als die geïsoleerd zijn. Als de buren links en rechts (en boven on onder) je ook stoken dan heb je daar geen last van.
Of, zo als een bekende voetballer ooit zei: “Ieder nadeel heeft zijn voordeel”.
Cijfers blijven lastig. Het viel me op dat ons gasverbruik 1.5 zo hoog is dan het genoemde gemiddelde, terwijl we toch echt proberen op te letten. (En volgens de leverancier is het ook niet het geval). Ik denk dat het gemiddelde berekend wordt over alle huishoudens, dus ook die inmiddels van het gas af zijn. en dat zijn er inmiddels best aardig wat. Is het dan niet handiger om als gemiddelde het aantal m3 te nemen van de huishoudens die WEL nog gas gebruiken?
Een mooie incentive dus voor de zuinige stoker om deze winter lekker wat extra te stoken tegen gelijke kosten.
Wanneer leren overheden het nou eens? Socialistische prijsinterventies bereiken altijd het tegenovergestelde van het beoogde doel.
Laat de markt haar werk doen en zoek gewoon geen oorlog met je belangrijkste energieleverancier. Lijkt me verstandiger.
De laatste zin van Scherpschutter is wel echt een misser. Wie zoek hier nu oorlog? Putinversteher.
Dat is toch logisch met zoveel appartementen, één-kamer-woningen en studentenkamers in de grote steden.
Utrecht heeft relatief veel woningen, die zijn aangesloten op stadsverwarming of die blokverwarming hebben. Is dit ook meegerekend? Anders is dit goed nieuws aan de voordeur en achteraf een mogelijk grote strop aan de achterdeur.
Op 6 oktober heeft Pieter Omzigt een motie ingediend, om het prijsplafond ook te laten gelden voor blokverwarming. Helaas heeft het kabinet inmiddels laten weten, grote moeite te hebben met de uitvoering hiervan.
https://nos.nl/artikel/2448429-politiek-worstelt-met-steun-voor-gebruikers-blokverwarming
Het lijkt mij ook niet toevallig, dat de in groen aangegeven gemeenten op het kaartje van Zonneplan, overeenkomen met de concentraties van blokverwarming in het artikel van de NOS.
Ik lees niks over de prijzen van stadsverwarming
Terwijl in utrecht heel veel mensen wonen, die geen andere keus hebben dan stadsverwarming
Weet iemand hoe de stadsverwarming wordt berekend , of verrekend met prijsplafond?
@SS Gelijke kosten?
@Wies 15:25
Helaas voor u ben ik immuun voor goedkope neologismen.
@UtrechtvoorUtrecht
Uiteraard. Bijna 50% van de Nederlanders heeft nog een vast energiecontract. Ook deze mensen krijgen lalalalalageld van de socialisten. Meer stoken dus (uw belastinggeld vooral) voor hetzelfde prijsje! Dat worden tropische temperaturen in huis deze winter.
@ Koud hè: Ook voor stadsverwarming gaat een prijsplafond gelden. Aangezien dit gekoppeld is aan het prijsplafond voor gas, gaan de prijzen nog behoorlijk omhoog.
De ACM bepaalt per jaar de maximumprijs, maar heeft ook al aangegeven op te gaan treden tegen onnodige verhogingen.
https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/prijsplafond-voor-stadsverwarming-dit-is-bekend-over-de-tarieven-voor-2023/
Warmte gaat vanaf 1 januari € 47,39 per GJ kosten, dit is gepubliceerd op rijksoverheid.nl:
Ook huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet gaan profiteren van het prijsplafond. Het tarief wordt gekoppeld aan het prijsplafond voor gas en wordt € 47,39 per gigajoule warmte.
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/10/04/vanaf-1-januari-lagere-energierekening-door-verruimd-prijsplafond
@SS Minder goedkoop dan vanuit Oldenzaal online een dictator verdedigen.
@SS Er moet nog steeds per kuub afgerekend worden. Wat begrijpt u niet aan een liniaire vergelijking waarbij de factor lager is? Geeft u domme adviezen omdat u het niet snapt? Da’s voor het eerst…
Zal het wel lekker stinken in huis als je nooit was, afwast, jezelf doucht. … ik ben 4000kwh per jaar kwijt als alleenstaande. knap hoor. ik gebruik 2000-2500kb gas in het jaar.. en mijn verwarming staat echt niet hoger dan 20 a 21 graden.. normaal dus… ik geloof hier geen snars van
@ Scherpschutter
“Laat de markt haar werk doen en zoek gewoon geen oorlog met je belangrijkste energieleverancier. Lijkt me verstandiger”.
Thierry kan trots op je zijn.
Al met al gaan we allemaal betalen.
De mensen met stadsverwarming komen er minder goed vanaf.
@albert: 4000kwh en 2000-2500m3 in je eentje? Da’s bijna een prestatie. Ik hoop dat die wietplantage een beetje rendabel is… 😜
Als ik gemiddelden erbij pak dan zit je op het verbruik van een 5(+) persoons huishouden. Wie weet is het niet anders hoor, ik ken je huis en gewoonten niet, maar misschien kun je jezelf nog wel wat geld besparen dat de moeite waard is.
Tja, als je er voor kiest om in een huis met stadsverwarming te gaan wonen moet je ook de consequenties van die keuze maar dragen lijkt me. Dat gezeur is een beetje zielig aan het worden, niet is gedwongen om in een woning met stadsverwarming te wonen, je kan ook kiezen voor een woning met warmtepomp of cv-ketel.
@JdV: dat de meeste mensen heel weinig te kiezen hebben, wil er bij u maar niet in, hè. Eigenlijk ben ik gek dat ik nog op uw onzin reageer. Of u woont op een andere planeet, of u bent aan het trollen.
De opmerking van JdV is er eentje uit de categorie van totale bullshit. Zoiets als: als je er voor kiest om geboren te worden moet je niet klagen dat je ook weer een keer dood gaat. Alsof A. het altijd een keuze zou zijn om in woning met stadsverwarming te gaan wonen. En B. je altijd voor 100% alle gevolgen kunt overzien van bepaalde keuzes dan wel ontwikkelingen. Wat een aperte loze opmerking is dit. Lijkt me vooral ingegeven door de kinderachtige behoefte om te willen jennen.
Ontken het maar. Maar zo zit het.
@lexus: dat mensen echt meer eigen verantwoordelijkheid hebben voor hun eigen gedrag en keuzes wil er bij u maar niet in he.
@hans: wat een buitengewoon scherpzinnige consyatering van u. Als je geboren wordt ga je ook een keer dood. Blijft u daar vooral hard tegen protesteren dat het niet eerlijk is. Wedje slaan of u het gaat winnen? Proest.
Uiteraard is het een keuze om al dan niet in een woning met stadsverwarming te gaan wonen. Of, in uw geval, u tekent een koop of huurcontract zonder te weten waar u voor gaat betalen. Dat kan uiteraard. Veel domme mrnsen op de wereld. En soms heten ze zelfs Hans.
Stom onderzoek wat helemaal nergens over gaat behalve appels en peren vergelijken vanwege het warme gevoel van binnen.
@Wies
Oorlogen komen nooit uit de lucht gevallen en hebben altijd een lange voorgeschiedenis voordat ze uitbreken. Mensen die nu het woord putinversteher in de mond nemen zijn onwetend en goedgelovig, wat vriendelijke woorden zijn voor extreem dom. Deze oorlog in Oekraine heeft een hele complexe voorgeschiedenis van 77 jaar!
En… waar twee kijven hebben er ook twee schuld want dat “goed versus kwaad” of “you are with us or against us” geneuzel is achterlijke Hollywood fantasie. Het zweept mensen wel op en maakt ze bereid om te sterven voor de waanzin van hun seniele leiders. Jezus was bijvoorbeeld ook een dissident, vergeet dat niet, maar mensen geloven al 2000 jaar dat hij de zoon van god was en miljoenen zijn in zijn naam gestorven.
De wereld is grijs….leer er maar mee omgaan.
Aan de meer religieuzen onder ons, mijn excuses als ik jullie beledigt heb.
Maar feit is dat zijn eigen volk blij was dat ze van hem af waren want die romeinen boeide het niet, die sloegen elke misdadiger aan het kruis.
@ JdV
Veel tijd ga ik niet meer aan u besteden.
Uw toon verraadt uw karakter.
Leest u maar wat Lexus u te zeggen heeft.
Dat is ruim voldoende voor nu.
@JdV: wat er bij u maar niet in wil is dat mensen al vanaf hun geboorte heel verschillende uitgangsposities, mogelijkheden en capaciteiten hebben. Dat verklaart bijvoorbeeld uw domme uitspraak op dit DUIC-forum dat mensen maar een auto moeten kopen als er geen of te weinig openbaar vervoer is. Denk alstublief eens een keer na voor u weer wat onzinnigsbeweert. Onder de achttien mag niemand autorijden, veel mensen kunnen zich financieel geen auto permitteren, veel mensen zijn om verschillende redenen, zoals lichamelijke handicaps, niet tot autorijden in staat. En dit is nog maar één simpel voorbeeld van uw eigen totale bijziendheid.
@Koel Hoofd: Ah, dus als ik nu plots jouw huis binnenstorm, een paar kamers claim en jou een paar patsen verkoop dan hebben we beiden schuld. How interesting!
Ik ben benieuwd hoe het komt dat sommige regio’s onder dit plafond zitten. Wellicht wordt hier meer elektriciteit gebruikt. Wij hebben een cv ketel net als veel mensen in onze buurt. In steden is dit wellicht ook weer anders. https://www.leenards.nl