De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Utrecht was vorig jaar 474.400 euro. Een hoop geld, maar het is wel een daling ten opzichte van 2022. Toen was de gemiddelde prijs nog bijna 511.000 euro.
In 2023 was de gemiddelde transactieprijs van een bestaande koopwoning – dus geen nieuwbouw – ruim 416.000 euro. Het gemiddelde in Utrecht ligt daar dus boven. Overigens waren er drie gemeenten in Nederland waar de huizen vorig jaar gemiddeld voor 1 miljoen euro of meer over de toonbank gingen. De gemeente Bloemendaal ging aan kop met een gemiddelde van 1.088.800 euro.
Hoewel de gemiddelde verkoopprijs in Utrecht vorig jaar lager lag dan in 2022, is de vraag of de daling ook doorzet. Volgens verschillende deskundigen lijken de prijzen alweer te stabiliseren of zelfs te stijgen.
Wie een paar jaar verder terug in de tijd gaat, ziet al snel hoe hard de huizenprijzen in Utrecht gestegen zijn. Zo was de gemiddelde verkoopprijs in 2015 nog 245.900 euro, wat toen ook al een flinke stijging was ten opzichte van de jaren daarvoor.
10 Reacties
ReagerenBinnenkort de woz beschikkingen in de bus. Hogere woz waarde zou dus voor mij automatisch bezwaar betekenen. En ik denk dat ik niet de enige ben.
Gemiddelde prijs = Statistiek! Stel dat er gewoon meer woningen verkocht zijn in het lage segment en wat minder in het dure segment, dan is de gemiddelde prijs inderdaad lager, zou je de prijs per m2 hanteren, dan zou het best kunnen dat de gemiddelde prijs toch hoger ligt.
Misschien ook de reden erbij zetten en dat is gestegen hypotheekrente.
@JdV
En vervolgens mag de eventuele korting op de WOZ belasting + de kosten voor de afhandeling van het bezwaar via een andere belasting – of simpelweg een belastingverhoging – opgehoest worden. Dat schiet lekker op zeg! Zeker wanneer je beseft dat de kosten veelal hoger zijn dan de korting. Je bent uiteindelijk gewoon een dief van je eigen portemonnee.
@Thuisblijver
Het zegt inderdaad niet veel. Onlangs sprak ik een makelaar. Hij gaf aan dat het prijspijl ook in Utrecht al weer bijna op de vorige piek ligt en overbieden inmiddels ook weer de standaard is. Dat is ook een uitspraak in het algemeen, maar zegt wat mij betreft veel meer.
Ja de WOZ komt er nog aan. Vorig jaar kwam die pas in september! En nu steeds niet gereageerd op mijn bezwaar( en inmiddels ook een ingebrekestelling gestuurd maar ook daar geen reactie opgehad!)
@jdv: interessant man! Durfal die je bent!?
@s: dankje wel man/vrouw/x. Nuttige bijdrage ook!
@jvd: haha says who! Enorm interessant voor ons om te weten dat je bezwaar gaat aantekenen tegen de woz van je doorzonwoning in LR 🥱
Dit soort berichten zegt inderdaad niet zoveel. Het zijn dagkoersen en zoals Thuisblijver terecht opmerkt zijn er inhoudelijke kanttekeningen bij de gemiddelde prijsontwikkeling te maken. De grotere trends zijn interessanter, hoe ontwikkelt Utrecht zich bijv langjarig t.o.v. het Nederlandse gemiddelde of t.o.v. andere grote steden?
Wat betreft al die WOZ-bezwaarmakers. De WOZ-waarde ligt vaak behoorlijk onder de marktwaarde. Ik vind het zelf daarom altijd een beetje sneu als mensen bozig gaan doen over hun WOZ-beschikking, tenzij daar echt goede redenen voor zijn. Volgens mij zijn die er vaak niet.
@s: haha. Bijzonder interessant, zoveel fouten in uw kort berichtje 🤣