Gemiddelde prijs studentenkamer in Utrecht stijgt naar 431 euro | De Utrechtse Internet Courant Gemiddelde prijs studentenkamer in Utrecht stijgt naar 431 euro | De Utrechtse Internet Courant

Gemiddelde prijs studentenkamer in Utrecht stijgt naar 431 euro

Gemiddelde prijs studentenkamer in Utrecht stijgt naar 431 euro
232 nieuwe studentenkamers opgeleverd op Rotsoord. Foto: Robert Oosterbroek
De huurprijzen van studentenkamers in Utrecht zijn het afgelopen jaar met 5,7 procent gestegen. Daarmee komt de gemiddelde huurprijs uit op 431 euro. Dat meldt het online huurplatform Kamernet, waar kamers, studio’s en appartementen worden aangeboden en gezocht.

De huurprijzen van studentenkamers in Utrecht zijn het afgelopen jaar met 5,7 procent gestegen. Daarmee komt de gemiddelde huurprijs uit op 431 euro. Dat meldt het online huurplatform Kamernet, waar kamers, studio’s en appartementen worden aangeboden en gezocht.

De stad waar de gemiddelde huurprijs het meeste is gestegen is Rotterdam, waar de huurprijs omhoog ging met 7,4 procent. Amsterdam blijft met een gemiddelde huurprijs van 571 euro per maand de duurste stad voor een student om te wonen. Landelijk ligt de gemiddelde huurprijs voor studentenkamers rond de 403 euro, in Utrecht is dit 431 euro.

Naast de verhoogde huurprijs blijft ook de vraag naar kamers stijgen. De groei van het aantal internationale studenten dat in Nederland komt studeren en wonen levert daar ook een bijdrage aan.

 

9 Reacties

Reageren
  1. cas

    Studenten zijn wel de laatste die mogen klagen. De huizenprijzen stijgen enorm. Niet alleen bij koop, maar ook bij huur krijgt de persoon die het meeste biedt de woning.
    De huurprijzen van kamers stijgen logisch mee met de markt. 25M2 op het Janskerkhof voor 250 euro wil iedereen wel….

  2. Ruud Paree Meijer.

    431 euro voor slechts één kamer, waar dan ook nog eens keuken, toilet en doucheruimte moet worden gedeeld is een absurd hoog bedrag.

    Het probleem woonruimte voor studenten had jaren geleden al opgelost kunnen zijn.
    Voor iedere student zou bij aanvang van het schooljaar een studentenwoning in de vorm van een container unit beschikbaar moeten zijn.
    Stopt een student met studeren, of aan het eind van de opleiding deze unit dan ook direct moet verlaten.

    Daarmee zou voorkomen worden dat huisjesmelkers studenten uitbuiten.
    In woonwijken waar een woning is omgebouwd tot studentenwoning een hoop ergernis kunnen voorkomen, te denken aan geluidsoverlast, studenten feestjes om nog maar te zwijgen over de enorme aantal fietsen voor de deur wat qua aanzicht nou ook niet een mooi toonbeeld voor de straat is.

  3. Jeroen

    @Ruud Paree Meijer

    En waar moet die afgestudeerde student dan naartoe? Het is niet alsof er bergen starterswoningen zijn waar ze in kunnen gaan wonen. Dakloos na afstuderen of weer bij pappa en mama gaan wonen? Als het probleem zo gemakkelijk op te lossen was, dan was het al opgelost.

  4. Wim Vreeswijk

    Het zou m.i. ook al een stuk schelen qua kamernood en prijzen, als men zich ook eens af zou gaan vragen wat de meerwaarde voor Utrecht zèlf is met al die internationale studenten?

  5. Vast Goed

    Goh, ben ik toch te bescheiden geweest met de huurprijsverhoging van mijn 8 studentenkamers. Goed dat ik het weet. Doe ik er volgend jaar een schepje bovenop.

  6. bee

    @Jeroen
    wat wil jij dan dat ze na hun studie gelijk een huis krijgen of zo?
    gewoon inschrijven voor een woning net als de rest want die hebben ook allemaal een wachttijd van gemiddeld 9 jaar waarvan er ook veel starter zijn.

  7. Angelique

    @Ruud
    Ik begrijp dat het vooral de groei van internationale studenten is, die veel groter is gebleken dan geschat.

  8. Karla

    Het feit dat er blijkbaar zo duur wordt bijgebouwd, dat studenten huursubsidie kunnen krijgen, zal ook zeker bijdragen aan een hoger gemiddelde. Maar ik zie graag een analyse waardoor deze verhoging is veroorzaakt. Schaarste? Nieuwbouw die relatief hoge huren vangt? Meer kamers met eigen sanitair (studio’s, appartementen) dan eenvoudige slaap/studeerkamers? Zie ook dit artikel: https://www.duic.nl/algemeen/232-nieuwe-studentenwoningen-op-rotsoord-klaar/

  9. Jeroen

    @bee

    Dat 9 jaar wachten is precies het probleem dat ik aankaart. Waar moeten net afgestudeerden wonen als ze negen jaar op een woning moeten wachten en hun studentenkamer onmiddellijk na hun studie moeten opgeven? Onder een brug? Ze kunnen helemaal niet onmiddellijk hun studentenkamer verlaten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).