Generation Freedom demonstreert in Utrechts Park Lepelenburg Generation Freedom demonstreert in Utrechts Park Lepelenburg

Generation Freedom demonstreert in Utrechts Park Lepelenburg

Generation Freedom demonstreert in Utrechts Park Lepelenburg
Foto's: Bas van Setten
Het Utrechtse Park Lepelenburg was zaterdagmiddag het decor van een demonstratie van de groep die zich Generation Freedom noemt. Ruim honderd jongeren (en ouderen) streden onder andere voor vrijheid en tegen de coronamaatregelen van het kabinet.

Het Utrechtse Park Lepelenburg was zaterdagmiddag het decor van een demonstratie van de groep die zich Generation Freedom noemt. Ruim honderd jongeren (en ouderen) streden onder andere voor vrijheid en tegen de coronamaatregelen van het kabinet.

“Wij maken ons zorgen over de toestand in de wereld en wat er gaat gebeuren. Er zijn eigenlijk nog niet zoveel jongeren die zich uitspreken. We zijn hier vandaag om verbinding te zoeken en elkaar kracht te geven”, werd voor aanvang van het protest gezegd.

Generation Freedom is opgericht door zeven jongeren. Volgens de 22-jarige Duncan Robles is het voor veel jongeren niet makkelijk om zichzelf uit te spreken. Zo zouden ze het eng vinden om een afwijkende mening te hebben, waardoor ze bijvoorbeeld in een kwaad daglicht van hun vrienden komen te staan.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Podium

Vanaf het podium in Lepelenburg spraken verschillende sprekers de menigte toe. Dit waren vooral jongeren. Mayke Niestadt zei bijvoorbeeld dat het huidige coronabeleid niet klopt. “Ik ben hier omdat ik geloof in een mooiere wereld, met vrije informatie en vrijheid van meningsuiting. De polariteit tussen licht en donker is groter dan ooit.”

Volgens de initiatiefnemers is het protest voor verschillende mensen georganiseerd. “Het is waarschijnlijk een gegeven dat we allemaal er iets anders in staan; de een is een complotdenker, de ander vindt het een schande dat hun sportkantine dicht is. Hetgeen dat ons verbindt is toch sterker dan de verschillen hoop ik”, is te lezen in de bekendmaking van de demonstratie.

38 Reacties

Reageren
 1. Kadoendra

  ““Wij maken ons zorgen over de toestand in de wereld en wat er gaat gebeuren.”

  Nou, in China hebben ze het corona virus nu goed onder controle en dat komt dat de burgers in China het virus veel serieuzer nemen dan b.v Nederlandse egotrippers en complotdenkers.

  Op het ogenblik draait de economie van China weer als een tierelier, terwijl de meeste westerse landen economisch zitten te lijden.

  De USA is de grootste economie van de wereld en China staat op de tweede plaats. De corona crisis gaat China uiteindelijk dichter bij de plek van de grootste economie van de wereld brengen.

 2. C.

  Vrijheid is — hoe jong je ook bent — ook verantwoordelijkheid (leren) kennen en weten/leren dat je vrijheid zijn grens en beperking kent ook in de vrijheid van een ander/anderen. Zeker wanneer het die anderen zijn die (vooralsnog) de opleiding, vorming en ontwikkeling (tot verantwoordelijke burgers, hopen we maar) van die om vrijheid en ruimte vragende (eisende?) jongeren voorschieten/betalen. Afzien van IC-opname (ten behoeve van een jongere?) doet daar niets aan af.

 3. JdV

  Super. Ik hoop dat deze mensen ook massaal vaccinatie weigeren. Sowieso zou er een vaccinatieregister moeten komen, identiek aan donor register.

 4. WvR

  “….Volgens de 22-jarige Duncan Robles is het voor veel jongeren niet makkelijk om zichzelf uit te spreken. Zo zouden ze het eng vinden om een afwijkende mening te hebben, waardoor ze bijvoorbeeld in een kwaad daglicht van hun vrienden komen te staan….”

  Nounounounounou zeg! Da’s een heel nieuw probleem!
  Daar hebben jongeren in vorige generaties nog noooooooooooooit last van gehad! Het enige potentieel nieuwe zou mogelijkerwijs kunnen zijn dat degenen die uberhaupt ooit een mening vormen, de schroom om deze ook te verkondigen ergens eind middelbare school al achter zich hadden gelaten.

  Ik zeg subsidie, actiefonds en stuurgroep, kan niet schelen wat het kost.

 5. Theo

  We maken ons zorgen over de wereld maar gaan lekker massaal demonstreren in corona tijd.

 6. Martin

  Je zou toch denken dat er na 8 maanden onder complotdenkers en egotrippers inmiddels groepsimmuniteit bestaat.

 7. Willem

  @Kadoendra, ga eerst ff onderzoek doen van wat er werkelijk gebeurt in China. Dan wil ik je nog weleens horen over de mening die je hier geeft. En please ga jij als eerste ook die prik in je bil pakken en vertel ons dan hier hoe dat ging!
  https://nypost.com/2019/05/18/chinas-new-social-credit-system-turns-orwells-1984-into-reality/

 8. Scherpschutter

  Hartverwarmend dat de jeugd weigert zich te laten ketenen door een overheid. Niets dan lof en hulde voor deze jonge vrijheidsvechters, van wie in mijn ogen niet meer gevraagd mag worden dan het offer dat ze tot nu toe geleverd hebben wegens een virusje dat voor hen geen enkele bedreiging vormt.

  Zie ook de uitpuilende winkelcentra vandaag: Nederland is er klaar mee. Nu is het toch echt de beurt aan de ‘probleemgroep’ om offers te gaan brengen…voor zichzelf. De 70+’ers zijn nu aan zet. De rest is er klaar mee.

 9. Lexus

  Wie is er tegen vrijheid? Het gaat erom hoe van de vrijheid gebruik gemaakt wordt. Voor jezelf of je eigen groep, voor anderen of juist tegen anderen. En voor of tegen wie dan? Wanneer dat allemaal niet duidelijk gemaakt wordt, heeft een dergelijke demonstratie geen zin, of het zou het — in dit geval gelukkig vreedzaam — afreageren van woede en/of frustratie moeten zijn.

 10. Peter

  Ik kwam er vanmiddag langs en tot mijn afgrijzen was het drukker dan de foto’s hier doen vermoeden. Een verbijsterend zweefkezerige kwezelspeach en een wannabe politicus die de ernst van covid-19 gewoon simpelweg ontkende. Die hydroxychloroquine aanprees als een geweldig medicijn, want hij was in Tanzania geweest en daar had hij het gekregen tegen malaria. “Ik hield er alleen maar geheugenverlies aan over.” Ik kreeg de indruk dat hij er meer aan over heeft gehouden dan hij zelf in de gaten had. Wat een treurigheid zeg.

 11. Mia

  @Scherpschutter

  Zelf nog in de 60 zeker?

 12. Kadoendra

  @Willem

  “@Kadoendra, ga eerst ff onderzoek doen van wat er werkelijk gebeurt in China. Dan wil ik je nog weleens horen over de mening die je hier geeft. En please ga jij als eerste ook die prik in je bil pakken en vertel ons dan hier hoe dat ging!”

  Als je naar een industriële grondstof als ijzererts kijkt dan zie je dat deze enorm de lucht in is geknald en dit komt dat er op het ogenblik enorme economische activiteiten in China gaande zijn.

  Wat betreft jouw verhaal over die prik; van nature heb ik smet vrees en daarom neem ik de corona maatregelen ook zeer serieus, dus ik vermijd zoveel mogelijk directe contacten, was vaak mijn handen, de enige winkel waar ik deze periode hoofdzakelijk alleen maar kom is de supermarkt en dan ga ik er ook heen op een laat tijdstip op de avond om de drukte vermijden, mondkapje op, etc.

  Mijn motivatie is heel pragmatisch, het vermijden van risico geeft mij innerlijke rust en met innerlijke rust zit ik beter in mijn vel.

  Maar de corona maatregelen zeer serieus nemen en die prik zijn twee verschillende zaken.
  Doordat ik de corona maatregelen dagelijks zeer strikt na leef weet ik van mezelf voor 100% dat ik ook geen verspreider van het virus kan zijn, terwijl personen die de coronaregels in hun dagelijkse leven geheel uitbannen kunnen dat niet van zichzelf zeggen.

  Ten slotte geef ik ook graag antwoord op die prik.
  Wat betreft biotech ben ik geen leek aangezien ik zo beetje mijn hele vermogen en maandelijkse spaargeld omzet in een biotech bedrijfje wat genoteerd staat op de Canadese beurs en hierdoor weet ik dat het ontwikkelen van nieuwe medicijnen iets is wat meestal vele jaren duurt.
  Elk nieuw medicijn heeft te maken met een onderzoekstraject van 3 fasen en elke fase is meestal iets wat een aantal jaren in beslag gaat nemen.
  Bij het afronden van een fase moet het biotech bedrijf de voedsel en waren autoriteit overtuigen wat betreft werking en veiligheid.

  Daar ik dus de kennis heb dat het ontwikkelen van nieuwe medicijnen iets is van jaren doet mij de enorme snelheid van de nieuwe corona medicijnen mijn wenkbrauwen wel fronsen.

  Dus ik blijf zelf zeer streng in het handhaven van alle corona maatregelen, maar zodra de nieuwe medicijnen op de markt komen zal ik niet de eerste zijn die zich laat prikken.

 13. Bert

  @kadoendra

  Bedoel je toevallig dat land, waar het virus vandaan komt en doordat ze logen over hun toestand de hele wereld besmetten? Het land wat een meer dan gezonde invloed heeft op de WHO, waardoor de adviezen, info en handelingen zo goed als waardeloos zijn?

  Het land wat lak heeft aan mensenrechten en haar burgers 24/7 volgt en concentratie kampen voor burgers die niet willen luisteren.

  Lijkt me inderdaad een goed voorbeeld om deze crisis op te lossen

 14. BW

  @Kadoendra
  Ik weet nooit goed of ik moet lachen wanneer iemand weer eens verzucht dat het in China allemaal wat beter is geregeld dan hier, of juist moet janken.

 15. Scherpschutter

  @Mia 0:52

  Of ik nou 12,37, 54, 88 of 103 ben doet in het geheel niet ter zake. Wat ter zake doet is dat besmette 70+’ers het zorgsysteem blokkeren. Niet de jeugd. De oplossing ligt bij het isoleren van de 70+’ers.

  De jeugd pikt het niet meer (vind ik persoonlijk zeer begrijpelijk) en als u dit weekend de enorme aantallen winkelend publiek heeft gezien, de rest eigenlijk ook niet. Iedereen is klaar met deze semi-gevangenis.

  Het is nu aan de 70+’ers zelf om controle te pakken en verantwoordelijkheid te nemen door zich verstandig en zorgvuldig te isoleren. Niet meer aan de rest…De samenleving pikt het niet veel langer meer.

 16. Herman

  Wat leven we toch in een fijn land dat deze demonstratie gehouden mag worden en ook dat we hier mogen zeggen wat we willen.

 17. Joas

  Wie financieert deze groepen eigenlijk?

  Best apart dat we over de hele wereld in ieder land soort van identieke copy-paste gropejes hebben niet? Terwijl in ieder land het overheidsbeleid precies anders is, roepen deze groepjes precies hetzelfde.

  Ook grappig dat zweverige hippies ineens aan dezelfde kant als extreem rechts staan. Superbijzonder. Ook opvallend dat het wel lijkt dat R*sland qua desinformatie hier steeds weer bij betrokken lijkt te zijn.

 18. Lexus

  @Scherpschutter: het is een illusie om te denken dat uw ‘oplossing’ werkt. Stopt u maar met het propageren van uw onzinnig voorstel; het zal niet worden toegepast. Om te beginnen is isolatie van 70+’ers onmogelijk, tenzij u ze wilt laten verhongeren. Maar verder maakt Nederland ook deel uit van de wereld. En uw ‘oplossing’ zal elders zonder enige twijfel, net als in Nederland, evenmin navolging vinden. De gevolgen van de vrije verspreiding van het virus min of meer op haar beloop laten, wat u kennelijk voorstaat, zien we dagelijks in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Rampzalig dus. Er zit niets anders op dan met pappen en nathouden — zoals afstand houden, veelvuldig testen en natrekken, tijdelijke quarantaine, enzovoorts — het aantal besmettingen, en dus daarmee de rampzalige druk op de gezondheidszorg als geheel, binnen de perken houden en te wachten tot er vaccinatie is en voldoende toegepast zal zijn. Ik voorspel U; dat gaat nog een hele tijd duren. Het is niet anders.

 19. Utrechtvoorutrecht

  @Scherpscutter De helft van de mensen die opgenomen wordt voor Corona in het ziekenhuis is jonger dan 70.

  Inderdaad fijn dat er gedemonstreerd kan worden. Ik hoop alleen dat de gemeenschappelijke “vijand” (blijkbaar de overheid in plaats van het virus) er niet voor gaat zorgen dat complotdenkers tegenwoordig hetzelfde podium krijgen als mensen die wel uit gaan van feiten.

  Dat de jeugd onevenredig hard getroffen is qua werk en scholing lijkt me duidelijk. Maar als het om sociale contacten gaat, zit iedereen in hetzelfde schuitje. Dus tenzij je echt wilt dat een andere groep maar moet lijden omdat jij er geen zin in hebt @Scherpschutter, verwoord ik het zo goed?), lijkt me dat solidariteit op z’n plaats is.

 20. W

  Zo is het maar net Herman! (10.30 uur)
  Denkt deze jeugd nou echt dat ze dit in China allemaal hadden kunnen doen? Regels waar je je aan moet te houden zijn in China regels waar je je echt aan moet houden!!!
  En verder…………….., dream on jongelui!!!
  Maar vergeet vooral de IC-verpleegkundigen niet! En denk dan vooral dat deze mensen het ook wel eens zat zijn!

 21. Scherpschutter

  @Lexus

  “Om te beginnen is isolatie van 70+’ers onmogelijk, tenzij u ze wilt laten verhongeren.”

  Ik weiger te geloven dat u werkelijk zo simplistisch redeneert. Tasje boodschappen voor de deur en klaar…Desnoods een overheidsdienst inrichten. Zo gepiept.

  “De gevolgen van de vrije verspreiding van het virus min of meer op haar beloop laten, wat u kennelijk voorstaat, zien we dagelijks in bijvoorbeeld de Verenigde Staten.”

  Nee, ik ben voor GERICHTE verspreiding van dit virus in deze gezondheidszorgcrisis. Het enige dat je hoeft te doen is zorgen dat 70+’ers niet besmet raken. Dan is er geen gezondheidszorgcrisis meer… En dus geen andere crisis. En dat heel simpele en doodlogische principe passen ze ook in de V.S. niet toe.

  U heeft overigens wel gelijk dat dit nog heel lang gaat duren, tenzij we dus de 70+’ers in het griepseizoen gaan isoleren. Die tijd is er echter niet. Er tikt een economische waterstofbom. En de tijd raakt op…Nog een half jaar. Dan is de hele EU failliet. Geen optie.

  A) De 70+’ers tijdelijk achter slot en grendel en het leven weer opstarten of B) een gigantische economische crisis EN gezondheidscrisis (laten we ook vooral de tikkende nucleaire bom wegens het uitblijven van reguliere zorg niet vergeten) die vrijwel letterlijk niet met een pen te beschrijven is, met nog veel meer doden als gevolg. Meer smaken zijn er niet, Lexus!

  A of B. Er is geen optie C (voortmodderen). Zegt u het maar.

  De bevolking begint er overigens ook nu echt serieus genoeg van te krijgen. Die factor moet u ook niet blind voor zijn. Zie drukte Black Friday in winkelcentra. Zie de onlusten onder jeugd die begin te ontstaan. Er begint totale lak aan te ontstaan… Let maar op: Oud en Nieuw wordt een slagveld en in 2021 gaan grote onlusten ontstaan.

  Again: er is geen andere keuze. 70+ tijdelijk achter spreekwoordelijke slot en grendel. Zodra er een vaccin is direct alle 70+’ers inenten. Kunnen ze ook weer meedoen aan het publieke leven.

 22. Kadoendra

  @BW

  “@Kadoendra
  Ik weet nooit goed of ik moet lachen wanneer iemand weer eens verzucht dat het in China allemaal wat beter is geregeld dan hier, of juist moet janken.”

  Het woord “allemaal” is uw woord, terwijl ik spreek over hoe het nu wereldwijd gesteld is met de coronacrisis!

 23. Lexus

  @Scherpschutter: een tasje met boodschappen en dan ook nog door een overheidsdienst? Bent u helemaal uw eigen padje kwijt? Volgens uw voortdurend geventileerde redeneringen kun je daar je geraniums nog niet aan overlaten! Alstublieft zeg!

 24. Kadoendra

  @Bert

  “@kadoendra
  Bedoel je toevallig dat land, waar het virus vandaan komt en doordat ze logen over hun toestand de hele wereld besmetten? Het land wat een meer dan gezonde invloed heeft op de WHO, waardoor de adviezen, info en handelingen zo goed als waardeloos zijn?
  Het land wat lak heeft aan mensenrechten en haar burgers 24/7 volgt en concentratie kampen voor burgers die niet willen luisteren.”

  Al jouw stellingen in jouw verhaal zijn mij bekend en ik ontken er niets aan, maar daar gaat mijn betoog ook niet over, mijn betoog gaat over het feit dat de economie in China weer vol aan het draaien is en dit heeft te maken dat China het corona virus sterk heeft beteugeld en dit gaat dus totaal niet op voor het Westen.
  Dit gegeven gaat de economie in het Westen ten opzichte van de economie in China ook na de corona crisis op achterstand zetten.

 25. Bert

  Wel grapppig dat sommige mensen nog steeds oproepen om solidair te zijn met een generatie die deze wereld op zo’n beetje elk vlak een puinzooi hebben gemaakt: geopolitiek, economisch en milieu.

  Of mensen in het ziekenhuis belanden is niet relevant, het argument dat werd aangevoerd is dat er mensen doodgaan. En het leeuwendeel dat doodgaat is 70+ en dan is onderliggend lijden vaak ook nog een factor.

  En de toekomst van meerdere generaties verder compleet om zeep te helpen, voor een stel boomers die statistisch gezien die rekening (letterlijk en figuurlijk) nooit zullen betalen omdat ze max nog een jaartje of 10 te leven hebben is gewoon onacceptabel. Laat staan om dat te scharen onder “solidariteit”.

  Gewoon die risicogroepen isoleren, zoals Scherpschutter zegt. Deden ze in Zweden ook, waar in het begin iedereen nog lacherig over deed en nu hoor je er niks meer over (en ze hebben nog minder IC bedden ook).
  De Belgen hebben vanaf het begin een keiharde lockdown gedaan, maar zitten wel in de top 3 met hun doden. Frappant op zijn minst.

 26. Scherpschutter

  @Lexus

  Goed punt en helemaal mee eens. Zelfs dat kun je niet aan een overheid overlaten. Mmm. Complex dit hoor. Was er maar een marktpartij waar je boodschappen kunt bestellen (zoals voedingsmiddelen) en ze het zo voor je deur komen afzetten he? 🤔

  LOL

 27. Joop 68

  CORONA (maatregelen) voor die mensen die er wel/niet/of af en toe in geloven, of van balen, pak 10 minuten neem thee koffie of een stickie .. en luister effe naar Ramses WE ZULLEN DOOR GAAN

 28. Lexus

  @Scherpschutter: hebt u ook werkende en veilige oplossing voor de noodzakelijke verzorging van een groot aantal thuiswonende ouderen plus het schoonhouden van hun woning? Terecht wordt gevraagd om zo weinig mogelijk mensen te ontvangen. Ik heb u al gewezen op het feit dat Nederland een open land is en dat de kans dat uw ‘oplossing’ wordt toegepast en kan worden gehandhaafd een illusie is. Geen LOL, want daarvoor is de toestand te treurig.

 29. Theo

  Ik vind het mooi dat zo veel jongeren opkomen voor hun recht op leven.
  Dat streven wordt in deze tijd nogal verdacht gemaakt.

 30. Kadoendra

  @Bert

  “Wel grapppig dat sommige mensen nog steeds oproepen om solidair te zijn met een generatie die deze wereld op zo’n beetje elk vlak een puinzooi hebben gemaakt: geopolitiek, economisch en milieu.”

  Een generatie houd niet in dat alle mensen die tot die generatie behoren allemaal hetzelfde hebben gedaan in hun leven.

  Hetzelfde gaat b.v op voor de tijd van de slavernij, toen was ook niet elke witte Nederlander een slavenhandelaar of slavenhouder.

 31. Lexus

  Het lijkt bij sommigen nog steeds niet doorgedrongen te zijn dat het coronavirus ook veel slachtoffers eist van mensen onder de zeventig, ook al wordt daar in de media regelmatig verslag van gedaan. Het is gewoonweg ondoenlijk om voor al deze groepen specifieke maatregelen te treffen, nog los van de vraag of het juridisch haalbaar is.

 32. Utrecht voor Utrecht

  @Bert We horen niks meer over Zweden omdat de mensen die er zo positief over waren, inmiddels opgehouden zijn met roepen. Zweden heeft meer doden per 1M bewoners [1] terwijl het grotendeels een dunbevolkt land is.

  En er zijn waarschijnlijk humanere manieren om de gelijkheid tussen generaties te vergroten, zonder dat daarvoor mensen moeten creperen. Misschien heeft iemand anders geen hekel aan 70+ maar aan mensen op het platteland of mensen die geen regels op kunnen volgen. Moeten we die dan ook maar recht op zorg ontzeggen?

  Bovendien is Corona GERICHT z’n beloop laten, zoals hier gesuggereerd wordt dus wél schadelijk voor de economie want (1) het belast de zorg onnodig en zal er dus wel toe leiden dat er minder niet-corona ingrepen gedaan kunnen worden en (2) een groot gedeelte van de beroepsbevolking zal kort of langdurig (is geen goed beeld van) niet kunnen werken.

  [1] https://www.worldometers.info/coronavirus/

 33. Lexus

  @Theo: melodramatischer had u het niet kunnen formuleren. Alsof het moeite kost om voor jezelf op te komen. En alsof wat er nu gebeurt voor de jeugd in zijn algemeenheid levensbedreigend is. Opkomen voor anderen dan jezelf is een stuk lastiger en juist dat wordt nu soms ook nog verdacht gemaakt.

 34. Bert

  UtrechtvUtrecht

  Dank u voor de bron, ik zie belgie er met kop en schouders boven uit steken?

  En het heeft niks te maken met het hebben van een hekel hebben aan een generatie. Wel met de generaties hun eigen verantwoordelijkheden laten dragen en niet de rekening bij een andere generatie neerleggen omdat je zonodig 5 tot 10 jaar van je leven er bij wil hebben.

  Dood en ouder worden hoort bij het leven en de illusie dat je die dans kan ontspringen is absurd.

  De zorg is in deze lockdown modus al problematisch, omdat al geen enkele (niet corona gerelateerde) zorg al gecanceld is. Dus ook hart operaties, kanker behandelingen en alle preventieve controles.

  En er wordt al complete beroepsbevolking het onmogelijk gemaakt te werken.

 35. Kadoendra

  @Theo

  “Ik vind het mooi dat zo veel jongeren opkomen voor hun recht op leven.
  Dat streven wordt in deze tijd nogal verdacht gemaakt.”

  Egoïsme was al verdacht in de tijd toen de Bijbel werd geschreven.

 36. Utrecht voor Utrecht

  @Bert Het gaat om de getallen die een land zelf meldt. Daar zitten grote verschillen in. In de meeste landen (waaronder Nederland), wordt een overlijden waarbij er geen vastgestelde Corona-besmetting is, niet meegeteld. Dat verklaart waarschijnlijk ook een deel van de oversterfte. België rapporteert wat ruimer.

  Ik ben het deels met je eens qua verantwoording maar zou zeker niet zo ver willen gaan. Ook ik vind het vreemd dat er een generatie is die decennia-lang heeft geprofiteerd van de financiële voordelen. Die generatie steigert nu als het woord “pensioenkorting” valt. Mijn pensioen wordt ook niet geïndexeerd en wordt evenveel gekort terwijl mijn premie elk jaar wél omhoog gaat en ik ruim 5 jaar langer mag werken. Maar dat neemt niet weg dat iedereen recht heeft op goede zorg.

 37. Bromsnor

  Bromsnor’s favoriete Nederlands woord is “samenleving”, alleen samen kunnen we leven in vrijheid, gezondheid en welvaart.

 38. Nina

  Ik denk niet dat het virus zich iets aantrekt van een protest. Je kunt een virus ook niet aanklagen bijvoorbeeld.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).