Genomineerden Rietveldprijs: dit zijn de 8 beste bouwwerken in Utrecht uit 2013-2014 volgens de jury | De Utrechtse Internet Courant Genomineerden Rietveldprijs: dit zijn de 8 beste bouwwerken in Utrecht uit 2013-2014 volgens de jury | De Utrechtse Internet Courant

Genomineerden Rietveldprijs: dit zijn de 8 beste bouwwerken in Utrecht uit 2013-2014 volgens de jury

Genomineerden Rietveldprijs: dit zijn de 8 beste bouwwerken in Utrecht uit 2013-2014 volgens de jury
De jury van de Rietveldprijs 2015, onder leiding van architect Jacob van Rijs, heeft de shortlist bekendgemaakt van de projecten die kans maken op het winnen van de Rietveldprijs, de Utrechtse architectuurprijs.

De jury van de Rietveldprijs 2015, onder leiding van architect Jacob van Rijs, heeft de shortlist bekendgemaakt van de projecten die kans maken op het winnen van de Rietveldprijs, de Utrechtse architectuurprijs.

De shortlist bevat 8 projecten in Utrecht, variërend van een pergolamuur tot het nieuwe TivoliVredenburg. De projecten komen niet alleen in aanmerking voor de Rietveldprijs, te bepalen door de vakjury, maar ook een publieksprijs georganiseerd door RTV Utrecht. Beide prijzen zullen dit najaar uitgereikt worden.

Bij het beoordelen van de Utrechtse bouwproductie van 2013 – 2014 kijkt de jury naar de kwaliteit van het project zelf, maar ook naar de bijdrage die het project levert aan de gebouwde omgeving van de stad Utrecht.

De Rietveldprijs wordt één keer in de twee jaar uitgereikt. De stichting wil de openbare discussie over de kwaliteit van de gebouwde omgeving in Utrecht stimuleren met deze prijs. Dit jaar wordt de Rietveldprijs voor de dertiende keer uitgereikt.

In de reacties lezen wij graag wat de DUIC-lezer het beste bouwwerk vindt.

P+R De Uithof – KCAP en Studio SKP+R Uithof

Anne Frankschool Transwijk – MecanooAnna Frankschool. Bron: MecanooBron: Mecanoo

Kop van Lombok – Marlies RohmerKop van Lombok

Woonwinkelpand Steenweg – Dreessen Willemse ArchitectenWoonwinkelpand Steenweg. Bron: Dreessen Willemse Architecten - Arthur BagenBron: Dreessen Willemse Architecten – Arthur Bagen

TivoliVredenburg – Studio HH, Jo Coenen & Co Architects, Architectuurcentrale Thijs Asselbergs, NL ArchitectsTivoliVredenburg

Stadskantoor Utrecht – KraaijvangerStadskantoor

Park pergola Máximapark – West 8Bron: Jeroen MuschBron: Jeroen Musch

Uitbreiding IKEA – Knevel Architectenopeningfaja-zaterdag-1-1Bron: Bart Weerdenburg

25 Reacties

Reageren
 1. Robert

  Een mager resultaat dit jaar… ik wordt er niet opgewonden van…

 2. Wouter

  Niet? Ik vind het zeker goede toevoegingen aan Utrecht!

 3. Willempie Elsschot

  Wat een polemiek hier! Mensen denken verschillend over architectuur, mensen denken verschillend over spelling. Heerlijk

 4. Tja

  Je kan zeggen wat je wil, maar als je dit afsteekt tegen een paar honderd jaar bouw-en architectuurgeschiedenis dan kan je er niet om heen dat architecten zich er knap makkelijk van afmaken tegenwoordig; is mijn bescheiden mening, zeg ik bewust; zelfs binnen de substroming van het modernisme.

  Ambachtelijk en qua uitdaging zijn dit vrij eenvoudig (met uitzondering van TiVRe) te realiseren gebouwen (en dan nog gaat er veel mis tijdens oplevering).

  Het enige waar deze architecten mee bezig zijn is het realiseren van blokkendozen die een statement maken en die opvallen. Daar is dan ook alles mee gezegd.

  Iedereen mag mooi vinden wat hij of zij wil, maar ik denk dat de meerderheid van de Utrechters deze gebouwen niet mooi vind.

  Steek dat eens af tegen al dat bijzonders wat er in de lange geschiedenis van onze stad allemaal is neergezet.

 5. Roderick

  Ik vind, als Utrechter, toch echt dat er een paar prachtige exemplaren tussen zitten

 6. Jeroen

  Het mooie aan die kop van lombok-foto is de groothoeklens in combinatie met die lantaarnpaal, die minaret en die stoplichten. Beetje jammer van die grijze bunker daartussen.

 7. Utrechter

  Tivoli

 8. Kilgoretrout

  Erg waardevol inderdaad, die bunker op de kop van Lombok. Hij maakt de Moskee des te aantrekkelijker

 9. bovverboy

  Een magere oogst. Een paar kunnen beter meedingen naar de prijs voor het slechtste of lelijkste gebouw. Dan wint het gedrocht op de Kop van Lombok met gemak: somber, gesloten, goedkope uitstraling en geen enkele relatie met de dynamiek en diversiteit van de wijk (ook al beweert de architectenprietpraat het tegendeel).
  Als er dan toch een winnaar moet zijn voor het mooiste bouwwerk, doe dan die Park Pergola maar.

 10. Katy

  Mijn voorstel is, dat ieder haar/zijn fiets pakt en ze één voor één gaat bekijken.
  We hebben alle tijd..

 11. Suus

  Een parkeergarage…! Hoe diep kun je zakken als zelfs een rechtoe-rechtaan-parkeergarage meedingt naar de Rietveldprijs…

 12. Loewietje

  Waarom staat er geen één woonhuis bij?

 13. Renee

  Anne Frankschool en TivoliVredenburg

 14. HH

  Is dit het beeldmateriaal dat beschikbaar is voor deze verkiezing? Droevig. Uitzondering de foto van het pand aan de Steenweg en het IKEA dak.

 15. Ineke

  Belangrijk bij gebouwen is ook hoe het de gebruikers bevalt. Architectonisch mooi, wil nog niet zeggen dat het gebouw goed leefbaar is en aan de doelstellingen voldoet. Daardoor vallen Tivoli/Vredenburg en het Stadskantoor af wat mij betreft. Te veel kinderziektes voor de gebruikers, die voor een deel waarschijnlijk niet over gaan. Het Ikea dak is een leuk idee, zou meer moeten gebeuren: medegebruik van een dak (alleen al voor zonnepanelen). De Ikea is verder alleen maar groter geworden en niet leefbaarder of architectonisch bijzonder. De parkeergarage is leuk scheef maar om dat nu bijzonder te noemen: het blijft heel duidelijk een kale saaie parkeergarage. De kop van Lombok met z’n moskee, nou ja een normaal appartementencomplex met een normale moskee (die ook nog met irritant groen verlicht wordt ‘s nachts). Van de Anne Frank school en het winkelwoonhuis weet ik verder niet of ze goed leefbaar zijn of niet. Blijft over als mijn favoriet de park pergola in het Maxima park, die vind ik echt mooi. Maar…. je kan er verder niets mee, behalve naar kijken. Het is geen pergola, want er groeien geen planten langs. Je kan er niet onder schuilen bij regen en ook al niet op zitten. Dus wat is het: een groot langgerekt beeld. De parkpergola hoort dus niet bij de architectuur maar bij een kunst wedstrijd.

 16. Freek

  Als ik sommige vermeldingen zie vraag ik me af waarom mijn nieuwe tuinhuisje niet in aanmerking komt. Wat een karige bedoening. Misschien moet er dit jaar gewoon geen Rietveldprijs zijn.

  – P+R De Uithof: gewoon een functionele voorziening. Er is weinig voorbeeldfunctie aan. De ronde, ondergrondse Parkeergarage Houtwal in Harderwijk is pas een mooi voorbeeld.
  – De Anne Frankschool. Is dit een nieuw gebouw? Het lijkt meer een verbouwd jaren-70 gebouw.
  – De Kop van Lombok. Dit is mijn nominatie voor het lelijkste nieuwe gebouw van Utrecht.
  – Woonwinkelpand Steenweg. Heel netjes gedaan, passend in het straatbeeld. Tegelijk niet innovatief of artistiek, is gewoon goed werk al een prijs waard?
  – TivoliVredenburg: heel controversieel. Is het gebouw goed, mooi of allebei niet? Het nieuwe woongebouw ernaast is vind ik meer een prijs waard, omdat deze het lelijke Vredenburg(plein) verfraaid heeft.
  – Stadskantoor: best mooi, wat mij betreft. De U-vorm die formeel niet naar Utrecht verwijst.
  – De Park Pergola: best mooi, maar niet echt een gebouw. Misschien hoort deze samen met bruggen e.d. in een eigen categorie (kunstwerken)?

  Mooi dat er ook een publieksprijs is, de burger bepaalt wat mij betreft welk gebouw een prijs verdient; er wordt zoveel lelijks gebouwd.

  Ontwerpen van architecten zouden pas na goedkeuring van de burger uit de buurt of de stad gerealiseerd mogen worden. Dat is pas welstand.

 17. M.E. de Vries

  Weinig opwindend. Als beste dan maar de Anne Frankschool.

 18. Albert Pot

  tivoli toch? Ja hoor

 19. Jan

  Eens met Freek,
  Nieuwe woongebouw naast Tivoli/Vredenburg zou voor mij een kanshebber zijn.
  De rest saai en het gebouw op de Steenweg heeft iets weg van De Duitse architect Speer.
  Dan maar geen Rietveldprijs dit jaar.

 20. Bernard Tomlow

  Het stadskantoor vind ik erg spannend.Om allerlei redenen.Daar zit veel gevoel bij. Het klopt gewoon. Toen ik dat WTC-gebouw ernaast zag,had ik direct het gevoel:zo moet het niet.Een paar weken later loop ik in Chengdu.Aan de overkant van de straat ligt een combinatie van stadskantoorgebouwen.allemaal broertjes en zusjes.Elegant,evenwichtig.Je ziet en voelt meteen, dat het klopt.Dat moet -volgens mij-de richting zijn.Wie geïnteresseerd is: http://www.dezeen.com/2013/02/22/movie-sliced-porosity-block-by-steven-holl-architects/ het filmpje Vimeo 6 minuten.

 21. kees berger

  M.i. wint de pergola in het Maximapark (west 8) op creativiteit en originaliteit. Het niveau van de genomineerden vind ik dit jaar erg laag, maar dat zegt meer over de jury die heeft genomineerd, dan over de genomineerden.

 22. kees berger

  In aansluiting op de reactie van Bernard Tomlow: link voert niet naar het beoogde filmpje, deze wel: https://vimeo.com/60035867.
  Prachtig project, klopt inderdaad helemaal, Bernard. Hadden we Steven Holl maar laten stoeien met het ‘nieuwe HC’………Zo kan het dus ook!
  Dank Bernard voor deze videotip.

 23. Erwin

  De jury van de Rietveldprijs maakt zichzelf belachelijk met deze shortlist. Dit is Rietveldprijs onwaardig. Dan maar een keer geen Rietveldprijs. Lijkt me dan ook een mooi statement naar architecten van tegenwoordig want daar is het tevens droevig gesteld met de creativiteit.

 24. jos stelling

  Heb het filmpje gezien Bernard. Mooi. “Passende muziek”. Duidelijk sprake van een plan (idee) en daar is in Utrecht helaas geen sprake van. Vind je ook niet dat de mensen er een beetje verloren in rondlopen? Ze zijn eigenlijk alleen gebruikt als illustratiemateriaal. De prijsvraag zelf is natuurlijk onzin. Bij wat voor een architectuur dan ook zijn er zoveel veelal publiekelijk onbekende voorwaarden als b.v. het besteedbare budget, de lijst van eisen (doelstellingen) en natuurlijk o.m. de relatie met de omgeving. Met “het muziekpaleis” ziet de noordelijke kant van het Vreeburg er opeens niet meer uit, dus zal dat binnen nu en twintig jaar gesloopt gaan worden (etc.). Misschien moeten de architectenkantoren weer eens de mensen centraal stellen i.p.v. zichzelf. Wat mij betreft zijn ‘Tivoli’ en ‘het stadskantoor’ (een met closetpapier slecht ingepakte kolos) om veel redenen kansloos.

 25. Marko

  Erg mager dit jaar helaas. En dat is een stad met zo veel mooie gebouwen.

  Ik vind overigens de trappen aan het Jaarbeursplein de mooiste aanwinst van vorig jaar (of was het alweer een jaar ervoor?). Ze hebben een iconische uitstraling en geven het plein een grootstedelijke aanblik.

  Als ik een keuze mag maken uit de genomineerden, dan gaat mijn voorkeur uit naar Woonwinkelpand aan de Steenweg. Prachtige blend van klassieke materialen en uitstraling en moderne functionaliteit. De detaiilering is mooi gedaan en de heeft een open uitstraling naar de omliggende straat, terwijl de bovenste verdiepingen juist weer een romantisch oudstedelijk en intiem ogen. Ik zou er best hebben willen wonen in mijn studententijd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).