Op het stadskantoor in Utrecht kwamen vanmorgen burgemeesters van 25 gemeenten bij elkaar om te praten over gereguleerde wietteelt. In het nieuwe regeerakkoord staat dat zes tot tien gemeenten hiermee mogen experimenten.
Hoewel gemeenten mogen gaan experimenteren met legale wietsteelt, kan het nog lang duren voordat het echt zover is. De Nederlandse Vereniging van Gemeenten (NVG) gaat de komende tijd met het nieuwe kabinet bekijken aan welke criteria moet worden voldaan.
Experimenten
“Door wietteelt te reguleren, hopen we overlast en criminaliteit tegen te gaan”, aldus wethouder Victor Everhardt (D66), die aanwezig was bij het overleg. “Bovendien krijgen we dan als het goed is beter inzicht in wat het doet met de volksgezondheid.”
Het is op dit moment nog niet duidelijk welke gemeenten gaan experimenteren met gereguleerde wietteelt. Utrecht staat volgens wethouder Everhardt nog steeds in de rij. Met de Stichting Social Cannabis Club Utrecht probeerde Everhardt eerder al een dergelijk experiment op te zetten.
“We zouden graag verschillende experimenten de ruimte willen geven, om zo te beoordelen welk model het beste werkt”, vertelt Paul Depla, burgemeester van Breda. “Het is niet handig om snel een experiment in elkaar te zetten, waarvan achteraf blijkt dat het niet goed werkt. De VNG moet genoeg tijd krijgen voor debat.”
Tijdsplanning
Volgens Everhardt is het daarom nu nog lastig te zeggen hoeveel tijd het in beslag gaat nemen. “Er komen veel verschillende aspecten bij kijken, waaronder de volksgezondheid en overlast.”
“De VNG wil de eerste helft van december gaan overleggen met de betrokken ministers”, laat de burgemeester van Tilburg, Theo Weterings, weten. “Hopelijk komen we rond de jaarwisseling met een zinvolle planning.”
Gekoppelde berichten
Onderzoek laat zien dat er wél ruimte is voor Utrechtse Cannabis Club
Regulering van de teelt en handel van cannabis voor recreatief gebruik is mogelijk. Dat blijkt uit…
2 Reacties
ReagerenMijn God, in dit land heerst de achterlijke dorpscultuur van Pinocchio en zijn politieke trawanten.
Geef het gewoon vrij ……iedereen blij.
“Door wietteelt te reguleren, hopen we overlast en criminaliteit tegen te gaan”, aldus wethouder Victor Everhardt (D66), die aanwezig was bij het overleg. “Bovendien krijgen we dan als het goed is beter inzicht in wat het doet met de volksgezondheid.”
Ik vraag me nog steeds af voor wie legale wietteelt in godsnaam overlast veroorzaakt. Maar ik ben blij dat ze bereid zijn om ermee te experimenteren, zodat tijdens de experimenten duidelijk wordt dat het geen enkele impact op de omgeving heeft en er meer argumentatie is om de wietteelt vrij te geven.