Gerenoveerd a.s.r.-gebouw wint Nederlandse Bouwprijs | De Utrechtse Internet Courant Gerenoveerd a.s.r.-gebouw wint Nederlandse Bouwprijs | De Utrechtse Internet Courant

Gerenoveerd a.s.r.-gebouw wint Nederlandse Bouwprijs

Gerenoveerd a.s.r.-gebouw wint Nederlandse Bouwprijs
Het hoofdkantoor van a.s.r. in Rijnsweerd
Het gerenoveerde a.s.r.-gebouw in Rijnsweerd heeft maandagavond de Nederlandse Bouwprijs 2017 gewonnen. De renovatie wordt geroemd om zijn duurzaamheid. 

Het gerenoveerde a.s.r.-gebouw in Rijnsweerd heeft maandagavond de Nederlandse Bouwprijs 2017 gewonnen. De renovatie wordt geroemd om zijn duurzaamheid. 

Het hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht is volledig gerenoveerd naar ontwerp van Team V Architectuur. Vooral de verduurzaming springt in het oog. Het energielabel ging van G naar A++, waardoor het energieverbruik met ruim vijftig procent is gereduceerd.

De jury vindt het sterk dat a.s.r. heeft gekozen voor renovatie in plaats van nieuwbouw op een andere plek in de stad. De renovatie is volgens de jury ambitieus aangepakt: “Het is bewonderenswaardig dat 98% van het bouwafval is hergebruikt.”

De Nederlandse Bouwprijs wordt sinds 1991 elke twee jaar uitgereikt. Voor deze editie waren er 100 inzendingen.

9 Reacties

Reageren
 1. Bert

  Verduurzaming is alleen maar voor de bühne. In de avond gaan binnen alle lampen aan om op te vallen. Hoezo goed voor het milieu?

 2. Sientje Nisme

  Houd dat cynisme vast Bert, het levert jou en de mensen in je leven vast een boel geluk op 😉

 3. Berend

  @Sientje: Als het waar is wat Bert zegt over de lampen, dan heeft hij toch best een punt?

 4. Sientje

  Sowieso kan Bert best een punt hebben over die lampen. Maar waarschijnlijk brandden die lampen in een niet-duurzaam gebouw ook al.

  De algemene opmerking “Verduurzaming is alleen maar voor de bühne.” gaat niet over lampen, en is volgens mij wel een schadelijke manier van naar de wereld kijken. Verduurzaming is in mijn boekje beter dan geen verduurzaming. Je kunt elke positieve ontwikkeling als onbelangrijk wegrelativeren vanwege iets wat nu nog niet perfect is, óf je kunt even stilstaan bij de weinige partijen die tenminste iets doen.

 5. Ricard

  Hear hear Sientje!

 6. Otto Nelemans

  Mooi wat Sientje aangeeft. Zou Bert c.s wel eens nagedacht hebben dat er voor een consistente en aangename samenleving ook zoiets als duurzaam gedrag bestaat? Dat betekent in ieder geval niet dat je meteen bij het ‘licht’ zien daar waar anderen dat zijn vergeten of er helemaal niet aan gedacht hebben dat je niet meteen de bokkepruik moet opzetten maar gewoon iemand op een misschien wel prettige wijze opmerkzaam kan maken. Sientje: ik heet Ot. Ooit waren we een roemrucht en misschien wel duurzaam duo. Maar als ik mij goed herinner lag Ot wel eens dwars en sprak hij een beetje dom. Sien was dan de wijze vrouw. Volgens mij is zij dat nog steeds.

 7. Gerrit

  En waarschijnlijk is het ook nog eens duurzame led verlichting.

 8. Bill

  Terechte prijs voor dit gebouw, het is echt een mooi object geworden waar Rijnsweerd trots op kan zijn. Mooie eyecatcher voor het gebied!

 9. Cico

  Ik vind dat stukje Utrecht sowieso een soort architectuur capsule uit de jaren ’90. Aanrader om te wandelen buiten kantooruren als je van steden houdt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).