Utrecht heeft officieel een Stadhuisplein en het stadhuis een nieuwe ingang | De Utrechtse Internet Courant Utrecht heeft officieel een Stadhuisplein en het stadhuis een nieuwe ingang | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht heeft officieel een Stadhuisplein en het stadhuis een nieuwe ingang

Utrecht heeft officieel een Stadhuisplein en het stadhuis een nieuwe ingang
Burgemeester Jan van Zanen opende donderdag feestelijk het gerenoveerde stadhuis in Utrecht. Het stadhuis werd sinds juli vorig jaar gerenoveerd, met bijzondere aandacht voor verduurzaming, maar ook de monumentale waarde van het gebouw. Ook heeft het plein aan de Korte Minrebroederstraat een nieuwe naam: het Stadhuisplein.

Burgemeester Jan van Zanen opende donderdag feestelijk het gerenoveerde stadhuis in Utrecht. Het stadhuis werd sinds juli vorig jaar gerenoveerd, met bijzondere aandacht voor verduurzaming, maar ook de monumentale waarde van het gebouw. Ook heeft het plein aan de Korte Minrebroederstraat een nieuwe naam: het Stadhuisplein.

Onder begeleiding van de Fanfare van het Vuur en een orgel van Museum Speelklok nodigde burgemeester Van Zanen de aanwezigen uit om een kijkje te nemen in het vernieuwde stadhuis. “Nu alle steigers weg zijn is het weer ons herkenningspunt, een plaats waar we elkaar tegenkomen op misschien wel de mooiste plek van de stad”, vertelde Van Zanen.

Hij opende het stadhuis bij de nieuwe ingang aan de Stadhuisbrug, dat is nu ook de nieuwe hoofdingang. In plaats van Korte Minrebroederstraat 2 heeft het stadhuis voortaan als adres Stadhuisbrug 1. Ook onthulde hij samen met D66-raadslid Corine van Dun het nieuwste plein van Utrecht.

Van Dun diende de motie in om het plein om te dopen tot Stadhuisplein. Het plein tussen de Korte Minrebroederstraat en de Ganzenmarkt stond voor Utrechters al bekend als het Stadhuisplein, maar nu is dat ook officieel.

Stadhuis verduurzaamd met oog voor geschiedenis

Het stadhuis ging in juli vorig jaar dicht vanwege de renovatie. Simon Baars, projectmanager bij de gemeente vertelt over wat er is vernieuwd tijdens de renovatie. Het stadhuis is zoveel mogelijk teruggebracht naar hoe het er in 1840 uitzag, het vroegste tijdstip dat het stadhuis in de huidige vorm bestond. Tegelijkertijd is het gebouw zoveel mogelijk verduurzaamd.

Zo is er 200 vierkante meter aan zonnepanelen aangebracht op de onzichtbare binnendaken; rijksmonumenten mogen geen zonnepanelen hebben die zichtbaar zijn vanaf de straat. Het water wordt zoveel mogelijk verwarmd met warmte die via dakpannen wordt opgevangen, er komen speciale kasten voor vleermuizen en gierzwaluwen aan de gevels van het gebouw en alle ramen zijn vervangen door dubbel glas.

Volgens Baars is het gebouw niet helemaal klimaatneutraal, omdat dit niet te realiseren is zonder de monumentale waarde van het gebouw aan te tasten, maar wel een aantal stappen in de goede richting. “We hebben geprobeerd van het stadhuis een voorbeeld van verduurzaming voor Utrecht te maken”, vertelt Baars.

Zichtbare en onzichtbare aanpassingen

Verder zijn er nog veel meer zichtbare en onzichtbare vernieuwingen. Zo zijn 60 kilometer aan datakabels vervangen en zijn de kozijnen van het stadhuis zoveel mogelijk in originele kleuren geschilderd. Hiervoor werden kozijnen onderzocht die door de jaren heen maar liefst 27 verschillende lagen verf hadden gekregen.Ook is er speciale aandacht gegeven aan duurzame verlichting, die tegelijkertijd fel genoeg moet zijn om bijvoorbeeld raadsvergaderingen online uit te kunnen zenden.

Bij de inrichting is zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de Enrich Miralles, die de verbouwing van het stadhuis 20 jaar geleden vormgaf. Hij overleed vóór hij in 2000 het vernieuwde stadhuis kon zien, maar de aannemers van deze renovatie hebben contact gehad met zijn weduwe en tevens architect Benedetta Tagliabue. Zo zijn er stoelen van zijn ontwerp geplaatst in de trouwzaal, en hangt het gebouw vol met kroonluchters die Miralles ontwierp.

Voor de renovatie was 8,9 miljoen euro uitgetrokken. Over hoeveel het uiteindelijk heeft gekost wordt nog overlegd met de aannemer; vanwege onverwachte benodigde werkzaamheden is het budget volgens Baars overschreden. Hierdoor duurde de oplevering ook twee maanden langer; het stadhuis zou eigenlijk eind februari opgeleverd worden.

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
  1. Katja

    Is geen nieuwe ingang, maar de oude.

  2. John

    Het is inderdaad het in ere herstellen van de voormalige hoofdingang !
    Zou mooi zijn als de punten en kwasten op het hekwerk ook weer goud geverfd gaan worden.

  3. Lombokker

    Er is budgetoverschrijding, maar we weten nog niet hoeveel.
    Hmmm . . . .

  4. Herman

    Op naar de volgende renovatie, de puinhoop die die Spanjaard ervan gemaakt heeft blijft lelijk.

  5. Cor Nelis

    @Lombokker, natuurlijk is het budget overschreden. Ken jij één groot gemeentelijke project waarbij dat niet net geval was? Ik niet… Benieuwd of het juiste bedrag nog in de openbaarheid wordt gebracht!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).