Geschiedenis Utrecht begint 8.000 jaar eerder dan tot nu toe werd aangenomen | De Utrechtse Internet Courant Geschiedenis Utrecht begint 8.000 jaar eerder dan tot nu toe werd aangenomen | De Utrechtse Internet Courant

Geschiedenis Utrecht begint 8.000 jaar eerder dan tot nu toe werd aangenomen

Geschiedenis Utrecht begint 8.000 jaar eerder dan tot nu toe werd aangenomen
Archieffoto Utrecht / Robert Oosterbroek
De geschiedenis van Utrecht begint maar liefst 8.000 jaar eerder dan tot nu toe werd aangenomen. Archeologen kwamen tot deze ontdekking, na opgravingswerkzaamheden bij de nieuwbouw voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.

De geschiedenis van Utrecht begint maar liefst 8.000 jaar eerder dan tot nu toe werd aangenomen. Archeologen kwamen tot deze ontdekking, na opgravingswerkzaamheden bij de nieuwbouw voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.

Op woensdag 14 maart aanstaande onthullen Diana Monissen (Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Prinses Máxima Centrum) en Kees Geldof (wethouder Erfgoed en Monumenten) een aantal vondsten die bij de opgravingen tevoorschijn zijn gekomen.

Volgens wethouder Kees Geldof (Erfgoed en Monumenten) zijn nooit eerder zulke vondsten uit de Oude Steentijd (Paleolithicum) in Utrecht gedaan: “Eerder zijn in Leidsche Rijn en Hoograven sporen gevonden uit de prehistorie, met name uit de Bronstijd en de IJzertijd. Maar met deze recente ontdekkingen kan het verhaal van Utrecht 8.000 jaar eerder beginnen dan in de geschiedenisboeken staat.”

Dat deze plek populair was voor mensen uit de prehistorie blijkt uit het feit dat er bij dit archeologisch onderzoek ook sporen uit het mesoliticum (midden Steentijd), neoliticum (nieuwe Steentijd), Bronstijd én IJzertijd zijn gevonden. De hele prehistorie van Utrecht op één plek bij elkaar.

Bodemonderzoek
Voordat de nieuwbouw voor het Prinses Máxima Centrum kon beginnen, hebben archeologen bodemonderzoek verricht. Bij dat onderzoek zijn sporen van menselijke bewoning gevonden die zelfs teruggaan tot zo’n 11.000 jaar voor het begin van de jaartelling. “Het is heel bijzonder dat juist op de plek waar wij ons inzetten voor de toekomst van zieke kinderen deze resten uit een ver verleden zijn gevonden”, aldus Monissen. “We gaan kijken of we met deze bijzondere vondsten ook iets kunnen organiseren in het kader van onze ontwikkelingsgerichte zorg. Het kan immers een leuke afleiding zijn voor kinderen om op de een of andere manier meegenomen te worden naar het verleden van deze plek.”

Op 18 mei 2018 wordt het geheel nieuwe Prinses Máxima Centrum geopend. Dan vinden zorg en research plaats onder één dak en komen alle kinderen met kanker uit heel Nederland naar Utrecht.

14 Reacties

Reageren
 1. Jasper

  Het Prinses Máxima Centrum is gevestigd in USP, en ja dat hoort bij Utrecht, maar om te zeggen dat Utrecht 8.000 jaar ouder is dan dat men dacht, gaat wel heel ver. De oorsprong van (de stad) Utrecht ligt m.i. rondom het domplein, als daar nou resten van 8000 jaar waren gevonden had de kop “Geschiedenis Utrecht begint 8.000 jaar eerder dan tot nu toe werd aangenome” beter gepast.

 2. Martin W.J. de Bruijn

  @Jasper. Zeer juist opgemerkt! Het gaat ook niet om de geschiedenis van Utrecht, maar om de prehistorie. Overigens is het buitengewoon jammer dat er zo dicht bij het prachtige landgoed Oostbroek gebouwd is.

 3. WP

  Ik kreeg hier zelfs een nu.nl alert voor. Kwam bijna niet bij van het lachen…. ?

 4. eddy emmer

  Een of andere holbewoner heeft een keer een paar keien laten vallen waar nu de Uithof ligt, en de hele stad is meteen 8.000 jaar ouder. Mooi hoe archeologie en marketing elkaar gevonden hebben.

 5. Yoshua

  Heel misschien zijn de Bilt, Zeist en Bunnik ook wel 8000 jaar ouder dan gedacht.
  Ze grenzen alle drie precies in dit gebied.

 6. holbewoner

  ik vind dat het gemeentebestuur wel een formeel excuus moet doen uitgaan naar de oorspronkelijke bewoners van Utrecht, omdat hun historie ruim 8000 door dit bestuur stelselmatig is genegeerd. Het getuigt van heel weinig inlevingsvermogen van dit linkse bestuur dat er zo weinig respect is voor de oorspronkelijke bewoners dat ze 8000 jaar links zijn blijven liggen.

 7. homie

  En waar kunnen we dat gaan bekijken?

 8. Martin W.J. de Bruijn

  @Yoshua. De oudste prehistorische vondsten zijn voor zover mij bekend allemaal gedaan in door Utrecht geannexeerde gebieden (namelijk van de gemeenten Vleuten-De Meern, Jutphaas en De Bilt). Ik kan me wel vinden in alle relativerende reacties hierboven.

 9. Wim Vreeswijk

  Toen hadden we in Utrecht nog stoere neanderthalers !

 10. Lombokker

  Nepnieuws !! De aarde is 5778 jaar geleden geschapen, dus dit kan helemaal niet.

 11. Hans

  Neanderthalers zijn zo’n 40.000 jaar geleden uitgestorven. De oorspronkelijke bewoners waar nu de resten van gevonden zijn, zijn Homo sapiens net als wij.

 12. Martin W.J. de Bruijn

  @Hans. Mooi dat u de (pre)historie serieus neemt. Ik erger me aan de vele Nederlanders die dat niet doen. Doorgaans blijkt het voort te komen aan een stuitend gebrek aan kennis van het verleden. Maar het moet gezegd worden dat ook het opgeklopte gedoe van de Nederlandse en ook de Utrechtse archeologen, die vrijwel alles ‘spectaculair’ noemen, ertoe bijdraagt dat er lacherig over gedaan wordt. Dat is ook hier weer duidelijk het geval.

 13. Prehistoric Lives Matter

  Als hier nog één iemand een grap maakt over prehistorische bewoners van Utrecht gooi ik een tomahawk naar z’n hoofd!

  Het is tijd om op te staan voor holbewoners, neanderthalers, cro-magnonmensen, bonobo’s, chimpansees, gorilla’s en plankton. Eer onze voorvaderen, vernoem het Vredenburgplein naar Ötzi aus Tirol en neem de prehistorie nou eens serieus!

 14. Zwaontjue

  @Lombokker, Hoe komt u aan het getal 5778 jr. geleden. dus iets van 3000VChr..? In welke bijbel staat dat? Dat God er 7 dgn over gedaan heeft (nog lang) is algemeen bekend, maor waneer ie dat gedaan heeft, staot volgens mij, nergens beschreven……… Of zo’n holbewoner uit Utreg mot dat ergens in een grot hebben gebeiteld? Dus dan had ie gebeiteld:

  “OVER 2.222 JAOR, ZAL GOD DE AARDE SCHEPPEN” (8000-/-5778 jr.), waorna zijn zoon over +/- 3778 jaor, gemarteld en aon de schandpaol zal worden gehangen als dank!! 10.018 jaar vanaf heden, zal men in Utreg er achter komen, dat niet God, maor ik er eerder was en zal men mij uitmaoken voor Holbewoner……. wat aardig klopt, aangezien ik ook de 1e Homo ben…… sapien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).