Gestolen herdenkingsbeeldje voor Joodse kinderen teruggevonden Gestolen herdenkingsbeeldje voor Joodse kinderen teruggevonden

Gestolen herdenkingsbeeldje voor Joodse kinderen teruggevonden

Gestolen herdenkingsbeeldje voor Joodse kinderen teruggevonden
Bron: Wikipedia
Het bronzen herdenkingsbeeldje voor weggevoerde Joodse kinderen dat afgelopen weekend werd gestolen voor de deur van Stichting MerkAz aan de Magdalenastraat is weer terecht. Een voorbijganger vond het beeld op de Maliebaan en belde direct de stichting.

Het bronzen herdenkingsbeeldje voor weggevoerde Joodse kinderen dat afgelopen weekend werd gestolen voor de deur van Stichting MerkAz aan de Magdalenastraat is weer terecht. Een voorbijganger vond het beeld op de Maliebaan en belde direct de stichting.

Max Samson van Stichting MerkAz is zeer verheugd dat het herdenkingsbeeld weer terecht is. Het is een kunstwerk van een wegrennend meisje en staat symbool voor de Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog uit het Utrechtse weeshuis aan de Nieuwegeacht zijn gedeporteerd. De titel van het beeld is Ontluikend leven.

Een voorbijganger zag het beeldje donderdag op de Maliebaan. Het beeld was achtergelaten bij een van de kunstwerken in de straat.

Bruut geweld

Na het telefoontje van de passant alarmeerde Samson de politie. Zij zijn het beeld gaan ophalen. Volgens Samson lijkt het erop dat het kunstwerk vrijwel onbeschadigd is. “Op het afgebroken voetje na, dat nog op de sokkel staat.” Het is de bedoeling dat het beeldje weer snel terugkomt op de oude plek.

Samson is de vinder zeer dankbaar. “Het is zo fijn dat er iemand alert is geweest. Wij zullen als stichting daarom ook onze blijk van waardering uiten.”

8 Reacties

Reageren
 1. Hetty

  Wellicht kan het beeldje na deze diefstal beter bij Merkaz binnen worden gezet. Het is een geluk, dat het beeldje terug is gevonden dankzij de attente vinder. Voor het zelfde geld was het omgesmolten geweest. Tegenwoordig kun je sommige kunstwerken en andere voorwerpen beter niet buiten, of in de openbare ruimte hebben staan. Denk maar aan de beschadigde Bruna-beelden, en de vernielde vleugels plus vernielde voetbaltafel op Utrecht Centraal.

 2. Kees Truijens

  De maakster van het beeldje laat in het AD weten graag 5 minuten met de dader te willen spreken. Dat was precies mijn reactie toen ik dit las. Ik zou ook willen begrijpen waarom iemand op zo’n teer plekje de herinnering aan het afvoeren van een heel weeshuis, kinderen en staf, zou willen mollen.

 3. Bea van Beckhoven -van der Schoot

  Fijn, dat het beeldje weer terug is 🙏❤️

 4. Rinke Doornekamp

  Overal is helaas opkomend antisemitisme merkbaar. Het kan ook een dronken hufter zijn geweest. Het is te hopen dat de dader(s) zo flink zijn zich te melden en excuses maken. Want het is ook het vernielen van een heel mooi kunstwerk.

 5. Kadoendra

  @Kees Truijens

  De dader geeft mij de indruk dat ‘ie een grote leeghoofd is, dus het is nog maar de vraag of er met die gast wel een zinnig gesprek te voeren valt.

 6. Rinke Doornekamp

  De maakster van het gestolen joodse beeld: Chanah Cassuto vindt het tijdstip van de vernieling wel heel erg toevallig zo vlak voor de Auswitz-herdenking.
  Ik ben bang dat ze gelijk heeft.

 7. Kees Truijens

  Nee, @Hetty. Het is belangrijk dat dat beeldje in de publieke ruimte staat om Utrechters er aan te herinneren wat daar gebeurd is. Bij Merkaz is dat uiteraard maar al te goed bekend. De synagoge wordt ook gebruikt voor b.v. concerten. Het is daar gebruik dat bij de aanvang van een concert een bestuurslid een korte toelichting geeft over de ontruiming in 1942.

 8. [email protected]😉

  Eerlijk gezegd lijkt mij dit een domme actie van een dom iemand🤔,…. iets ánders kan ik er niet van maken.
  Maar in Utrecht bestaat er tóch géén anti Semitische 😜

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).