Getekend voor het leven: War Child tekent in Utrecht kinderen in oorlog - De Utrechtse Internet Courant Getekend voor het leven: War Child tekent in Utrecht kinderen in oorlog - De Utrechtse Internet Courant

Getekend voor het leven: War Child tekent in Utrecht kinderen in oorlog

Getekend voor het leven: War Child tekent in Utrecht kinderen in oorlog
Foto's: Steven de Groot
War Child is woensdag in Utrecht gestart met een guerilla-campagne. Op verschillende plaatsen in de stad verschenen tekeningen en posters over kinderen in oorlogsgebieden. War Child wil hiermee aandacht vragen voor psychosociale hulp voor kinderen in oorlogsgebieden.

War Child is woensdag in Utrecht gestart met een guerilla-campagne. Op verschillende plaatsen in de stad verschenen tekeningen en posters over kinderen in oorlogsgebieden. War Child wil hiermee aandacht vragen voor psychosociale hulp voor kinderen in oorlogsgebieden.

Ernst Suur (37) en Michiel Veenstra (43) spuiten de eerste afbeelding op de grond. Onder het bollendak op het Stationsplein verschijnt een krijttekening van een meisje dat door de regen rent. Op haar paraplu spatten bloedrode druppels. Onder de tekening staat de hashtag ‘getekend voor het leven’; een verwijzing naar de krijttekeningen en naar de vaak levenslange trauma’s die kinderen in oorlogsgebieden oplopen.

Vijf illustratoren, Thé Tjong Khing, Marije Tolman, Brian Elstak, Juliette de Wit en Sylvia Weve hebben voor War Child tekeningen gemaakt van hoe kinderen zich voelen in een oorlog. Woensdag verspreidt War Child deze tekeningen met spuitkrijt en posters door de stad.

(Tekst gaat door onder afbeelding)

Suur vertelt waarom ze de guerrilla campagne zijn gestart. “Er zijn miljoenen kinderen die trauma’s hebben opgelopen in oorlogsgebieden. Die kun je niet alleen een dekentje en wat eten geven, die hebben hulp nodig om te verwerken wat ze hebben meegemaakt.” War Child is daarom een petitie gestart om psychosociale hulp voor kinderen in oorlogsgebieden te eisen. “Niet alleen maar erover praten, er moet echt iets gedaan worden”, zegt Suur fel.

De acties in Utrecht zijn onderdeel van een landelijke campagne: in steden door heel Nederland verschijnen de tekeningen van War Child. De slogan ‘getekend voor het leven’ moet nieuwsgierige voorbijgangers via het internet doorverwijzen naar de petitie. De handtekeningen die worden opgehaald worden op 8 oktober aangeboden tijdens de Global Mental Health Summit die dan in Amsterdam wordt gehouden.

Nadat er vier krijttekeningen op de vloer van het Stationsplein zijn gespoten is het afgelopen: een medewerker van ProRail vraagt of de heren willen ophouden met hun werk en gaat met een dweil aan de slag om de tegels weer schoon te maken. De tekenaars pakken hun spullen en vertrekken met tassen vol spuitbussen en posters richting de Leidseveertunnel.

(Tekst gaat door onder afbeelding)

Michiel Veenstra (L) en Ernst Suur plakken de poster in de Leidseveertunnel.

Veenstra, DJ bij Kink FM doet vrijwillig mee met de actie. “Ik ben zelf vader van een zoon van 8 en een dochter van 10. Mijn kinderen groeien hier veilig en vrij op. Maar als ik als ouder ook maar iets kan doen voor kinderen die dat niet is gegund, dan doe ik dat met alle liefde.”

Na een half uur hangt er in de tunnel een gigantische poster. Een gewapende soldaat staat voor een verwoest huis. Hij kijkt naar een meisje dat haar doodsbange broertje vasthoudt. Ernst en Michiel kijken voldaan naar hun werk en besluiten op de stoep nog snel even een krijttekening te gaan maken. De sjablonen komen weer tevoorschijn. Op het Stationsplein is inmiddels van de tekeningen geen spoor meer te bekennen.

Een medewerker van ProRail maakt de grond schoon.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).