Nieuwe visie gevangenis Wolvenplein: cellencomplex moet herkenbaar blijven | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe visie gevangenis Wolvenplein: cellencomplex moet herkenbaar blijven | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe visie gevangenis Wolvenplein: cellencomplex moet herkenbaar blijven

Nieuwe visie gevangenis Wolvenplein: cellencomplex moet herkenbaar blijven
Voormalig gevangenis Wolvenplein. Foto: DUIC / Robert Oosterbroek
De voormalige gevangenis Wolvenplein moet ook in de toekomst binnen herkenbaar zijn als cellencomplex. Dat staat in de voorwaarden voor de herontwikkeling van het Wolvenplein, die vandaag zijn voorgelegd aan de gemeenteraad.

De voormalige gevangenis Wolvenplein moet ook in de toekomst binnen herkenbaar zijn als cellencomplex. Dat staat in de voorwaarden voor de herontwikkeling van het Wolvenplein, die vandaag zijn voorgelegd aan de gemeenteraad.

Als gevolg van bezuinigingen verloor ‘Het Sticht’, beter bekend als de Wolvenplein, in 2015 de functie van gevangenis. De gemeente wilde het complex niet kopen en de eigenaar, het Rijksvastgoedbedrijf, wil het gebouw niet zelf herontwikkelen. De afgelopen periode is het complex in gebruik geweest door horeca, kleine bedrijfjes, zzp’ers en zelfs een escaperoom.

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat het complex nu verkopen. De afgelopen jaren is samen met de gemeente Utrecht een visiedocument opgesteld – in samenspraak met omwonenden, ondernemers en de wijkraad Binnenstad.

(Artikel gaat verder onder afbeelding)

Het beeld van de wolf op het plein voor de gevangenis

“De voormalige gevangenis is een markant gebouwencomplex en is beschermd als rijksmonument”, zegt wethouder Klaas Verschuure. “Wij ondersteunen de herontwikkeling van het complex. Het is belangrijk dat die in goede harmonie met de directe omgeving wordt uitgevoerd. We hebben daarom de bewoners en ondernemers betrokken bij het opstellen van dit visiedocument; hun inbreng is zeer waardevol.” Nu het visiedocument klaar is kunnen partijen een voorstel doen voor herontwikkeling en een bod uitbrengen.

Uitgangspunten

Het is volgens de gemeente van groot belang dat het monumentale complex en het karakter van het pand voor de toekomst wordt behouden. Zo moet de cellenstructuur, de galerijen en de ruimtelijkheid van de vleugels herkenbaar blijven.

Verder moet het complex gedeeltelijk publiekelijk toegankelijk zijn en moet er iets in komen waar regionale behoefte aan is.

(Artikel gaat verder onder afbeelding)

Hinder voor de buurt

Bovendien moet de ontwikkeling een positieve bijdrage leveren aan de leefomgeving en stad. Het is belangrijk dat de nieuwe functies geen overlast geven in de directe woonomgeving en de koper wordt beoordeeld op de wijze waarop de buurt wordt betrokken.

In ieder geval 10 procent van het 11.000 vierkante meter grote vloeroppervlak moet geschikt gemaakt worden om te wonen. De rest mag een mix zijn van andere functies. Nieuwbouw is toegestaan, maar wel beperkt tot maximaal 1.150 vierkante meter. Er zou eventueel ook een nieuwe brugverbinding kunnen komen over de singel naar het Griftpark.

 

9 Reacties

Reageren
 1. Willow

  Perfect voor peeskamers. Lekker rendabel, hoef je niet te verbouwen, zal een super hit zijn met de toeristen, en de buren blij. Wat wil je meer?

 2. Ties

  Het is een lomp, donker ontoegankelijk geheel. En dat op zo’n plek binnen de singel.
  Kan daar niet iets lichts en groens ofzo?
  Waarom wil iemand herinnert worden aan een gevangenis…….?

 3. Harry

  En zoals gebruikelijk in vastgoedland liggen alle visies en uitgangspunten na de verkoop in de prullenmand. Kortom, dit gaat weer te goedkoop verkocht worden.

 4. Gerard Brugmans

  Het Wolvenplein complex is in de ogen van de vastgoedcowboy’s vast een A-lokatie maar elke vorm van commerciele ‘herontwikkeling’ zal een onhoudbare situatie opleveren voor de buurt. Gemeente en Rijk willen er hun handen niet aan branden, maar zitten straks wel met diezelfde handen in het haar als ze op de onvermijdelijke overlast moeten gaan handhaven. Ik vrees echter dat ook hier weer de opbrengst op korte termijn belangrijker gevonden gaat worden dan de zorgen op lange termijn. Onze goedwillende maar zeer amateuristische Utrechtse gemeenteraad was is het verleden nooit in staat om tegenwicht te bieden aan de doortrapte vastgoedboys en zal ook hier vast weer het onderspit gaan delven!

 5. Hadjememaar

  Lijkt me wat voor Klépierre. Die hebben ervaring met belangen in Utrecht.

 6. Koel hoofd

  Als gevangenis was het wel een bron van prachtig leedvermaak, schreeuwende criminelen als apen hangend aan de tralies die communiceerden met hun verwanten op de wittevrouwensingel. Wat voel je je dan goed als je een brave burger bent….

 7. Ger

  @Gerard: doe zelf dan een voorstel!

 8. Dick van Rees

  Armando noemt dit “schuldig landschap”
  Waarom heeft het rijk wel altijd geld om dit soort dingen te bouwen, maar vervolgens niet om ze te slopen?
  Het is een lelijk ding, dus weg er mee!
  En dan Zogger reanimeren voor een goed plan!

 9. blm

  Woningen… en maak van de cellen de fietsenstalling/bergruimte. Probleem opgelost. En de muur eromheen in de tussenstukken glas/mooi hekwerk… beetje open en mooie tuin eromheen. Geen horeca (al genoeg in de omgeving) gewoon fijn wonen. Koop/huur dat maakt me niet uit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).