Gevel van winkel met Rietveldpui aan Oudegracht in Utrecht niet onherstelbaar beschadigd Gevel van winkel met Rietveldpui aan Oudegracht in Utrecht niet onherstelbaar beschadigd

Gevel van winkel met Rietveldpui aan Oudegracht in Utrecht niet onherstelbaar beschadigd

Gevel van winkel met Rietveldpui aan Oudegracht in Utrecht niet onherstelbaar beschadigd
De beschadigde gevel eerder dit jaar.
De gevel van het voormalige pand van Mado en later G-Star Raw is niet onherstelbaar beschadigd. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders na vragen van vier gemeenteraadsfracties. De partijen maakten zich zorgen over de staat van het pand aan de Oudegracht 119, waarvan de etalage ontworpen werd door Gerrit Rietveld.

De gevel van het voormalige pand van Mado en later G-Star Raw is niet onherstelbaar beschadigd. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders na vragen van vier gemeenteraadsfracties. De partijen maakten zich zorgen over de staat van het pand aan de Oudegracht 119, waarvan de etalage ontworpen werd door Gerrit Rietveld.

Kantoorboekhandel Mado vestigde zich in 1841 in het pand Klein Blankenburgh, aan de Oudegracht 119. In 1961 gaf Mado Gerrit Rietveld de opdracht om een nieuwe winkelpui te ontwerpen, schreef Arjan den Boer eerder al eens voor DUIC. Dat werd een halfvrijstaande etalage, met veel glas en dunne stalen kozijnen. In 2011 vertrok Mado van de Oudegracht, waarna G-Star Raw het pand betrok. De nieuwe eigenaar verfde Rietvelds vitrines donkergrijs, maar de opzet bleef intact.

G-Star Raw is onlangs ook vertrokken uit het pand, waarna onrust ontstond over de staat van het gebouw. De vitrines van Rietveld zijn niet beschadigd, maar de gevel heeft wel het een en ander te verduren gekregen. De fracties van PvdA, GroenLinks, PVV en Student & Starter wilden daarom weten wat precies de schade aan het monumentale pand is en of die herstelbaar is.

Schade is herstelbaar

Het college van B&W geeft aan dat de gevel beschadigd is doordat G-Star de letters van de gevel heeft moeten verwijderen. “De beschadiging bestaat uit het zichtbaar zijn van de bevestigingspunten van de reclame en krassen in de verflaag”, aldus het college. “Deze schade is herstelbaar.”

Het college vindt dat de beschadigingen afbreuk doen aan de uitstraling van het winkelpand en heeft contact gehad met de architect die door de eigenaar is ingeschakeld. De architect is bezig met een herstelplan “dat recht zal doen aan de ‘Rietvelduitstraling’.” Het herstelplan wordt vervolgens voorgelegd aan de afdeling Erfgoed. Uit gesprekken tussen de gemeente en de architect blijkt ook dat er op korte termijn een nieuwe huurder in het pand komt. De eerste herstelwerkzaamheden lijken overigens al in gang gezet, de gevel is inmiddels weer gladgestreken.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Len

  Zo’n mooie etalage vraagt om een paar blikken sperziebonen zoals in House Modernes.

 2. Katja

  Wat dacht je van het oude pand van Hiele Optiek in de Choorstraat 19 waar nu Peter Kaiser zit ? Was ook een Rietveld pui, maar weg gesloopt…

 3. W

  G-star altijd al een naar merk gevonden.
  Waarom zijn ze eigenlijk weg?

 4. Barend

  Raadsvragen over een paar pluggen in de gevel en wat krassen in de verflaag. De dorpspolitiek in een notendop.

 5. Otto Nelemans

  Snel G Star (de naam voorspelt niet veel goeds) aansprakelijk stellen.

 6. C.

  “De gevel van het voormalige pand van Mado en later G-Star Raw is niet onherstelbaar beschadigd. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders na vragen van vier gemeenteraadsfracties. De partijen maakten zich zorgen over de staat van het pand aan de Oudegracht 119, waarvan de etalage ontworpen werd door Gerrit Rietveld.”

  Dat vastgesteld hebbend en zorg erom te hebben uitgesproken, gaat de gemeente, i.c. B&W nu handhavend optreden en zorgen dat de schade door de veroorzaker(s) naar behoren en op eigen kosten wordt hersteld ……?

 7. Niels Bokhove

  Zet dan meteen ook de vitrinesokkel terug die oorspronkelijk rechts op de hoek stond, waar nu dat rode geval staat. Arjan vermeldde die al in zijn hierboven gelinkte artikel.

 8. Ted Danson

  Meneer Rietveld heeft een prima ding ontworpen, maar een winkelpand heeft soms letters op de gevel. Gaatjes vullen en overschilderen lijkt me zelfs bij een monumentaal pand geen probleem wat nieuwswaarde heeft.

 9. Cico

  Dat pand lijkt me een aangewezen plek voor Rietveld merchandise voor de drommen toeristen. UCM zit te suffen

 10. tinus

  Waarom de ophef over het ontwerp? Rietveld heeft in mijn ogen zelf het oorspronkelijke uiterlijk vervangen. Tijd dat het wordt hersteld . Helaas hebben Gemeenteraadsleden weinig smaak en historisch besef. Kijk maar naar de Neude flat en Hoog Catharijne.

 11. W

  Denk inderdaad dat de gevel mooier was voordat Rietveld ermee aan de slag ging…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).