Gevelsteen bij stadhuis onthuld ter ere van 100 jaar kiesrecht | De Utrechtse Internet Courant Gevelsteen bij stadhuis onthuld ter ere van 100 jaar kiesrecht | De Utrechtse Internet Courant

Gevelsteen bij stadhuis onthuld ter ere van 100 jaar kiesrecht

Gevelsteen bij stadhuis onthuld ter ere van 100 jaar kiesrecht
Met een vrouwenkoor in de achtergrond onthulde burgemeester Jan van Zanen de gevelsteen. Foto: DUIC/Peterson Tijhuis
Er is een gevelsteen aan het Utrechtse stadhuis geplaatst om 100 jaar kiesrecht te vieren. Burgemeester Jan van Zanen onthulde de steen vrijdagmiddag samen met initiatiefneemster Marjet Douze van het Utrechts Geveltekenfonds.

Er is een gevelsteen aan het Utrechtse stadhuis geplaatst om 100 jaar kiesrecht te vieren. Burgemeester Jan van Zanen onthulde de steen vrijdagmiddag samen met initiatiefneemster Marjet Douze van het Utrechts Geveltekenfonds.

Tot een eeuw geleden was het in Nederland nog niet zo vanzelfsprekend dat je als vrouw mocht stemmen. Tot aan het begin van de 20e eeuw was dit recht alleen weggelegd voor mannen, mits zij genoeg belasting betaalden. In 1919, twee jaar na invoering van het kiesrecht voor mannen, werd het algemeen kiesrecht ingesteld in Nederland. Sindsdien mogen mannen én vrouwen stemmen.

Het idee om het 100-jarige jubileum van het kiesrecht te vieren met een gevelsteen werd geopperd in de gemeenteraad. Middels een motie vond het idee doorgang en vrijdag werd de gevelsteen onthuld. Marjet Douze van het Utrechts Geveltekensfonds vertelde na de onthulling het verhaal achter de steen. “Met deze gevelsteen vieren wij de moderne democratie. Samen met beeldhoudster Britt Nelemans kozen wij een beeld van Vrouwe Justitia. De woorden Jus Sufragii betekenen letterlijk: recht om te kiezen.”

Voorafgaand aan de onthulling sprak Burgemeester Van Zanen de belangstellenden toe. Hij benadrukte onder meer dat gelijkheid anno 2019 nog altijd een belangrijk thema en gespreksonderwerp is. Na de onthulling van de gevelsteen was er in het stadhuis een programma voor bewoners en raadsleden. Zij gingen met elkaar aan tafel en discussieerden over het verleden en de toekomst van gelijke rechten en behandeling.

Gekoppelde berichten

2 Reacties

Reageren
  1. jos stelling

    En nu weer gauw zorgen dat er voor mannen en vrouwen wat te stemmen valt.

  2. Anne Marie ten Berge

    En wanneer komt de eerste vrije verkiezing van de burgemeester ? Iedere inwonende 1 stem ? Ik strijd hier al voor vanaf 2005. Ik ben daar zelfs voor gearresteerd en vervolgd. Dat Marjet Douze, de initiatief-neemster van de gedenksteen — ‘100 jaar vrouwenkiesrecht op gelijke voet met de mannen—,’ dat niet weet, Tja, dat kan. Maar Jan van Zanen dient te weten wat er kort en bondig in onze Grondwet staat, Art.3: Alle Nederlanders zij op gelijke voet in openbare dienst benoembaar…..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).