Gezonde snack bij station Utrecht Centraal moet gedragsverandering brengen | De Utrechtse Internet Courant Gezonde snack bij station Utrecht Centraal moet gedragsverandering brengen | De Utrechtse Internet Courant

Gezonde snack bij station Utrecht Centraal moet gedragsverandering brengen

Gezonde snack bij station Utrecht Centraal moet gedragsverandering brengen
Foto's: Jiske Boots
Vanaf afgelopen maandag staat op het Jaarbeursplein de foodtruck ‘Van Taartjes’ waar gezonde taartjes te koop zijn. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht willen weten of reizigers bij station Utrecht Centraal de komende tijd zo te verleiden zijn om een gezonde snack te kopen.

Vanaf afgelopen maandag staat op het Jaarbeursplein de foodtruck ‘Van Taartjes’ waar gezonde taartjes te koop zijn. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht willen weten of reizigers bij station Utrecht Centraal de komende tijd zo te verleiden zijn om een gezonde snack te kopen.

“Het centraal station is een gevaarlijke plek voor reizigers die een tussendoortje willen. Het is heel makkelijk om iets ongezonds te kopen. Wij willen onderzoeken of we deze mensen voor een gezonder alternatief kunnen laten kiezen”, zegt gezondheidspsycholoog en hoofdonderzoeker Caroline Schlinkert.

Het onderzoeksproject, De Gezonde Toer, heeft Utrechtse psychologen, voedingsdeskundigen en stadsgeografen bijeengebracht. Denise de Ridder, hoogleraar Gezondheidspsychologie, geeft aan dat ze met het onderzoek gedrag willen veranderen.

De Ridder: “Dan moet je niet alleen weten wat en hoeveel mensen eten en snacken, maar ook waar en wanneer. Stadsgeografen hebben met mobiliteitsonderzoek het zogenoemde activiteitsverplaatsingspatroon van mensen achterhaald. Zo weten we precies op welk tijdstip en op welke plek mensen een snack nuttigen. Daar spelen we nu op in door de komende drie maanden met onze foodcar van 14.00 tot 19.00 uur op het Jaarbeursplein te staan.”

Handgemaakt

De taartjes die verkocht worden zijn speciaal ontwikkeld zodat groenten en fruit op een lekkere en aantrekkelijke manier kunnen worden aangeboden. Ze bestaan uit een volkoren bodem met een zoete of een hartige vulling. De gezonde snack wordt handgemaakt door een Utrechtse bakker en kost 2,50 euro.

“Mensen komen nieuwsgierig kijken wat er te halen is,” zegt Schlinkert. “Maar je hoeft niet per se een taartje te kopen om mee te doen aan het onderzoek. Iedereen die langs het station loopt, kan meedoen. Om mee te doen moet je een app downloaden op je telefoon. Via die app vragen wij dagelijks één minuut van je tijd, die je bijvoorbeeld in de trein doorbrengt, om vragen in te vullen. Er wordt dan bijvoorbeeld gevraagd of je op het station bent geweest en of je snacks hebt gekocht.”

De foodtruck is onderaan de roltrappen op het Jaarbeursplein te vinden tot en met eind mei. Meer informatie over het onderzoek vind je op de website.

7 Reacties

Reageren
 1. Willem

  Nog beter: níet snacken, dus ook geen gezond taartje.
  Neem een appel ofzo.

 2. Lot van Nimwegen

  Een appel, Willem? Weet je wel hoeveel fruitsuiker daarin in zit? Beter neem je een komkommer of knabbel je aan een pastinaak

 3. cas

  Het is prima en leuk, maar op het station geldt gewoon de regel dat je veel huur moet betalen en dus omzet moet draaien. Als de markt groot genoeg wat voor dit soort eten zat er allang een dergelijke tent op het station.

 4. Richard

  Grappig idee. Niet snacken zou gezonder en goedkoper zijn denk ik dan. Wat in dit artikel niet vermeld wordt is dat ze specifiek mensen zoeken die in Kanaleneiland of Transwijk wonen. Groot deel van Utrecht valt dus af.

 5. JdV

  @willem: Een appeltaartje dan?

 6. Harry

  Lang leve het patatje oorlog met een frikandel of broodje kroket! Krijg steeds meer vlekken van bekrompen mensen die vinden dat ik het met hen eens moet zijn.

 7. Cor Nelis

  Met kretologie als “Stadsgeografen hebben met mobiliteitsonderzoek het zogenoemde activiteitsverplaatsingspatroon van mensen achterhaald.” ben je de normale lezer al helemaal kwijt hoor….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).