Gezondheidscentrum Lunetten niet naar Musketon vanwege ‘onvoldoende financiële ruimte’ Gezondheidscentrum Lunetten niet naar Musketon vanwege ‘onvoldoende financiële ruimte’

Gezondheidscentrum Lunetten niet naar Musketon vanwege ‘onvoldoende financiële ruimte’

Gezondheidscentrum Lunetten niet naar Musketon vanwege ‘onvoldoende financiële ruimte’
Foto: Google Street View
Gezondheidscentrum Lunetten heeft eerdere plannen om naar De Musketon in Lunetten te verhuizen afgeblazen. De reden hiervoor zou het ontbreken van financiële middelen zijn. Dat laat wethouder Dennis de Vries weten na vragen van CDA Utrecht.

Gezondheidscentrum Lunetten heeft eerdere plannen om naar De Musketon in Lunetten te verhuizen afgeblazen. De reden hiervoor zou het ontbreken van financiële middelen zijn. Dat laat wethouder Dennis de Vries weten na vragen van CDA Utrecht.

De gemeenteraad vroeg in maart 2020 om meer voorzieningen en activiteiten in De Musketon in de Utrechtse wijk Lunetten. Hier zou onder meer het Gezondheidscentrum Lunetten goed bij kunnen passen. De plannen lagen er, maar toch liet het college in een brief aan de gemeenteraad weten dat de verhuizing niet door kon gaan. 

“Gezondheidscentrum Lunetten heeft de financiële gevolgen van een verhuizing in de huidige arbeidsmarkt en zorgmarkt in beeld gebracht”, stond er in de raadsbrief. “Op basis hiervan heeft ze besloten om niet te verhuizen naar De Musketon.”

Financiële ruimte

De Utrechtse fractie van de CDA vroeg daarop wat de reden van het afblazen van de verhuizing is. Wethouder Dennis de Vries (Vastgoed) laat weten dat het gezondheidscentrum na een intern onderzoek concludeerde dat het ‘nu onvoldoende financiële ruimte ziet voor een verhuizing naar De Musketon’.

De gemeente en het gezondheidscentrum zouden het volgens de wethouder over de meeste huurvoorwaarden met elkaar eens zijn geweest. Er was echter één punt waar de gemeente niet mee akkoord kon gaan. Namelijk het verkopen van ‘maatschappelijk vastgoed’.

Maatschappelijk vastgoed

De Vries: “Het Gezondheidscentrum wilde de waarde van haar eigen pand Oeral 1 inzetten om een deel van De Musketon in eigendom te krijgen. Dat was voor de gemeente geen optie. In het coalitieakkoord is afgesproken dat maatschappelijk vastgoed niet wordt verkocht.”

Er zijn nog andere huurders die zich in De Musketon willen vestigen, laat De Vries weten. “Bibliotheek, Buurtteam en Buurtcentrum hebben een lopende huurovereenkomst. Het besluit van het Gezondheidscentrum heeft voor hen geen directe gevolgen.”

6 Reacties

Reageren
 1. Lunettic

  Bouw dan iets nieuws waar nu het gezondheidscentrum gevestigd is als de aangevoerde reden is dat eigen vastgoed niet verkocht mag worden.

 2. Lombokker

  Tja, dit college geeft ons belastinggeld liever uit aan kunst en wegversmallingen.

 3. Rutger

  Waar komt de bizarre afspraak dat er geen maatschappelijk vastgoed wordt verkocht uit het coalitie akkoord vandaan? Dat blokkeert hier een logische stap om gezondheidscentrum in het buurtcentrum onder te brengen waarop deze elkaar kunnen versterken. Is deze coalitie nog geaard met de wereld?

 4. Frank Nieuwesteeg, oud huisarts te Lunetten

  Is een gezondheidscentrum dan geen instelling met een maatschappelijke taak? Waarom zou een medische praktijk geen onroerend goed mogen bezitten? En een computerbedrijf wel? Dit lijkt in het verlengde te liggen van het idee om alleen woonhuizen op erfpacht toe te staan, hetgeen financiële onzekerheden met zich meebracht. De coalitie moet zich hier toch maar eens over buigen dit is te star door de bocht!

 5. Marcel 59

  Het Gezondheidscentrum Lunetten functioneert prima op de locatie, waar ze nu zitten. Vanuit hun perspectief is er geen directe reden om te verhuizen. Ze zijn in het bezit van een eigen gebouw. Dan is het gewoon financieel gezien niet verstandig om dat pand te verkopen en elders te gaan huren, tenzij ze in uiterste nood om het geld verlegen zitten.
  De huidige problemen met de zorg en de arbeidsmarkt gelden voor alle zorginstellingen en zijn echt niet afhankelijk van in welk gebouw je nu zit.
  Het echte probleem is dat de gemeente, omwille van vastgoed-politiek, de stekker er uit de onderhandelingen getrokken heeft. De wethouder probeert dit nu te verkopen als een probleem van het Gezondheidscentrum. Dat is volstrekt onterecht. De gemeente, het college heeft dit probleem helemaal zelf veroorzaakt. Wat is het toch moeilijk om daar eerlijk over te zijn.

 6. Stuiter

  Ik ben er hartstikke blij mee dat het gezondheidscentrum niet naar de musketon gaat. Laat de musketon zoals ie is. En laat vooral de theaterzaal intact. De plannen zoals ze waren zouden het behoud van die zaal niet kunnen garanderen… dan weet je het wel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).