GGD regio Utrecht start vrijdag al met boostervaccinaties GGD regio Utrecht start vrijdag al met boostervaccinaties

GGD regio Utrecht start vrijdag al met boostervaccinaties

GGD regio Utrecht start vrijdag al met boostervaccinaties
Archieffoto
De GGD regio Utrecht start aanstaande vrijdag met het toedienen van boostervaccinaties om ‘kwetsbaren’ beter tegen het coronavirus te beschermen. Eerder was de verwachting nog dat dit pas op 6 december zou beginnen.

De GGD regio Utrecht start aanstaande vrijdag met het toedienen van boostervaccinaties om ‘kwetsbaren’ beter tegen het coronavirus te beschermen. Eerder was de verwachting nog dat dit pas op 6 december zou beginnen.

De boostervaccinatie is een extra prik die bovenop de basisvaccinaties wordt toegediend. De GGD noemt het een ‘prikkel’ voor het afweersysteem die bedoeld is om de bescherming tegen het coronavirus te versterken.

Mensen van 60 jaar en ouder en zorgmedewerkers krijgen zo’n boostervaccin aangeboden. Er wordt gestart met personen die in 1931 of eerder zijn geboren en met zorgmedewerkers die met deze groep in contact komen. Donderdag ontvangen de eerste mensen een uitnodiging van het RIVM en vrijdag worden de eerste vaccins toegediend.

Voorwaarden

Er zijn drie belangrijke voorwaarden voor het krijgen van een extra prik. Zo moet het laatste coronavaccin minimaal zes maanden geleden zijn toegediend of moet de laatste besmetting met COVID-19 minimaal zes maanden geleden zijn geweest. Daarnaast moet er minimaal twee weken tussen de griepprik en het boostervaccin zitten.

De extra prik wordt op alle vaccinatielocaties van de GGD regio Utrecht gegeven. Een afspraak maken is noodzakelijk. Mensen die in een zorginstelling wonen hoeven echter geen contact op te nemen met de GGD, dit gaat namelijk via de instelling.

Niet alleen in de regio Utrecht wordt vrijdag gestart met het toedienen van de boosterprik, dit wordt in heel Nederland gedaan.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Hans

  Dat is goed nieuws.
  En bij alle negativiteit die nu heerst rond dit onderwerp mag dat zeker gezegd worden.
  De overheid neemt, ook al valt er veel af te dingen op de manier waarop – haar verantwoordelijkheid. Als we ons vergelijken met bij voorbeeld Rusland of Brazilië, om over het Afrikaanse continent maar te zwijgen, mogen wij ons gelukkig prijzen. Het vaccinatieprogramma kan kwetsbare mensen – dat zijn we in feite allemaal- beschermen tegen ernstig ziek worden.

 2. JdV

  Ach ja. Nederland. 2 weken tussen griepprik en booster. Volslagen onnodig. Recent verscheen er een artikel in The Lancet. Uit een uitgebreid onderzoek kwam de conclusie dat griepprik en coronavaccin zonder enige problemen gelijktijdig kunnen worden toegediend. https://scientias.nl/coronaprik-en-griepprik-kunnen-veilig-gecombineerd-worden/

 3. erwin

  @Hans: Ja als Rusland, Brazilië of het Afrikaans continent tegenwoordig onze benchmark is, dan doen we het idd niet slecht en mogen we ons gelukkig prijzen.
  Maar wellicht beter om NL te vergelijken met vergelijkbare landen als België, Duitsland, Oostenrijk en de Scandinavische landen. Dan valt het kwartje opeens de andere kant uit.

 4. Katja

  Ik ben pas in januari aan de beurt. Verdeel die 10 miljoen vaccins over de GGD’s, laat iedere 60 plusser met ID en vaccinatiebewijs langskomen, en je bent binnen een paar dagen klaar.
  Maar nee hoor, moet weer onnodig ingewikkeld gaan, en kabinet wil eerst nog de “moeilijk bereikbaren” proberen te overtuigen. Verspilde moeite, ze hebben driekwartjaar de tijd gehad. Over en sluiten met die hap. En zelf eventuele ziekenhuiskosten laten betalen.

 5. Nina

  En omdat je als je auto stuk is je ook naar de garage gaat om een expert te raadplegen, hieronder de uitleg van de expert over de (booster)vaccins:

  https://www.bd.nl/brabant/werken-die-vaccins-nu-al-niet-meer-viroloog-en-microbioloog-jean-luc-murk-legt-uit~ae8c2e4e/?referrer=https%3A%2F%2Flive.ad.nl%2Flive%2F6191fb7afd57ba6f934299f2%3Ftheme%3Dad%26order%3D%26steps%3D20

 6. Inez

  Ik heb deze 3e prik al een maand geleden had, omdat ik een ernstige ziekte heb. Het klopt niet dat er 2 weken tussen moet zitten, dat is een fout in de brief. Als je eerst de booster krijgt en dan de griepprik, moet er wel 2 weken tussenzitten. De tijd ertussen schijnt aangehouden te worden om beter te kunnen onderscheiden waar de eventuele bijwerkingen van komen, niet omdat ze elkaar “bijten”.

 7. Hans

  Ach Erwin,
  soms valt het kwartje twee kanten tegelijk op. Dat kan ook nog.

 8. Scherpschutter

  Goed werk. Dat mag ook wel eens gezegd worden. In de ziekenhuizen liggen vrijwel alleen obese 60+’ers en ernstig zieke 70+’ers en nu blijkt dat de vaccins simpelweg onvoldoende werken in het voorkomen dat deze kleine groep extreem kwetsbaren de complete zorg blokkeert is het prima dat dit groepje ervoor kan kiezen nog een extra boostershot te halen.

  Of het zal werken blijft te bezien, er belanden immers sowieso ieder jaar duizenden zeer kwetsbaren die zich in de eindfase van het leven bevinden op de IC tijdens het griepseizoen, maar het is het proberen waard.

 9. Hns

  Mooi initiatief, goede planning. Er zullen wel weer een paar groepen min of meer stiekem voor gaan dringen, dus het wachten is op het schandaal. Januari is de planning voor de volgende groep . . .zal wel maart gaan worden met iedereen die zonodig eerder moet. Nederland op zijn breedst.

 10. RABE

  Ik mag in januari. Laten we allemaal meewerken dan komen we er misschien nog een keer vanaf en heeft iedereen de vrijheid terug.

 11. Reactionaire rechtse zak.

  Hns 18/11/2021 – 11:52
  Nog sterker. Op 9 oktober heb ik die boosterprik al gehad. Net als Inez en en velen met ons hebben wij via onze specialist van het ziekenhuis, waar we worden behandeld voor ernstige ziekten, een oproep gekregen om voor die derde prik naar de GGD te gaan.
  Ik kan mij zo voorstellen dat veel artsen/specialisten met alle risico van dien voor hun patiënten niet langer op het gestoethaspel van Hugo de Jonge c.s. wilden wachten. Daarvoor dank.

 12. Moniek

  U hebt een rijke fantasie, Scherpschutter.

 13. Rietje

  @Katja. We hebben in dit land de beschaving om alle mensen die medische zorg nodig hebben gelijk te behandelen. Als je vindt dat je mensen als oud vuil aan de kant kunt gooien omdat ze andere keuzes maken dan jij is het wellicht een goed idee even op zoek te gaan naar een moreel kompas.

 14. Hans

  Scherpschutter: het zijn vooral ongevaccineerden die de ic’s bevolken.
  Je frame richting 60- en 70 plussers is dus onjuist.
  De vaccins werken uitstekend tegen ziekenhuisopname en opname op de ic. Probeer een beetje de geit bij het schuurtje te houden wat de feiten betreft he? Ze zijn niet allemaal zo slim als jij, dus er zijn wellicht ook mensen die dit soort forums lezen en die jouw beweringen voor waar houden en dan denken dat ze zich niet hoeven laten vaccineren omdat ze nog lekker jong zijn en naar de sportschool gaan. Maar daarmee lopen ze het risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus. Dat wou ik even gezegd hebben.

 15. Nina

  @ Hans

  Goed geschreven, Hans!

 16. Gert Vennema

  Ik ben in 1947 geboren en tot op heden nog geen uitnodiging gehad’.
  Waardeloos systeem, heb hier geen woorden voor.

 17. G.J v/der pijl

  mijn naam is Gerard v/der pijl ge boren 19 51 ik heb 7 december een griep prik ge hat ik wil graag de derde corona prik hebben op 22.12 .2021 in Utrecht is dat mogelijk heb ook geen uitnodiging ge hat hoor graag van u

 18. Anita

  Ik was gisteren op de Jaarbeurs locatie P2 voor een booster prik Het was er druk en nadat mensen buiten in een 10 meter lange rij hadden gewacht, moest iedereen in een circa 4 x 5 = 20 meter lange rij in een afgesloten binnen ruimte wachten

  Dit wachten vind ik geenszins bezwaarlijk Wat ik wel heel erg vind is dat er niet geventileerd wordt Als je nog geen corona hebt dan krijg je wel corona door een half uur in een rij te staan in een afgelopen ruimte

  Zo te lezen is de GGD 17-11-2021 begonnen met de booster prikken en heeft men 1 maand later 17-12-2021 nog niets gehoord over ventilatie Toen ik de GGD mensen hierover vragen stelde was meermaals het antwoord: “we zijn ermee bezig”

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).