Ggz-instelling Altrecht in Utrecht getroffen door datalek; gegevens van deel van de cliënten op straat Ggz-instelling Altrecht in Utrecht getroffen door datalek; gegevens van deel van de cliënten op straat

Ggz-instelling Altrecht in Utrecht getroffen door datalek; gegevens van deel van de cliënten op straat

Ggz-instelling Altrecht in Utrecht getroffen door datalek; gegevens van deel van de cliënten op straat
Een deel van de cliënten van ggz-instelling Altrecht in Utrecht is slachtoffer geworden van een datalek. Het gaat om cliënten die gebruikmaken van Carenzorgt, een digitale omgeving van softwareleverancier Nedap. Gebruikers kunnen in dit programma hun medische gegevens bekijken.

Een deel van de cliënten van ggz-instelling Altrecht in Utrecht is slachtoffer geworden van een datalek. Het gaat om cliënten die gebruikmaken van Carenzorgt, een digitale omgeving van softwareleverancier Nedap. Gebruikers kunnen in dit programma hun medische gegevens bekijken.

Altrecht is sinds 25 oktober op de hoogte van het datalek. Softwareleverancier Nedap heeft gelijk maatregelen genomen, maar ondanks dat werd er toch informatie uit Carenzorgt gedownload. De politie onderzoekt nog of de gedownloade informatie ook verspreid is, maar daar zijn volgens Altrecht vooralsnog geen aanwijzingen voor. Wel is er inmiddels een verdachte aangehouden.

Uit het politieonderzoek moet nog blijken wat het datalek precies betekent voor de cliënten die gebruikmaken van Carenzorgt. De raad van bestuur van Altrecht ‘betreurt het incident ten zeerste’. “Privacy en beveiliging van cliëntgegevens vinden wij uitermate belangrijk en wij hebben hier voortdurend aandacht voor. We doen er samen met onze leveranciers alles aan om situaties als deze te voorkomen”, staat op de website van Altrecht. “Uiteraard zijn we ook met de leverancier van Carenzorgt (Nedap) in gesprek over dit incident.”

9 Reacties

Reageren
  1. Jos

    Het neo-liberale Nederland heeft zijn shit niet together zullen we maar zeggen. Je doet er niet toe als mens, Jouw data is niet in veilige handen. Hier wordt al 20 jaar voor gewaarschuwd, maar geluisterd wordt er niet. Geld verdienen ten kosten van mensen is belangrijker. Weg met het neo-liberale rechtse Nederland. Laten we de mens weer centraal gaan stellen.

  2. G.H.

    Wat een heerlijk nietszeggende reactie van de Raad van Bestuur.

  3. oloroon

    Zelfs als een bedrijf/gemeente/….. heel erg zijn best doet, dan zal er een keer een lek zijn, je weet alleen nog niet wanneer. Als je echt iets wilt doen, dan moet je overal waar het ook maar even mogelijk is, alle gegevens die niet absoluut noodzakelijk zijn weglaten. Als ik bijvoorbeeld een ebook download van een winkel, waarom moet ik dan mijn naam en adres opgeven..?
    Vervolgens automatisch alles wat niet meer nodig is opschonen.

  4. Johan M.

    Met papieren info in een nette kaartenbak , achter slot en grendel , gebeurt zoiets niet. En als er dan al iets gestolen zou worden, zou men maar een klein aantal dossiers tegelijk mee kunnen nemen. Leve de ouderwetse analoge kaartenbak dus. Al die digitale troep moest verboden worden !

  5. Hans

    @ Johan M. 👍 Leve de kaartenbak!

    Dat zal ook meteen een enorm reinigend effect hebben op alle overbodige bureaucratie. Dan moeten de managers voortaan naar de kaartenbak lopen om hun lange neus in het werk van de professionals te steken.
    Zet meteen ook het mes in de volstrekt amorele controle van verzekeraars op de hoogst persoonlijke gegevens van de cliënten.

  6. Koel Hoofd

    En maar stug vol blijven inzetten op (energieverslindende en dus milieuvervuilende) digitalisering omdat het zo “handig is” terwijl gevoelige gegevens keer op keer op keer op straat worden gekwakt.
    Terug naar het papieren dossier is het enige wat onze veiligheid kan garanderen.
    Indien we de bevolking ook nog beter zouden opleiden net zoals vroeger, dan voorkomt dat nog heel veel fouten en ellende ook.
    Want 1 verkeerd vinkje is tegenwoordig in staat om een mensenleven compleet te verwoesten, en dan komen er nog de algoritmes overheen…

  7. Realist

    Digitalisering wordt hier ontmoedigd door lieden die dag en nacht via de digitale snelweg hun mening opdringen. Heel apart.

  8. Hans

    @ Realist

    Zoals gebruikelijk haalt u de zaken weer danig door elkaar.
    Het geven van een mening op een digitaal platform is wel wat anders dan het te grabbel gooien van uiterst privacygevoelige cliëntbestanden door slechte beveiliging van computersystemen.

  9. Toverbal

    De titel van dit artikel klopt niet. De gegevens liggen niet op straat en ook zijn er meerdere zorginstellingen getroffen. Carenzorgt van leverancier Nedap wordt in heel Nederland gebruikt door een groot aantal cliënten. Volgens politieonderzoek is er op dit moment geen aanwijzing dat documenten uit de medische dossiers verspreid of verkocht zijn. Kijk eens op website van Nedap en Carenzorgt voor de juiste informatie.

    Dat maakt de hack niet minder erg. Helaas bestaat in deze 100 % veiligheid niet. ook al doet iedereen zijn stinkende best. En G.H., makkelijk gezegd over een raad van bestuur, terwijl je geen idee hebt wat zich achter de schermen afspeelt. Namelijk zorgen dat cliënten die het betreft in al die getroffen instellingen bijstaan en van de juiste informatie te voorzien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).