‘Goede kans dat in Utrechtse wateren gereconstrueerde oude Romeinse schepen gaan varen’ ‘Goede kans dat in Utrechtse wateren gereconstrueerde oude Romeinse schepen gaan varen’

‘Goede kans dat in Utrechtse wateren gereconstrueerde oude Romeinse schepen gaan varen’

‘Goede kans dat in Utrechtse wateren gereconstrueerde oude Romeinse schepen gaan varen’
Per Mare ad Laurium Bron: Wikimedia CC / Ellywa
De gemeente Utrecht laat weten dat er een goede kans is dat bewoners van de stad Romeinse schepen door de grachten gaan zien varen. Een stichting is bezig om deze gereconstrueerde schepen naar de stad te brengen.

De gemeente Utrecht laat weten dat er een goede kans is dat bewoners van de stad Romeinse schepen door de grachten gaan zien varen. Een stichting is bezig om deze gereconstrueerde schepen naar de stad te brengen.

Stichting Romeinse Schepen Utrecht wil informatieve tochten op gereconstrueerde oude Romeinse schepen aan gaan bieden. De gemeente vindt het een mooi plan, zowel uit oogpunt van erfgoed en cultuur maar ook voor toeristen, en heeft daarom een vergunning verleend.

Geschiedenis
Er zit een lange geschiedenis aan de komst van de boten. In 2003 is in Leidsche Rijn het wrak van de Romeinse boot ‘De Meern 1’ opgegraven door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Omdat een publieksweekend tijdens de opgraving op een enorme belangstelling kon rekenen, is het schip gereconstrueerd om ‘terug te geven aan de rivier’.

In 2007 werd duidelijk dat het schip om praktische en organisatorische redenen niet in Utrechts water kon varen. Daarom is de gemeente Woerden benaderd met het verzoek het schip in Woerden te exploiteren. Daar heeft de boot lang gevaren en zijn ook extra schepen te water gelaten.

Een paar jaar geleden werd echter bekend dat de organisatie in Woerden ging stoppen. Rond dezelfde tijd is er ook een stichting in Utrecht gestart om te kijken of de boten toch weer naar Utrecht kunnen komen. Want als de singel weer helemaal rond is, is de stad weer een geschikte plek voor de boten.

De Woerdense organisatie heeft in 2019 de twee boten Per Mare ad Laurium en de Fiducia overgedragen aan de Utrechtse stichting. Deze moeten dus gaan varen door de stad.

Vergunning
De Utrechtse organisatie heeft een vergunning gekregen, maar nu moet er nog een goede ligplaats gevonden worden. Een tijdelijke plek voor de boot is gevonden aan de Oosterkade. Een vaste plek – vanaf najaar 2021 – is mogelijk gevonden bij de Monicabrug. Dit jaar gaan er al enkele proefvaarten plaatsvinden. De gemeente schrijft: “Wij willen daarom meewerken aan de proefvaarten en bij het slagen daarvan willen we afspraken maken met de stichting over het vervolg.”

25 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Leuk!

  2. RB

    Prachtig initiatief.

    Historisch interessant, zowel voor bewoners als bezoekers. En stukken leuker om te zien dan de tientallen rondvaartboten. Dit initiatief houdt ook de extra drukte op de grachten beperkt.

  3. Claudius Civilus

    De Romeinen waren een vreemde bezettingsmacht die in onze contreien genocide pleegde. Daar hoor je nooit meer iemand over .

  4. Barbara

    De gewone burger moet 10 jaar wachten op een ligplaats vergunning. Ik zou de Utrechtse wateren een beetje rustig houden. Leer van Amsterdam.

  5. Herman

    Dit is weer een potentieel gat,waarin heel.veel geld gaat weglopen. Geld dat de belasting betaler mag ophoesten.

  6. Luuk

    Utrecht, het nieuwe Venetië.

  7. JJ

    @ Claudius Civilus

    Welke genocide in onze contreien? Er zullen vast burgerslachtoffers bij veldslagen gevallen zijn in al die eeuwen, maar een genocide? “De Romeinen” waren juist erg makkelijk in het opnemen van vreemde volken in hun rijk en beschaving. Zelfs goden uit andere godsdiensten werden opgenomen in het Romeinse godendom onder een andere naam. Misschien Tacitus eens lezen?

    En daarnaast zijn “wij” niet de afstammelingen van de mensen die “toen” hier leefden en woonden.

    Dit krijg je dus met enge nationalisten die hun verantwoording uit het verleden proberen te halen.

  8. Natte Otter

    @barbara 10 jaar om op de wachtlijst van 10 jaar te komen…. als die open is…

    Ik ga denk ik ook een Romeins bootje bouwen als dat er voor zorgt dat ik een lig plek krijg…

  9. Natte Otter

    Overigens @RB

    Ik tel maar een paar rondvaart boten in Utrecht, zeker geen tientallen…

    En hoe gaan extra boten de “extra drukte” beperken?

  10. Pee

    Ik zie niet echt het nut hier van.

  11. Berk

    Disneyficatie van de binnenstad. Straks varen er Romeinse boten langs middeleeuwse kranen aan de gracht. Allemaal nieuw gebouwd voor het toerisme. Whats next?

  12. Frank Bosch

    Ook dit gaat weer veel subsidie geld kosten. Lang leve de hobbyclubjes. Maar waarschijnlijk omarmd door alles wat links is.

  13. Karla

    Nou, Pretpark Utrecht is nu wel af.

  14. Ton

    @ Frank Bosch, ik neem aan dat die ‘Stichting Romeinse Schepen Utrecht ‘ gewoon moet betalen voor een vergunning. Dit idee lijkt me makkelijk rendabel te exploiteren, zeker met vrijwilligers.

  15. wollie

    rare jongens die romeinen

  16. Claudius Civilus

    @JJ
    Grappig. Wie naar collectieve schuld vanwege het slavernijverleden van vier eeuwen geleden verwijst is progressief. Wie naar de Romeinse oorlogsmisdaden verwijst is eng nationalistisch.

    “In het verslag van zijn campagne, De Bello Gallico, beschrijft Caesar hoe zijn soldaten een groot deel van de 430.000 Germanen – mannen, vrouwen en kinderen – doodden, terwijl de rest zich in de rivier wierp en verdronk”
    https://www.trouw.nl/nieuws/het-bewijs-is-daar-julius-caesar-richtte-in-nederland-een-massaslachting-aan~b2cceb9e/

    Misschien kunnen we ook een leuke SS-mercedes op de Maliebaan laten toeren? Utrecht, stad van historie.

  17. Eddy

    Ik heb het idee dat het stadsbestuur hierover nogeens goed zijn gedachten over moet laten gaan, de Romeinen waren een volk wat erg veel slaven hield vooral op hun schepen de beroemde galeislaven….. Niet handig in deze toch zo rumoerige BLM en Antifa tijd, als de stoomboot straks ook verboden is dan zullen deze boten geen langleven beschoren zijn..! Het geld is beter in te zetten voor de armen en minder bedeelden onder ons die hebben geen boottocht nodig maar een dak boven hun hoofd en eten op de tafel ipv een boot….!!

  18. hans

    nog minder ruimte voor roeiers?

  19. Marcel Gieling

    Geweldig

  20. Gregor

    Leuk idee, ik neem aan dat ze vanaf Castellum gaan varen, via de Leidsche Rijn naar Smakkelaarsveld?
    Inderdaad is het goed onze jeugd te informeren over welke slachtingen de Romeinen hebben aangebracht, dat hoort tegenwoordig bij geschiedenis van honderden jaren geleden. Het kan immers nog gevoelig liggen, om met Romeins wapentuig door de singels te paraderen.

  21. Kees

    @Claudius Civilus,
    voor mij zit het verschil ‘m derin dat ons slavernijverleden nog sterk doorwerkt in het heden. Nu nog zijn er ongelijke verhoudingen.
    Volgens mij worden er niet nu nog Germanen onderdrukt, uitgebuit of zijn ze oververtegenwoordigt in armoede.

  22. Quintus Petillius Cerialis

    Gegroet Claudius Civilis, grappig je nu hier op de DUIC weer eens tegen te komen. Je bent maar weer eens van je sokkel gekomen?
    Ik zie dat je nog steeds je Romeinse naam gebruikt i.p.v. de Bataafse naam die je ouders je gaven. Je bent uiteindelijk toch meer Romein als Batavier na al die jaren als Romeins militair.
    Jammer dat je enkele historische feiten achterwege laat. Ook je Bataafse vrienden hadden slaven. En ook zij hebben na iedere overwinning vrijwel iedereen die ze hadden verslagen over de kling gejaagd (Weet je nog, Xanten, maart 70 ?) .
    Die misplaatste zeventiende-eeuwse Hollandse / negentiende-eeuwse Nederlandse heldenverering is je een beetje naar de kop gestegen?
    Uiteindelijk staan die mensen die leven in wat nu Nederland heet toch dichter bij ons Romeinen dan bij wat wij ‘Batavieren’ noemden. Nog los van alle andere culturen die hier in de loop van de eeuwen voorbij gekomen zijn.
    Ave,

  23. Wim

    Wat een vreselijke kitsch. Bah.

  24. JJ

    @ Claudius Civilus

    Het slavernijverleden is niet iets wat 4 eeuwen gelden stopte, officieel pas eind 19e eeuw en officieus heeft het slavenbestaan nog even doorgewoekerd (tot in de 20e eeuw).

    Sommige slaven- ex-slaven leefden nog aan het begin van de 20e eeuw en zeker de mensen die begin 20e eeuw nog hard tegen hun toen nog dramatisch ondergeschikte positie in de samenleving streden hebben nog langer in de 20e eeuw doorgeleefd, in de ex-koloniën en in Nederland.

    Het zijn en waren gewoon landgenoten (zeker tijdens de time being). Dat maakt dat de kleinkinderen en achterkleinkinderen van deze mensen nog gewoon onder ons zijn en dus de pijn vaak uit 1e hand meegekregen hebben . De nasleep van de slavernij, die nog steeds subtiel aanwezig is in onze samenleving, ondervinden sommigen nog steeds dagelijks aan den lijven. De steeds schreeuwerige ontkenning van sommigen maakt dit niet minder waar.

    Julius Ceasar is slechts 1 legerleider/ keizer in een eeeeeeuwen durende Romeinse ‘beschaving'(tussen aanhalingstekens). Daar zitten periodes van wat wij nu ‘oorlogsmisdaden’ zouden noemen tussen, maar ook enorme lange vreedzame periodes waarin vreemde volkeren in vrede handel dreven met het Romeinse Rijk en vredelievend opgenomen werden in het rijk. Ken je klassiekers zullen we maar eens zeggen.

    Wat heeft het verheerlijken van SS geschiedenis (het tentoonstellen van WO2/ Nazi voorwerpen kan trouwens wel degelijk binnen een educatieve context> hoe werkt propaganda bijvoorbeeld) nu te maken met het herdenken van de afschaffing van de slavernij (en met slavernij bedoelen we de nasleep van de Afrikaanse slavenhandel); wat het begin van betere tijden was voor veel mensen; echter is de nasleep van de afschaffing en de achtergestelde positie nog steeds bezig te herstellen in onze hedendaagse (westerse) samenleving. Vandaar de viering en de herdenking.

    @ Eddy

    Armoedeproblematiek is zeker niet alleen op te lossen met extra geld en niet de enige kerntaak van een overheid. Ondanks dat veel armoedeproblemen uit externe factoren bestaan liggen ze toch ook altijd voor een deel aan (sommige) mensen zelf en die problemen zijn vaak (soms) met geen enkel project (of geldpot) op te lossen.

  25. Johan

    Wa een onzin. Gaan we nu ook van die nep-gladiatoren langs de singels laten paraderen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).