‘Goede roltrappen Jaarbeursplein zonder overkapping gewoon mogelijk’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Goede roltrappen Jaarbeursplein zonder overkapping gewoon mogelijk’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Goede roltrappen Jaarbeursplein zonder overkapping gewoon mogelijk’

‘Goede roltrappen Jaarbeursplein zonder overkapping gewoon mogelijk’
Archieffoto Roltrappen Jaarbeursplein: Marlot van den Berg / DUIC
Verschillende bedrijven hebben aan de gemeente Utrecht laten weten dat roltrappen in de buitenlucht bij het Jaarbeursplein gewoon mogelijk zijn. Een overkapping is niet nodig. De gemeente is op zoek naar een alternatief voor de huidige roltrappen, die zijn vaak kapot.

Verschillende bedrijven hebben aan de gemeente Utrecht laten weten dat roltrappen in de buitenlucht bij het Jaarbeursplein gewoon mogelijk zijn. Een overkapping is niet nodig. De gemeente is op zoek naar een alternatief voor de huidige roltrappen, die zijn vaak kapot.

De vier roltrappen bij het Jaarbeursplein gaan, veel eerder dan gepland, vervangen worden. De gemeente heeft sinds 2016 al zo’n 800.000 euro aan onderhoudskosten betaald. Er moeten nieuwe komen die veel minder vaak kapot gaan.

Onlangs heeft de gemeente aan bedrijven gevraagd wat voor mogelijkheden zij zien als alternatief voor de huidige roltrappen, en of er misschien een overkapping moet komen. Dit blijkt volgens verschillende marktpartijen helemaal niet nodig te zijn. Goede techniek en goed onderhoud zou voldoende moeten zijn.

Altijd problemen

De aanleg van de huidige roltrappen begon in 2011 en zijn eind 2012, en begin 2013, in gebruik genomen. De oplevering aan de gemeente gebeurde pas in 2016. Er zijn altijd problemen geweest met de roltrappen.

Al eerder werd geconcludeerd dat zowel het onderhoud als de schoonmaak slecht werd uitgevoerd. Ook menen deskundigen van Movares dat de roltrappen helemaal niet geschikt waren voor het gebruik in de buitenlucht en dat ze verkeerd geplaatst zijn. Ook vandalisme, onjuist gebruik en stof van bouwplaatsen in de omgeving maken de roltrappen storingsgevoelige.

De gemeente hoopt in 2022 vier nieuwe exemplaren te hebben. Er moet nog een aanbesteding komen.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
  1. Bromsnor

    Dus de mensen de de roltrappen geleverd hebben zijn gewoon prutsers?

  2. Esrin W.

    O het is wél mogelijk? Zo ja wat mag deze noviteit kosten dan?

  3. JJ

    Worden deze kosten verhaald op het bedrijf dat deze roltrappen geplaatst, onderhouden en geleverd heeft?

    Namelijk: “De aanleg van de huidige roltrappen begon in 2011 en zijn eind 2012, en begin 2013, in gebruik genomen. De oplevering aan de gemeente gebeurde pas in 2016. Er zijn altijd problemen geweest met de roltrappen.

    Al eerder werd geconcludeerd dat zowel het onderhoud als de schoonmaak slecht werd uitgevoerd. Ook menen deskundigen van Movares dat de roltrappen helemaal niet geschikt waren voor het gebruik in de buitenlucht en dat ze verkeerd geplaatst zijn. “

  4. Wim Vreeswijk

    Je moet gewoon een duidelijk contract sluiten met de leverancier van de roltrappen, inclusief garantie, onderhoud en schoonhouden. Kennelijk is de bewuste ambtenaar ter zake zeer naïef geweest in de afspraken en dat heeft de Utrechtse belastingbetaler dan ook onnodig 8 ton gekost.

  5. Simon

    800.000 euro belastinggeld verdampt
    Is er nou niemand in stadskantoor of stadhuis die roept
    ,,,dit kunnen we niet maken tegenover onze belastingbetalers,,,
    Wat een onkunde
    Niet te bevatten

  6. Herman

    Natuurlijk alles kan als je er maar genoeg geld in pompt.Zowel qua aanschaf als qua onderhoud.

  7. homie

    En weer aanbesteden ; dus gunning aan de goedkoopste?
    Hoe lang zullen deze dan weer meegaan?
    Goedkoop is vaak duurkoop zijn ze daar nou nog niet achter.

  8. Hans

    Toen H.C. in de zestiger jaren geopend werd werkte ik op het jaarbeursplein..
    Ik kwam dus elke dag langs de roltrappen. Deze waren vaak heel lang buiten dienst wegens storingen.
    Alleen als de roltrappen overdekt worden kan het aantal storingen teruggebracht worden.Als de roltrappen niet overdekt worden moet de gemeente het onderhoud volledig bij de installateur leggen voor een zeer lange periode.
    Elk bedrijf dat zegt dat er weinig onderhoud nodig is spreekt niet de waarheid.

  9. Esrin W.

    @Simon: even een stapje terug. Het is al jaren ach en wee geklaag over deze bestuurders. Hoe komt het dat deze bestuurders er uberhaupt zitten of nòg zitten?

  10. Koel Hoofd

    Voor 800.000 euro aan belastinggeld met een leercurve van 8 jaar (NB!) is het wiel uit de jaren zeventig nu overnieuw uitgevonden.
    De mens is kennelijk niet in staat om te leren uit het verleden, dat is nou innovatie.
    Homo sapiens, de briljant achterlijke kale aap.

  11. JJ

    Ach gut.

    Het reaguurvolk is er weer.

    Aanbesteden is verplicht (vanaf bepaalde bedragen). Dit om belangenverstrengeling en schimmige onderhandse deals tegen te gaan. Dat is 1.)

    Staat iemand er ook bij stil dat bedrijven gemeentes vaak dingen aansmeren en de zaak flessen/ oplichten. Wie is dan de schuldige? De gefleste of op de oplichter?

    Vandaar ook dat het roltrappenbedrijf de extra kosten eigenlijk maarvoor zijn rekening zou moeten nemen. Tenminste. Zo hoort het te gaan.

    Gemeentes durven dit juridische spel niet meer te spelen (omdat kennelijk de contracten die getekend zijn rammelen en gemeentes weten dat ze zaken kunnen verliezen; ook al staan ze moreel gezien in hun gelijk).

  12. Anne Marie ten Berge

    Ik heb vaak een storing meegemaakt. Vooral de roltrap omhoog deed het vaker niet dan wel. Dan pakte ik de lift. Ik meldde de storing steeds braaf aan de balie van het Stadskantoor. Dan kreeg ik steevast te horen dat de NS de eigenaar van deze roltrappen was en dat het Stadskantoor ook deze storing bij de NS gemeld zou worden. Dat ik mij nu belazerd voel mag duidelijk zijn.

  13. Marcel 59

    In aanbestedingen wordt vaak gevraagd om een uiterst gespecificeerde opgave van de kostenopbouw. Zo kan een opdrachtgever precies zien welke deel van het bedrag waaraan besteed wordt. Het biedt ook (helaas) de mogelijkheid voor een opdrachtgever om ergens van af te zien, om zo kosten uit te sparen. Men zou bijvoorbeeld af kunnen zien van de posten garantie en onderhoud, en vervolgens het onderhoud weer uitbesteden aan ander een bedrijf, dat daarin goedkoper is.
    De boys en girls van de aanbesteding nemen vervolgens de schouderklopjes in ontvangst voor de gerealiseerde besparing en houden hun vingers gekruist, dat de shit zolang mogelijk uitblijft.
    Of dat hier ook het geval is, wie weet; het zou zomaar kunnen.

  14. UtrechtseSjoerd

    Het was initieel ook de bedoeling dat deze roltrappen overdekt zouden zijn. De architect heeft dat echter tegengehouden. De grootse fout die hier volgens mij in gemaakt is (en waar nu van leren) is dat onderhoudscontract geen onderdeel was van de aanbesteding. Het afgesproken onderhoudscontract met de NS bevatte geen enkele prestatieafspraak of boeteclausule. De NS had dus geen enkele motivatie om de roltrappen degelijk te onderhouden.

    Er is hier fout op fout op fout gestapeld en het gaat maar door, want in hetzelfde contract met de NS zitten ook de liften waarvan die bij de Moreelsebrug niet bedoeld zijn voor buiten met het huidige klimaat. Met een beetje warmte moeten ze weer stilgezet worden.

    https://twitter.com/NS_online/status/1275839425595965440

    Het is werkelijk beschamend dat de gemeente dit al zo lang laat sudderen.

  15. Don

    Er moest waarschijnlijk bezuinigd worden om het tijdelijke wanstaltige kunstwerk te kunnen bekostigen wat ook op de foto staat. Geeft aan waar de prioriteiten liggen. En die 800.000 daar heb je inwoners voor die dat kunnen betalen onder de noemer wij prutsen voort en u kunt dat betalen.

  16. GeenStijl@Utrecht😉

    Het probleem van ambtenaren is dat ze geen verantwoordelijkheid hoeven af te leggen over hun functioneren, en dat kost klauwen met geld,belasting geld van u en mij.
    Dit is ook gebeurt met gescheiden
    afvalverwerking, in 2006 was al bekend dat de fabrieken beter scheiden.

  17. Scherpschutter

    @Wim Vreeswijk 6/7/2020 – 12:01
    “Je moet gewoon een duidelijk contract sluiten met de leverancier van de roltrappen, inclusief garantie, onderhoud en schoonhouden. Kennelijk is de bewuste ambtenaar ter zake zeer naïef geweest in de afspraken en dat heeft de Utrechtse belastingbetaler dan ook onnodig 8 ton gekost.”

    Helemaal correct Wim, maar wat weten ambtenaren nou van roltrappen? Alsof er specialisten bij de Gemeente werken die weten hoe ze een fatsoenlijke aanbesteding moeten schrijven over dit specialistische onderwerp..

    Het moet gemeentes TEN STRENGSTE verboden worden om ook nog maar een Euro belastinggeld uit te geven aan ieder project boven de 50K als er geen externe professionals zijn ingehuurd. Ambtenaren zijn nu eenmaal in niets anders gespecialiseerd dan ambtenaar zijn…En daar hoef je niet zo gek veel voor te weten of kunnen.

  18. wollie

    als ns eigenaar is, waarom dan geen tandradbaantje? 🙂

  19. QueenGreen247

    Roltrappen werken gewoon niet zonder overkapping, water vind altijd een weg.

    En als bedrijven denken dat het wel kan zonder overkapping? Laat ze het lekker doen! Tegen dezelfde prijs en onderhoud als overkapte roltrappen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).