Grand Départ in Utrecht groot succes: de stad werd door bijna 1 miljoen mensen bezocht | De Utrechtse Internet Courant Grand Départ in Utrecht groot succes: de stad werd door bijna 1 miljoen mensen bezocht | De Utrechtse Internet Courant

Grand Départ in Utrecht groot succes: de stad werd door bijna 1 miljoen mensen bezocht

Grand Départ in Utrecht groot succes: de stad werd door bijna 1 miljoen mensen bezocht
De afgelopen vier dagen stond Utrecht in het teken van de Tour de France. Vanaf donderdag 2 juli hebben bijna 1 miljoen mensen de stad bezocht voor de Grand Départ en de daarbij horende feesten.

De afgelopen vier dagen stond Utrecht in het teken van de Tour de France. Vanaf donderdag 2 juli hebben bijna 1 miljoen mensen de stad bezocht voor de Grand Départ en de daarbij horende feesten.

“Utrecht heeft wereldwijd een onuitwisbare indruk achtergelaten”, aldus het bericht van NS, Prorail, Politie, Rijkswaterstaat en de gemeente Utrecht. Deze organiserende partijen zijn tevreden over het verloop van het evenement en de bezoekersaantallen.

‘Evenement veilig verlopen’

Tijdens het weekend werden er extra en langere treinen ingezet, waardoor Utrecht goed bereikbaar bleef met openbaar vervoer. Ook is verkeershinder op de snelwegen uitgebleven. “Op een paar kleine incidenten na is het evenement veilig verlopen”, schrijft de gemeente Utrecht.

Jesse Klaver 005
Jaarbeursplein zaterdagmiddag

Ook burgemeester Jan van Zanen is tevreden, zei hij gisteren: “We hebben Utrecht over de hele wereld aan miljoenen laten zien. Vandaag zag ik langs de route vele enthousiaste mensen staan. Ook bij de finish op Neeltje Jans was het één groot feest. Dank aan iedereen die daaraan heeft bijgedragen!”

Bezoekersaantallen

De Grand Départ begon donderdagavond 2 juli officieel met de ploegenpresentatie in Park Lepelenburg. Naar schatting waren er toen ruim 12.000 bezoekers in het park en langs de oevers van de singel.

Tour Donderdag 005
Ploegenpresentatie Park Lepelenburg

Zaterdag begon de eerste renner om 14.00 uur aan de tijdrit. Op dat moment waren er rond de 350.000 bezoekers in de stad, later zijn er nog zo’n 75.000 mensen bijgekomen.

Op die dag heeft het Rode Kruis ongeveer 100 keer hulp moeten verlenen aan mensen. Die hulp varieerde van het behandelen van schaafwonden tot het behandelen van mensen die zich onwel voelden, waarschijnlijk door een combinatie van drukte en hitte. Er is twee keer een ambulance opgeroepen.

Na de tijdrit kwamen nog zo’n 75.000 bezoekers af op de Tourfeesten in het centrum van Utrecht. Zo kwam het aantal bezoekers over de gehele zaterdag op 500.000 bezoekers.

Domplein vol met mensen
Domplein vol met mensen

Zaterdagnacht hebben zo’n honderd medewerkers van de stadswerken ervoor gezorgd dat de stad er voor de tweede dag van de Grand Départ weer schoon uit zag. In totaal is er ongeveer 2.000 kub afval opgeruimd.

Tijdens de tweede etappe van de Tour op zondag stonden er zo’n 325.000 mensen langs het parcours in Utrecht. Alles bij elkaar opgeteld komt het bezoekersaantal over de afgelopen vier dagen zo uit op bijna 1 miljoen: “Dat was boven verwachting”, zegt de gemeente.

tour
Renners scheuren zaterdagmiddag over Ledig Erf

23 Reacties

Reageren
 1. Wim Vreeswijk

  Net zoals Maarten van Rossum vond ik die wielergekte volledig uit de hand gelopen met de letterlijke 2-daagse gijzeling van 330.000 Utrechters. Bepaald geen reklame dus!

 2. Marko

  Wat een gewldig feest was het de afgelopen dagen. Uiteraard houd je altijd een paar azijnzeikers over die een paar honderdduizend anderen hun pleziertje misgunnen. Gelukkig heb je daar geen last van in de echte wereld. Utrecht staat op de kaart!

 3. HETTY THOMPSON

  Ik woon al 16 jaar in Penscola Florida en ik heb het hier allemaal kunnen volgen via tv en AD en ik heb mijn kennissen laten kijken zodat ze een idee kregen waar ik vandaan kom.Ik behoud voor altijd m’n Nederlandse nationaliteit.Ik ben trot op m’n landje.

 4. Cornelia van neerijnen

  Ik heb me nog nooit zo Utrechts gevoeld als de afgelopen dagen.
  Mijn pet af voor alle vrijwilligers.
  Belangrijk is ook dat alles zonder relletjes verlopen is.
  Daar kan menig sportactiviteit ( voetbal) een voorbeeld aan nemen.

 5. cornelie

  Ik wil al die mensen die de boel iedere avond weer schoonmaakte bedanken.
  Ze hebben geweldig werk gedaan!
  Ons stadje is prachtig de wereld over gegaan.

 6. 's ean

  Ik heb als Tourmaker tijdens de Tour de France gewerkt voor alle wielerfans, bezoekers en mijn stad; het was een geweldige ervaring.
  Een bijzonder compliment verdient de tourorganisatie en ook hier in het bijzonder Randstad (verantwoordelijk voor Human Resource) en de Gemeente Utrecht.

 7. Ruud

  Aan Wim Vreeswijk: misschien moet u, samen met Maarten van Rossum, op een onbewoond eiland gaan wonen. Lekker rustig en geen last van wél enthousiaste mensen…

 8. Sjaak

  Blij dat de rust is wedergekeerd is ons prachtige Sticht.

 9. Mokum

  in amsterdam was ook veel te doen

 10. Willem

  Vanaf vandaag is Utrecht weer het saaie stadje zoals het ltijd is geweest 🙂

 11. André

  Wat een negativiteit weer van sommige mensen. Gegijzeld? Helemaal niet, ik heb me alle dagen gemakkelijk kunnen verplaatsen van Zuilen naar de binnenstad. En ik wil graag kwijt dat ik een topweekend heb gehad ondanks dat wielrennen me geen biet interesseert. Want wat was de sfeer prettig in de stad, nergens té druk. En mooie evenementen, veel gratis live muziek in de stad en de Cycle Camping Cartesius in de Werkspoorkathedraal. Achter het stadhuis (bij de Zaak) stonden Utrechters van allerlei leeftijden met elkaar te dansen vrijdag.
  Zuurpruimen kunnen maar beter in Vreeswijk gaan wonen 😉

 12. Ronald

  Het was erg leuk, maar heb ook alle begrip voor mensen die er last van hadden. Een fietsvoetgangersbrug op het Ledig Erf had best van het budget afgekund…
  Het onbegrip voor zo’n mening getuigt ook wel van aanwezigheid van een siginificante hoeveelheid azijn in de blaas.

 13. [email protected]

  Het was een top weekend, overal vrije blije en vrolijke mensen in de ban van de Tour.
  Tja en je hebt overal je mensen in, ook in klagen.
  Ik had in ieder geval niet zon feest verwacht, met zoveel vrolijkheid.

 14. herman

  Wat is het een geweldig feest geweest!
  Utrecht mag trots zal zijn, velen hebben een mooie stad gezien met een fantastisch goed georganiseerd evenement.

 15. Chris

  Zowel de voor- als tegenstanders hebben een punt.

  Wat met trots maakt is dat onze stad zo’n enorm evenement kan organiseren, een miljoen mensen in goede banen weet te leiden en er een ontzettend gezellig weekend van weet te maken.

  Wat me droevig stemt is dat ik vandaag, nu de camera’s weer weg zijn, voor de zoveelste keer op m’n fiets stond te wachten bij verkeerd afgestelde stoplichten en op meerdere plekken weer bijna van m’n fiets werd gereden. En dat nadat Utrecht 100 dagen lang in het teken stond van de fiets…

  Laat ik het positief benaderen: gemeente Utrecht, maak die andere 363 dagen in het jaar een feestje voor de Utrechters zelf, met dezelfde voortvarendheid als waarmee de Tour is aangepakt. Stel die stoplichten beter af, verbeter jullie communicatie, maak de buurten veiliger. Niet met 5-jaren plannen, nee, jullie hebben laten zien dat het kan in een jaar tijd!

 16. Erik

  Het evenement zelf was echt te gek! Ik heb niks met wielrennen maar ik heb donderdagavond, zaterdag en zondag echt genoten van de sport. De venues eromheen vond ik helaas echt teleurstellen. Nergens een locatie waar een feest met DJs was waar progressive house, techno of hardstyle gedraaid werd. Het bleef beperkt tot bandjes en nederlandse zangers. Dit was voor mij een groot minpunt van de Tour. De enige ook meteen, maar wel een gemis dat na de 1e en 2e etappe nergens echt nog gefeest kon worden op dancemuziek.

 17. ACTK

  @Wim: Maarten moppert voor zijn beroep. Jij vreet jezelf op als ik het zo inschat. Wees nou eerlijk: je zag dit al een paar jaar aankomen. De wereld verging niet?! Geen moment gedacht ‘ik ga wel een dagje naar Amsterdam of het strand of mijn zus waar ik al tijden niet meer geweest ben’? Of zoiets? Je moet echt beter voor jezelf zorgen! Maarten krijgt geld voor zijn gemopper, jij een hartkwaal als je niet oppast…

 18. Y

  [email protected]

  Normaal ben je altijd een azijnzeiker! En nu opeens niet? De Tour heeft je veranderd man..

 19. 3500

  Helemaal met je eens Erik.

 20. Viva Utrecht !

  De organisatie was uitstekend, mede daardoor is het echt vlekkeloos en heel fijn verlopen. Utrechter staan duidelijk open voor wereld events zo is gebleken… op een enkele zuurpruim na… die niet in staat zijn ooit feest te vieren lijkt me…
  En ook na de Tour start blijft Utrecht bruisen, net als voorheen Willem, de journalisten bevestigen dit volmondig. Het aantal events zelfs wat hier plaats vind ondanks dat we maar 350.000 inwoners hebben, is in verhouding met andere Europese zelfs uitzonderlijk te noemen..Verglijk Utrecht bv met Hannover, Stuttgart,Birmingham, etc

 21. Ruim meer dan 1 miljoen bezoekers...

  Mensen die een beetje door reken zelf…. komen er snel achter dat het bezoekers aantal ruim over 1 miljoen is… waarom hier een lager aantal aangehouden wordt is mij onduidelijk…
  Dat is dan trouwens ruim 200.000 meer bezoekers dan toen in 2010 Rotterdam…

 22. André

  Erik, achteraan het Janskerkhof stond wel een dj. Was wel erg mainstream wat ie deed. En vrijdagnacht was er RAUW in TivoliVredenburg. Maar los daarvan ben ik het tóch met je eens dat het wel wat moderner had gemogen op de podia in de binnenstad.

 23. Erik

  Dat klopt André, maar zaterdag begon daar de mainstream house pas in de loop van de avond te komen. Direct na de tour (dus zeg van 17:00 tot 21:00 ofzo) was het nog steeds bandjes. Een gemiste kans.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).