Gratis maandverband en tampons op openbare toiletten? Als het aan deze drie vrouwen ligt wel Gratis maandverband en tampons op openbare toiletten? Als het aan deze drie vrouwen ligt wel

Gratis maandverband en tampons op openbare toiletten? Als het aan deze drie vrouwen ligt wel

Gratis maandverband en tampons op openbare toiletten? Als het aan deze drie vrouwen ligt wel
Frederique, Barbara en Margot hebben afgelopen week met hun idee voor gratis menstruatieproducten op openbare toiletten de Awesome Utrecht Pitch Night gewonnen. Om verder te kunnen gaan met hun plan, de Bloody Important Box (BIB), kregen ze 1000 euro.

Frederique, Barbara en Margot hebben afgelopen week met hun idee voor gratis menstruatieproducten op openbare toiletten de Awesome Utrecht Pitch Night gewonnen. Om verder te kunnen gaan met hun plan, de Bloody Important Box (BIB), kregen ze 1000 euro.

Hun doel is om uiteindelijk een doosje te ontwikkelen met daarin maandverband en tampons. Dat doosje met menstruatieproducten kan in elk openbaar toilet gehangen worden, voor iedereen om gratis te pakken.

“Zie het als een toevoeging van de hygiëne standaard op toiletten, zoals wc-papier”, omschrijft Awesome Utrecht het. “BIB wil hiermee menstruatie armoede en genderongelijkheid tegengaan en heeft de ambitie om de campagne voor BIB medio mei te starten op Utrecht Centraal.”

Leuker en mooier

Awesome Utrecht is een particulier initiatief en organiseert vanaf 2017 elke twee maanden een pitch night. Elke keer op een andere locatie. Utrechters presenteren hier hun ideeën om Utrecht nog leuker en mooier te maken.

Het team van Awesome Utrecht bepaalt aan het eind van de avond wie het beste idee heeft. Diegene krijgt duizend euro cash om met zijn of haar idee aan de slag te gaan. “Het geld wordt ingelegd door de verschillende trustees zonder enkele verbonden verplichtingen”, zegt de organisatie. “Iedere trustee uit de twintigkoppige organisatie legt iedere editie 50 euro – uit eigen zak – in om samen op 1000 euro prijzengeld te komen.”

De vier criteria: het idee moet awesome, Utrechts, verrassend en doordacht zijn. De winnaar van de vorige pitch night is er ook altijd om te vertellen hoe het er nu voor staat. Zo won Straatnieuws Utrecht al eens een pitch night met een idee om fietsenhokken om te toveren tot slaapplekken, maar ook een plan voor nestkasten op Utrecht Centraal en de U voor Utrecht.

De volgende ideeënavond is op april. Utrechtse plannen insturen kan tot 21 maart.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Sympathiek plan.
  Harde werkelijkheid is dat bij vergelijkbare projecten bepaalde vrouwen schaamteloos tassen vol staan te proppen.
  Gratis werkt niet, komende verkeerde mensen op af, en de producten hebben wel degelijk waarde.

 2. Binnenstadbewoner

  Leuk initiatief, maar helaas bestaan er geen gratis menstruatieprodukten … . Net zoals er geen gratis wc-papier bestaat. Dus wie betaalt de rekening?

 3. Wil

  @herman: bronnen? Voorbeelden?

 4. Koel Hoofd

  Energierekening niet kunnen betalen = energie armoede
  Pakje tampons of maandverband (1 -1,5 euro Kruitvat voor 18-32 stuks) niet kunnen betalen = menstruatiearmoede
  Eten niet kunnen betalen = voedselbank = voedselarmoede
  Ontbijt voor kinderen niet kunnen betalen = gezond eten armoede
  Dakloos zijn = woonarmoede
  Een halve maand overhouden aan het einde van je salaris = werkende armen
  Dingen niet bij de naam durven noemen = pure intellectuele armoede…

  Het is een gotspé dat we in dit rijke land marketing termen verzinnen om te verhullen dat het feitelijk keiharde bittere armoede betreft. Want als je deze basale levensbehoeften niet kan betalen omdat het inkomen dat niet toestaat dan is dat bittere armoede en niets anders.

  Onze overheid doet daar al 20 jaar lang (zo lang bestaat de voedselbank al, sinds Paars II toen de PvdA al 13 jaar (sinds Lubbers III) aan de macht was geweest) helemaal niets aan, behalve het erger maken en wat pleistersplakken als het ze het politiek gezien goed uitkomt. We moeten binnenkort naar de stembus, niet een partij heeft armoedebestrijding als belangrijk topic want met stikstof de boeren en bedrijven (werkgelegenheid) wegpesten, en fuseren vanwege de groenelitaire macht (GL/PvdA), idiote proefballonnetjes oplaten en doen wat dat ondemocratische moloch EU (die met volledige overgave aan social engineering en ‘pluk de rijke landen’ doet) eist, is veeeeel belangrijker voor de politieke beeldvorming.

  Deze kritiek op onze politiek staat compleet los van deze meisjes die het ongetwijfeld goed bedoelen en er ook ongetwijfeld wel een paar mensen mee helpen. Maar het is een minuscuul druppeltje op de gloeiende plaat die dankzij onze politiek en de EU steeds heter gaat gloeien…

  Echter, wat die BIB met genderongelijkheid te maken heeft ontgaat me volledig. Wat mannen niet uitgeven aan maandverband geven ze in veelvoud uit aan condooms. Een Bloody Important Box vol condooms voor arme mannen zou ook best wel eens noodzakelijk kunnen zijn. Immers, voor elke arme vrouw is er ook een arme man… Als je je dat realiseert dan ben je pas gendergelijk bezig.

 5. Patricia

  Aardig gebaar maar verbijsterend dat het blijkbaar nodig is.
  In mijn tijd betaalden we dat gewoon zelf en konden we dat ook. Ook in mijn studententijd. En ik had geen rijke ouders.
  Hoe hebben we zo kunnen afglijden?

 6. Barbara

  Lijkt me een goed plan! Alleen als er veel mensen er uit gaan pikken zou dat zonde zijn. Het lijkt me dan wel verstandig als ze een apparaat ontwikkelen waar je niet zelf uit kan pakken maar wat je bijv 1 ding van wat je vraagt geeft met een tijdslot van een halve minuut ofzo.

 7. Wil

  @patries: wat dat je van 20 jaar neoliberaal vvd beleid..?

 8. Sanne

  Herman neemt ook pennen, nietjes, paperclips en markers mee van zijn werk. Zoals de waard is…

 9. Herman

  @Sanne en Wil, vermoed dat jullie het allerbeste met minder bedeelden hebben, voor de goede orde ik ook.
  Helaas is de praktijk wat minder fraai, niet zo leuk om op te schrijven en zeker ook onder de minder bedeelden zitten vele goede mensen. Helaas ook veel wat minder beschaafde mensen die zijn vooral uit op binnenhalen.

 10. Miffy

  Er zal beslist hier en daar tamponarmoede voorkomen en dat is treurig genoeg, maar heb wel het sterke vermoeden dat meisjes/vrouwen die maandelijks geen 1.50 kunnen missen voor een pakje tampons, over een veelvoudig bedrag blijken te beschikken om goedkoop take out voedsel en andere ongein (makeup, Alibaba zooi enz.) te kopen. Anders gezegd: dat het dus meer een kwestie van niet kunnen budgetteren betreft in een wereld vol commerciële verleidingen en instant satisfying.

 11. GBrie

  Mannen moeten hier vooral niet over meepraten! Het is een prima idee! Ook vroeger was deze ‘armoede ‘ er. Er werd alleen niet over gepraat.

 12. Scherpschutter

  Gratis bestaat niet. Wie gaat die tampons betalen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).