Gratis nieuw paspoort voor Utrechtse nazaten van tot slaaf gemaakten die hun naam veranderen Gratis nieuw paspoort voor Utrechtse nazaten van tot slaaf gemaakten die hun naam veranderen

Gratis nieuw paspoort voor Utrechtse nazaten van tot slaaf gemaakten die hun naam veranderen

Gratis nieuw paspoort voor Utrechtse nazaten van tot slaaf gemaakten die hun naam veranderen
Het slavernijmonument in het Griftpark werd 30 juni onthuld. Foto: Robert Oosterbroek
Utrechters die hun achternaam hebben gewijzigd, omdat die een link heeft met het slavernijverleden, hoeven niet te betalen voor een nieuw paspoort, een nieuwe identiteitskaart of eventueel een nieuw rijbewijs. Met die motie stemde donderdag een meerderheid van de gemeenteraad in.

Utrechters die hun achternaam hebben gewijzigd, omdat die een link heeft met het slavernijverleden, hoeven niet te betalen voor een nieuw paspoort, een nieuwe identiteitskaart of eventueel een nieuw rijbewijs. Met die motie stemde donderdag een meerderheid van de gemeenteraad in.

De Utrechtse fractie van DENK diende samen met EenUtrecht en BIJ1 de motie in. “De gemeente Utrecht heeft al eerder aangegeven bereid te zijn om de kosten voor een naamswijziging in verband met de koppeling met het koloniaal verleden te vergoeden”, schrijven de fracties.

Na het veranderen van iemands achternaam, moet diegene nieuwe identiteitsbewijzen aanvragen, omdat de oude wettelijk niet meer geldig zijn. Het aanvragen van een nieuw paspoort als je ouder dan achttien bent, kost normaal 77,87 euro. Voor een nieuwe ID-kaart betaal je 70,38 euro.

Volgens de Utrechtse fracties draagt “het weghalen van drempels”, en daarmee bedoelen ze onder meer financiële drempels, bij “aan het laagdrempelig en toegankelijker maken van een naamsverandering die past bij iemands culturele identiteit”.

Naast DENK, EenUtrecht en BIJ1, waren ook ChristenUnie, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, Student & Starter en Volt het eens met het voorstel. CDA, D66, PVV, Stadsbelang Utrecht en VVD stemden tegen.

Psychische hinder 

Je achternaam wijzigen kan niet zomaar. Daarvoor moet iemand eerst een aanvraag doen bij Justis, een organisatie die valt onder het ministerie van Justitie en Veiligheid. Justis ontvangt en beoordeelt de aanvragen. “U moet kunnen aantonen dat u psychische hinder heeft van uw achternaam”, schrijft de gemeente Utrecht hierover. “Daarvoor heeft u een verklaring psychische hinder nodig van bijvoorbeeld een psycholoog of uw huisarts.”

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
  1. Anton

    Goede aktie van de gemeente.

  2. Geenstijl@Utrecht

    Ik voel mijzelf al slaaf vanaf mijn geboorte,van deze zgn Democratie.
    Maar om nu mijn naam te veranderen, nee.

  3. Statler

    Terecht initiatief. Het gaat om een opgedrongen familienaam die herinnert aan een kwalijk verleden.
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

  4. W

    Ik vind het maar een luguber monument, met die gespietste gouden mannen

  5. Jopie

    Helemaal prima dit

  6. Ihsan

    Goed besluit. Maar het zou eigenlijk voor alle burgers ten minste één maal in hun leven volledig gratis moeten zijn om hun naam te veranderen. Niemand kan namelijk zijn of haar naam kiezen, terwijl we er wel mee zijn opgescheept. Dan kun je wel zeggen, ‘deal with it’, maar waarom zou je moeten dealen met uitsluiting op basis van een ongekozen naam, of om telkens geconfronteerd te worden met je religeuze naam terwijl je geen dag in je leven hebt gelooft.

  7. Utrechtvoorutrecht

    @Geenstijl Dit stuk gaat inderdaad over u.

  8. Peter

    Goed idee, Ihsan. Als je het goed beschouwt, heeft mijn voornaam een religieuze betekenis en daar wil ik graag vanaf.

  9. B Dalou

    Pure discriminatie mijn voorvaders werd door napoleon een achternaam opgedrongen maar ik mag mijn achternaam niet gratis veranderen.

  10. Statler

    @B Dalou:
    onze Napoleontische voorouders konden die naam bedenken en kiezen. Hier gaat het om een naam die toegewezen is en nogal eens een direct verband heeft met de slaven-houder of zijn plantage. Een pijnlijk verschil.
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

  11. Ooginaller

    Als mensen dit nu graag willen, is die 150 euro administratieve lasten een klein offer. Prima, wat mij betreft.

  12. Pee

    En de nazaten van slavernij die blank zijn mogen zij ook hun naam gratis veranderen.?

  13. Ton

    @Dalou
    Uw voorouders werden gedwongen een achternaam te kiezen (ze konden kiezen!).
    U wil persé zonder achternaam door het leven ?
    (Ik vind Dalou wel een mooie keuze. )

  14. Ton

    @ Pee
    Kent u nazaten van deze slaven ?
    En wiens naam dragen die dan ?

  15. Utrechtvoorutrecht

    @Pee Ja. U maakt wellicht onderscheid tussen huidskleuren maar de rest van Nederland wat minder. Of was het geen vraag maar een misplaatst verongelijkt statement?

  16. Bunnik030

    @Pee Dat lijkt me wel.
    @B Dalou Goede vergelijking joh.
    @Geenstijl Je antwoord geeft blijk van realiteitszin en historisch besef. Knap hoor.

  17. AB Bosman

    Is het mogelijk om iets voor de Joodse mensen te doen,die vermoord en vervolgd zijn? Of kan dat niet?

  18. Peter

    @AB Bosman
    Zouden die mensen hun naam willen veranderen? Of bedoelt u iets anders?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).