Griftpark in Utrecht wordt niet afgesloten in de nachtelijke uren, wel komt er een wijkboa Griftpark in Utrecht wordt niet afgesloten in de nachtelijke uren, wel komt er een wijkboa

Griftpark in Utrecht wordt niet afgesloten in de nachtelijke uren, wel komt er een wijkboa

Griftpark in Utrecht wordt niet afgesloten in de nachtelijke uren, wel komt er een wijkboa
Foto: Robert Oosterbroek.
Het Griftpark in Utrecht blijft ook ‘s nachts toegankelijk. Er werd gesproken over een nachtelijke afsluiting om overlast tegen te gaan, maar dat gaat niet gebeuren. Wel heeft de gemeente een aantal andere maatregelen verzonnen om de problemen in het park aan te pakken.

Het Griftpark in Utrecht blijft ook ‘s nachts toegankelijk. Er werd gesproken over een nachtelijke afsluiting om overlast tegen te gaan, maar dat gaat niet gebeuren. Wel heeft de gemeente een aantal andere maatregelen verzonnen om de problemen in het park aan te pakken.

Het Griftpark was samen met Park Lepelenburg en het Wilhelminapark een tijdje verboden gebied tussen 22.00 en 06.00 uur. De maatregel was van tijdelijke aard en werd ingevoerd om overlast tegen te gaan die ontstond in de parken toen horecazaken om 22.00 uur de deuren moesten sluiten.

Ondertussen zijn de drie parken weer 24 uur per te dag te bezoeken. De gemeente heeft de afgelopen periode onderzocht of het zinvol is om het Griftpark definitief verboden gebied te maken in de nacht, om daarmee onder andere geluidsoverlast en overlast van drugsdealers tegen te gaan.

Hek

Nu zegt de gemeente dat een nachtelijke sluiting een te zware maatregel is. Deze maatregel kan juridisch namelijk alleen ingevoerd worden als het park wordt onttrokken aan de openbaarheid. Dat betekent dat er een hek om het Griftpark moet komen.

Daarnaast verwacht de gemeente dat door de afsluiting de drukte in omliggende gebieden groter wordt. “Dat terwijl ook de andere parken nu al goed worden bezocht. Daardoor lijkt het realistisch dat er een domino-effect gaat plaatsvinden […]”, aldus de gemeente.

Wijkboa

Wat wel is gedaan om de problemen in het park aan te pakken is de tijdelijke invoering van één wijkboa voor de wijk Noordoost. “Deze wijkboa zal in de wijk Noordoost aan het werk gaan, met een taakaccent op het Griftpark.” Dit houdt in dat deze boa zoveel mogelijk in het Griftpark aanwezig is.

Daarnaast kunnen omwonenden van het park een telefoonnummer krijgen van een overlasttelefoon. “Daarmee is er altijd een korte lijn met toezicht.”

Tot slot werd er ook gedacht over een alcoholverbod. Dit wordt niet ingevoerd in het Griftpark. Het draagvlak voor de maatregel is laag volgens de gemeente.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Bromsnor

  “Deze wijkboa zal in de wijk Noordoost aan het werk gaan, met een taakaccent op het Griftpark.”

  Een Wijkboa met taakaccent. Volgens mij heeft de gemeente Utrecht gewoon de ‘veldwachter’ weer uitgevonden.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Veldwachter

 2. Berend

  Waarom is een nachtelijke sluiting een te zware maatregel en voor wie? Lijkt me een prima maatregel voor rust in de tent en beter te handhaven.

 3. De count

  Haha, de wijkboa. Werkt ie van 20.00-06.00?

 4. Esrin W.

  Ik woon direct aan het Griftpark. Iemand in de ochtend wel eens door het park gelopen en gezien wat voor een teringzooi er allemaal ligt van nachtelijk volk?

 5. Rob H.

  Mooi man, de rechtse law and orderpartijen die de gemeentepolitie wegbezuinigd hebben. Nou moet de gemeente weer een soort van Gemeentepolitie oprichten…

 6. Pee

  @Rob H.
  de rechtse law and orderpartijen.
  ??

 7. De parkliefhebber

  “Daarnaast kunnen omwonenden van het park een telefoonnummer krijgen van een overlasttelefoon. “Daarmee is er altijd een korte lijn met toezicht.”

  Wat ze er niet bij vertellen is dat dit telefoonnummer maar tot 22.00 bereikbaar is, dus helemaal niet ‘altijd’ een korte lijn. De problemen doen zich ook voornamelijk voor ná 22.00.

 8. RABE

  Wat moet nou ‘s nachts in het park?? Klinkt als HOP. Lijkt me niet verstandig.

 9. Niels Bokhove

  Niets over Park Lepelenburg, waar het afgelopen ochtenden een gigantische klerezooi bleek. Troep zelfs bovenop autodaken, bergen afval! Ongelooflijk!
  Zuipen en luid praten tot 2-3 uur. Lawaai in hele omgeving te horen, leuk voor aanwonenden.
  Geen opvoeding gehad of uit de hand gelopen pubergedrag. Studenten kunnen we gerust beschouwen als halve pubers, overal maling aan.

 10. Baliekluiver

  Beste mensen, snap het nou, gewone omwonenden die ‘s nachts willen slapen tellen niet mee in Utrecht. Alleen passanten, tijdelijke bewoners zoals studenten en toeristen, funshoppers en feestvierders spelen een rol in deze pretpark gemeente. En van die tijdelijk boa zullen de drugcriminelen vast ook wel heel erg zijn geschrokken!

 11. Katja

  Haha, dat schiet op !
  @Baliekluiver; helemaal gelijk. Kijk ook maar naar opheffing sluitingstijd ASW.
  Kortzichtigheid is een pré als je voor de gemeente wilt werken.

 12. Max

  Het park heeft simpelweg te veel toegangen die je niet zomaar allemaal met een hek kan sluiten.
  Verboden gebied maken is sowieso niet realistisch zonder handhaving die er rondloopt dus je kan net zo goed die handhaving alleen de lastposten laten aanpakken.

 13. Rob H.

  Pee 3/6/2021 – 10:07: Jazeker. VVD en CDA. De partijen die al jaren aan de macht zijn.

 14. JdV

  Gaaf. Een BOA met nachtzichtvizier en opsporingsapparatuur gekoppeld aan de politieheli?

 15. Uuutje

  @Pee

  De 3 partijen die allerlei moties hebben ingediend om te bezuinigen op de politie en de Nationale Politie hebben opgericht (bezuiniging) waren de PVV, CDA en de VVD, die elkaars handjes omstreeks 2010 heel hard vasthielden. Daarom mag de gemeenteraad en de burgemeester niet meer bepalen waarop politie wordt ingezet en heeft deze ook geen zeggenschap meer over de politiebegroting. PVV gaf steun aan de regering en 1 van de eisen was deze bezuiniging. Geert liegt structureel tegen zijn achterban over het zeer rechtse beleid op sociale thema’s. Bij alle moties stemt Geert tegen maatregelen in het belang van de onderkant van de samenleving (veelal op zorg). Geert zegt dat hij A doet, maar doet steeds B en steunt altijd Mark Rutte. Kijk het stemgedrag in de kamer er maar op na. Geert W was ook Ruttes politieke mentor bij de VVD.
  Check tweedekamerpuntnl

 16. LGT

  Pee 3/6/2021. Zeker de rechtse partijen. Verwacht u dan iets zinnigs van linkse partijen? Die linkse partijen + burgemeester zijn al decennialang aan de macht in Utrecht. Die partijen zijn er alleen maar voor de wappies. Kijk naar de verloedering van Kanaleneiland, Lombok, Overvecht, Hoograven, geweldige handhaving daar zeg. Kijk wie het in die wijken voor het zeggen hebben!

 17. Kees

  @Rob H. Duik nog maar even de boekjes in want in 1993 waren PvdA en CDA aan de macht. Vrij links dus.

 18. Vennie

  Kan er ook een BOA komen voor Park Lepelenburg? Het park is veranderd in een festivalterrein waar kennelijk alles kan en mag. Overal ligt afval, er is tot diep in de nacht luide muziek en lallende mensen trekken door de straten om vervolgens overal te plassen, poepen en te braken. Handhaving of politie is nergens te bekennen. Meldingen bij de gemeente halen niets uit. Moeten wij als omwonenden dan maar zelf het park gaan bewaken zodat onze kinderen er weer veilig kunnen spelen zonder dat ze glas in hun voeten hebben? Te idioot voor woorden!

 19. Uuutje

  @ Kees

  Dezelfde PvdA die toen zijn ideologische veren had afgeschud onder “Nyenrode” Kok?

  Die dus toen gewoon een neo-liberale middenpartij is geworden? Waarna de deur open stond voor allerlei leden van studentenverenigingen en het corps?

  En je bedoelt de rechts-conservatie partij CDA die de rechtse lijn Lubbers-Thatcher-Reagan volgde?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).