Grijze muren in Stationspleinstalling blijven grijs | De Utrechtse Internet Courant Grijze muren in Stationspleinstalling blijven grijs | De Utrechtse Internet Courant

Grijze muren in Stationspleinstalling blijven grijs

Grijze muren in Stationspleinstalling blijven grijs
Archieffoto fietsenstalling - Robert Oosterbroek
Er komt geen muurkunst in de grote fietsenstalling onder het Stationsplein in Utrecht. De architect noemt het een onacceptabele aantasting van het ontwerp.

Er komt geen muurkunst in de grote fietsenstalling onder het Stationsplein in Utrecht. De architect noemt het een onacceptabele aantasting van het ontwerp.

De grijze muren van de grote fietsenstalling kunnen wel een kleurtje gebruiken, vond fractievoorzitter van de PvdA in Utrecht, Rick van der Zweth. Hij deed een oproep aan de gemeente om te kijken of er meer ruimte is voor muurkunst voor onder meer de stalling.

De architect van de stalling van Ector Hoogstad Architecten is echter duidelijk: “In het architectonische concept van de fietsparkeergarage spelen helderheid en rust een hoofdrol. De eenvoudige betonnen wanden zijn daarin essentieel. Het is voor ons uitgesloten dat deze worden bekleed, beschilderd of beplakt; dat zou een onacceptabele aantasting van ons ontwerp zijn.”

Ook zou de eenvoudige kleurstelling in grote mate bijdragen aan het intuïtief gebruik van de stalling. De wethouder deelt overigens het standpunt van de architect en zegt daarom toe geen wijzigingen te doen aan het ontwerp.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Tim

  Vind de grauwheid van de stalling wel meevallen. Denk inderdaad ook dat muurkunst eerder verstorend werkt dan dat het een verrijking kan zijn. Als er ergens een plek is dat meer kleur kan gebruiken, dan zijn het beide busstations en de perrons van centraal station.

 2. Wim

  @ Tim

  Inderdaad, de onderwereld van Utrecht CS is die van een deprimerende derde wereldstad. Kan die PvDA-mijnheer daar niet eens een punt van maken? Of beter nog, kan de hele gemeenteraad zich niet eens sterk maken bij NS/ProRail voor upgrading van die grauwe toestand?

 3. De buurman

  “het intuïtief gebruik van de stalling” muhahahahha yeah right

 4. Koel Hoofd

  Ach, de ervaring leert ons dat er zal op een onbewaakt moment wel een ‘graffiti artist’ ergens een tag zal achterlaten. Dat nodigt anderen weer uit om dat ook te doen. Dus geeft het wat tijd en ook die betonnen muren zijn volgeklad met primitieve uitingen wat alleen kortzichtigen kunst noemen.
  Kan men op een helder moment rustig de muren gaan schrobben om de ‘helderheid en rust’ weer terug te brengen.

 5. Scherpschutter

  Vast en zeker dat een diennaar van het publiek in deze met problemen overspoelde stad wel iets beter te doen heeft dan zich druk maken om de kleur van de muur in een fietsenstalling, naar ik mag aannemen?

 6. Trol

  Wim en Tim, naast de grauwheid is het vooral niet af (gewerkt) en ook nog eens ontzettend goor. Alsof er al jaren niet is schoongemaakt. De fietsenstalling is wel prima zo.

 7. Cor Nelis

  @Tim en @Wim, jullie hebben volkomen gelijk. Die busstations zijn de snelste weg naar depressiviteit, wat een grauwe trieste bedoeling!

 8. Inez

  Ik denk dat de busstations (vooral aan de stadskant ) expres zo deprimerend zijn gemaakt/ ingericht om te voorkomen dat er zwervers en junks gaan wonen. De sfeer moet zo naar zijn dat iedereen er zo snel mogelijk weg wil.

 9. Erwin

  @wim & @tim: zijn de perrons van cs al af dan..?? Ik verwacht nog steeds een houten of rvs afwerking van die grauwe muren en het wegwerken van alle kabels…

 10. De Vee

  “Ook zou de eenvoudige kleurstelling in grote mate bijdragen aan het intuïtief gebruik van de stalling.”

  Dit laat zien dat de architect blijkbaar zelf zijn fiets nooit in de stalling heeft geplaatst. Intuïtief is het gebouw niet. De Homo Sapiens neemt intuïtief de kortst mogelijk route, en ik dit kunstmatige gebouw resulteert dat er in dan men zodra men boven komt, tegen de rijrichting ingaat. Daarnaast rijdt de fiets bij het verlaten geen extra lang rondje, maar wurmt zich tussen de stallingen door om zo sneller te kunnen omkeren.

  Dit met het ironische resultaat dat tegen deze architecten-grijze achtergrond nu semi-permanent rood-witte versperringsborden staan die de intuïtieve routing corrigeren. Overigens zonder succes: een ieder rijdt gewoon langs de borden.

  Het gevolg is dat er binnenkort waarschijnlijk mannetjes in fluorescerend gele hesjes zullen staan om dit te voorkomen.

  Nee, meneer de architect: het gebouw is helaas niet intuïtief. (En over kleur: in de Rotterdamse NS-stalling, is het dankzij het kleurgebruik wat makkelijker om je fiets terug te vinden.)

  En erg kinderachtig dat meneer de architect aan zijn grijze kleur moet vasthouden; in plaats van een gebouw voor de stad te maken, moet hij tot het einde der tijden aan zijn kindje vasthouden.

 11. Utrechtse

  Tja, het blijft toch voornamelijk een fietsenstalling. Als je kunst wil zien, ga je maar naar het Centraal Museum of Catharijne Convent ofzo. 😉

 12. wollie

  prima zo! er is al genoeg agressief kleurgebruik in de openbare ruimte. niks mis met stemmig grijs.

 13. Fred

  Geheel mee eens, anders wordt het erg chaotisch en rommelig.
  Ze kunnen het kale beton wel schilderen, maar dan een effen lichte kleur.

 14. trol

  Erwin…. dit schijnt het dus gewoon te zijn. Onbegrijpelijk, dat dit zo is opgeleverd, of dat dit het plan was. (beide ronduit amateuristisch) De perrons, plafonds etc, zijn gewoon niet af, nooit aangepaskt.
  Neem ook bijvoorbeeld dat hek wat op de weg staat op het grote busstation, wat is dat voor miskleun?
  Overigens hoor ik ook vaak dat niemand weet waarom er lichte vloertegels zijn gebruikt op.o.a. de perrons…die worden nogal snel vies, wat ook zo is. Maar op Amsterdam centraal is er ook een lichte variant gebruikt en daar ziet het er prima uit, kwestie van onderhoud. Er wordt hier werkelijkwaar op alles beknibbeld.

  En tja de architect van de stalling. De stalling ziet er prima uit, lekker zo laten, maar de functionaliteit is toch wel mwa…. En de fractievoorzitter met zijn kleurtjes…ga iets nuttigs doen, er is genoeg te verbeteren in deze stad.!!

 15. Robert

  Wat @Scherpschutter zegt, er zijn toch vast belangrijkere dingen te vinden in Utrecht die de tijd en aandacht van de PVDA vragen dan zich bezighouden met het wel/niet verven van een parkeergarage cq. fietsenstalling. Gênante vertoning.

 16. Marcel

  In de ochtend wakker worden met het blauw van de hemel. Heerlijk. De zon schijnt goudgeel. Het groen steekt prachtig af tegen het blauw. De kleuren in de natuur zijn zo fantastisch om je dag te beginnen.
  Gelukkig fiets je dan een grijze fietsenstalling binnen. Dan weet je weer waarom een architect die ervoor geleerd heeft meestal sjagerijnig is. De hele dag achter je computer tekeningen maken. In het Wilhelmina park gaan zitten in Mei is er voor hem niet bij. Architecten?

 17. Hans

  Probeer die muren maar eens grijs te houden, dat is pas echt een kunst.

 18. Joris

  @Scherpschutter Kleine correctie; het is een van de vertegenwoordigers van het volk, geen dienaar van het volk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).