Nieuw groen dak van rioolgemaal Fuchslaan kan 4000 liter water opnemen | De Utrechtse Internet Courant Nieuw groen dak van rioolgemaal Fuchslaan kan 4000 liter water opnemen | De Utrechtse Internet Courant

Nieuw groen dak van rioolgemaal Fuchslaan kan 4000 liter water opnemen

Nieuw groen dak van rioolgemaal Fuchslaan kan 4000 liter water opnemen
Bron: Gemeente Utrecht
Elke ochtend het laatste nieuws uit Utrecht in de mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief Uw e-mailadres Aanmelden

Het rioolgemaal aan de Professor Leonard Fuchslaan in Tuindorp is het eerste gemaal in Utrecht met een groen dak. Het dak van 90 vierkante meter kan hierdoor per regenbui 4000 liter water opnemen. Dit moet helpen voorkomen dat het riool overstroomt bij hevige regenbuien.

Utrecht heeft 730 rioolgemalen, waarvan zeventien zogeheten hoofdgemalen. Dertien van deze hoofdgemalen hebben een dak. Daken die aan vervanging toe zijn, worden door de gemeente groen gemaakt. Een groen dak heeft een levensduur van zestig jaar en stoot ook veel minder warmte af.

Op het groene dak van het rioolgemaal aan de Professor Leonard Fuchslaan staan vier soorten kruiden en vetplantjes. Voor de toekomst onderzoekt de gemeente ook andere dakbedekking zoals zonnepanelen en een zogenoemd polderdak dat overtollig regenwater opslaat.

“Bij elke aanpassing in de stad, kijken we kritisch hoe we de openbare ruimte klimaatbestendiger kunnen maken”, zegt wethouder Kees Diepeveen. “De toename van extreem weer, zoals hevige neerslag en lange periodes van droogte en hitte vraagt telkens om aanpassingen. Meer groen, ook op daken en gevels, en meer plekken om water op te vangen moeten de nadelige gevolgen van wateroverlast, hitte en droogte tegengaan.”

Gekoppelde berichten

2 Reacties

Reageren
 1. bee

  dat dak houd dat gewicht nooit.
  en wat zal je denken van de vocht en schimmel.

 2. Jeffrie de Groot

  Beste Bee,

  Als de constructie het niet zou houden hadden we het dak nooit zo uitgevoerd.
  Schimmel en vocht, het groen ligt boven op de dakbedekking die het vocht tegenhoud zoals een goed dak behoort te doen.
  U kunt het zien als een tuin boven op een dak dus er zijn geen problemen met schimmel.

  Met vriendelijke groet,

  Jeffrie de Groot,
  Voorman Team Gemalen Gemeente Utrecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).