Groen langs Oude- en Nieuwegracht in Utrecht wordt nog deze winter flink aangepakt Groen langs Oude- en Nieuwegracht in Utrecht wordt nog deze winter flink aangepakt

Groen langs Oude- en Nieuwegracht in Utrecht wordt nog deze winter flink aangepakt

Groen langs Oude- en Nieuwegracht in Utrecht wordt nog deze winter flink aangepakt
Archiefbeeld Oudegracht.
Het groen langs met de Oude- en Nieuwegracht wordt de komende tijd flink aangepakt. Zo komen er 17 nieuwe bomen, worden er een aantal exemplaren gekapt en ook verdwijnen er een paar stronken. Eén boom, die nu nog te dicht op een andere boom staat, wordt verplaatst.

Het groen langs met de Oude- en Nieuwegracht wordt de komende tijd flink aangepakt. Zo komen er 17 nieuwe bomen, worden er een aantal exemplaren gekapt en ook verdwijnen er een paar stronken. Eén boom, die nu nog te dicht op een andere boom staat, wordt verplaatst.

“Al eeuwenlang zijn er bomen op de werven”, schrijft de gemeente Utrecht. “Ze slaan regenwater op en zorgen voor schaduw en verkoeling. We willen de bomen op de werven zoveel mogelijk behouden. Helaas lukt dit niet altijd, deze boom kappen we dan. Voor elke boom die we kappen, planten we ook een boom terug in het wervengebied.”

Voor het einde van maart wil de gemeente in totaal 17 nieuwe bomen langs de werven planten. Verreweg het merendeel, namelijk 15 stuks, komt langs de Oudegracht en twee bomen worden op de werven van de Nieuwegracht geplant. “We planten verschillende soorten bomen, die passen bij de beperkte ruimte op de werf. Zo zorgen we voor een gezond en afwisselend bomenbestand.”

Zaailing

Op verschillende plekken langs de Oude- en Nieuwegracht worden de komende tijd ook boomstronken verwijderd. Het gaat in totaal om zeven overblijfsels van oude bomen. Langs de Oudegracht worden daarnaast ook nog eens twee zieke bomen, een beschadigde boom, een zaailing die door de bloempot heen is gegroeid en een boom die niet door gemeente is geplant weggehaald. Op de werven van de Nieuwegracht wordt een dode boom verwijderd.

Tot slot wordt tussen de Gaardbrug en Hamburgerbrug één boom verplaatst. Deze staat momenteel te dicht bij een andere boom en krijgt een plekje iets verderop, tussen dezelfde bruggen.

24 Reacties

Reageren
  1. Sj

    De gemeente verkoopt nepnieuws. Het is onzin dat er al eeuwenlang bomen op de werven stonden. Dat zou bijzonder onhandig geweest zijn.

  2. Abe

    ‘Eén boom, die nu nog te dicht op een andere boom staat, wordt verplaatst.’

    Ter herinnering, quote van de gemeente uit een eerder DUIC artikel:
    ‘De gemeente liet in de vergunning en aan de gemeenteraad weten dat 13 bomen verplaatst gaan worden. Alleen tijdens de zitting bleek dat die mogelijk ook gewoon gekapt gaan worden… Volgens de gemeente mag dit omdat ‘verplanten’ niet voorkomt in de wet. Dus als er verplanten staat in de vergunning mag er op basis van die vergunning ook gekapt worden. ‘

    https://www.duic.nl/algemeen/gemeente-utrecht-wil-meer-dan-honderd-bomen-kappen-voor-herinrichting-weg-rechter-veegt-vergunning-van-tafel/

  3. Katja

    “Eén boom, die nu nog te dicht op een andere boom staat, wordt verplaatst.”.
    Zie je wel, het kán ! Kap met kappen.

  4. Barend

    Dit is mooi nieuws, maar toch ook weer niet.
    Voor de renovatie van de grachten begon, is er een bomenvisie opgesteld. Die schrijft voor dat na afronding van de renovatie op de Nieuwegracht een plantafstand van 7 m tussen de bomen moet worden aangehouden.
    Aan de westkant van de gracht tussen Quintijnsbrug en Magdalenbrug is de afstand meer dan dubbel zo veel. Daar zijn veel te weinig bomen teruggeplant. En ook elders op de werf zijn er nogal wat plekken waar de gaten niet zijn opgevuld en het 7m-ritme is verstoord.
    Dit bericht heeft betrekking op slechts twee bomen, die dit probleem niet oplossen. Nog heel wat te doen dus.

  5. Baliekluiver

    Sprietjes planten is geen compensatie!

  6. Diederik

    Inmiddels word ik een beetje bang als de gemeente zich met de bomen bezig gaat houden: https://www.duic.nl/algemeen/nieuw-besluit-nieuwe-rechtszaak-bomenkap-europalaan-utrecht-blijft-gemoederen-bezighouden/

  7. Johan

    Dan hoop ik dat nu ook langs de singels de herplant eens wordt opgepakt. Daar zijn de afgelopen jaren nogal wat bomen gekapt en omgewaaid waarvoor niets is teruggekomen.

  8. Joris

    Bomen in de stad zijn erg belangrijk, maar op deze plek horen ze gewoon niet! Niet alleen vanuit historisch perspectief, maar ook praktisch niet. De wortels tasten de werven aan.
    DIT IS NIET DE EFTELING!

  9. Kees Truijens

    Altijd verwarring zaaien met onduidelijke verwoordingen. Nooit de toezeggingen correct realiseren. Steeds sprietjes op de plaats van volwassen bomen. Moedeloos word je ervan.

  10. Edward

    “Een boom, die niet door de gemeente is geplant, wordt weggehaald”.
    Dit is weer typerend voor het beleid, de boom wordt weggehaald, niet omdat hij ziek is of gevaar oplevert, nee, omdat hij niet door de gemeente is geplant. Tot zo ver het respect voor de natuur ….

  11. Wim

    @ Joris

    Wat klets jij weer uit je nek man. Hoezo horen ze daar niet vanuit historisch perspectief: “Al eeuwenlang zijn er bomen op de werven”. Punt.

  12. Wim

    Kap die zooi gewoon om en zet er nieuwe boo.pjes om zodat je de grachten weer kan zien, en waarom moet hier weer over gezeurd worden in de gemeenteraad hebben ze geen belangrijker dingen te doen.

  13. JR

    En jawel, daar komen de roeptoeters weer aangemarcheerd die, zonder enig historisch besef, roepen dat bomen niet op de werven horen.
    @ Joris: bomen op de werven zijn van alle tijden en bepalen mede de monumentale waarde van dit erfgoed.

  14. Wim

    @ Wim

    Over gezeurd in de gemeenteraad?
    Leg eens uit, waar lees je dat?
    En verder: tsja.

  15. Boogschutter

    Wie de moeite neemt om het artikel wat boven de merendeels slordige en zurige reacties staat (m.u.v. die van met name Barend) zal niet anders kunnen dan concluderen dat de Gemeente Utrecht zijn / haar best doet om zorgvuldig met het bomenbestand langs de grachten van onze stad om te gaan.

  16. Roderick de Blyer

    @sj dat is geen nepnieuws. Kijk maar eens op oude tekeningen en prenten. Alleen rond 1700 heeft men een tijd lang bomen gekapt, omdat de hooghe heeren en dames bij elkaar naer binnen wilde kycken… de kades hebben volgestaan vroeger liet men bomen staan omdat het voor schaduw zorgde tijdens het werken aan de kade’s. men had toen niet de luxe van nu. Airconditioning etc. En gezien er in die tijd ook al zulke hete zomers waren en maanden geen regen viel zo blijkt uit oude geschriften “de mossen vielen van het dak” letterlijk mos dus en geen mus van de droogte en er was watersnood (tekort) zo stond er geschreven vanwege ‘aenhoudende hitte, maendenlangh” ….. was er toen blijkbaar ook al sprake van een broeikaseffect waarvoor deze bomen hoognodig waren voor de werklui. dus JA er stonden wel bomen en JA later zijn e een halve eeuw gekapt geweest. maar weer teruggekomen.

  17. de Roeptoeter

    Ik neem aan dat eerst alles gekapt wordt en er daarna een commissie komt om te kijken waar op welke tijd een bepaald soort boom teruggeplaatst gaat worden?

    Tijdbestek van 5 jaar voor het besluit en 5 jaar voor de uitvoering.
    Zo een beetje in de richting? Of zijn de bomen op de Neude en Singels alweer terug?
    Want dan hou ik mijn sarcasme voor me. 🙂

  18. Koel Hoofd

    http://www.hetutrechtsarchief.nl
    Heeft een schat aan beeldmateriaal van het Utrechts verleden.
    Er waren paar eeuwen geleden ook bomen aan de Oudegracht, is beeldmateriaal genoeg van. Maar het waren er niet echt veel en zeker niet overal en al helemaal niet volgens een 7m plan.
    Waar wordt gewerkt staan bomen namelijk in de weg want die schepen moeten wel voor de deur van de werfkelders kunnen worden geladen en gelost.

    Maar door de eeuwen heen is er wel een duidelijk bomenpatroon herkenbaar: bomen zijn jong, bomen worden groot, en dan zijn ze een tijd weer weg voordat er weer een nieuwe boom ergens op een tekening verschijnt.

  19. Wim

    Ah, daar hebben we KH ook weer, onze zelfverklaard archivaris die altijd nét niet de spijker op de kop slaat, omdat hij telkens het verkeerde laatje opentrekt. Die 7m plantafstand gaat niet over de Oudegracht maar over de Nieuwegracht, mijn beste.
    Neem eens kennis van bijgaand document, onder meer pagina 16, 18, 21 en dan 34 en 35. De Nieuwegracht is van oudsher (vanaf midden 17e eeuw!!) een statige lindenlaan met een dichte boomafstand van 7m (pagina 16) Het beleid was dat deze situatie hersteld zou worden(pagina 34). Dat is helaas niet gerealiseerd.

    https://utrecht.bestuurlijkeinformatie.nl/Document/View/f80c3c6f-5c75-49ed-a811-1d402d1ca1ff

  20. Barend

    @ Koel Hoofd

    Die 7m afstand gaat over de Nieuwegracht.
    Uit ‘Bomenvisie Utrechtse werven’:
    Historie
    – vanaf 1659 een verordening van het stadsbestuur tot een nette rij lindebomen
    – plantafstand was klein, ca. 7 meter
    Streefbeeld
    – Het streefbeeld voor de Nieuwegracht kent een gelijke plantafstand van 7m. Dit is erg dicht maar dit is de afstand waarop deze historische bomenlaannis ontworpen en daarmee een belangrijk historisch gegeven.

  21. Nina

    Stop met geld uitgeven dat er niet is, gemeente Utrecht. Onderhoud is prima, maar nieuwe bomen kopen we pas weer als er geld is. Herplanten kost een vermogen en dat is er nu niet.

    Eerst de begroting op orde door te bezuinigen. Dan de belastingen flink verlagen, want de inwoners kunnen het niet meer betalen.

  22. Zucht

    Pffff. Ja Nina

  23. Malle Aggie

    In het bos staan alle bomen dicht bij elkaar, wat is het probleem?

  24. Nina

    @ Zucht
    Jij woont niet in de gemeente Utrecht of hebt een geldboom in je tuin staan? Dit moet nl. allemaal opgehoest worden door de inwoners.

    Dat heel Utrecht betaald parkeren wordt, is een vast gegeven. De inkomsten (en de jaarlijkse verhogingen) zijn alvast ingeprijsd in de begroting voor de komende jaren door het college.

    Het lijkt bijna niemand wat te interesseren, vreemd genoeg.
    Allemaal aan de bedelstaf dan maar? 🎉

    We wachten de brief met de gemeentelijke belastingen wel even af. Kijken of het dan nog steeds geen probleem is. Zucht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).