Groene gevel aan het Vredenburg in Utrecht wordt gedemonteerd Groene gevel aan het Vredenburg in Utrecht wordt gedemonteerd

Groene gevel aan het Vredenburg in Utrecht wordt gedemonteerd

Groene gevel aan het Vredenburg in Utrecht wordt gedemonteerd
De bekende groene gevel aan het Vredenburg in Utrecht moet er nu toch echt aan geloven; maandagochtend zijn werklui begonnen met het verwijderen van de platen. Wie de hoop had dat daarachter nog de historische gevel zat, lijkt bedrogen uit te komen.

De bekende groene gevel aan het Vredenburg in Utrecht moet er nu toch echt aan geloven; maandagochtend zijn werklui begonnen met het verwijderen van de platen. Wie de hoop had dat daarachter nog de historische gevel zat, lijkt bedrogen uit te komen.

De groene gevel aan het Vredenburgplein wordt niet vaak omschreven vanwege zijn mooiheid. Regelmatig als DUIC een foto publiceert met dit pand erop dan volgen de negatieve reacties. Maar de gevel ondergaat de komende tijd een metamorfose.

Recent is een sloopvergunning aangevraagd voor de gevel van Vredenburg 4. Perry Sport verhuisde in 2018 naar de overkant waarna er verschillende zaken in het pand hebben gezeten. Als laatste sloot enkele maanden geleden de Vintage Department Store er de deuren. Nu blijkt dat kledingwinkel Pull & Bear zich er wil vestigen. De winkel wordt vanbinnen opnieuw ingericht en verder blijkt dat de gevel dus een transformatie wacht.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Uit tekeningen van de architect blijkt dat er rood/bruin metselwerk op de gevel komt, met kozijnen en ramen afgewerkt met graniet. Eerder beschreven we hier al de huidige, en historische, gevel van Vredenburg 4.

Maandagochtend zijn ze begonnen met het verwijderen van de groene platen. Eén voor één worden ze naar beneden gehaald. Hoewel het bij de eerste rij leek dat de authentieke bakstenen nog bewaard waren gebleven, bleek na de volgende rij groene platen dat er ook veel betonblokken achter de groene platen zitten.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. BdV

  De platen worden verloot onder de Duic-reageerders.

 2. Katja

  Bekende groene gevel ? Beruchte groene gevel.

 3. buurtbewoner

  rij ff door naar de intersport aub

 4. G.H.

  @BdV
  Tegen betaling is het daarnaast mogelijk om een gewonnen plaat te laten graveren, met een reaguursel naar keuze van uw favoriete mede-Duic-reaguurder.

 5. bureaulesswatts

  nu nog de ontsierende zonnepanelen overal , waarbij de welstandscommissie buiten spel werd gezet.

 6. Marcel 59

  Tja, in het moderne slopen is de sloopkogel nog maar zelden te zien. De huidige regels gaan veel meer uit van demontage en hergebruik van materialen. Ra ra, waar gaan we deze groene platen terug zien?

 7. Herman

  Hopelijk die andere gevel ook.
  En dan voortaan heel goed opletten waar je vergunning voor geeft.

 8. Massegast

  De uitdrukking ‘een bord voor je kop hebben’ wordt verUtrechtst in ‘een groene plaat voor je kop hebben’.

 9. Hetty

  Zo blij, dat de platen dankzij de voorzichtige demontage gerecycled kunnen worden. Op een modern kantoorpand aan de rand van de stad zullen ze ongetwijfeld goed staan. Marcel 59, groot gelijk, en gelukkig maar. Toen in de vorige eeuw dat prachtige ronde pand van Hartchirurgie op het oude AZU-terrein aan de Catharijnesingel genadeloos in elkaar werd geramd, heb ik heel wat traantjes gelaten. Als dat zou zijn gebeurd volgens de huidige methoden, zou ik er meer vrede mee hebben kunnen hebben.

 10. W

  @Massegast: da jochie hep zo’n groene gevel voor z’n kop, daje de Domtoren nog niet ken zien

 11. wollie

  zonde die platen waren nog prima

 12. W

  Toppunt van lelijkheid!

 13. thomasje

  Jammer hoor dat er nog meer groen uit de stad verdwijnt.

 14. Baliekluiver

  Een gemeente die zijn zaakjes op orde heeft kan makkelijk achterhalen wie verantwoordelijk is voor de verminking van deze gevel. Maar wellicht was het gewoon een ambtenaar die hier een vergunning voor heeft afgegeven…?

 15. jan

  Dit is eigenlijk een goednieuws artikel
  Niemand gaat het missen

 16. BdV

  De zwarte betonblokken die achter de platen zitten zijn echter geen hele grote verbetering. Het is gelukkig niet ver van de DUIC main office, dus hopelijk krijgen we binnenkort een update, waarbij te zien is dat deze betonblokken ook meteen worden verwijderd.

 17. Henry

  Kijkende naar de foto van de oude situatie in het vorige artikel, zie ik dat de oude gevel ongeveer halverwege de groene gevel stopt. Of er nog iets van de oude gevel over is zal pas blijken na demontage van de onderste platen. Graag een update DUIC 🙂

 18. Victor

  @ Baliekluiver: Ik denk dat dit meer een taak is voor het Utrechts Archief dan voor de gemeente. De verbouwing vond plaats in 1972, dus ik vrees dat de eindverantwoordelijke al lang en breed op het kerkhof ligt…

 19. Herman

  Zonet even langsgelopen. Gevel is nu zwart gemeleerde betonblokken.
  Niet echt mooi, maar toch minder lelijk dan die groene gevel.
  Hopelijk maken ze er wat moois van.

 20. Utrechtse Jantje

  Hij is leuk @thomasje ….We gaan het misschien nog zien @ Marcel 59…….

 21. VincentZ

  De sloop geschiedde vijftig jaar geleden, de vergunning is vijftig jaar geleden afgegeven, het plan is vijftig jaar geleden onder de Welstandscommissie gekomen. Vijftig jaar toen sloop van huizen en het dempen van grachten nog de normaalste zaak was maar gelukkig tot een keerpunt kwam tijdens de Nieuwmarkt rellen in Amsterdam. Bekijk daar maar de foto’s van en zie hoe men in die tijd omsprong met de binnensteden.Hoe potsierlijk is het om de huidige gemeenteraad, Welstandscommissie of ambtenaren verantwoordelijk te houden voor het groene bouwwerk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).