GroenLinks, ChristenUnie en PvdA willen voedselpas voor Utrechters met laag inkomen GroenLinks, ChristenUnie en PvdA willen voedselpas voor Utrechters met laag inkomen

GroenLinks, ChristenUnie en PvdA willen voedselpas voor Utrechters met laag inkomen

GroenLinks, ChristenUnie en PvdA willen voedselpas voor Utrechters met laag inkomen
De Utrechtse fracties van GroenLinks, ChristenUnie en PvdA willen dat er een voedselpas komt voor Utrechters met een laag inkomen. Met zo’n pas zouden inwoners met weinig geld levensmiddelen kunnen kopen bij de supermarkt of op de markt.

De Utrechtse fracties van GroenLinks, ChristenUnie en PvdA willen dat er een voedselpas komt voor Utrechters met een laag inkomen. Met zo’n pas zouden inwoners met weinig geld levensmiddelen kunnen kopen bij de supermarkt of op de markt.

Binnenkort begint in Rotterdam een pilot, waarbij 120 gezinnen die weinig te besteden hebben een pinpas krijgen met ‘geoormerkt’ geld voor levensmiddelen. De Utrechtse fracties vinden die pilot een mooie aanleiding om te laten onderzoeken of dit voor Utrecht ook een goed idee is.

GroenLinks, ChristenUnie en PvdA vragen het college donderdag om te onderzoeken of ook in Utrecht animo is voor een voedselpas. Mensen die weinig te besteden hebben, hebben recht op een pakket van de voedselbank, maar dat is volgens fractievoorzitter van GroenLinks Julia Kleinrensink niet altijd een uitkomst.

Zelf kiezen

“We zijn erg blij met de voedselbanken”, zegt Kleinrensink, “maar we zien ook dat het ophalen van een pakket voor sommige mensen een behoorlijke drempel is. Mensen willen het liefst zelf hun eten kunnen uitzoeken. De inhoud van een voedselpakket sluit niet altijd aan op iemands dieet of voorkeuren.”

De voedselpas zou mensen de mogelijkheid geven zelf in de supermarkt hun producten te kiezen. “Daarmee draag je bij aan hun eigenwaarde. Bovendien kunnen mensen producten kiezen die aansluiten bij hun eetwensen”, aldus Kleinrensink.

Voedselbankplus

De partijen wijzen ook op de Voedselbankplus, die in Leidsche Rijn dit jaar hun ‘sociale winkel’ opende. Mensen die in aanmerking komen voor de voedselbank kunnen daar met een puntensysteem zelf kiezen welke producten ze in hun pakket willen. 

“Wat mij betreft kijken we of we dat verder uit kunnen bouwen met een voedselpas, natuurlijk in gesprek met de Voedselbank en met de mensen die daar gebruik van maken”, zegt Kleinrensink.

13 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Een nieuw diepte punt voor Nederland.
    Dat voedselbanken noodzakelijk zijn in ons rijke landje is al regelrechte een schande. Deze voedselpas is net zo erg want het onderliggende probleem wordt niet opgelost. Dat wordt al sinds eind jaren negentig niet opgelost en deze partijen laten dat in Den Haag lekker voortetteren.

  2. Hans

    Dat klinkt allemaal aardig en sociaal op ‘t eerste gehoor. Maar het is een stigmatiserend middel wat bovenal de oorzaken van het armoedeprobleem niet aanpakt. Koel Hoofd heeft helemaal gelijk.
    Wat wel helpt is een structurele verhoging van uitkeringen en minimumloon van tenminste € 200,- netto en het verlagen / bevriezen van de huren. Dat zet zoden aan de dijk. Wat er met de meest recente exorbitante verhoging van de energieprijs gebeuren moet is ook een hot item. Isoleer als de wiedeweerga al sociale huurwoningen en geef iedereen die daar woont een paar vouchers waarmee ze zonnepanelen kunnen aanschaffen. Doekjes voor het bloeden helpen niet.

  3. John

    Wanneer gaan we nu eens snappen dat we veel beter kooklessen kunnen geven in het gezond en in het seizoen koken. Eten is niet duur en ook voor minima betaalbaar als je kookt met verse lokale producten en daarbij de seizoenen volgt.
    Geen pakjes, geen exotische ingrediënten, helemaal geen hello-fresh maar wel een beetje minder vlees. En ja, soms eet je in een week een paar keer hetzelfde, maar wel lekker en gezond. Voedselbanken spannen het paard achter de wagen en zijn symptomen van een failliete aanpak. Daarnaast maken ze mensen alleen maar afhankelijker van hulp. Laten die goedbedoelende vrijwilligers eens met de bezoekers de keuken in gaan en ze echt helpen.

  4. JdV

    Toch wel in combibatie met een QR code die vaccinatiebewijs is. En een verklaring van de verzekeraar dat geen sigaretten of alcohol worden gebruikt? Het moet namelijk wel extra betuttelend zijn.

  5. Koel Hoofd

    @Hans, dank voor support
    Maar het probleem is een meerkoppig monster met meerdere tentakels in roots in het politiek economisch denken in WW2.
    Daarnaast heeft Den Haag sinds zeker de jaren negentig (a.g.v. kabinet Den Uyl jaren zeventig) allerlei commissies en inspraak NGO belangenbehartigers (al dan niet gesubsidieerd door overheid) voor bescherming van het “lagere volk” TEGEN de overheid. En NIET EEN heeft sinds 1995 de moeite gedaan om de positie van de lagere sociaal economische klassen te behouden of verbeteren.
    …In tegendeel, ze hebben allemaal moedwillig bijgedragen aan het in de steek laten van de lagere sociaal economische groepen…

  6. Bromsnor

    Bromsnor aan Koel Hoofd, Decennia van neo-liberaal beleid hebben een groot deel van de bevolking buitenspel gezet. Ben je arm, dan blijf je arm. Niet iedereen kan zichzelf redden.

    Bromsnor aan John, u gaat voorbij aan het feit dat verse groenten vele malen duurder zijn dan voorverpakte rommel uit de supermarkt met veel suiker.

    Bromsnor vind de pas een goed idee. Minder stigmatiserend, meer keus bij de consument en gewoon klandizie voor de supermarkt.

  7. Geenstijl@Utrecht 🤔

    Het is een goed idee, dus waarom zoveel kritiek op dit fantastische plan.

  8. Hans

    Bij nader inzien, alle reacties lezend, vind ik dat er zeker ook goede kanten aan de idee van een ‘voedselpas’ zitten. De intentie om te helpen is daar een van. Sluit mij aan bij Bromsnor en Koelhoofd in deze. Blijf daarbij van mening dat de voedselpas symptoombestrijdend werkt en het probleem van structurele armoede in Nederland niet oplost. Dat laatste is een kwestie van politieke onwil en de machtsfactor van de heersende klasse die financiële kracht aanwendt om zichzelf te bevoordelen t.o.v. grote groepen kansarmen. Wellicht valt stigmatisering mee indien de klant discreet bij de zelfscankassa kan afrekenen?

  9. Pee

    Maar dan moet je natuurlijk wel gevaccineerd zijn anders krijg je niets.

  10. Wim Vreeswijk

    Men kan in Den Haag beter de gasprijs betaalbaar maken via vrijstelling van belastingen zodat het besteedbaar inkomen substantieel hoger wordt en er geen of minder een beroep gedaan wordt op het bedelen met de voedselpas..

  11. RABE

    John, jij zegt het duidelijk. Kooklessen en seizoensproducten. Zelf koop ik vaak groente en vlees dat in de aanbieding is. Dan eet je gevarieerd en hoeft het niet duur te zijn. Regelmatig zijn ook conserven in de aanbieding en daar is ook niks mis mee. Bij grootverpakking (snijbonen 400 gram) eet ik 2 dagen hetzelfde.
    Wat ook lekker is zijn gedroogde witte bonen, want daar kun je goed mee combineren, met tomaat en uien en spekjes.
    Ik zeg eet smakelijk voor weinig geld.

  12. RABE

    Misschien is een lespakket voor school een optie.
    Leer kinderen wat de groentewinkel te bieden heeft.
    Jong geleerd……..

  13. GBrie

    en probeer mensen te bewegen om van hun tegeltuinen voedseltuinen te maken. Bonen en erwten groeien makkelijk, ook op een balkon. met een zakje zaden kun je zat kweken. pluksla groeit razendsnel en dat geldt ook voor kool, wortel en biet en tomaat. Kinderen vinden het ook leuk om groente te zien groeien. Misschien iets om ook uit te delen, zakjes zaad.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).