GroenLinks, D66 en Student & Starter willen gratis tampons en maandverband bij Utrechtse voedselbanken en scholen | De Utrechtse Internet Courant GroenLinks, D66 en Student & Starter willen gratis tampons en maandverband bij Utrechtse voedselbanken en scholen | De Utrechtse Internet Courant

GroenLinks, D66 en Student & Starter willen gratis tampons en maandverband bij Utrechtse voedselbanken en scholen

GroenLinks, D66 en Student & Starter willen gratis tampons en maandverband bij Utrechtse voedselbanken en scholen
De politieke partijen GroenLinks, D66 en Student & Starter zouden graag zien dat tampons en maandverband te krijgen zijn bij de voedselbanken en scholen in Utrecht. Het is een van de oplossingen waar de gemeente naar zou moeten kijken om menstruatie-armoede tegen te gaan.

De politieke partijen GroenLinks, D66 en Student & Starter zouden graag zien dat tampons en maandverband te krijgen zijn bij de voedselbanken en scholen in Utrecht. Het is een van de oplossingen waar de gemeente naar zou moeten kijken om menstruatie-armoede tegen te gaan.

Ziekmelden, het gebruik van WC-papier als vervanging of het opnieuw gebruiken van tampons of maandverband. Deze week werd bekend dat één op de tien vrouwen in Nederland wel eens problemen heeft om aan maandverband of tampons te komen vanwege te weinig geld.

GroenLinks vindt dat iedere vrouw hier recht op heeft en vraagt samen met D66 en Student & Starter de gemeente Utrecht op zoek te gaan naar oplossingen.

‘Schrijnend’

Uit onderzoek blijkt dat menstruatiearmoede met name voorkomt bij klanten van de voedselbank, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden. GroenLinks raadslid Julia Kleinrensink: “Het is heel schrijnend wanneer vrouwen te weinig geld hebben om maandverband of tampons te kopen en hier door schaamte niet om durven te vragen.”

Het probleem zorgt niet alleen voor ongemak: “Naast ongemak zitten er gezondheidsrisico’s aan en kan het ervoor zorgen dat ze school- of werkdagen missen. GroenLinks vindt de gezondheid van deze vrouwen belangrijk en dat zij volwaardig mee te kunnen doen in onze samenleving.”

Gratis verstrekken

Naast het bestrijden van armoede en een landelijke aanpak ziet Kleinrensink een aantal mogelijkheden voor de gemeente: “Tampons en maandverband zouden bijvoorbeeld gratis verstrekt kunnen worden bij de voedselbank en de nachtopvang voor dak- en thuislozen. Of bij scholen en bibliotheken. Daarnaast kan de gemeente in gesprek gaan met zorgverzekeraars over de vergoedingen.”

De drie politieke partijen vragen het gemeentebestuur naar hun plannen om dit probleem aan te pakken en leggen daarbij een aantal opties voor.

 

23 Reacties

Reageren
 1. Henk

  Stoppen met die overdreven groene agenda waar deze partijen zo’n voorstander van zijn. Kan de belasting naar beneden en kunnen mensen weer alle daagse dingen kopen.

 2. Erwin

  Ook graag gratis condooms, scheermesjes en scheerschuim!

 3. Adje

  Hi Erwin, gratis condooms kan ik in komen, omdat ook die raken aan volksgezondheid. Ik ben benieuwd, wat is uw idee om scheerspullen gratis te verstrekken?

 4. peter R.

  Begrijp dit niet zo goed. Bij het Kruidvat 32 tampons € 1,19 en 12 stuks maandverband € 1,09.

 5. Koel Hoofd

  Bij voedselbanken en opvang prima, die mensen zijn arm.
  Maar hoezo ook bij scholen en bibliotheken? Wat mis ik hier?
  Zijn Utrechtse meisjes en geimporteerde studenten uitde provincie niet slim genoeg om zelf te bedenken dat ze iets mee moeten nemen?

 6. Yoshua

  Waarom kunnen ze niet een soort registratie van armen maken en dat die dan met het tonen van hun ID maandelijks een paar doosjes tampons/maandverband natuurlijk ook tandpasta en shampoo kunnen afhalen bij een drogist naar keuze.
  Of een soort hygiëne toeslag van € 70.- per maand invoeren.
  Alleen benadelen wij dan de ongedocumenteerden die volgens het systeem geen recht hebben op toeslagen, misschien eens beginnen om iedereen die dat wil een verblijfsvergunning te verstrekken.
  Wanneer je geen centjes hebt voor maandverband/tampons dan heb je ook geen centjes voor tandpasta,shampoo, make-up , kapper en nagelstudio.
  Het is al erg genoeg dat je door het maken van schulden bijna niets leuks meer kan doen.

 7. MJPD

  “Menstruatie-armoede”, dat moet toch wel het 2010 woord gaan worden. En dat moet gesubsidieerd gaan worden? Een soort doekje voor het bloeden dus… 🙂

  Misschien is financiele voorlichting beter. En zoals Peter R. al aangeeft, over welke kosten hebben we het hier? Worden binnenkort ook de Spotify en Netflix abbo’s vergoed? De Millennials worden veel te veel gepampered.

 8. Najazeg

  Bizar voorstel en tevens discriminerend. 90% van de daklozen is immers mannelijk. Een doosje tampons kost trouwens maar 90 cent bij de lidl. Maar wel enigzins te verwachten als je bedenkt dat 70 % van de GL stemmers vrouwmens is. Doe er dan ook scheermesjes bij voor de heren?

 9. Justin

  Wat een hersendode reacties hier weer zeg. Alsof scheermesjes net zo belangrijk zijn als maandverband. Trek je kop uit je kont, man.

 10. Harry

  Mogen ze ook gelijk beginnen met het oplossen van de Energiearmoede in Utrecht!
  Al 650.000 mensen in Nederland kunnen hun energierekening namelijk niet meer betalen, trend sterk stijgend.

 11. Cico

  Wat een seksisme en onbegrip wederom. Nee, wij mannen zijn het slachtoffer hier! smh

 12. WvR

  @Adje:
  Een ongeschoren uiterlijk bemoeilijkt het instappen of voortgang in de arbeidsmarkt. Dit werpt een barriere op voor de ongeschorenen, met als gevolg dat het inkomen van een ongeschoren huishouden op een onaanvaardbaar laag niveau komt te liggen, waardoor er door diverse leden van dit huishouden potentieel aanspraak gemaakt moet worden op gratis maandverband en tampons.

  Zo moeilijk is het toch niet?
  De overheid is er om alles voor iedereen te betalen.

 13. Ik_ihe

  @MJPD

  OK, Boomer.

 14. Wouter

  Wat Justin zegt. Als je denkt dat maandverband voor vrouwen iets is als Spotify of Netflix (laat staan iets alleen voor millennials 😂) is of als je denkt dat armoede te maken heeft met de stukprijs van één artikel dan leef je wel een beetje op een andere planeet.

  Het aanbieden van dergelijke basishygièneproducten lijkt mij mooi passen bij de voedselbank. En goed om daarbij aan te sturen op en te helpen bij financiële zelfredzaamheid. Dat kan prima allebei: voedselbank voor de korte(re) termijn en uiteindelijk weer, met hulp waar nodig, op eigen benen leren staan.

 15. Linlin

  Fijn hoor, die bemoeizucht en zogenaamd goede raad van de reaguurders hier. Ach, ach, ach, wat weet men het toch allemaal goed.
  Ik ben blij met de voedselbank, en hoewel ik geen maandverband meer nodig heb (leeftijd), ben ik blij met dit initiatief. En nee, ik heb GEEN behoefte aan aansturing op mijn financiële zelfredzaamheid. Ik heb gewoon een salaris en budgetteren kan ik prima zelf.
  De onwetendheid en domheid van mensen die wel voldoende geld hebben om de maand door te komen, is werkelijk stuitend.

 16. Miep

  Bizar dat dit in Nederland speelt. Prima om dit gratis te verstrekken, maar, beste politici, zullen we dan menstruatiecups en wasbaar maandverband doen in plaats van meer afval en meer plastic stimuleren?
  Bij voorbaat dank.

 17. Cupje

  Prima plan, maar zoals Miep zegt: verstrek dan een menstruatiecup en evt. wasbaar maandverband. (Zo’n cup zouden álle vrouwen eens moeten proberen.)

  Voor alle mannen die zich gediscrimineerd voelen omdat ze hun scheerspullen zelf moeten betalen: ongeschoren kun je prima naar school of naar je werk, maar probeer dat maar eens zonder opvangmethode wanneer je ongesteld bent. Het gevolg van geen geld hebben voor tampons of maandverband is dat meiden niet naar school gaan, met alle gevolgen van dien.

  Eigenlijk moeten we een structurele oplossing vinden en zou het weggeven van menstruatieproducten, net zoals de hele voedselbank, overbodig moeten zijn! In een “rijke” samenleving als de onze zou iedereen zélf rond moeten kunnen komen, al of niet met hulp van de overheid.

 18. Scherpschutter

  @Cupje 12:24

  Er bestaat niet zoiets als hulp van een overheid. Een overheid produceert niets en onderneemt geen enkele (morele) economische activiteit om aan eigen financiele middelen te komen. Het enige dat een overheid doet is afpakken van A om aan B te geven, terwijl C (ambtenaar) een fikse som geld voor vraagt voor deze ‘dienst’. In dit geval is het extra gruwelijk, want het is nota bene ambtenaar C die voorstelt nog meer van A te stelen, zodat C extra ‘gratis’ cadeautjes kan uitdelen aan B, waar B de stemmers van C zijn…

  Een overheid die geld afpakt van A om voor B maandverband te kopen is moreel ronduit verderfelijk en het zou u sieren als u het mechanisme benoemt voor wat ze is: u wilt een stuk van de buit die van goudeerlijke burgers wordt afgepakt uitdelen aan anderen, waar u helemaal niet over het geld van anderen gaat…Ik stel voor dat u van anderman’s portemonnaie afblijft.

 19. Hans Oost

  Hebben ze niets beters te doen. Doe ze in het basispakket van de ziekenzorgverzekering.

 20. VincentDV

  @Scherpschutter: Vooralsnog groeit de kloof tussen arm en rijk. En waar komt het geld vandaan dat de rijken rijker maakt?

  Om jouw verhaaltje even aan te vullen:
  A pakt het geld van B af. B stemt op C zodat C wat geld van A kan terugpakken om aan B te geven. Helaas lukt dit in onvoldoende mate waardoor A steeds rijker wordt ten koste van B. Ondertussen leunt A achterover in zijn directiestoel die hem is toegewezen door zijn fijne maatjes terwijl B keihard werkt om een minimumloontje binnen te harken. En als het even niet meezit, dan gooit A een paar B’s op straat zodat ze afhankelijk worden van voedselbanken. En als B dan klaagt dat het niet eerlijk is, zegt A dat je best een euro over hebt voor tampons.

  Een stuitende vaststelling: hoe meer geld mensen hebben, hoe meer ze het contact met de realiteit verliezen. Armoe bestaat en dan draai je niet elke euro tien keer om dat doe je met elke stuiver.
  Overigens geloof ik niet dat Scherpschutter een A’tje is, waarschijnlijker is het gewoon een arme sloeber die door haat en nijd wordt verteerd en de schuld van zijn onfortuin bij de mensen die juist voor hem opkomen legt.

 21. Scherpschutter

  @VincentDV

  Ik heb er geen enkele moeite mee dat er een kloof tussen arm en rijk bestaat, noch heb ik er enige moeite mee dat die kloof groeit. Waar ik moeite mee heb is dat luie dubbeltjes zich (opgehitst door vetbetaalde nietsnutten genaamd politici) de levensstijl van kwartjes denken kunnen aan te meten door als de schaameloze parasieten die het zijn van guldens en rijksdaalders te stelen…

  Voor de rest staat er niets concreets in uw reeds tot verveling aan toe lege linkse langspeelplaat.

 22. VincentDV

  Haha Scherpschutter, politici die opkomen voor minderbedeelden zijn vetbetaalde niksnutten maar de mensen die écht niks doen, de absurd rijke grootkapitalisten die die op hun luie gat onder een palmboom een glaasje champagne drinken terwijl ze op hun smartphone kijken hoe hun geld vanzelf groeit, zijn arme slachtoffers? U maakt een grapje?

  De realiteit: een raadslid in Utrecht krijgt een totaal aan vergoedingen van 2600 euro per maand en daar moeten ze hard voor werken. Ze worden niet vet betaald en dat u ze ‘niksnutten’ vindt, komt slechts voort uit het feit dat u hun werk niet op prijs stelt. Het ‘zijn’ geen niksnutten, het zijn mensen die een wat meer menselijke, empathische en sociale kijk op de maatschappij hebben dan u. U heeft het recht om asociaal te zijn maar verwacht niet dat iedereen er zo over denkt.

  En dat laatste lijkt een beetje uw probleem te zijn. De woede en nijd die spreekt uit uw reacties, laten zien dat iedereen die het niet met u eens is, het in uw ogen op u gemunt heeft. U voelt zich bedreigd door andere meningen en uit uw frustratie door hard te schreeuwen. Ik vind dat regelmatig pijnlijk om te zien en ik hoop dat u zich snel wat beter gaat voelen.

 23. Kadoendra

  @Scherpschutter

  Hoe groter de kloof tussen arm en rijk hoe groter de misdaad toeneemt.
  Bezie uw gedroomde heilstaat de USA.

  De burgeroorlog in Syrie is ook een gevolg van de grote kloof tussen arm en rijk.
  Toen de burgeroorlog in Syrie uitbrak was er in Syrie ruim 5 jaar geen regen gevallen.
  Op het platte land werden de mensen geconfronteerd met veel misoogsten en dit had een trek naar de steden tot gevolg daar de mensen in de steden werk probeerde te vinden, maar er was geen werk voor al die mensen.
  Wat er gebeurd bij een grote tegenstelling tussen arm en rijk gebeurde daar ook en dan gaan ook zaken als etnische tegenstellingen ook mee spelen.
  Uiteindelijk hebben terroristische groepen in die soep van onvrede flink zitten roeren.
  Dus als u werkelijk iets zou snappen van de kloof tussen arm en rijk dan zou u zich wel degelijk zorgen maken om een te grote kloof.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).