GroenLinks en Partij voor de Dieren pleiten voor ecologisch singelbeheer | De Utrechtse Internet Courant GroenLinks en Partij voor de Dieren pleiten voor ecologisch singelbeheer | De Utrechtse Internet Courant

GroenLinks en Partij voor de Dieren pleiten voor ecologisch singelbeheer

GroenLinks en Partij voor de Dieren pleiten voor ecologisch singelbeheer
Het beheer van de taluds van de singel tussen TivoliVredenburg en Paardenveld is overgegaan van Projectorganisatie Stationsgebied naar Stadsbedrijven. Zij kondigde aan hier graslandbeheer te gaan toepassen. GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn niet blij en stellen een milieuvriendelijk alternatief voor; ecologisch beheer.

Het beheer van de taluds van de singel tussen TivoliVredenburg en Paardenveld is overgegaan van Projectorganisatie Stationsgebied naar Stadsbedrijven. Zij kondigde aan hier graslandbeheer te gaan toepassen. GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn niet blij en stellen een milieuvriendelijk alternatief voor; ecologisch beheer.

Eva van Esch, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, vindt graslandbeheer een ongeïnspireerde oplossing. “Het is totaal ongeschikt om biodiversiteit te stimuleren. Wij vragen ons daarom af waarom er geen gebruik gemaakt wordt van ecologisch beheer.”

Samen met Brechtje Paardekooper van GroenLinks stelde Van Esch deze week een aantal schriftelijke vragen aan het college over het nieuwe beheer van de taluds. Zo vragen ze zich af of er een financiële reden is om voor graslandbeheer te kiezen. Ook willen ze weten of er wel overlegd is met omwonenden over de verschillende opties.

Ecologisch beheer is bedoeld om de biodiversiteit juist te stimuleren. De natuur mag hierbij zoveel mogelijk zijn gang gaan. Dit zorgt ervoor dat onder andere insecten zoals bijen, hommels en vlinders voedsel kunnen vinden. Het is daarnaast ook beter voor de plantengroei en kan helpen om hittestress en wateroverlast te voorkomen.

De twee partijen zijn ervan overtuigd dat deze milieuvriendelijke aanpak ook voor omwonenden positief is. Des te groener, des te gezelliger. Voor Van Esch is het vooral belangrijk dat er rekening gehouden wordt met alles wat al rondom de singel leeft. “Het moet niet alleen een prettige verblijfplaats worden voor de mens, maar ook voor dieren.”

15 Reacties

Reageren
  1. Bezorgde Omwonende

    Ecologisch beheer? Ongeremd opschietend onkruit dus. Niet doen hoor.

  2. Klaar mee

    @ Bezorgde Omwonende

    Alles strak, zoals in een vinexwijk, niet doen hoor. Zaaaaaaai

    Natuurlijk is zo veel mooier. Een bos is zo veel mooier (en dus beter) dan van die verschrikkelijke gamma-tuintjes ( en parken).

    Goeie zet. Meer bijen en hommels, is meer bloemen, is meer verschillende soorten planten en een diversiteit aan verschillende kleuren en groen. Dat “onkruid” noemen getuigd nogal van armoede.

    Maar goed dat mensen met deze opvattingen steeds verder de stadsgrenzen uit verdreven worden. In Nieuwegein houden ze wel van saai gras (van die hondenveldjes, zie je daar veel). Daar is vast nog een plekje voor je vrij. of Houten. Is er weer plek voor leukere mensen in Utrecht.

  3. Saar

    Waarom saai gras, laat Piet Oudolf een ontwerp maken: diversiteit en mooi 🙂

  4. Cor Nelis

    Ik ben bang dat kruid en onkruid de voorkeur krijgt van de Gemeenteraad… Niet omdat het er goed uitziet, maar budgetair vinden ze dat wel lekker. Laat maar groeien, het kost geen cent!

  5. Chantal

    Prima plan van GL en PVdD!
    @bezorgde omwonende: onkruit..?

  6. P G

    En de mogelijkheid om aan de singel te kunnen liggen is zeker ondergeschikt aan die van de rugstreeppad..

  7. Bill

    Dit vind ik nou een leuk alternatief, mits goed uitgewerkt.

  8. Ihsan

    Dat er nog altijd mensen zijn die het woord ‘onkruid’ gebruiken. Hebben die mensen nou echt decennia niet opgelet? Onkruid bestaat niet. Die inheemse planten zijn nodig voor insecten zoals vlinders en bijen. En dan vraagt men zich af waarom die populatie drastisch is afgenomen, terwijl men tegen een suffe monocultuur van gras kijkt…..

  9. Katja

    Hup PvdD !
    Goed initiatief !

  10. X

    @P G

    Dan ga je toch bij Roost liggen?

    Zo lekker liggen die taluds niet. 😀

  11. Sjonnie

    Twee meter hoog opschietende distels. Nee, dat is fijn.

  12. JdV

    Ik pleit voor de oprichting van de Stichting Ecologisch Singelbeheer. Uiteraard eerst een Raad van Toezicht en een directeur zoeken voor deze stichting. Nadat de bijbehorende subsidie is binnengeharkt uiteraard. Maar dat kun je aan onze vrienden van GL en de PvdD wel overlaten. Gooi het woord milieu er in en de geldsluizen gaan open in Utrecht. De parkeertarieven en gemeentebelastingen kunnen toch altijd nog wel ietsje om hoog om zulke nobele doelen te financieren.

  13. Michiel

    Grasland beheer is in feite ecologisch beheer, maar dan met 1-2x per jaar maaien en als zaad uit maaisel op d egrond is gevallen, na 2 weken afvoeren maaisel. Zo komen planten in zaad om zich voort te kunnen planten en blijft het er toch leuk uit zien.
    Om de bloemetjes te helpen ontstaan en onkruidvorming te onderdrukken zou ik voorstellen om de taluds met vlinder en bijenlokkende planten in te zaaien.
    of te beplanten met de toppers in insectenlokken: nepeta of zonnehoed/rudbeckia. Daar ga je in het voorjaar met (bos)maaier overheen en klaar voor de volgende zomer…..

  14. Dries

    Afgelopen zaterdag hebben we honderden inheemse struiken, heesters, kruidachtige planten en bollen geplant op de westelijke kant van de voormalige Oosterspoorbaan. Op deze manier halen we de natuur in de stad: vogels, bijen, vlinders en kleine zoogdieren vinden er voedsel en een schuilplaats. En als straks de meidoorn, de brem, de boshyacinten en de sleedoorn bloeien weet je niet wat je ziet. Op termijn wordt dit natuurlint doorgetrokken tot aan de singel. Een goed idee dus om ook aan de singel te werken aan meer natuur in de stad.
    Over onkruid: Als één soort de andere soorten gaat overheersen moet je snoeien en uitdunnen. Verder hoef je niet veel te doen en regelt de natuur het zelf. Zelfs schoffelen hoeft niet meer.
    Onkruid vergaat niet, net als oude gedachten over onkruid.

  15. Luuk Upuuk

    Omkruid bestaat niet en onkruit niet meer. Zullen we die bak water maar weer volplempen met asfalt, zijn we van dit gezeur af!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).