GroenLinks en PvdD willen nu echt een vuurwerkverbod in Utrecht GroenLinks en PvdD willen nu echt een vuurwerkverbod in Utrecht

GroenLinks en PvdD willen nu echt een vuurwerkverbod in Utrecht

GroenLinks en PvdD willen nu echt een vuurwerkverbod in Utrecht
GroenLinks en Partij voor de Dieren dienen donderdag een initiatiefvoorstel in voor een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in Utrecht. Dat verbod moet ingaan tijdens de jaarwisseling van 2021-2022.

GroenLinks en Partij voor de Dieren dienen donderdag een initiatiefvoorstel in voor een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in Utrecht. Dat verbod moet ingaan tijdens de jaarwisseling van 2021-2022.

Beide partijen hebben in april van dit jaar eenzelfde soort voorstel ingediend bij de Utrechtse gemeenteraad. Daarin stond dat het vuurwerkverbod al vanaf komende jaarwisseling moest gaan gelden. Het coronavirus gooide echter roet in het eten.

GroenLinks en Partij voor de Dieren besloten daarom om het voorstel te herschrijven en te verfijnen, en meer tijd in te plannen voor inspraak van bewoners en andere belanghebbenden.

Weloverwogen

“Op deze manier neem je als gemeenteraad een weloverwogen besluit én kunnen we de ervaringen van de komende jaarwisseling meenemen. Deze zal sowieso anders dan anders verlopen vanwege corona en het landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen”, aldus Heleen de Boer, fractievoorzitter van GroenLinks.

Het kabinet kondigde dit jaar al een verbod aan op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen. Er kwam geen algeheel landelijk verbod waar ook siervuurwerk onder zou vallen. Veel gemeenten, waaronder Rotterdam, Amsterdam en Haarlem, hebben al aangekondigd dit algehele verbod in hun gemeente wel af te kondigen.

Siervuurwerk

GroenLinks en Partij voor de Dieren willen dat Utrecht ook naar zo’n algeheel verbod gaat. “Ook siervuurwerk veroorzaakt verwondingen (ook bij omstanders), schade aan de openbare ruimte, milieuverontreiniging, dierenleed, troep, overlast en wordt gebruikt tegen mensen in publieke dienst, zoals politieagenten, boa’s en ambulancemedewerkers”, zeggen De Boer en Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Maarten van Heuven.

De gemeenteraad beslist in november over het voorstel.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. Bernhard

  Goed idee! Weg met die stinkzooi, herrie en wekenlange bende op straat.

 2. M

  Een aardige stap, maar vraag me af hoe handhaving zal gaan. Als er in de parken al niet gehandhaafd kan worden op eenvoudige zaken, hoe moet dit dan wel niet gaan lopen?

 3. JdV

  Tuurlijk mag je dat willen. Ik wil graag een verbod op GL in Utrecht. Mag ik ook willen.

 4. Max

  Ik snap dat het uiteindelijk verder beperkt moet worden maar misschien in het niet handig om dit in het jaar te doen waar toch al niets meer mag of kan.
  Dit zal niet gewaardeerd worden.

 5. Koel Hoofd

  Dankzij corona ligt de horeca weer op zijn gat, voor hoe lang weet niemand.
  Dus rekenmaar dat oud en nieuw echt heel uitbundig gevierd gaat worden met oncontroleerbare thuisfeestjes!
  Dat is een heel jaar lang opgekropte ‘sociaal leven op de pauze knop’ wat er dan in één nachtje uit komt…

  Ik heb nu al diep medelijden met mijn huisdier, welke trouwens na de knallen gewoon weer tevoorschijn komt voor iets lekkers, alsof er helemaal niets aan de hand was….

 6. Esrin W.

  Ze doen maar, ik ga weer net als de laatste decembermaand een paar Chinese rollen in Luik BE halen, die deden het aan elkaar geregen bijna een kwartier lang fàntàstisch bij de laatste jaarwisseling.

 7. Massegast

  Nou, Gemeenteraad…… Doorpakken! Kunt u dat? U zou heel veel burgers aan u verplichten. En daar is zo’n Gemeenteraad toch voor……

 8. Angelique

  Verbieden zal net zo effectief zijn als het verbod op illegaal vuurwerk dat allang bestaat. Het netto effect zal meer ergernis zijn bij het horen van vuurwerk. Als het geen landelijke wet is, kunnen mensen het bijv. op eigen terrein wel afsteken.

 9. cas

  wat zullen ze raar opkijken als vanaf november constant knallen te horen zijn, dingen worden opgeblazen en er gewoon zoals altijd rotzooi wordt geschopt op straat.

 10. Gregor

  Je bent bijna geneigd om na 20 jaar weer eens vuurwerk te gaan kopen, om al die verbieders van GL en PvdD te stangen.

 11. RvD

  Als een klein deel van de bevolking zich misdraagt met vuurwerk verbieden we vuurwerk.
  Als aso bestuurders door straten scheuren gaan we de straatinrichting aanpassen.
  Als er geluidsoverlast is in parken, plaatsen we een bordje.
  Als jongeren massaal de Corona regels negeren, gooien we het hele land op slot.
  Als mensen discrimineren verbieden we zwarte piet.

  Kortom laten we alles voor iedereen verbieden, zolang we maar niet hoeven te handhaven richting de overtreders, want handhaven is zooooo eng.
  Maar gelukkig helpt het enorm en hebben we geen discriminatie meer, geen scheurende aso-bakken, geen geluidoverlast, geen Corona en straks ook geen vuurwerkoverlast meer. Want de kwaadwillenden zijn zo geschrokken van die harde maatregelen….

  Vuurwerk overlast begint al in november, legale verkoop 3 dagen voor oud en nieuw. Waarom gaat een verbod voor iedereen dit nu wel oplossen?

 12. wollie

  prima idee. voor de twijfelaars, ik wil je er zelfs zwarte piet voor teruggeven. die veroorzaakt minder overlast.

 13. Marcel

  Het is te gek dat een partij voor dieren en een partij voor bomen dit weer neer kunnen leggen als verbod. Dit achterhaalde bestuurssysteem zou per direct moeten stoppen. Een referendum onder de bewoners van Utrecht zou hiervoor perfect zijn. Nergens in een programma van deze partijen staat dat ze tegen vuurwerk zijn. Je achterban moet het daar ook mee eens zijn. Hoe denken deze bestuurslieden dat stoppen van vuurwerk op Overvecht te handhaven? Kanaal land? In november knalt t al op Overvecht. Fietsers zitten op de fiets te bellen. Handhaven? Auto chauffeurs bellen in de auto. Handhaven? Griftpark overlast. Handhaven? Nog even doorgaan? Als het niet gedragen wordt door de bevolking en als er geen camera’s mogen zijn, hou dan is op met die onzin?

 14. Claudia

  Zeker opheffen die handel en nu is juist een goed moment! Omdat we toch niet met zijn allen naar buiten moeten gaan.En eens met RVD , handhaven kan alleen als er totaalverbod komt. Verder kost het buiten alle dierenellende, milieu gedoe osn ook nog heel veel geld. We zijn het normaal gaan vinden dat er zaken gesloopt worden, lantaarnpalen en vuilnisbakken de fik in gaan, auto in de brand. En voor wie roept dat zijn een paar relschoppers, die kans krijgen ze dan wel met vuurwerk ook omdat er helemaal gene capaciteit is om te handhaven. En al zou je dit meer inzet regelen dan nog blijft het bal. Ik heb nog nooit gezien dat er op een andere feestdag deze vernielingen plaatsvinden. Alleen de vuurwerkgiganten hebben aardig wat te zeggen en heeft de gemeente in zijn greep. Of de nieuwe of tijdelijke burgemeester genoeg ballen heeft om nee te zeggen is nog maar de vraag. Als je kijkt naar de kaart van Nederland na oud en nieuw dan is het water en de lucht na 3 dagen nog zeer toxisch. waarom moet de gezondheid in t geding komen alleen voor de lol van anderen.

 15. Piet

  Waarom is dit niet al voor de komende jaarwisseling geregeld? Zo moeilijk is zo’n besluit toch niet?

 16. Herman

  Als alles toch anders moet, dit is het jaar met de corona, waarin al zoveel heilige huisjes omver zijn gegooid.
  Dus de kans om vuurwerk ook maar te verbieden, zijn we daar ook vanaf.

 17. Katja

  Uitstekend ! En nu doorpakken !

 18. Fred

  Heel goed plan, ze kunnen dat niet snel genoeg invoeren.

 19. Don

  @RvD heel herkenbaar in het Utrechtse met name de structurele weigering om te handhaven. Behalve op het gebied van fiets en auto parkeren natuurlijk. Denk dat de legale verkoop van vuurwerk gaat verdwijnen in Utrecht en het illegale vuurwerk enorm zal toenemen.

 20. Wim Vreeswijk

  Omdat er auto’s in de fik worden en bushaltes worden vernield en de politie, ondanks defensiedrones, machteloos staat vanwege chronische onderbezetting, mag de jaarwisseling kennelijk niet meer gevierd worden door de Utrechters met een paar knallers en sterretjes

 21. Esrin W.

  Diegenen voor wie ik wat mee moet nemen uit België de eerste week van december: mail mij op mijn voor- en achternaam plus gmail en dan stemmen we e.e.a. even af.

 22. Binnenstadbewoner

  Slecht plan. Zoiets moet landelijk worden geregeld. Niet elke gemeente voor zich.

 23. Pee

  Verbod werkt de zwarte handel in de kaart .
  Dat is overigens het zwaardere vuurwerk.
  Open grenzen dus naar polen of duitsland waar het hele jaar door vuurwerk word verkocht.
  Denken ze dat als er een verbod komt dat er dan helemaal nergens een knal of een pijl te zien of te horen is?

 24. Esrin W.

  Op zich wel een giller toch Pee? Dat de open grenzen waar iedereen zo hard brullen vòòr was elke keer weer een kink in de kabel is? Ik ga helemaal stuk.

 25. Martin

  Als deze partijen iets willen doen voor de luchtkwaliteit dan zou het goed zijn om ook het gebruik van houtkachels te verbieden. Het is nu begin oktober, het stookseizoen is begonnen, en de lucht in de straten hier ‘s avonds, zeker rond het weekend, is al weer niet te harden.

 26. Derk van Dorth

  Kan dat niet wat sneller? Niet alleen tijdens de jaarwisseling, maar ook daarvoor al! Enkele weken lang werden wij in Overvecht-Zuid dagelijks geplaagd door enorme knallen, overdags, ‘s avonds en ‘s nachts. Met instemming van buren heb ik dat bij de politie gemeld.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).