GroenLinks en SP: Circus Belly Wien niet welkom in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant GroenLinks en SP: Circus Belly Wien niet welkom in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

GroenLinks en SP: Circus Belly Wien niet welkom in Utrecht

GroenLinks en SP: Circus Belly Wien niet welkom in Utrecht

GroenLinks en SP stelden gisteravond mondelinge vragen over Circus Belly Wien tijdens de raadsvergadering. Het circus heeft zijn tenten opgeslagen in het Griftpark. Dat er kritiek is op wilde dieren in een circus bleek vorige deze week al uit onze berichtgeving.

 

 

De twee politieke partijen snappen niet dat er een vergunning verleend is aan het circus: “Verschillende gemeenten, zoals Groningen, Eindhoven, Amsterdam en Heemskerk hebben inmiddels een verbod ingesteld op circussen met wilde dieren. In Utrecht is helaas niet gekozen voor een verbod, maar voor een voorkeursbeleid. Dat wil zeggen dat er aan één circus per jaar een vergunning wordt verleend. Tot onze verbazing is gekozen voor circus Belly Wien.”

Woordvoerder Mullens van het Circus Belly Wien noemt het ieders goed recht om vragen te stellen: “Vanuit die fracties komen al jaren vragen, niet alleen in de gemeente Utrecht. Maar wat ons echt iedere keer verbaasd is dat er zoveel geroepen wordt maar geen onafhankelijk en concreet onderzoek word gedaan naar het dierenwelzijn in circussen. Daar zijn wij ook niet bang voor, daar willen wij van harte aan meewerken. Natuurlijk zijn er enkele rotte appels in de mand, dat vind je in iedere bedrijfstak. Maar wij zijn dat zeker niet.”

Incidenten

Circus Belly Wien gebruikt onder andere tijgers, kamelen, lama’s, paarden en een giraffe. De afgelopen jaren hebben verschillende voorvallen zich voorgedaan rondom het circus. GroenLinks en SP hebben een lijst gepubliceerd met 31 incidenten vanaf 2006, waaronder ontsnappingen van dieren, gewonde dieren en vechtpartijen met actievoerders.

Mullens: “Ze schermen al jaren met lijsten en filmpjes op youtube. Sommige zijn tien of twintig jaar oud. Dit is oud nieuws, er is een hoop veranderd. Je komt er ook gewoon niet mee weg wanneer je geen oog hebt voor het welzijn van je dieren. Wij zijn ook zeer voor duidelijke regelgeving op Europees niveau.”

Het nieuwe raadslid van GroenLinks Brechtje Paardekooper laat op de website van de partij weten: “Het primaire doel van circussen is het vermaken van publiek, helaas niet het waarborgen van dierenwelzijn. Het circusleven staat te ver van het natuurlijke leven van dieren af. Ze worden er gereduceerd tot objecten van vermaak. Wilde dieren dwingen om kunstjes te doen, vormt een inbreuk op de goede zeden.”

“Echte problemen in de maatschappij”

De politieke partijen moeten zich druk maken over echte problemen in de maatschappij zegt Mullens: “Er is armoede in Nederland, er zijn ongelofelijk veel moeders in de bijstand, de partijen moeten deze problemen oplossen. Niet makkelijk stemmen winnen door de pijlen te richten op een circus met een paar dieren.” De kennis van tegenstanders is volgens Mullens ook niet voldoende: “Ze moeten zich eerst goed inlezen over dierenpsychologie en biologie, inlezen over de materie en een kijkje komen nemen bij ons. Wij hebben onze dieren lief, die we al vaak vanaf de geboorte hebben opgevoed.”

Volgens Mullens staat de publieke opinie ook aan zijn kant: “Wij hebben al het hele jaar volle tenten. Klaarblijkelijk willen de mensen ook graag dieren in een circus.”

8 Reacties

Reageren
 1. Bewoner Wittevrouwen

  Toch bizar dat Woordvoerder Mullens van het Circus Belly Wien het heeft over “dat er zoveel geroepen wordt maar geen onafhankelijk en concreet onderzoek word gedaan naar het dierenwelzijn in circussen.” Terwijl er wel degelijk een uitgebreid onderzoek is gedaan door de Universiteit van Wageningen naar het welzijn van dieren in reizende circussen. Zie hier:

  http://www.wildedierendetentuit.nl/images/stories/pdf/Rapport_welzijn_circusdieren.pdf

  Misschien is Mullens niet groot fan van lezen gezien het rapport van de UR 104 pagina’s lang is…

 2. Gera de Leeuw

  Voor de bewoner van witte vrouwen. Mullens heeft inderdaad gelijk. Uit dat rapport van 2008 worden door Wilde dieren de tent uit wat citaten verhaspeld in de hoop gelijk te krijgen. De leugen zal niet lang regeren. WDDTU houdt al jaren sprookjes in stand met de bedoeling een hele branche te beschadigen. Op de pagina’s van Circusweb het weerwoord.
  http://www.circus-web.nl/nieuw/index.php?mainmenu=54&menu=135
  Voor degenen die dit te veel moeite vinden heel kort: In het rapport dieren welzijn is o.a. een waarneming gedaan bij een Belgisch circus dat indertijd in het Nederlandse Valkenswaard parkeerde om de winter door te komen. Bij dit circus een groepje tijgers, die in hun kooien bleven omdat de dierentemster op dat moment terminaal in haar bed lag, twee dagen later is ze overleden. Direct daarna zijn de tijgers overgebracht naar een andere locatie, het circus bestaat niet meer. WDTTU gaat dus over lijken terwijl de waarheid al die jaren al bekend is. U leest wat er werkelijk gaande is op de door mij vermelde urls. Misschien moeten we eens gaan nadenken wat de werkelijke reden is van de WDDTU om dit soort sprookjes in stand te houden. Het begint met: er was eens een stichting Aap met 20 miljoen op de bank. O wat zou het toch leuk zijn als er ook zo’n stichting Tijger en Olifant zou kunnen komen, dan kunnen we nog meer geld afhandig maken van goedgelovige burgers.

 3. Gera de Leeuw

  Ik wil nog reageren op een ander vermeld incident. GroenLinks komt met een lijst met voorvallen, o.a. vechtpartijen met actievoerders. Een AIVD-infiltrant onder de schuilnaam “Paul Kraaijer” heeft indertijd wekelijks demonstraties georganiseerd bij Circus Belly-Wien met slechts een doel: Het in kaart brengen van de in Nederland opererende dierenrechtenactivisten. Tijdens de demonstraties werden activisten door de aanwezige KLPD agenten gefotografeerd en gefilmd. Deze acties van de AIVD en de politie hebben uiteindelijk geleid tot de arrestatie van enkele bekende dierenrechtenactivisten, waaronder de “Vegan Streaker”. Dezelfde AIVD-infiltrant heeft Circus Belly-Wien in diskrediet gebracht. Sinds 2011 is er geen enkele keer meer gedemonstreerd tegen circusdieren. GroenLinks mag zich dus eens beter laten voorlichten over eigen overheidsgedrag.

 4. Robert uit Utrecht

  Zojuist het gehele document van de Universiteit Wageningen doorgelezen, de links staan overigens ook hier http://www.wageningenur.nl/nl/Dossiers/dossier/Circusdieren.htm dus zie niet hoe citaten worden verhaspeld als de feiten daar staan. Maargoed laten we zelf kiezen of we de woorden van de Universiteit Wageningen mogen geloven of toch die van Gera de leeuw (evenementen organisator, circusevents) toch interessant dat Gera de Leeuw niet een onafhankelijke mening heeft, maar met het circus haar brood verdient, dat had je er wel even bij mogen vertellen Gera.

 5. Robert uit Utrecht

  Zojuist het gehele document van de Universiteit Wageningen doorgelezen, de links staan overigens ook hier http://www.wageningenur.nl/nl/Dossiers/dossier/Circusdieren.htm dus zie niet hoe citaten worden verhaspeld als de feiten daar staan. Maargoed laten we zelf kiezen of we de woorden van de Universiteit Wageningen mogen geloven of toch die van Gera de leeuw (evenementen organisator, circusevents) toch interessant dat Gera de Leeuw niet een onafhankelijke mening heeft, maar met het circus haar brood verdient, dat had u er wel even bij mogen vertellen Gera.

 6. Gera de Leeuw

  Beste Robert, je hebt ook circussen zonder dieren en juist bij een van die circussen werk ik als vrijwilliger/ journalistiek medewerker dus ik verdien er mijn brood niet mee. Wel ben ik bij de materie betrokken als redacteur van Circusweb en ik zie hoe er al sinds 2008 gemanipuleerd wordt met de waarheid. Daar kan ik niet tegen. Bijvoorbeeld de hardnekkige leugen: “Groningen, Eindhoven, Amsterdam en Heemskerk hebben inmiddels een verbod ingesteld op circussen met wilde dieren”. In Heemskerk stond 2 weken geleden nog een circus met wilde dieren en bij geen enkele gemeente is een verbod op circussen met wilde dieren,dat is pure fantasie van dierenactiegroepen, er bestaat ook geen “Heemskerks model”. Dat is namelijk wettelijk niet mogelijk, een verbod op circussen met wilde dieren is landelijk beleid geen gemeentelijk beleid. Toch blijft dat zich maar herhalen in het nieuws. Zelfs burgemeester Van der Laan van Amsterdam heeft onlangs nog gezegd dat er niets mis is met circussen met wilde dieren. Zelfs de Utrechtse Internetkrant citeert van alles zonder dat het ooit wordt nagetrokken blijkbaar.
  In dit artikel staat ook dat de gemeente Utrecht maar eens per jaar een circusvergunning uitgeeft, en zelfs dat is niet waar. In oktober staat in Utrecht het circus waar ik voor aan de slag ben, het Magic Circus… zonder wilde dieren, en nog geen maand later staat er weer Circus Knie met een kerstcircus met wilde dieren, en tevens is er een prachtige circusproductie in de schouwburg in Utrecht, Cascade, met de 25e voorstelling, die weer zonder wilde dieren. Nu u weer. Maar dan met argumenten graag hoe het komt dat men zonder meer aanneemt dat circusdieren een slecht leven hebben. Circusdieren leven gemiddeld dubbel zo lang als dieren in het wild, en in veel circussen worden ook weer dieren geboren die in het wild bijna uitgestorven zijn.

 7. Realist

  Het valt mij wel op dat dierengekkies erg ver gaan in hun gelijk of om hun gelijk te krijgen.
  Zgn wilde dieren in gevangenschap weten niet beter dan onder mensen te verblijven,zo zijn zij ook geboren.
  Groenlinks/shit kan beter aandacht schenken aan echte problemen in Utrecht.

 8. Sander

  Zojuist wezen kijken bij het circus. Te zien aan de drukte, is er toch veel belangstelling voor de dieren. Tot mijn verbazing zag ik wel een van de oppassers een jongen van een jaar of 14 bij de keel grijpen. Hij kwam met zijn skateboard te dicht bij de giraf. Te zien aan de reactie van de medewerker kan een lesje omgang met mensen geen kwaad.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).