GroenLinks grootste partij in gemeente Utrecht, gevolgd door D66 GroenLinks grootste partij in gemeente Utrecht, gevolgd door D66

GroenLinks grootste partij in gemeente Utrecht, gevolgd door D66

GroenLinks grootste partij in gemeente Utrecht, gevolgd door D66
De voorlopige uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen laat zien dat GroenLinks de grootste partij is in de gemeente Utrecht. Daarna volgt D66. Beide partijen hebben wel minder stemmen behaald in vergelijking met de verkiezingen voor de provincie 4 jaar geleden.

De voorlopige uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen laat zien dat GroenLinks de grootste partij is in de gemeente Utrecht. Daarna volgt D66. Beide partijen hebben wel minder stemmen behaald in vergelijking met de verkiezingen voor de provincie 4 jaar geleden.

GroenLinks behaalde in de gemeente Utrecht 22,1 procent van de stemmen en D66 behaalde 13,6 procent. Daarna volgt PvdA (9,3 procent), Partij voor de Dieren (8,7 procent), VVD (8,7 procent) en Volt (8,3 procent).

BBB heeft in de meeste provincies in Nederland goed gescoord, in de gemeente Utrecht hebben ze 5,2 procent van de stemmen behaald. Het opkomstpercentage in de gemeente was 61,8 procent.

Nog niet in alle gemeenten in de Provincie Utrecht zijn de stemmen geteld, voorlopig staat GroenLinks in totaal op kop. Daarna volgt BBB.

Bekijk hieronder de uitslag van de Provinciale Statenverkiezing van de gemeente Utrecht. Bij de eerste grafiek zijn de cijfers afgerond.

69 Reacties

Reageren
 1. Ricard

  Het verschil met de rest van het land is erg groot, maar toch fijn om te zien dat er in onze stad meer dan 65% links/progressief stemt!

 2. Geenstijl@Utrecht

  Dat links in Utrecht groot is,komt door al die studenten,anders zou er een andere politieke wind waaien.
  Maar goed ook,dit is het feest van de Democratie en daar moet we trots op zijn en koesteren.

 3. n Utrechter

  #geen stijl. Waneer ze straks student af zijn verandert hun politieke voorkeur
  Jammer dat Utrecht nog niet inziet, dat de linkse twee de stad kapot maken.

 4. De count

  Helaas verandert hun voorkeur maar mondjesmaat. Erger nog ze waaien uit naar de dorpen om utrecht heen en gaan daar de boel ook verstieren met hun gedram

 5. Jan met de pet

  Studenten utrecht dat is GroenLinks d66
  Arbeiders werk volluk hebben zich totaal afgekeerd van pvda GroenLinks d66
  In de volksbuurten gaan ze niet meer stemmen
  Reden? Enorme kloof politiek burger

 6. W

  Al due rechtse reaguurders die altijd roepen dat links afgestraft gaat woorden: werkelijk nooit komen hun voorspellingen uit. Links zit gelukkig stevig in het zadel in Utrecht.
  Hilarisch overigens om studenten daar de “schuld” van te geven.

 7. Sjaak

  65% stemt links in Utrecht! Fantastische stad!
  (@gs: wat een hoop studenten hè?!)

 8. Hans

  Niet zo somber, n Utrechter, de stad wordt gelukkig niet kapot gemaakt.
  Utrecht kan wel tegen een stootje.

 9. arbeider

  Bah, eens was Utreg een arbeidersstad, nu noemen sommige het ” progressief links” ik noem het destructief links!

  En dat trucje net de PvdA is zo lachwekkend, we zijn de ” grootste” wat een toneelstuk

  De grootste is rechts ( vvd-BBB- PVV- Ja21- FvD)

  Als dat geen signaal is dat de burgers dit Linkse beleid zat zijn!

  Vvd moet D66 laten vallen en echt rechtsom gaan, dan krijgen we hopelijk ons land en stad weer terug!

 10. herman1963

  Het verschil met de rest van het land is erg groot, opnieuw teleurstellend om te zien dat er in onze stad meer dan 65% links/progressief stemt. Utrecht is helaas niet meer mijn Utrecht.

 11. Ricard

  @Arbeider, ik weet niet waar jij je cijfers vandaan haalt, maar die partijen die jij noemt hebben in de gemeente Utrecht maar 20,7% van de stemmen gekregen. In de eerste kamer kunnen die partijen op 34 zetels rekenen (niet meer dan de helft) en in de provincie Utrecht krijgen ze 35% van de stemmen. Maar blijf vooral geloven dat rechts de grootste is!

 12. Lombokker

  Wederom is aangetoond dat hoogopgeleide mensen ook dom kunnen zijn.

 13. M. uit O.

  @arbeider: blijkbaar vind u tellen lastig, maar ik zal het even voor u op een rijtje zetten

  VVD: 8,7%
  BBB: 5,2%
  PVV: 2,8%
  JA21: 2,6%
  FVD: 1,4%
  Totaal: 20,7%

  GL: 22,1%

  Hoezo rechts is de grootste?

 14. Koel Hoofd

  @W
  D66 staat anders wel op 1% verlies en GL heeft ook een harde tik op de neus gehad in Utrecht, met 5.6% verlies. Dat verlies wordt niet gecompenseerd met die 1.3% die de PvdA erbij kreeg dankzij het mini-kuikeneffectje.
  Echter, de wereld is een heel stuk groter dan Utrecht.
  Nog 50 gemeentes te gaan…

  @Geenstijl@Utrecht
  Het zou me niets verbazen als alle studentensteden op ‘progressief links’ hebben gestemd. Daar wordt namelijk het EU gedachtengoed (hoogopgeleid die overal kunnen studeren en werken) verspreid wat het MBO (hun diploma’s worden niet overal in de EU erkend) wordt onthouden.

 15. Chantal

  Arbeider kan niet rekenen, links is met ruim 65% het grootst.
  En *rechtse* arbeiders hebben het sowieso niet begrepen.

 16. Scherpschutter

  Glasheldere signalen allround.

  Slechts 6 van de 10 stemmers neemt nog maar de moeite om op te komen dagen en daarmee mag je gerust stellen dat deze democratie totaal disfunctioneel is. Wat is een democratie zonder stemmers die willen deelnemen? Een ondemocratisch gedrocht zonder mandaat.

  De paar stemmers die nog wel kwamen opdagen gaven landelijk een duidelijk signaal af. De burger is echt helemaal klaar met al het linkse gewap van de coalitie (wat een hilarische nederlaag!), al helemaal op het gebied van klimaat- en stikstofwanen, en uiteraard onze boeren (daar blijf je met je tengels vanaf!). Een spectaculaire overwinning voor Lientje’s BBB. Spijtig dat de gemiddelde kiezer niet weet dat BBB voor 85% meestemt met de coalitie (gewoon kartelpartij nummer zoveel), maar dat verandert verder natuurlijk weinig aan het signaal dat het plebs heeft afgegeven. Het moet allemaal anders, en de wanhoop is kennelijk zo groot dat men zelfs in Carolien van der Plas (met een HAVO diploma en al even indrukwekkende carriere als communicatiemedewerker) de grote nieuwe ‘leider’ ziet…Ik denk dat ze nog geen Albert Heijn stationsfiliaal zou kunnen leiden met deze kwalificaties, maar soit. Demense zien kennelijk iets dat ik niet zie.

  En ook in de uitslag binnen Utrecht is het signaal glashelder. Opnieuw een brute nederlaag voor GroenLinks, ook voor D66 verlies en deze zeteltjes zijn zo in Lientjes dankbare grote boerenzakken gegaan. Hoewel het verschil in uitslag ronduit opmerkelijk is ten opzichte van de landelijke uitslag (Utrecht lijkt definitief een soort in zichzelf gekeerde ecosekte te zijn geworden), wordt ook in Utrecht het belangrijkste verhaal vertelt door de thduisblijvers. Liefst 400 op de 1000 stemgerechtigden bleven thuis, ook in Utrecht. Trots op deze mensen, die weigeren zich te laten koeioneren en kiezen voor tegenwerking in plaats van medewerking. Well done, guys. Opnieuw de morele winnaars!

  En zo is het weer voorbij met het circus, ziet u nooit meer een politicus op straat, heeft de burger weer heel eventjes haar shotje ‘hopium’ op verandering gekregen….en gaat het kartel zo voortvarend verder met het uitrollen van exact dezelfde agenda als hiervoor. Ook deze verkiezing zal helemaal niets veranderen. Business as usual.

 17. Katja

  Zijn geen gemeenteraadsverkiezingen.

 18. J.Slikker

  De winst van de ‘linkse’ partijen is denk ik niet zo zeer veroorzaakt doordat de bewoners van de provincie Utrecht inzien dat behoud van natuur, zorg voor schoon water, ook drinkwater en recreatie essentieel zijn voor de inwoners (ook die nu niet stemden, wat juist zo belangrijk is).
  Denk aan de doorlopende aanvallen vanuit Den Haag en de VVD op het laatste bosje bij Utrecht, wat zo veel bezocht wordt door recreanten uit de omgeving en waar Den Haag toch weer graag grote hoeveelheden asfalt wil leggen (waarmee ze al in 1982 mee begonnen) voor het plezier van de (toevallige) automobilist die met de spits in de file voortsukkelt (en dan inmiddels via de telefoon van alles kan regelen en afspreken). De >100 bomen die daarvoor moeten wijken vormen voor Den Haag een peanut.
  De grote opkomst voor het stemmen zal verooorzaakt zijn door de boeren en landbouwers en werknemers van de agrarische industrie (denk aan kunstmest, bestrijdingsmiddelen etc). Het zou aardig zijn om de opkomst nú van deze mensen te vergelijken met de opkomst van hen in 2019!

 19. Nina

  Ik ben blij dat het nuchtere, Hollandse boerenverstand terug is in de landelijke politiek. Caroline heeft geen imagocoach of adviseur nodig. Zij is gewoon zichzelf zonder opsmuk met een duidelijke boodschap. Geen taart, champagne en andere ongein, maar gewoon samen lunchen met spek en eieren op het partijkantoor van de BBB de dag na de overwinning. Verfrissend.

  Dat veel stedelingen niet snappen dat vrijwel alles wat zij eten en drinken door boeren wordt geproduceerd en niet in de fabriek van Albert Heijn is natuurlijk geen nieuws. Ik heb al meerdere mensen in de stad horen roepen dat “de boeren” fout zijn om vervolgens op het vliegtuig te stappen richting Azië en/of plaats te nemen in de diesel-aangedreven skiliften om de alpen plat te walsen.

 20. R.S. Sannes

  Het valt mij op, dat de stembureaus in de binnenstad – waar het electoraat van Groen Links woont – veel dikker gezaaid zijn ( zowat op elke hoek één ) dan in de buitenwijken. Geen wonder dus dat GroenLinks daar zo goed scoort. Of het allemaal even eerlijk is????

 21. JdV

  @W: wpehahaha. Heeft u op de sosjale akademie de cursus rekenen voor beginners overgeslagen?
  Verlies in de stad, verlies in de provincie en verlies landelijk voor GL en D666.

 22. 030

  Trots op mijn linkse stad weer!! (en nee geen student hier, een 40+ ouder die bijna 25 jaar werkzaam is voor defensie)

 23. 030

  Trots op mijn linkse stad weer! (en nee geen student maar een 40+ ouder die een kleine 25 jaar voor defensie werkzaam is). Trots dat mijn stad niet gevoelig is voor populistisch rechtse hypes zoals eerst de PVV, toen het forum en nu de BBB (die ook weer een snelle dood zal sterven), maar nog steeds redelijkheid en verdraagzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Chapeau.

 24. Peter

  Opvallend groot verlies voor Groen Links, ze vangen zelfs de studenten niet op die provinciaal niet op Student en Starter konden stemmen.

  De telling 65% progressief kan ik niet terug rekenen, midden 65% wel.

 25. arbeider

  @ Chantal

  Ik heb het over de landelijke politiek!

  Jij als hoogopgeleide had dar toch moeten begrijpen!

 26. Taeke D.

  @Scherpschutter
  Klimaat- en stikstofproblematiek afdoen als waan, is buitengewoon schadelijk. Het is bovendien bezijden de waarheid. Wat FvD hierover beweert is puur fantasie. We gaan het zien waar het schip strandt als BBB het wat betreft (onder andere) stikstof voor het zeggen krijgt. Dan is het onherstelbaar. De ramp gaat eerder gebeuren dan u denkt en is zelfs al begonnen.

 27. Leon

  Utrecht bewijst weer eens een lichtend voorbeeld te zijn. Mooi!

 28. Piet

  Gelukkig blijkt de stad Utrecht ongeveer de enige normaal nadenkende inwoners te hebben. Door de boeren hun gang te laten gaan zal er geen woningen meer gebouwd worden, de snelheid ‘s nachts ook terug naar 100km/u op de snelweg de vliegtaks wordt ingevoerd etc etc maar gelukkig bij de supermarkt weer wel lekker de kiloknaller!
  Want de rechter zal de overheid toch echt aan de afspraak gaan houden dat de stikstof gereduceerd moet worden, daar valt echt niet aan te tornen.

 29. henk

  Bijzonder D66 stemmen. blijkbaar wil men nog meer betalen voor stadswarmte.
  Nadat de nieuwe warmtewet geen transparantie biedt en de NDMA (niet meer dan anders) niet aangepakt wordt of beter nageleefd.

 30. Pee

  Links maakt de boel onleefbaar maar daar komen de links stemmers nog wel achter, helaas wel te laat.

 31. Peter

  Waar komt links 65% vandaan? GL, PvdA, PvdD en SP komt op net iets meer dan 40%. Midden en rechts is de rest.

 32. C

  @peter: doe anders Volt ook nog effe erbij, en Denk en D66. Zit je op 70!!! Links rules man!

 33. Walter

  Verschrikkelig,allamaal import stemmers,non-utrechters net als a dam,de meeste zijn de stad uit uitgejaagd.

 34. Yoshua

  Logisch dat links weer wint in Utrecht.
  We zijn een stad waar de meeste mensen arbeiden in loondienst.
  Die stemmen niet op rechtse partijen die alles gunnen aan ondernemers en marktwerking
  Arbeiders laten bloeden voor de onredelijke lage kwaliteit services die ze aanbieden tegen absurd hoge prijzen.
  Zolang de mensen arbeid verschaffen in loondienst zal Utrecht de arbeidersstad blijven en links stemmen.
  GroenLinks en PVDA hebben als enige de arbeiders DNA.

 35. Ridele

  Betaald Parkeren in de wijken in heel Utrecht, het idee van Groen Links.
  Het blijft link met die partij.

 36. Pieter

  Waarom komt toch die angst voor links vandaag bij alle conservatieve fossielen hier? Links maakt de boel onleefbaar, de stad kapot. Maar totaal geen concrete voorbeelden natuurlijlk, want de afgelopen jaren onder links bestuur is Utrecht alleen maar verbeterd. Tenzij je perse met je vervuilende auto door de stad wil scheuren.

 37. 030

  Aan alle “boeh import Utrechters roepers”, wat staat jullie in de weg om te vertrekken? Het positieve, progressieve, ruimdenkende karakter van de stad past duidelijk niet meer bij jullie.

  Vertrek lekker naar het conservatieve, xenofobe platteland zou ik zeggen. We zullen jullie hier allerminst missen. Trots op mijn stad!

 38. Scherpschutter

  @Taeke D

  *Geeft Taeke D een aai over z’n bolletje’*

 39. w

  forumpje van ggz nominee Baudet gedecimeerd haha

 40. Chantal

  @arbeider: nee dat valt niet op te maken uit je onduidelijke post. Boeie verder!

 41. Scherpschutter

  @Taeke D

  Het staat u uiteraard vrij om iedere feitenvrije religie aan te hangen die u maar wenst.

 42. Fin

  Als de links-groene verkozene nou ook zelf wat consequenter bovenmodaal geld inleveren en niet vliegen?

 43. Pieterman

  Logische uitslag in een stad met veel jongeren. Ingedachtig de uitspraak van Winston Churchill: als je jong bent en je stemt niet links dan heb je geen hart; als je ouder bent en je stemt niet rechts dan heb je geen verstand.

 44. Vak J

  Verbazingwekkend dat GroenLinks en de PvdA zich links en sociaal noemen…koketeren met sociaal beleid maar vervolgens de burgers opzadelen met torenhoge tekeningen bij oa klimaat en auto rijden/ parkeren!

  Daarnaast een BBB rechts noemen terwijl die het WEL voor de burgers en boeren opneemt, over polarisatie gesproken.

  Hier zitten regeerders die nog nooit in een arbeiderswijk hebben gewoond, helemaal geen arbeider zijn, maar vooral werkend achter een computer in een duur huis zich ” links” durven te noemen!

  Dat is precies waar de polarisatie zijn wortel heeft, links lullen, maar rechts zakken vullen…naast BBB en de SP is zelfs de PVV nog linkser dan dit cabaret van GroenLinks? PvdA.

  Als Wilders zich niet zo hard had afgezet met de minder,minder uitspraak zou Nederland er allang heel anders uitzien, en ook de grote steden!

 45. JdV

  De zure verliezers. Groen Slinks niet meer de grootste partij in de provincie. D666 op verlies. VVD op verlies. En alle reaguurdertjes hier maar juichen. Omdat in de stad GL met min25% nog de grootste is. Alsof het om een gemeenteraad gaat. Verlies voor GL op alle fronten. Woehahaha.

 46. jan

  Allemaal de auto uit en onszelf vervoeren met 5000 euro kostende bakfietsen. Dat is ons voorland in Utrecht. Lekker zogenaamd groen doen want dat voelt zo lekker hip

 47. Roderick Quarles van Ufford

  @lombokker: misschien hebben hoogopgeleiden het allemaal wat beter en sneller door en voer je een achterhoedegevecht… sterkte man!

 48. Willem

  @geenstijl: de uitslag op het platteland zou ook anders geweest zijn als daar geen boeren zouden wonen. Maw je komt met een kulargument! Studenten wonen in en horen bij Utrecht.

 49. Realist

  @Pieter. Als links zo geweldig was geweest had de landelijke uitslag dat immers wel aangetoond. Kennelijk heeft de rest van Nederland de dure luchtkastelen van links wel door en heeft daarom anders gestemd. Dat de studentjes en bakfietsridders hier nog links stemmen komt omdat ze in een bubbel leven en geen feeling hebben met de realiteit. Heeft dus weinig met angst te maken maar meer met realistisch denken.

 50. Hugo Aylva

  Het blijft lachwekkend om te zien dat alle rechtse reagluurders roepen dat zij de stem zijn van de gemiddelde Utrechter, maar dat de gemiddelde Utrechter altijd tóch weer links stemt. Maar ze houden vol, morgen roepen ze weer dat de afrekening komt bij de volgende verkiezing. Get a life!!

 51. Fred

  @Pieter:
  Sinds ik geboren ben ik is de bevolking in Utrecht vrijwel verdubbeld, is het openbaar vervoer alleen maar te gebruiken met speciale kaarten, wordt parkeren in de buitenwijken ook vrijwel onmogelijk gemaakt.
  Ik ben blij (na gewoond te hebben op Kanaleneiland, Hoograven, Rivierenwijk en Overvecht) de stad op tijd verruild te hebben voor het plagtteland omdat ik het allemaal te druk vond worden. Door de parkeerellende bezoek ik Utrecht nauwelijks meer, hooguit voor familiebezoek.
  Tot slot vind ik het mooi dat de vrijwel nieuwe partij BBB een klinkende overwinning heeft behaald tijden de verkiezingen voor Provinciale Staten deze week en ik zal nauwgezet blijven volgen wat deze partij gaat doen met het verkregen mandaat. En mijn afkeer van Groenlinks stamt van hun afstamming van de communisten, welke net zo erg waren en zijn als de nazi’s (denk maar aan het Molotov-Ribbentrop pact).

 52. WJ

  @Ridele wat heeft parkeren met provinciale verkiezingen te maken? Heb je je niet verdiept in deze verkiezingen?

  @walter of je in de stad woont of daarbuiten maakt voor provincialeverkiezingen natuurlijk niet uit. Alle stemmen gaan op de grote hoop.

 53. Claire Obscur

  Prima toch al die positiviteit van ook de Nimby’s aan de Weerdsingel? En nu niet meer klagen over de Stoomwals van Lot over de singel dan. Jullie eigen All Stars nemen deze besluiten. Een fijn jaar verder.

 54. Don

  Groen links nog steeds de grootste ondanks wederom een fors verlies. Mensen komen maar langzaam tot inkeer in Utrecht zou het daarom DOMstad heten.

 55. Taeke D.

  “Feitenvrije religie”, Scherpschutter? In ieder geval U houdt zich niet aan feiten. Après nous le déluge nietwaar? U gaat vanzelf zien waar het op uitdraait. U en ik hebben er misschien nog niet zoveel last van, maar de generatie(s) na ons gaan met de gebakken peren zitten.

 56. Cico

  Hilarische politieke analyses op basis van wensdenken, het allemaal niet goed snappen en gierende emoties.

 57. Yoshua

  @Vak J.
  iemand die werkt in loondienst is een arbeider.
  Of je nu voor € 14.- per uur achter een computer zit of voor € 15.- per uur schoenen verkoopt of vuilnis ophaalt, het zijn allemaal arbeiders.
  Het Amsterdam-Rijnkanaal is al met de hand gegraven, werkspoor is er niet meer, maar er wordt nog steeds dagelijks arbeidverricht door de Utrechters.
  Je hebt wel een heel vreemde kijk op ons Utrechters.
  Geboren en getogen op Lombok en toch elitair zijn.
  Heb op Zuilen gewoond, is in je visie ook al geen arbeiderswijk.
  Kijk eens waar de Utrechter woont, de meesten wonen niet op de goudkust, of Wilhelminapark.
  Het zal me niets verbazen dat je in Leidsche Rijn woont en denkt dat je Utrechter bent.

 58. Utrechter

  Bijzonder hoe de linksen de victorie kraaien. De totale implosie van FvD daargelaten, heeft GroenLinks veruit het grootste verlies geïncasseerd. Daarnaast is het een verkiezing voor de provinciale staten. En daar is nu BBB de grootste. Dus zeg maar dag tegen die windmolens op woningbouwlocaties zoals Rijnenburg. Die mogen lekker op zee komen. En de overkapping A27 en uitbreiding van het groene gebied rondom Amelisweerd kan ook weer op meer draagvlak bij de provincie rekenen, zolang er niet gedwongen boeren voor worden uitgekocht.

 59. Rob

  Voor alle groenlinks fanboys en girls. Als je het stemgedrag van de partij in de kamer volgt zie je dat deze club méér met het kabinet meestemt dan coalitiepartij CDA. Hoezo links/rechts. Dat zijn verouderde termen die afleiden van de echte discussie(nl. Minder boeren, meer immigratie, klimaatagenda, electronisch geld, meer macht naar Brussel en meer samensmelting van overheid en big coorperates).

 60. Anne Marie ten Berge

  Waar vind je eerlijke politiek? Daar waar je het zelf brengt.
  BBB bedankt.

 61. Scherpschutter

  @Hugo Aylva 16/3/2023 – 21:08

  “De gemiddelde Utrechter die links stemt”? LOL. Hoe komt u er in vredesnaam toch bij?

  Liefst veertig procent van de Utrechters is bijvoorbeeld niet eens komen opdagen bij de verkiezingen! Gewoon weggebleven! Er zijn 258.000 stemgerechtigden in Utrecht en dat zijn dus al dik 100.000 mensen die niet op links hebben gestemd. Van de pakweg 158.000 mensen die gestemd hebben, stemden net iets meer dan de helft links. Laten we 90.000 zeggen voor het gemak.

  Op een totale bevolking van 370.000 mensen, stemde dus maar een kwart op linkse partijen. Maar volgens u stemt de gemiddelde Utrechter links? LOL

 62. Toine Goossens

  Hilarisch de reacties dat de stad links is gebleven. Had niet anders verwacht. GroenLinks doet het alleen goed in steden met een grote studentenbevolking. Dat onderstreept het eenzijdige karakter en denken van deze partij. De mond vol van inclusie en diversiteit, maar als BBB laat zien wat dat betekent, dan laat GroenLinks haar ware gezicht zien; Exclusief Denken en de dictatuur van de meerderheid; in Utrecht gaat niks veranderen, GL houdt haar oogkleppen op.

  Daarom juist gaat de macht over de Ruimtelijke Ordening terug naar het Rijk. Met de steun van D66 overigens. De grote Planbureaus, de instellingen waar de wetenschappelijke professionals werken, zijn druk bezig met plannen waarmee het lokale amateurisme (De Klucht van Utrecht), op haar plek wordt gezet. RSU 2040, Het Wiel met Spaken, het alternatief voor het upgraden van de A27/A28, alles gaat de prullenbak in. Lokaal amateurisme kan dan slechts binnen de landelijk uitgezette kaders. Weg lokale democratie, dankzij het Exclusieve Denken, de dictatuur, van GroenLinks.

  BBB is nu landelijk de belangrijkste middenpartij. Daar gaat het kabinet zaken mee doen. Linkse én rechtse vleugels hebben het nakijken. Het gezonde verstand is terug in Nederland, dat is een aardverschuiving.

 63. Nina

  BBB de grootste in elke provincie. Een historische zege. ,,Redelijke mensen hebben aan de noodrem getrokken.”, aldus een boer en boerin uit Renswoude over de verkiezingswinst van BBB.

  En zo is het. De stikstofcrisis hebben we in Nederland zelf gecreëerd door de depositienorm veel te laag te zetten (ca. 1.000 keer lager dan in Duitsland). Dit moet worden opgelost met een wetswijziging, zodat Nederland van het slot kan.

  Verder moeten vliegreizen flink aan banden worden gelegd. Het kan niet bestaan dat wij 100 km rijden op de snelweg, geen huizen kunnen bouwen en gedwongen boeren uitkopen om vervolgens vliegveld Lelystad uit te breiden en een nieuwe landingsbaan te openen op Schiphol waarvoor vliegtuigen laag moeten vliegen over natuurgebieden. Hoe leggen mensen dat uit aan zichzelf? Hopelijk komt de realiteitszin weer terug in de politiek.

 64. Koel Hoofd

  Dat BBB landelijk de grootste is geworden mag je gerust interpreteren als een hele dikke middelvinger van het volk naar het rariteitenkabinet en de zwevende haagse kaasstolp. Het is de ultieme motie van wantrouwen naar de incompetente regering.
  Want zowel stedelingen als plattelanders (verdeling grofweg 50/50) hebben op BBB gestemd en die stemmers komen overal vandaan, zelfs bij D66 (Kaag stelt dat D66 links is NB!) .
  Dit is nou het zelfreinigende vermogen van de democratie waardoor het echt een feestje is van de democratie, power to the people.

  Wie oh wie zal er wanneer de stekker uit het kabinet gaan trekken?
  Want dat is wat Nederland hard nodig heeft, vers bloed in Den Haag.
  Misschien kunnen ze dan gelijk beginnen met een max. termijn van 2 periodes voor elke bestuurder/bestuurslaag in te stellen, want 3 is echt veel te lang en leidt tot inteelt op het pluche. Hebben we in Utrecht ook last van.

 65. C

  Bekijk de kaart van NL, in alle gemeenten waar slimme mensen wonen (eindhoven (slimste stad van het land), groningen, amsterdam, utrecht etc) is GL de grootste partij.

 66. Taeke D.

  @Scherpschutter
  De mensen die zijn weggebleven en dus niet hebben gestemd, wensen kennelijk niet hun mening te geven, wensen kennelijk niet te worden meegeteld.
  Niet de totale bevolking is stemgerechtigd. Zoals u weet, is er een minimumleeftijd.

 67. Vrolijk rechts

  Het valt mij op dat diegene die niets hebben met de verkiezingen het meest reageren

 68. Toine Goossens

  BBB krijgt in alle provincies het initiatief voor samenstellen van het bestuur. Dat gaat veel GroenLinks bestuurders hun baan kosten.
  Kabinet èn Tweede Kamer krijgen provincie besturen tegenover zich die het rigide stikstofbeleid niet meer uit willen voeren. In de Eerste Kamer wordt het van hetzelfde laken een pak.
  De macht van linkse pressiegroepen is op haar retour. Dat is de essentie van de uitslag.

  Ben benieuwd of linkse politici nu gaan erkennen dat de landbouwsector op basis van de Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur niet meer zo gepiepeld kan worden.
  Dat is namelijk ook de hoofdconclusie bij het toeslagenschandaal.

 69. Wendy

  @Toine
  Volgens onderzoek van de NOS hebben jongere tot 35 jaar weinig op de BBB gestemd maat juist op GL.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).